ECONOMIE
Industria românească a revenit pe creştere în august, cu un avans de 5,3%, cel mai mare din ultimul an
Industria, sector care reprezintă aproape un sfert din economia românească, a înregistrat în august cea mai mare creştere din ultimul an, de 5,3% faţă de aceeaşi lună din 2015, în special ca urmare a avansului semnificativ al producţiei în sectorul-cheie de prelucrare, arată datele publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
În iulie, industria înregistrase un declin de 3,4% faţă de a şaptea lună a anului trecut, prima scădere din ultima şase luni.
Până în august, producţia industrială a înregistrat anul acesta cel mai mare avans în luna aprilie, de 3,4% faţă de aceeaşi lună din anul trecut, după un debut de an modest.
Rata de creştere din august 2016, de 5,3%, este cea mai mare din august 2015, când avansul a fost de 6%. Pe date ajustate în funcţie de influenţele sezoniere, creşterea producţiei din august a fost de 1,2% faţă de a opta lună a anului trecut.
Pe sectoare, industria extractivă a înregistrat şi în august un declin accentuat, de 16,5%, în timp ce producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat s-a redus cu 3,7%.
Statisticile reflectă problemele pe care le înregistrează, în prezent, sectorul minier din România şi cel al companiilor de utilităţi, controlat în mare parte de stat şi care este subminat de lipsa reformelor şi de competitivitatea slabă.
Industria prelucrătoare, care are cea mai mare pondere în industria românească, a revenit pe plus, după un declin temporar în iulie, înregistrând în august un avans de 7,1% faţă de august 2015. În iulie, industria de prelucrare scăzuse cu 2,9%.
Comparativ cu luna iulie, producţia industrială a scăzut cu 11,5% pe serie brută, dar a urcat cu 0,5% pe seria ajustată în funcţie de influenţele sezoniere şi numărul de zile lucrătoare, indicatorul urmărit cel mai atent de economişti.
Cumulat pe primele opt luni, producţia industrială din România a crescut cu 1,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, avans susţinut de industria prelucrătoare, care a consemnat un plus de 2,1%.
Industria extractivă a scăzut, însă, cu 18,6%, iar producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat – cu 1,7%.
Pe serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, industria a înregistrat o creştere nesemnificativă, de 0,1% în primele opt luni.
În 2015, producţia industrială a urcat cu 2,7%, după un avans de 6,1% în 2014 comparativ cu anul precedent. Industria a contribuit, în 2015, cu 23,2% la formarea produsului intern brut (PIB) al României, potrivit news.ro.
ECONOMIE
MF: Proiectul de HG privind prețurile maxime la RCA, în consultare publică

Ministerul Finanțelor (MF) a publicat astăzi, pe site-ul instituției, pentru consultare, proiectul de Hotărâre privind stabilirea tarifelor de primă maxime aplicabile de către societățile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terțelor persoane prin accidente de vehicule și de tramvaie.
Potrivit proiectului, tarifele de primă maxime la RCA se stabilesc la nivelul propriilor tarife de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător la data de 1 martie 2022 și sunt valabile pentru o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a hotărârii. Prin excepție, în situația în care tarifele de primă practicate de către asigurătorii RCA la data de 1 martie 2022 sunt mai mari decât cele practicate la data de 1 martie 2023, asigurătorii RCA aplică cel mai mic tarif de primă dintre cele două.
Asigurătorii RCA vor aplica tarifele de primă maxime menționate începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâri. Tarifele se aplică în cazul contractelor RCA încheiate după data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.
Comisioanele de distribuție aferente contractelor RCA se limitează la maximum 8% din prima brută încasată pentru o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.
Tarifele de primă maxime se stabilesc pentru clasa de bonus/malus B0; în funcție de istoricul de daună al asiguratului, asigurătorii RCA aplică clasa de bonus/malus în care se încadrează acesta, conform prevederilor legale.
În perioada aplicării prevederilor acestei hotărâri, la despăgubirile acordate de către asigurătorii RCA, pentru acoperirea costurilor de înlocuire temporară a vehiculului avariat cu un vehicul din aceeași clasă sau o clasă inferioară, calculul despăgubirii are în vedere un tarif ce nu poate depăși tariful mediu de închiriere publicat de către Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România. Despăgubirile în acest caz se acordă numai în situația în care vehiculul avariat nu mai poate fi utilizat din punct de vedere tehnic. Perioada maximă pentru care se pot acorda despăgubirile menționate este de 30 de zile de la data eliberării autorizației de reparație de către poliție sau a documentului de intrare în reparație eliberat de către asigurătorul RCA, după caz. Prin excepție, perioada maximă poate fi prelungită numai cu aprobarea prealabilă a asigurătorului RCA.
În cazul vehiculelor care nu se mai repară și se încadrează în situația de dauna totală economică, despăgubirile acoperă perioada cuprinsă între data constatării avariilor și data înaintării ofertei de despăgubire; în acest caz, valoarea despăgubirii nu poate depăși 25% din valoarea de piață a vehiculului avariat.
ECONOMIE
Piața auto din România a avut cea mai mare creștere din Europa, în februarie

