Connect with us

PROFESIA CONTABILĂ

Sesiune de interviuri pentru recunoașterea titlului de expert contabil

CECCAR FM

Publicat

pe

Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România a organizat, la 21 octombrie a.c., o sesiune de interviuri de recunoaștere a titlului de expert contabil, la care au participat, conform legislației în vigoare, cetățeni care dețin o calificare acordată de către o autoritate competentă recunoscută la nivel internațional, precum și persoane care dețin titlul de doctor în domeniile finanțe/contabilitate.

Candidații – opt membri ACCA și șase deținători ai titlului de doctor – au susținut interviul în prezența comisiei formate din reprezentanți ai Ministerului Finanțelor Publice, ai Ministerului Justiției, cadre universitare și reprezentanți ai conducerii CECCAR, prilej cu care au fost abordate teme actuale, de interes din domeniile financiar-contabil și fiscal.

Lucrările elaborate de candidați, completate de întrebările primite din partea examinatorilor, au tratat subiecte precum convergența contabilă; analiza, proiectarea, realizarea și implementarea unui sistem informatic financiar-bancar; contabilitatea și sistemul informațional în activitatea de construcții, contabilitatea leasingului conform IAS 17 și modificările aduse de IFRS 16 începând cu 1 ianuarie 2019; guvernanța corporativă și politica de dividend; teste și proceduri de audit privind imobilizările corporale; provizioane pentru riscuri și cheltuieli, între viziune națională și internațională; efectele informațiilor financiare eronate asupra deciziilor economice luate de utilizator; validarea raportărilor financiare prin auditul extern, standardul IFRS 9 – instrumente financiare, modificări aduse TVA prin noul Cod fiscal (Legea nr. 227/2015).

La finalul interviului candidații declarați admiși au fost informați cu privire la etapele pe care urmează să le parcurgă pentru înscrierea în Tabloul Corpului, în vederea dobândirii dreptului de exercitare a profesiei contabile.

De asemenea, viitorii profesioniști contabili au primit recomandarea ca în baza lucrărilor elaborate și a tezelor de doctorat susținute să publice articole în revista CECCAR Contabilitatea, expertiza și auditul afacerilor.

PROFESIA CONTABILĂ

Contabilitatea criminalistică, soluția pentru securitatea economică a organizației

CECCAR FM

Publicat

pe

Evoluția societății a adus și schimbarea modelelor de afaceri. Dezvoltarea economică, apariția de noi tehnologii, digitalizarea au condus la o transformare radicală a conceptului de business și a modului în care o afacere se desfășoară. În acest context, instrumentele de gestionare și diminuare a riscurilor sunt vitale pentru orice organizație. Un control eficient asupra tuturor operațiunilor și resurselor este cheia pentru succesul oricărei organizații. Acest control, care conduce la reducerea costurilor și la minimizarea riscurilor afacerii, este asigurat prin activitatea de contabilitate criminalistică.

Ce este contabilitatea criminalistică?

Contabilitatea criminalistică este definită ca intersecția dintre contabilitate și lege. Apărută încă din anii 1800, contabilitatea criminalistică s-a dezvoltat începând cu anii 1980. Îmbinând abilitățile de contabilitate cu metode moderne de investigație pentru a efectua o examinare a finanțelor unei persoane sau unei afaceri, contabilitatea criminalistică este folosită frecvent în cazurile de fraudă și delapidare pentru a explica natura unei infracțiuni financiare în instanță.

Contabilitatea criminalistică îndeplinește două funcții principale:

1. expertiza în cadrul unui litigiu, care recunoaște rolul profesionistului contabil judiciar ca expert independent în situația unui litigiu/unei dispute – aceasta are rolul de a clarifica o anumită stare de fapt, obiect al litigiului;

2. investigația, care utilizează abilitățile profesioniștilor contabili criminaliști pentru descoperirea faptelor de fraudare cu impact financiar – aceasta este răspuns la preocupările specifice legate de fapte ilicite în care investigatorul este angajat să efectueze proceduri de colectare, analiză, evaluare sau interpretare a anumitor aspecte probatorii pentru a sprijini părțile interesate să ajungă la o concluzie cu privire la temeinicia preocupărilor privind existența unei posibile fraude.

