Connect with us

ECONOMIE

Numărul de locuri de cazare din turismul românesc a crescut cu circa 600 în ultimul an

CECCAR FM

Publicat

pe

Numărul de locuri de cazare din turismul românesc a crescut cu circa 600 în ultimul an, până la 328.900 la finalul lunii iulie, însă capacitatea de cazare a României a suferit restructurări, numărul de locuri disponiblle în hoteluri scăzând faţă de anul trecut, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

La 31 iulie, România avea 6.946 de structuri de primire turistică, număr în creştere cu 125 faţă de iulie 2015.

Dintre acestea, 1.551 erau hoteluri, cu 6 mai multe faţă de vara anului trecut, iar 2.028 pensiuni agroturistice, care au înregistrat cea mai mare creştere – cu 110 – a numărului în ultimul an.

România mai dispune de 1.530 de pensiuni turistice, cu 3 mai multe faţă de iulie 2015, şi de 635 de vile turistice, în scădere cu 8 faţă de anul trecut.

Hotelurile deţin cea mai mare capacitate de cazare a României – 190.000 din 328.900 de locuri de cazare la 31 iulie 2016.

„Din numărul total de locuri în hoteluri, 40,1% au fost  în hotelurile cu 3 stele, 30,3% au fost în hoteluri cu 2 stele, 22,5%  în hotelurile cu 4 stele, 4,3% în hotelurile cu 5 stele, 2,6% în hotelurile cu o stea şi  0,2% în hotelurile neclasificate pe stele”, arată comunicatul INS, citat de News.ro

Totuşi, faţă de iulie 2015, numărul de locuri de cazare din hotelurile româneşti a scăzut cu circa 300, arată statisticile oficiale.

Pe zone turistice, 27% din structurile de cazare sunt în staţiunile montane, 20,6% în Bucureşti şi orasele resedinţă de judet – exclusiv Tulcea -, 10,1% în staţiunile de pe litoral – exclusiv oraşul Constanţa – , 7% în staţiunile balneare, 2% în Delta Dunării – inclusiv Tulcea – şi 33,3% în alte zone.

Pe judeţe, cele mai multe structuri de primire turistică sunt în Braşov (881 structuri de cazare), Constanţa (761), Harghita (371), Suceava (343) şi Prahova (306).

Continuare
Comentează

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificare anti-roboți *

ECONOMIE

Activitatea economică din zona euro a scăzut în ianuarie

Activitatea economică din zona euro a scăzut semnificativ în ianuarie, întrucât restricțiile stricte au lovit puternic industria de servicii a blocului, relatează Reuters.

CECCAR FM

Publicat

pe

Întrucât serviciile de ospitalitate și divertisment au fost forțate să rămână închise pe o mare parte a continentului, sondajele au evidențiat contracții accentuate în industria serviciilor, dar au arătat și că producția a rămas puternică, pentru că fabricile au continuat să funcționeze.

Indicele PMI al IHS Markit pentru zona euro, văzut ca un ghid pentru sănătatea economică, a scăzut cu mult sub pragul de 50 care separă creșterea de contracție, la 47,5 în ianuarie de la 49,1 din decembrie. Un sondaj Reuters a anticipat o scădere la 47,6.

„PMI indică o contracție a PIB-ului zonei euro în primul trimestru. Nu ne așteptăm la o redresare economică semnificativă înainte ca pandemia să fie controlată”, spune Tomas Dvorak de la Oxford Economics.

Cu toate acestea, un sondaj Reuters la începutul acestei săptămâni a arătat că economia blocului ar fi trebuit să crească cu 0,6% în acest trimestru și să revină la nivelul pre-COVID-19 în doi ani, în speranța că lansarea vaccinurilor va permite revenirea la o anumită formă de normalitate.

Activitatea din sectorul serviciilor din Germania s-a micșorat pentru a patra lună la rând, întrucât restricțiile au blocat majoritatea companiilor neesențiale din cea mai mare economie europeană. În ciuda încetinirii la un minimul a patru luni, industria prelucrătoare a rămas pe teritoriul expansiunii, deoarece exporturile au susținut fabricile germane.

Odată cu închiderea hotelurilor și restaurantelor, sectorul serviciilor din Franța a suportat greul restricțiilor, iar activitatea generală a scăzut mai mult decât era de așteptat.

În Marea Britanie, din afara Uniunii Europene, un al treilea blocaj național a provocat cea mai accentuată scădere a activității comerciale din mai. O schimbare post Brexit către un acord comercial mai birocratic cu UE a contribuit, de asemenea, la declin, potrivit Mediafax.

Continuare

ECONOMIE

Guvernul german anticipează în 2021 o creștere a PIB de 3%

Cea mai mare economie a Europei va crește cu 3% în acest an, conform estimărilor guvernului german, a declarat un oficial guvernamental pentru Reuters.

CECCAR FM

Publicat

pe

Revizuirea este în scădere față de estimarea din toamna anului trecut, de 4,4%, fiind cauzată de impunerea în noiembrie a unui al doilea blocaj.

Ministrul german al economiei Peter Altmaier va prezenta săptămâna viitoare prognoza oficială a guvernului. Noul număr a fost raportat prima dată de revista Der Spiegel.

Deși un șir de indicatori recenți au arătat că cea mai mare economie din Europa rezistă la pandemie mai bine decât se așteptau mulți, apariția celui de-al doilea val al virusului în al patrulea trimestru a dat o lovitură speranțelor unei recuperări rapide.

Guvernul a introdus un blocaj în noiembrie și a înăsprit măsurile în decembrie și ianuarie, paralizând industriile de retail, ospitalitate și turism, conform Mediafax.

Continuare

ECONOMIE

Reducerea activităţilor economice în sectorul privat din zona euro s-a accelerat

Reducerea activităţilor economice în sectorul privat s-a accelerat în zona euro în luna ianuarie, generând temeri privind o nouă recesiune, în contextul restricţiilor antiepidemice, conform unei analize realizate de firma de consultanţă financiară IHS Markit.

CECCAR FM

Publicat

pe

Valoarea Indicelui Managerilor de Achiziţii (PMI) a scăzut la 47,5 puncte în ianuarie 2021, comparativ cu luna decembrie 2020, când valoarea era de 49,1. Un nivel sub 50 de puncte înseamnă scăderea activităţilor economice.

„O nouă recesiune pentru economia zonei euro pare din ce în ce mai inevitabilă, în contextul în care restricţiile anti coronavirus au continuat să afecteze grav companiile”, afirmă Chris Williamson, economist la grupul de analize financiare IHS Markit, cita de agenţia Belga şi de cotidianul belgian Le Soir.

Cifrele publicate vineri indică „a treia reducere lunară consecutivă a activităţilor economice din sectorul privat”, relevă analiza IHS Markit, notând însă că ritmul reducerii activităţilor de afaceri este mai lent decât în primăvara anului 2020, când au fost impuse primele restricţii antiepidemice în Europa.

„În ultimele trei luni, indicele PMI a rămas la un nivel mai înalt decât în primele luni de pandemie, în primăvara anului trecut, ceea ce sugerează că impactul economic al celui de-al doilea val pandemic a fost până acum mai puţin pronunţat”, arată raportul de analiză. Principalele probleme se înregistrează în sectorul de producţie, în timp ce serviciile sunt afectate mai puţin, transmite Mediafax.

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR Business Review

ceccar.ro

Trending