Connect with us

ECONOMIE

Euro este în declin, dolarul a atins maximul ultimelor opt luni

CECCAR FM

Publicat

pe

Dolarul a atins luni, pe piaţa asiatică, un nou maxim al ultimelor opt luni faţă de un coş de valute, susţinut de aşteptările ca Rezerva Federală a Statelor Unite să majoreze dobânzile în acest an, transmite Reuters, conform News.ro.

Indicele dolarului, care măsoară evoluţia monedei americane în raport cu şase valute importante, este în urcare cu 0,1%, la 98,818, după ce a atins 98,846, cel mai ridicat nivel de după 3 februarie.

Euro este în declin cu 0,2%, la 1,0863 dolari pe unitate, revenind aproape de nivelul de 1,0857 dolari pe unitate atins vineri, cel mai redus după 10 martie.

Faţă de moneda japoneză, dolarul a avansat cu 0,2%, la 103,97 yeni pe unitate.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat luni un curs de referinţă de 4,5057 lei, în scădere nesemnificativă, cu 0,02%, faţă de nivelul precedent, moneda naţională stagnând faţă de euro, pe fondul unor tendinţe mixte pe plan internaţional. În schimb, dolarul a atins un nivel maxim din 1 februarie faţă de leu, după o apreciere în faţa principalelor valute.

Leul a început săptămâna cu fluctuaţii mai mari, care s-au menţinut, însă, în intervalul 4,50-4,51 lei/euro, obişnuit în ultima perioadă.

Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a apreciat din nou, de  la 4,1343 lei la 4,1396 lei, nivel maxim din 1 februarie.

Cursul francului elveţian a crescut uşor, la 4,1629 lei, nivel maxim din 8 iulie.

Continuare
Comentează

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificare anti-roboți *

ECONOMIE

Portugalia, Lituania și România, cele mai scăderi ale vânzărilor auto din UE, în T1

Înmatriculările de autoturisme noi în Europa (UE plus Marea Britanie și țările EFTA) au crescut cu 0,9% în primul trimestru din 2021, comparativ cu perioada similară din 2020, arată datele publicate de Asociația Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), iar Portugalia, Lituania și România au raportat cele mai semnificative scăderi, informează Agerpres.

CECCAR FM

Publicat

pe

Datele statistice sunt valabile pentru cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, plus Marea Britanie și țările din Asociația Europeană a Liberului Schimb (EFTA), respectiv Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția.

3,08 milioane autoturisme au fost înmatriculate în primul trimestru din 2021 în Europa, comparativ cu 3,054 milioane în perioada similară din 2020.

În primele trei luni din acest an, piața auto din România a înregistrat o scădere cu 25,8%, fiind înmatriculate 20.762 autoturisme, față de 27.979 vehicule în perioada similară din 2020. Portugalia și Lituania au raportat un declin de 31,5% și, respectiv, 29%, în primul trimestru din 2021.

Primele cinci piețe europene au raportat rezultate mixte în primele trei luni din acest an, creșteri solide în Italia (28,7%) și Franța (21,1%), scăderi în Spania (cu 14,9%), Marea Britanie (cu 12%) și Germania (cu 6,4%), arată datele ACEA.

Înmatriculările de autoturisme noi în Europa au crescut cu 62,7% în martie, comparativ cu perioada similară din 2020, când vânzările au fost afectate de restricțiile introduse pentru a stopa extinderea pandemiei de coronavirus (COVID-19) și de incertitudinile economice globale.

1,39 milioane autoturisme au fost înmatriculate luna trecută în Europa, comparativ cu 853.022 în martie 2020.

Conform ACEA, declinul pieței auto europene a fost determinat de înăsprirea restricțiilor introduse pentru a stopa extinderea pandemiei de coronavirus (COVID-19) și de incertitudinile economice globale.

Cele cinci mari piețe europene au înregistrat creșteri în martie, de la 497,2% în Italia, 191,7% în Franța și 128% în Spania, la 35,9% în Germania și 11,5% Marea Britanie, arată datele ACEA.

În martie, piața auto din România a înregistrat o creștere cu 18,1%, fiind înmatriculate 7.861 autoturisme, față de 6.654 vehicule în perioada similară din 2020.

Numărul înmatriculărilor de autoturisme noi în Europa a scăzut cu 24,3% anul trecut, la 11,96 milioane, cel mai sever declin anual de când se publică aceste date, în timp ce România a raportat un recul de 21,8%.

Continuare

ECONOMIE

Strategie națională de utilizare a hidrogenului în energie, industrie și transporturi

Autoritățile române au în plan realizarea unei strategii naționale pentru utilizarea hidrogenului în energie, industrie și transporturi, în condițiile în care această resursă capătă o importanță din ce în ce mai mare la nivelul Uniunii Europene, în efortul de reducere a emisiilor de carbon, a declarat, la un eveniment de profil, Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei, citat de Agerpres.

CECCAR FM

Publicat

pe

„Ne uităm atent la strategiile de hidrogen elaborate de alte țări și dorim ca la nivelul României să avem o strategie națională, pentru a oferi pârghiile necesare actorilor din piață pentru a se dezvolta în acest sector”, a spus oficialul. Potrivit acestuia, strategia pentru hidrogen va fi elaborată separat față de strategia energetică, întrucât această nouă resursă va fi utilizată și în alte domenii.