În general, contabilitatea criminalistică se referă la fraudă, respectiv la prevenirea, detectarea și investigarea fraudei.

Principalele categorii de fraudă, identificabile atât în sistemul privat, cât și în cel public:

  • deturnările de active implică furtul sau utilizarea abuzivă a activelor unei organizații;
  • corupția implică utilizarea influenței ilegale sau abuzive într-o tranzacție comercială pentru a obține beneficii personale, contrar obligației unei persoane față de angajatorul său sau drepturilor altuia;
  • denaturarea situațiilor financiare și a altor declarații financiare implică denaturarea intenționată a informațiilor financiare pentru a-i induce în eroare pe alții care se bazează pe acestea pentru a lua decizii economice;
  • denaturarea raportărilor nefinanciare și a altor declarații nefinanciare implică denaturarea intenționată a informațiilor nefinanciare, incluzând indicatorii de sustenabilitate (ESG – mediu, social, guvernanță), pentru a induce în eroare părțile interesate.

Cunoscând implicațiile fraudei și ale oricărui fenomen ilicit de natură economică la nivelul organizației, implicit la nivelul societății, apare cu atât mai importantă contabilitatea criminalistică, ce contribuie semnificativ la securitatea economică a organizației.

Contabilitatea criminalistică se prefigurează a fi o componentă-cheie a unei economii pregătite pentru viitor, iar CECCAR – în calitate de organism profesional care reprezintă și gestionează profesia contabilă în România – aduce în atenție importanța utilizării serviciilor oferite de profesioniști care pot face diferența între succesul și eșecul unei afaceri.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

CECCAR Dâmbovița: Seminar cu tema Finanțare nerambursabilă prin programul Femeia Antreprenor

CECCAR FM

Publicat

pe

Filiala Dâmbovița a Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România a organizat vineri, 16 septembrie, seminarul cu tema Finanțare nerambursabilă prin programul Femeia Antreprenor. Întâlnirea profesională a avut loc la sediul filialei și a reunit profesioniști contabili din județ, experți contabili și contabili autorizați, care au analizat, împreună cu președintele Consiliului filialei, Gabriela Anghel, expert contabil, condițiile de accesare a finanțării prin acest program.

Astfel au fost discutate, printre altele, etapele depunerii cererilor de finanțare, documentele necesare, condițiile de eligibilitate pentru firme, atât pentru solicitant, cât și pentru proiect, cheltuielile eligibile, clasele CAEN cu punctaj în obținerea finanțării, criteriile de acordare a punctajului.

Amintim că programul Femeia Antreprenor, al cărui obiectiv îl constituie stimularea și sprijinirea înființării și dezvoltării structurilor economice private înființate și conduse de femei, a fost lansat în luna august 2022. Sesiunea de apeluri pentru înscrierea în acest program rămâne deschisă până la 30 septembrie.

Potrivit ministrului Antreprenoriatului și Turismului, Daniel Cadariu, programul este multianual și este prevăzut să funcționeze pe o perioadă de 5 ani, până în anul 2027. „Pentru anul 2022, numărul de beneficiari maxim va fi de 1.000 și bugetul de 200.000 lei”, a precizat ministrul.

Profesionistul contabil, consilierul de încredere al antreprenorului. Alege o carieră de succes!

Vrei să fii un consilier de încredere pentru antreprenori? Alege o profesie fit-for-future! Profesia contabilă oferă numeroase posibilități de carieră: de la angajat la antreprenor, rolul profesionistului contabil este definitoriu la nivelul oricărei afaceri. Profesia contabilă asigură șanse egale la o carieră de succes în care doar competențele CONTează.

Proiectul Acces la carieră de succes – Pilonul I , derulat de CECCAR, sprijină dezvoltarea profesională a studenților și facilitează tranziția acestora de la educație la piața muncii. Cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, proiectul le oferă studenților oportunitatea de a descoperi o profesie fit-for-future prin practică. Cu alte cuvinte, learning by doing – aceasta este modalitatea prin care studenți înscriși la studii universitare în științe economice au luat contact cu domeniul financiar-contabil. Aproximativ 300 de studenți au făcut practică în cadrul unor societăți și cabinete autorizate de CECCAR să desfășoare servicii în domeniul financiar-contabil, au învățat ce înseamnă profesia contabilă direct de la profesioniști. Au aflat astfel, direct de la sursă, că profesia contabilă este un domeniu ce oferă oportunități și șanse egale tuturor celor care doresc să își construiască o carieră în domeniul financiar-contabil, indiferent dacă sunt femei sau bărbați.

