Connect with us

ECONOMIE

Studenţii UE care se înscriu anul viitor la universităţi britanice vor avea acces la aceeaşi finanţare ca în prezent

CECCAR FM

Publicat

pe

Studenţii din Uniunea Europeană care se înscriu în învăţământul universitar sau post-universitar din Marea Britanie, pentru cursurile din 2017-2018, vor avea acces la aceeaşi finanţare ca în prezent, a anunţat Guvernul de la Londra într-un comunicat. Mai mult, ei vor fi eligibili pentru susţinere financiară pe tot parcursul studiilor, chiar dacă Regatul Unit va ieşi din UE în acest timp.

Decizia anunţată marţi de Ministerul britanic al Educaţiei este menită să le ofere universităţilor şi colegiilor britanice siguranţă în privinţa finanţării viitoare, dar şi să liniştească studenţii care aleg o facultate din Regatul Unit că toate condiţiile finanţării cursurilor lor vor rămâne neschimbate.

“Ştim că rezultatul referendumului (din luna iunie, când majoritatea britanicilor au votat pentru Brexit – n.r.) a adus cu el unele incertitudini în sectorul educaţiei superioare. De aceea, în iunie, am acţionat rapid pentru a oferi garanţii imediate de finanţare pentru studenţii existenţi şi pentru cei care se înscriu anul acesta la cursuri”, a declarat ministrul Universităţilor, Jo Johnson.

“Studenţii străini au o contribuţie importantă la universităţile noastre de talie mondială şi vrem să continuăm acest lucru. Această asigurare că studenţii care se înscriu pentru anul viitor vor fi eligibili pentru finanţare în aceleaşi condiţii ca în prezent, iar eligibilitatea lor va fi menţinută pe tot parcursul cursurilor, va oferi o stabilitate importantă atât pentru universităţi, cât şi pentru studenţi”, a adăugat ea.

În baza regulilor actuale, studenţii UE sunt eligibili să primească împrumuturi care să acopere taxe şcolare dacă au locuit în Spaţiul Economic European timp ce cel puţin trei ani înainte de a începe studiile. Cetăţenii europeni care au locuit în Regatul Unit timp de peste cinci ani pot să ceară şi împrumuturi care să le acopere cheltuielile de cazare şi masă, precum şi credite pentru taxele de master.

În plus, în baza legislaţiei europene, studenţii UE beneficiază de aceleaşi taxe universitare ca studenţii britanici.

La scurt timp după referendumul din 23 iunie, autorităţile de la Londra au dat asigurări că situaţia studenţilor din anul universitar 2016-2017 va rămâne neschimbată.

Statutul studenţilor din UE, precum şi al cetăţenilor europeni în ansamblu, în Marea Britanie, după Brexit este încă incert şi urmează să fie stabilit prin negocierile pe care Londra şi Bruxelles-ul le vor purta după activarea Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, conform news.ro.

Continuare
Comentează

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificare anti-roboți *

ECONOMIE

Contribuabilii pot beneficia de ștergerea accesoriilor fiscale restante până la 31 ianuarie 2022

„Am prelungit cu 10 luni, până la data de 31 ianuarie 2022, perioada în care contribuabilii pot beneficia de ștergerea accesoriilor fiscale restante la data de 31 martie 2020 (cum ar fi dobânzile și penalitățile), cu condiția plății integrale a debitelor principale și a îndeplinirii celorlalte criterii menționate în legislație”, precizează, într-o postare pe Facebook, ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare.

CECCAR FM

Publicat

pe

Oficialul reamintește că, pentru a beneficia de această anulare, trebuie îndeplinite cumulativ următoarele condiții:  toate obligațiile principale restante la 31 martie 2020 se sting prin orice metodă (plată, compensare etc.), până la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor;  toate obligațiile principale, împreună cu accesoriile aferente, scadente între 1 aprilie 2020 și data depunerii cererii de anulare se sting prin orice modalitate;  contribuabilul să aibă depuse toate declarațiile fiscale, conform vectorului fiscal, până la data depunerii cererii de anulare;  cererea de anulare a accesoriilor se depune după îndeplinirea condițiilor menționate anterior, dar nu mai târziu de 31 ianuarie 2022.

Potrivit ministrului, până la sfârșitul lunii martie 2021, au fost depuse 51.197 de cereri de anulare a accesoriilor, din care 42.434 (83%) au fost soluționate, 4.962 au fost respinse și 3.801 au fost retrase de contribuabili sau sunt în curs de soluționare. Volumul obligațiilor principale achitate ca urmare a accesării măsurilor prevăzute de această facilitate fiscală este de 52,77 miliarde lei.

Continuare

ECONOMIE

UE vrea proceduri de insolvență uniforme înaintea unui preconizat val de falimente

Miniștrii de Finanțe din zona euro au discutat, la finalul săptămânii trecute, cum să îmbunătățească și să facă mai asemănătoare legile cu privire la insolvență din cele 19 state membre ale zonei unice, în ideea de a se pregăti mai bine pentru un val de falimente care este așteptat să apară atunci când companiile nu vor mai beneficia de sprjinul de urgență al guvernelor, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

CECCAR FM

Publicat

pe

Legile cu privire la insolvență diferă de la țară la țară, ceea ce creează dificultăți pentru zona euro. Această problemă amenință să limiteze creșterea economică în condițiile în care activele companiilor insolvente sunt înghețate pentru o perioadă lungă de timp până la soluționarea procedurilor juridice, în loc să fie reintroduse rapid în circuitul economic.