Vânzările de autoturisme în Europa au crescut și în luna februarie, pentru a șaptea lună la rând, iar piața auto din România a avut cel mai mare ritm de creștere procentuală din Europa, arată datele publicate de Asociația Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), citate de Agerpres.
Această asociație, care îi reprezintă pe cei 16 mari constructori auto din Europa, a informat că 802.763 autoturisme au fost înmatriculate în luna februarie 2023 în Uniunea Europeană, Marea Britanie și țările EFTA (Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția), în creștere cu 11,5% comparativ cu luna februarie 2022. Piața auto din Uniunea Europeană a înregistrat un avans de 12,2% în ritm anual până la 902.775 de autoturisme.
În România, înmatriculările de autoturisme au crescut cu 44,5% în ritm anual în luna februarie, până la 12.449 de unități.
În rândul principalilor constructori auto generaliști, o creștere semnificativă de 28,8% a înmatriculărilor fost înregistrată de grupul Renault, care a înmatriculat 91.352 de autoturisme. Performanțele grupului Renault se datorează în special mărcii Dacia, în cazul căreia înmatriculările au crescut cu 53,6% în ritm anual până la 44.760 unități. Marca Dacia a ajuns la o cotă de 5% pe piața din Europa, față de 3,6% în luna februarie a anului trecut.
ECONOMIE
CE a aprobat o schemă românească de sprijinire a stocării energiei electrice

Comisia Europeană (CE) a aprobat o schemă în valoare de 103 milioane euro propusă de România pentru a sprijini investițiile în dezvoltarea capacităților de stocare a energiei electrice (baterii), informează un comunicat de presă al Executivului comunitar, citat de Agerpres.
Proiectul prevede punerea în funcțiune a unei capacități de minimum 480 MWh de stocare a energiei electrice în baterii, până în 31 decembrie 2025. Bugetul total aferent schemei este echivalentul în lei al sumei de 103.480.000 euro, compus din 79.600.000 euro fonduri europene asigurate prin Mecanismul de Redresare și Reziliență în cadrul PNRR și 23.880.000 euro fonduri naționale prin aplicarea procentului de supracontractare de 30%.
„Comisia a decis că schema românească este necesară și adecvată pentru a accelera investițiile în facilitățile de stocare a energiei electrice, contribuind astfel la obiectivele strategice ale UE care au legătură cu tranziția verde. În plus, Comisia a ajuns la concluzia că schema este proporțională, în condițiile în care ajutorul va fi limitat la minimumul necesar și nu va avea efecte negative asupra competiției și comerțului în UE. Pe această bază, Comisia a aprobat schema în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat”, a precizat Executivul comunitar, în comunicat.
-
ECONOMIEacum 7 zile
Ajutor de minimis pentru construirea instalațiilor de reciclare a deșeurilor
-
ECONOMIEacum 6 zile
CNAS: Modificări ale asigurării pentru concedii și indemnizații
-
ECONOMIEacum 5 zile
ANRE a aprobat Ordinul privind contractul cadru de furnizare a energiei electrice
-
ECONOMIEacum 7 zile
UE va finanța două proiecte de mobilitate verde din România
-
ECONOMIEacum 7 zile
BNR: În prima lună a anului, deficitul de cont curent a fost 949 milioane euro
-
ECONOMIEacum 7 zile
Moody’s a înrăutățit perspectiva atribuită sistemului bancar al SUA
-
ECONOMIEacum 3 zile
ASF propune practicarea tarifelor RCA din martie 2022
-
ECONOMIEacum 6 zile
Ghidul de plată a ajutorului de stat acordat în baza HG nr. 807/2014 – Revizia 7