„Pe baza strategiei adoptate de Guvern va fi dezvoltată separat o strategie pentru hidrogen la nivelul României, unde vor trebui implicați toți actorii, pentru că nu ne referim doar la utilizarea lui în energie, ci și în sectorul industrial și transporturi, deci va fi elaborată printr-o consultare și transparență instituțională. În acest moment, așa cum am precizat, nu există o strategie, un road-map, în acest domeniu”, a continuat Dan Drăgan. El a precizat că, în cadrul Ministerului Energiei, va fi organizat un serviciu special dedicat noilor tehnologii bazate pe hidrogen, iar un prim pas va fi un screening al proiectelor și intențiilor existente în piață, demers pe care ministerul îl va lansa în perioada următoare.

Potrivit secretarului de stat, mai multe companii, printre care și Hidroelectrica, și-au manifestat interesul pentru a investi în acest domeniu: „Este important ca producția de hidrogen să poată fi folosită ca sistem de stocare a energiei. Având în vedere noua strategie și noile capacități de producere din surse regenerabile, de 6,9 GW, considerăm că va exista o piață semnificativă a hidrogenului, ca element de stocare. Există inițiative în piață prin care companii care doresc să dezvolte centrale pe gaz, cu viziune integrată, respectiv producția de hidrogen din surse regenerabile și folosirea hidrogenului în amestec cu gazul în producția de energie electrică, cu emisii reduse de carbon”.

El arătat că, la nivel european, există industrii care se îndreaptă spre utilizarea hidrogenului. „Am văzut aplicații industriale și cred că industria se va apleca intensiv spre hidrogen. Am văzut inițiative la nivel european de producere a oțelului verde, înlocuind cocsul cu hidrogen. În transporturi, anticipăm o dezvoltare în acest deceniu și am văzut anumite țări care deja s-au angrenat în dezvoltarea unor modalități de transport pe hidrogen”, a susținut secretarul de stat.

Potrivit acestuia, toate rețelele noi de gaze care vor fi construite în România vor putea transporta inclusiv hidrogen.

Continuare

ECONOMIE

Guvernatorul BNR susține că nu există motive pentru noi reduceri ale dobânzii de politică monetară

Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, susține că nu există motive pentru noi reduceri ale dobânzii de politică monetară și precizează că BNR este pregătită să asigure flexibilitatea țintei de inflație, informează Agerpres.

CECCAR FM

Publicat

pe

„Autoritățile române vor continua să mențină măsuri de sprijin adecvate. Pe plan fiscal credem că există avantaje pentru începerea procesului de consolidare. Pe plan monetar, nu vedem motive pentru noi reduceri ale dobânzii de politică monetară și suntem pregătiți să asigurăm flexibilitatea țintei de inflație, având în vedere nivelul destul de ridicat al datoriei. În ceea ce privește cursul de schimb, suntem pregătiți să asigurăm mai multă flexibilitate, ținând cont de rolul de ancoră a încrederii sociale în cazul României”, a pus guvernatorul BNR, în cadrul unui discurs susținut la conferința FMI – Regional Economic Outlook: Europe.

BNR a redus rata dobânzii de la 2,5% în martie anul trecut până la 1,25% în prezent.

Referindu-se la măsurile adoptate de Guvernul României și Banca Națională în contextul pandemiei, Mugur Isărescu a apreciat că autoritățile au acționat decisiv și eficient, folosind un mix de măsuri fiscale, monetare, macro și microprudențiale, iar aceste acțiuni de politică monetară și fiscală au împiedicat cele mai grave consecințe ale pandemiei. România a avut una dintre cele mai ușoare contracții din Europa în 2020 (minus 3,9%) și se așteaptă la una din cele mai puternice reveniri în 2021, 6%, conform celor mai recente prognoze ale FMI.

Potrivit guvernatorului BNR, măsurile adoptate de autoritățile române au fost luate ținând cont de particularitățile economiei la începutul acestei crize sanitare. Începând din 2016, creșterea a fost susținută în principal de creșterea salariilor și a consumului, în timp ce dezechilibrele fiscale și externe s-au extins. Pe acest fundal, impactul inițial al crizei a fost puternic, adâncind dezechilibrele existente, și marcat de creșterea presiunilor temporare pe partea ofertei, în special a produselor alimentare, deprecierea monedei naționale și creșterea nevoilor de lichiditate.

„De aceea, autoritățile au luat măsuri fiscale privind cu atenție la spațiul fiscal existent. Pe același front, banca centrală a redus rata de politică la jumătate și a achiziționat obligațiuni de stat pe piața secundară, fără a neglija ținta inflației și stabilitatea relativă a cursului de schimb. Deoarece măsurile monetare luate au fost adecvate, ratele dobânzii sunt acum la niveluri istorice scăzute și nu a fost nevoie să inundăm piața cu lichiditate”, a subliniat Mugur Isărescu.

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR BUSINESS REVIEW

ceccar.ro

Trending

Transmisiunea postului de radio CECCAR FM este momentan întreruptă.

Ne cerem scuze pentru disconfortul creat și vă mulțumim pentru înțelegere!