„Proceduri de insolvență funcționale pot avea un impact uriaș într-o redresare”, a declarat președintele Eurogrupului, Paschal Donohoe.

Așteptata creștere a numărului de companii care vor da faliment va duce la acumularea creditelor neperformante ale băncilor, într-o perioadă în care redresarea economică post-pandemie începe, iar guvernele vor retrage schemele de sprijin care au menținut pe linia de plutire multe companii neviabile.

„Diferențele care există de la o țară la altă în ceea ce privește regimul insolvențelor duc la o fragmentare a piețelor de capital din UE. Această convergență este importantă și pentru a evita o acumulare a creditelor neperformante în lunile următoare și a viitoarelor crize”, a declarat, la rândul său, comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni. „Intenționăm să demarăm o inițiativă pentru a crește convergența legilor insolvenței”, a adăugat Gentiloni.

Într-un document pregătit pentru discuțiile miniștrilor de Finanțe, Comisia Europeană a informat că regimurile insolvențelor din UE diferă atât ca design, cât și ca punere în practică atunci când vine vorba despre realizarea unui echilibru între interesele creditorului și cele ale debitorului și a priorității de care se bucură angajații, companiile de utilitate publică sau autoritățile fiscale.

De asemenea, nu există nici măcar o singură definiție a insolvenței sau a momentului în care o companie trebuie să treacă prin procedurile formale de insolvență. În plus, nu există nici reguli comune cu privire la masa bunurilor care face obiectul insolvenței, urmărirea activelor, ordinea de preferință a creanțelor și drepturilor creditorilor în funcție de rangul acestora.

Unificarea legilor ar implica și Ministerele de Justiție, ceea ce ar crea noi dificultăți și, de aceea, pentru moment, miniștrii Finanțelor au căzut de acord asupra unei abordări mai realiste privind întărirea sistemului prin alte modalități decât prin schimbarea legilor. „Discuțiile pe care le-am avut acum au arătat că există sprijin pentru noi măsuri non-legislative care să ajute la convergența regimurilor noastre, și am convenit să revenim asupra acestui subiect”, a spus Paschal Donohoe.

Printre aceste măsuri non-legislative se numără asigurarea unor resurse adecvate pentru sistemele juridice din fiecare țară și a unui număr de cazuri nesoluționate din tribunale menținut la un nivel tolerabil, precum și stabilirea unor indicatori de referință la nivelul UE.

Continuare

ECONOMIE

Portugalia, Lituania și România, cele mai scăderi ale vânzărilor auto din UE, în T1

Înmatriculările de autoturisme noi în Europa (UE plus Marea Britanie și țările EFTA) au crescut cu 0,9% în primul trimestru din 2021, comparativ cu perioada similară din 2020, arată datele publicate de Asociația Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), iar Portugalia, Lituania și România au raportat cele mai semnificative scăderi, informează Agerpres.

CECCAR FM

Publicat

pe

Datele statistice sunt valabile pentru cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, plus Marea Britanie și țările din Asociația Europeană a Liberului Schimb (EFTA), respectiv Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția.

3,08 milioane autoturisme au fost înmatriculate în primul trimestru din 2021 în Europa, comparativ cu 3,054 milioane în perioada similară din 2020.

În primele trei luni din acest an, piața auto din România a înregistrat o scădere cu 25,8%, fiind înmatriculate 20.762 autoturisme, față de 27.979 vehicule în perioada similară din 2020. Portugalia și Lituania au raportat un declin de 31,5% și, respectiv, 29%, în primul trimestru din 2021.

Primele cinci piețe europene au raportat rezultate mixte în primele trei luni din acest an, creșteri solide în Italia (28,7%) și Franța (21,1%), scăderi în Spania (cu 14,9%), Marea Britanie (cu 12%) și Germania (cu 6,4%), arată datele ACEA.

Înmatriculările de autoturisme noi în Europa au crescut cu 62,7% în martie, comparativ cu perioada similară din 2020, când vânzările au fost afectate de restricțiile introduse pentru a stopa extinderea pandemiei de coronavirus (COVID-19) și de incertitudinile economice globale.

1,39 milioane autoturisme au fost înmatriculate luna trecută în Europa, comparativ cu 853.022 în martie 2020.

Conform ACEA, declinul pieței auto europene a fost determinat de înăsprirea restricțiilor introduse pentru a stopa extinderea pandemiei de coronavirus (COVID-19) și de incertitudinile economice globale.

Cele cinci mari piețe europene au înregistrat creșteri în martie, de la 497,2% în Italia, 191,7% în Franța și 128% în Spania, la 35,9% în Germania și 11,5% Marea Britanie, arată datele ACEA.

În martie, piața auto din România a înregistrat o creștere cu 18,1%, fiind înmatriculate 7.861 autoturisme, față de 6.654 vehicule în perioada similară din 2020.

Numărul înmatriculărilor de autoturisme noi în Europa a scăzut cu 24,3% anul trecut, la 11,96 milioane, cel mai sever declin anual de când se publică aceste date, în timp ce România a raportat un recul de 21,8%.

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR BUSINESS REVIEW

ceccar.ro

Trending

Transmisiunea postului de radio CECCAR FM este momentan întreruptă.

Ne cerem scuze pentru disconfortul creat și vă mulțumim pentru înțelegere!