Statisticile confirmă acest lucru. În cazul firmelor autorizate să desfășoare servicii de expertiză contabilă, aproximativ 85% din totalul administratorilor sunt femei: 10.614 societăți de expertiză contabilă activează la nivelul întregii țări, iar 8.977 dintre acestea au femei în funcția de administrator. La capitolul firme de contabilitate autorizate să desfășoare astfel de servicii, procentul administratorilor femei este de aproape 90%. Și când vine vorba de experți contabili liber-profesioniști predomină doamnele și domnișoarele, în proporție de 51%.

Pentru a deveni expert contabil sau contabil autorizat, adică un profesionist contabil, sunt necesare abilitățile tale, pregătirea ta profesională, pasiunea pentru acest domeniu, dorința de a atinge performanța.

Profesia contabilă îți oferă numeroase posibilități de carieră: de la angajat la antreprenor, rolul profesionistului contabil este definitoriu la nivelul oricărei afaceri. Profesia contabilă asigură șanse egale la o carieră de succes în care doar competențele CONTează.

Respectarea egalității de șanse între femei și bărbați, eliminarea tuturor formelor de discriminare în domeniul muncii și educației, creșterea gradului de conștientizare privind aceste subiecte de interes public sunt parte din strategia de implementare a proiectului.

Detalii despre accesul la profesie sunt disponibile în rubrica dedicată facilitării accesului la profesia contabilă.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF – 26 septembrie 2022

CECCAR FM

Publicat

pe

etaf

Primele discuții între statele membre privind taxele legate de criza energetică

Statele membre UE au început să discute cele două taxe legate de criza energetică pe care Comisia Europeană le-a propus la 14 septembrie, pe baza unui prim text de compromis al președinției cehe a Consiliului UE. Referitor la limitarea veniturilor pentru generatorii de electricitate care înregistrează costuri sub prețul pieței en gros, documentul elaborat de Cehia menține plafonul prevăzut de Comisie, respectiv 180 de euro /MWh. Totuși, acesta propune ca statele membre să poată stabili un plafon mai ridicat pentru producătorii de electricitate care pot demonstra că nivelul actual al costurilor depășește 180 de euro/MWh. Cu privire la contribuția de solidaritate temporară pentru industria bazată pe combustibili fosili, proiectul de compromis menține rata de 33% prevăzută de Comisie. De asemenea, acesta adaugă faptul că statele membre ar trebui să poată înlocui acest instrument cu „măsuri naționale echivalente”. Proiectul de compromis a fost discutat de ambasadorii statelor membre la UE miercuri, 21 septembrie, cu scopul de a ajunge la un acord politic în cadrul ședinței extraordinare a miniștrilor energiei din UE care va avea loc la 30 septembrie. Totodată, potrivit raportărilor, Comisia Europeană plănuiește să transmită o comunicare statelor membre săptămâna aceasta, în care să prezinte noi măsuri pentru abordarea creșterii prețurilor la energie, în special tratând plafonarea prețurilor la gaze, securitatea surselor de energie ale UE și lichiditatea piețelor la termen ale electricității.

OCDE: Politica fiscală joacă un rol esențial pentru reacția la șocul creșterii prețurilor la energie

Politica fiscală joacă un rol esențial în contextul în care țările încearcă să promoveze o redresare economică în urma pandemiei de COVID-19 și să răspundă la impactul creșterilor rapide ale prețurilor la energie, potrivit unui nou raport OCDE publicat miercuri, 21 septembrie. Raportul monitorizează evoluțiile în timp ale politicii fiscale și oferă o perspectivă asupra celor mai recente tendințe în materie de reformă fiscală. Printre altele, acesta constată că reformele fiscale – în special reduceri ale impozitelor pe forța de muncă și stimulente fiscale mai generoase pentru întreprinderi – s-au numărat printre principalele instrumente de politică pe care țările le-au utilizat pentru a stimula și promova redresarea economică în urma pandemiei. Pe măsură ce prețurile la energie au crescut abrupt începând cu a doua jumătate a anul 2021, țările s-au mișcat rapid pentru a proteja gospodăriile și întreprinderile prin furnizarea unui sprijin fiscal temporar – inclusiv tăieri de impozite – și prin diminuarea măsurilor de stimulare existente care ar putea contribui la inflație. Impozitul pe venit și contribuțiile la asigurările sociale au fost reduse în 2021 în aproape toate țările acoperite în raport, cele mai multe reduceri vizând gospodăriile cu venituri mai mici pentru a sprijini ocuparea forței de muncă și a furniza beneficii pentru cei angajați. Cele mai importante reforme în materie de TVA s-au concentrat pe economia digitală și comerțul electronic, inclusiv progrese semnificative în domeniul facturării electronice și a dispozițiilor privind raportarea digitală, explică raportul.

