ECONOMIE
ANAF se mută online în câteva luni şi va încerca să scoată din piaţă evazioniştii
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) se va muta online în câteva luni şi nu va mai fi nevoită să elibereze milioane de documente ca în prezent, a declarat joi şeful instituţiei, Dragoş Doroş, în cadrul conferinţei “Dezvoltarea României 2016” organizată de revista Capital.
Şeful ANAF a menţionat că Fiscul intenţionează să elimine toate firmele care nu vor să-şi plătească taxele.
“Interesul nostru este să avem cât mai mulţi contribuabili corecţi şi de la care să încasăm cât mai mulţi bani la buget. Un contribuabil corect ar trebui să aibă din partea Fiscului atitudinea de administrator, nu de controlor. Cum să obţină asta? Prin transparenţa totală.(…) Intenţionam ca într-o perioadă foarte scurtă, asta înseamnă o perioadă de câteva luni, să ne mutăm online”, a afirmat Doroş, citat de News.ro.
Şeful Fiscului a menţionat că, prin mutarea online, funcţionarii publici nu vor mai fi nevoiţi să mai elibereze milioane de documente, aşa cum o fac în prezent.
Lupta cu evazioniştii, o promisiune mai veche a şefilor ANAF, ar reprezenta o altă prioritate a instituţiei.
“Un alt ajutor ar fi ca partea aceea de contribuabili, mult mai mică decât a contribuabililor corecţi, care nu doresc să-şi plătească taxele să ne facem rolul şi menirea noastră de a o elimina din piaţă pentru a lăsa o piaţă liberă pentru concurenţa directă”, a mai spus şeful Fiscului.
La începtul lunii octombrie, şeful Fiscului anunţa că ANAF va deveni, în doi-trei ani, o instituţie modernă, mai ales după ce va introduce, în acest an, un soft modern care va funcţiona în următorii 10-20 de ani.
ECONOMIE
322 de firme cu participare străină la capitalul social, înmatriculate în ianuarie 2021
Numărul firmelor cu capital străin nou înființate în România a scăzut, în ianuarie 2021, cu 16,9%, comparativ cu prima lună din 2020, la 322 de unități, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), citate de Agerpres.

Cele 322 de societăți noi aveau un capital social subscris în sumă totală de 1,658 milioane de dolari, dublu față de cel al firmelor înmatriculate în ianuarie 2020, de 790.400 dolari.
În funcție de domenii, cele mai multe firme înmatriculate în ianuarie au fost înregistrate în activități profesionale, administrative, științifice și tehnice (27,33% din total), comerț cu ridicata și amănuntul, repararea auto și moto (26,09% din total) și transport, depozitare și comunicații (18,01%).
La finele lunii ianuarie 2021, în România existau 231.298 de societăți cu participare străină la capitalul social. Valoarea capitalului subscris se situa la nivelul de 64,96 miliarde dolari.
Cel mai mare număr de societăți cu participare străină era cu investitori din Italia, respectiv 49.667 (capital subscris de 3,855 miliarde dolari), dar cea mai mare valoare a capitalului social aparține firmelor olandeze, respectiv 13,241 miliarde dolari, în 5.526 de firme.
ECONOMIE
ANCPI: 50.147 de tranzacții imobiliare în februarie
În luna februarie, au fost vândute, la nivelul întregii țări, 50.147 de imobile, cu 1.411 mai multe față de luna ianuarie, potrivit datelor publicate astăzi de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Numărul caselor, terenurilor și apartamentelor care au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare în luna februarie este cu 576 mai mare față de perioada similară a anului 2020.
Cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate, în februarie 2021, în București – 8.592, Ilfov – 3.986 și Brașov – 2.781. Județele cu cele mai puține imobile vândute în aceeași perioadă sunt Covasna – 159, Caraș Severin – 245 și Sălaj – 344.
Numărul ipotecilor, la nivel național, în februarie 2021, a fost de 24.890, cu 5.289 mai mare față de ianuarie 2020. Cele mai multe operațiuni de acest gen au fost înregistrate în București – 5.509, Ilfov – 2.046 și Cluj 1.610. La polul opus se află județele Harghita – 52, Caraș Severin – 61, și Gorj – 81.
Județele în care au fost vândute cele mai multe terenuri agricole în a doua lună a anului 2021 sunt Arad – 742, Dolj – 481 și Timiș – 398.
ECONOMIE
Ministerul Culturii: Schemele de ajutor financiar, trimise pentru a fi finanțate prin PNRR
Ministerul Culturii a anunțat astăzi că schemele de ajutor financiar pentru acest sector au fost actualizate și au fost trimise Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene pentru a fi incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii, citat de Mediafax, forma actualizată a schemelor de ajutor de stat și de minimis, menite să sprijine sectorul cultural din România, este rezultatul centralizării unui număr semnificativ de observații și propuneri de modificare primite în urma procesului de consultare publică, desfășurat în perioada 26 ianuarie – 8 februarie, precum și al dezbaterii publice organizate online în 22 februarie.
„Având în vedere că în prezent se elaborează Planul Național de Redresare și Reziliență care vizează investiții în scopul ieșirii din criză, relansării economice și creșterii capacității de reziliență, Ministerul Culturii precizează că a transmis Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene schemele de ajutor de stat și de minimis dedicate sectorului cultural, pentru a fi incluse în cadrul priorităților investiționale ale PNRR”, se arată în comunicat.
Reprezentanții ministerului precizează că o ultimă dezbatere publică pe acestă temă va fi organizată la finalul acestei săptămâni: „Întrucât Ministerul Culturii urmărește să optimizeze atât conținutul, cât și aplicabilitatea schemelor de ajutor financiar, astfel încât acestea din urmă să răspundă în mod real nevoilor operatorilor culturali, o ultimă consultare a sectorului cultural – creativ va avea loc în cadrul dezbaterii publice ce va fi organizată la finalul acestei săptămâni”.
-
PROFESIA CONTABILĂacum 4 zile
Buletinul de știri Accountancy Europe – martie 2021
-
ÎNREGISTRĂRIacum 3 zile
Economia la bani mărunți – Ediția din 04.03.2021
-
ECONOMIEacum 3 zile
Ministerul Finanțelor propune modificări la o serie de reglementări contabile
-
ECONOMIEacum 4 zile
Curtea de Conturi Europeană verifică protejarea drepturilor pasagerilor aerieni
-
ECONOMIEacum 4 zile
ANAF propune o nouă procedură de evaluare a riscului fiscal
-
ECONOMIEacum 4 zile
ANAF a publicat modelul formularului „Fișa capacității de cazare”
-
ECONOMIEacum 4 zile
Peste 45% dintre vehiculele controlate în trafic anul trecut aveau deficiențe tehnice majore
-
ECONOMIEacum 4 zile
Creșterea prețurilor producției industriale în România, peste media UE, în ianuarie