Connect with us

PROFESIA CONTABILĂ

CECCAR a lărgit parteneriatul cu ACCA

CECCAR FM

Publicat

pe

Parteneriatul dintre Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România și ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) a fost lărgit săptămâna trecută, prin semnarea a încă un acord de cooperare între cele două instituții cu ocazia conferinței organizate de ACCA, cu tema Viitorul profesiei contabile și de audit. Evenimentul a avut loc la București și a marcat împlinirea a zece ani de la deschiderea biroului local din România al Asociației.

Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România, partener al ACCA, a fost reprezentat la cel mai înalt nivel la evenimentul desfășurat la Hotel Intercontinental, de președintele prof. univ. dr. Robert Aurelian Șova care a semnat, împreună cu directorul executiv dezvoltare al ACCA, Stephen Heathcote, documentul amintit.

Din 2003 CECCAR colaborează cu ACCA, în baza unui acord de cooperare în domeniul recunoașterii calificării profesionale, și din 2009, în baza unui acord în domeniul recunoașterii pregătirii profesionale continue, aplicabil membrilor comuni ai celor două organisme profesionale. Prin documentul semnat, ACCA sprijină un număr limitat de stagiari și membri CECCAR, prin acordarea unor condiții financiare excepționale la înregistrarea pentru calificarea ACCA. Potrivit acordului, valabil până la 31 martie 2017, „stagiarii și membrii înscriși în programele CECCAR, care sunt eligibile pentru a fi acreditate de către ACCA, se vor putea înregistra la ACCA înainte de finalizarea studiilor și beneficia de condițiile speciale ale acestui acord doar dacă echivalările lor ACCA sunt obținute datorită statutului lor de stagiari sau membri CECCAR”. Evenimentul a reunit peste 200 de participanți, un segment semnificativ fiind reprezentat de profesioniști contabili membri ai CECCAR.

Președintele CECCAR, prof. univ. dr. Robert Aurelian Șova, a subliniat în alocuțiunea sa importanța documentului semnat și a abordat aspecte esențiale ale temei supuse atenției participanților, reamintind că profesioniștii contabili trebuie să conștientizeze importanța pe care o reprezintă pentru mediul de afaceri din România. „Am discutat cu președintele ACCA despre necesitatea unei acreditări a programelor noastre de stagiu, în baza colaborării dintre cele două organisme. Este foarte important pentru noi să asigurăm un mediu de pregătire viitorilor profesioniști, care să le asigure succesul în piață”, a declarat prof. univ. dr. Robert Aurelian Șova, în cadrul conferinței.

Continuare
Comentează

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificare anti-roboți *

PROFESIA CONTABILĂ

Ghid privind obligația de raportare a aranjamentelor transfrontaliere

CECCAR FM

Publicat

pe

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat, pe pagina de internet a instituției, un Ghid privind obligația de raportare a aranjamentelor transfrontaliere (Directiva UE 2018/822 – DAC6). Documentul are scopul de a oferi un cadru general de îndrumare a contribuabililor care au obligația de a se conforma normelor privind furnizarea de informații referitoare la aranjamentele transfrontaliere raportabile.

„Urmare demersurilor efectuate de Comisia Europeană (COM), Directiva 2011/16/EU (DAC1) care asigură cadrul legal pentru schimbul de informații între administrațiile fiscale ale statelor membre UE (SM) a fost modificată de Directiva 2018/822/EU (DAC6) prin introducerea regimului de raportare obligatorie pentru anumite tranzacții transfrontaliere care ar putea fi utilizate pentru planificare fiscală agresivă (ATP) 1. S-a apreciat că obligativitatea de raportare va avea un potențial caracter disuasiv, iar informațiile astfel obținute de SM vor facilita luarea unor măsuri rapide pentru evaluarea riscurilor de neconformare și aplicarea de tratamente fiscale care vizează eliminarea lacunelor legislative, notificarea contribuabililor și, după caz, inițierea de controale fiscale”, precizează ANAF.

Citiți mai multe în CECCAR Business Magazine.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Procedura de acordare a sumelor prevăzute de art. III alin. (1) și (2) din OUG nr. 92/2020

CECCAR FM

Publicat

pe

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) a publicat, pe site-ul instituției, o serie de detalii legate de depunerea tabelului nominal lunar în cadrul procedurii de acordare a sumelor prevăzute de art. III alin. (1) și (2) din OUG nr. 92/2020.

Astfel, este publicat, în format PDF inteligent, tabelul nominal lunar cu persoanele încadrate în muncă conform prevederilor art. III alin. (1)și (2) din OUG nr. 92/2020 (Tabel nominal OUG nr. 92/2020) pentru instituirea unor măsuri active de sprijin destinate angajaților și angajatorilor în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum și pentru modificarea unor acte normative, pentru stabilirea sumelor cuvenite angajatorilor din bugetul asigurărilor pentru șomaj.

Tabelul completat se va transmite agenției județene/municipale pentru ocuparea forței de muncă prin intermediul platformei aici.gov.ro.

Citiți mai multe în CECCAR Business Magazine.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Noile modele ale formularelor 100 și 710, publicate în Monitorul Oficial

CECCAR FM

Publicat

pe

Modificarea și completarea formularului 100 Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat și a formularului 710 Declarație rectificativă au fost aprobate prin Ordinul președintelui ANAF nr. 51/2021, publicat în Monitorul Oficial nr. 59 din 19 ianuarie 2021.

Potrivit ANAF, modificarea și completarea formularelor menționate au fost necesare ca urmare a modificărilor aduse Codului fiscal prin Legea nr. 153/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum și pentru completarea Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activități, Legea nr. 262/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum și prin Legea nr. 296/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Modificările, care se adresează contribuabililor plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor, vizează cuprinderea în cele două formulare a unor rânduri dedicate declarării:

– sponsorizărilor și burselor acordate elevilor școlarizați în învățământul profesional dual în conformitate cu prevederile art. 25 alin. (4) lit. c) din Legea nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare;

– costului de achiziție a aparatelor de marcat electronice fiscale puse în funcțiune.

Citiți mai multe în CECCAR Business Magazine.

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR Business Review

ceccar.ro

Trending