ICRICT emite un plan de măsuri fiscale pentru combaterea inflației

Într-o declarație publicată marți 20 septembrie, Comisia independentă de reformă a impozitării companiilor la nivel internațional (ICRICT) a făcut apel la guverne să implementeze măsurile fiscale de urgență pentru a combate criza actuală și inflația. În special, aceasta recomandă impozitarea profiturilor extraordinare ale companiilor care beneficiază în urma crizei și a pandemiei, incluzând, dar fără a se limita, la sectorul energetic, precum și impunerea unei suprataxe pentru firmele care practică prețuri mult peste costuri. Totodată, ICRICT a criticat lipsa de ambiție a acordului OCDE privind impozitarea minimă a întreprinderilor. „Mai degrabă decât să aștepte ca „acordul fiscal global” al Cadrului Incluziv al OCDE/G20 să depășească impasul politic în care se află, țările ar trebui să introducă măsuri pentru a impozita întreprinderile mari implicate în activități transfrontaliere și cu un grad ridicat de digitalizare”, transmite ICRICT. Comisia sugerează măsuri alternative pentru țările în dezvoltare, cum ar impozite progresive pentru serviciile digitale și revizuirea politicilor și tratatelor fiscale.

Programul Grupului de lucru privind Codul de conduită sub președinția cehă

În mandatul președinției cehe a Consiliului UE, Grupul de lucru privind Codul de conduită în domeniul impozitării va monitoriza evoluțiile practicilor administrative de la nivelul statelor membre, va continua revizuirea măsurilor fiscale anunțate de statele membre în cadrul procesului de înghețare și eliminare și va continua monitorizarea efectelor reale ale unor regimuri pentru care s-a decis o monitorizare regulată, potrivit unui program de lucru publicat joi 22 septembrie. Grupul va continua activitatea la nivel tehnic pentru a evalua efectele asupra activității sale ale acordului internațional încheiat privind impozitarea minimă efectivă, inclusiv asupra criteriilor UE de includere pe listă. Totodată, va continua să lucreze în vederea avansării reformei Codului de conduită, transmite Grupul. Următoarea revizuire a listei UE privind jurisdicțiile necooperante este prevăzută în cadrul Consiliului Ecofin din octombrie.

Eurodeputații fac apel la Irlanda să avanseze în legătură cu Pilonul II

O delegație de eurodeputați din subcomisia pentru chestiuni fiscale (FISC) a Parlamentului European s-a aflat la Dublin pe 19 și 20 septembrie pentru a se întâlni cu reprezentanții principalelor instituții, precum și părți interesate din sectorul privat cum ar fi Apple, Google, Microsoft și Meta. Discuțiile le-au permis eurodeputaților să strângă informații referitoare la climatul fiscal din Irlanda, precum și să sublinieze în fața autorităților necesitatea de a implementa reforme fiscale importante, au explicat aceștia în cadrul unei declarații de presă. La sfârșitul vizitei, președintele subcomisiei FISC, eurodeputatul Paul Tang, a declarat: „Ne bucurăm să aflăm că Irlanda rămâne dedicată implementării acordului privind o reformă fiscală globală. Totuși, dreptul de veto al Ungariei nu ar trebui să ne împiedice să avansăm. Facem apel la guvernul irlandez să se alăture coaliției statelor membre care sunt pregătite să treacă la următoarea etapă”.

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR BUSINESS REVIEW

ceccar.ro

Trending

  • http://southcast01.ceccarfm.ro:8000/
  • CECCAR FM