Connect with us

ECONOMIE

Agricultura, construcţiile şi industria sunt sectoare cu creşteri economice semnificative

CECCAR FM

Publicat

pe

Ministrul de Finanţe, Anca Dragu, a anunţat, miercuri, după ce a fost aprobată a doua rectificare bugetară din acest an, că în primul semestru al acestui an PIB-ul s-a majorat cu circa 5,2%, „ca urmare a contribuţiei pozitive a cererii interne”, iar creşterea investiţiilor a fost mai evidentă în trimestrul al doilea al semestrului, respectiv de 10,7%.

”În primul semestrul al anului 2016 Produsul Intern Brut s-a majorat cu circa 5,2% ca urmare a contribuţiei pozitive a creşterii interne. Creşterea investiţiilor a fost mai evidentă în trimestrul al doilea al semestrului unde înregistrează o creştere de 10,7%, fiind cu peste un punct procentual superioară consumului final din al doilea trimestru de 2,6%”, a declarat ministrul Finanţelor la finalul şedinţei de Guvern.

Dragu a evidenţiat creşterea valorii adăugate brute în toate sectoarele economice, respectiv în agricultură, cu un avans de peste 10%, servicii 7%, construcţii 4,9%, industrie 1,8%, iar impozitele nete pe produs s-au majorat cu 2,9%.

Ea a punctat că, la nivelul primelor opt luni ale anului, volumul producţiei industriale s-a situat cu 1,1% peste nivelul realizat în aceeaşi perioadă din anul precedent, iar volumul lucrărilor de construcţii a fost mai mare cu 2%.

”În primele 8 luni ale anului 2016 volumul lucrărilor de construcţii a fost mai mare decât cel înregistrat în perioada corespunzătoare a anului precedent cu 2%, dar din cifra globală sunt de menţionat rezultatele favorabile în sectorul construcţiilor inginereşti realizate în principal din fonduri bugetare – o creştere de 3,5% faţă de perioada precedentă”, a spus Dragu, conform News.ro.

De asemenea, ministrul Finanţelor a arătat că exporturile au întregistrat în primele nouă luni ale anului o creştere cu 4,3%, iar importurile de bunuri au crescut cu 6,8% faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut.

”Exporturile au înregistrat în primele 9 luni ale anului o creştere cu 4,3%, iar exporturile intra-comunitare de bunuri au înregistrat o creştere chiar mai mare, 6,9%. Ele reprezintă 75,2% din totalul expedierilor de marfă. Importurile de bunuri au crescut cu 7,8% faţă de perioada corespunzătoare din 2015. Importurile provenite din zona UE au înregistrat o creştere cu 7,5%, ajungând să reprezinte 77,2% din totalul importurilor româneşti”, a mai spus Dragu.

„Investiţiile străine directe au totalizat 2,7 miliarde de euro, fiind o creştere record de 18,6% faţă de perioada similară a anului precedent”, a adăugat Dragu.

Totodată, în primele 10 luni ale anului, preţurile de consum s-au redus în medie cu 1,73%, iar inflaţia anuală a înregistrat în luna octombrie o scădere de 0,43%, potrivit ministrului Finanţelor.

Numărul de şomeri a scăzut în primele nouă luni de la 450.000 la 429.000.

Continuare

ECONOMIE

MF: Proiectul de HG privind prețurile maxime la RCA, în consultare publică

CECCAR FM

Publicat

pe

Ministerul Finanțelor (MF) a publicat astăzi, pe site-ul instituției, pentru consultare, proiectul de Hotărâre privind stabilirea tarifelor de primă maxime aplicabile de către societățile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terțelor persoane prin accidente de vehicule și de tramvaie.

Potrivit proiectului, tarifele de primă maxime la RCA se stabilesc la nivelul propriilor tarife de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător la data de 1 martie 2022 și sunt valabile pentru o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a hotărârii. Prin excepție, în situația în care tarifele de primă practicate de către asigurătorii RCA la data de 1 martie 2022 sunt mai mari decât cele practicate la data de 1 martie 2023, asigurătorii RCA aplică cel mai mic tarif de primă dintre cele două.

Asigurătorii RCA vor aplica tarifele de primă maxime menționate începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâri. Tarifele se aplică în cazul contractelor RCA încheiate după data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.

Comisioanele de distribuție aferente contractelor RCA se limitează la maximum 8% din prima brută încasată pentru o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.

Tarifele de primă maxime se stabilesc pentru clasa de bonus/malus B0; în funcție de istoricul de daună al asiguratului, asigurătorii RCA aplică clasa de bonus/malus în care se încadrează acesta, conform prevederilor legale.

În perioada aplicării prevederilor acestei hotărâri, la despăgubirile acordate de către asigurătorii RCA, pentru acoperirea costurilor de înlocuire temporară a vehiculului avariat cu un vehicul din aceeași clasă sau o clasă inferioară, calculul despăgubirii are în vedere un tarif ce nu poate depăși tariful mediu de închiriere publicat de către Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România. Despăgubirile în acest caz se acordă numai în situația în care vehiculul avariat nu mai poate fi utilizat din punct de vedere tehnic. Perioada maximă pentru care se pot acorda despăgubirile menționate este de 30 de zile de la data eliberării autorizației de reparație de către poliție sau a documentului de intrare în reparație eliberat de către asigurătorul RCA, după caz. Prin excepție, perioada maximă poate fi prelungită numai cu aprobarea prealabilă a asigurătorului RCA.

În cazul vehiculelor care nu se mai repară și se încadrează în situația de dauna totală economică, despăgubirile acoperă perioada cuprinsă între data constatării avariilor și data înaintării ofertei de despăgubire; în acest caz, valoarea despăgubirii nu poate depăși 25% din valoarea de piață a vehiculului avariat.

Continuare

ECONOMIE

Piața auto din România a avut cea mai mare creștere din Europa, în februarie

CECCAR FM

Publicat

pe

Vânzările de autoturisme în Europa au crescut și în luna februarie, pentru a șaptea lună la rând, iar piața auto din România a avut cel mai mare ritm de creștere procentuală din Europa, arată datele publicate de Asociația Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), citate de Agerpres.

Această asociație, care îi reprezintă pe cei 16 mari constructori auto din Europa, a informat că 802.763 autoturisme au fost înmatriculate în luna februarie 2023 în Uniunea Europeană, Marea Britanie și țările EFTA (Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția), în creștere cu 11,5% comparativ cu luna februarie 2022. Piața auto din Uniunea Europeană a înregistrat un avans de 12,2% în ritm anual până la 902.775 de autoturisme.

În România, înmatriculările de autoturisme au crescut cu 44,5% în ritm anual în luna februarie, până la 12.449 de unități.

În rândul principalilor constructori auto generaliști, o creștere semnificativă de 28,8% a înmatriculărilor fost înregistrată de grupul Renault, care a înmatriculat 91.352 de autoturisme. Performanțele grupului Renault se datorează în special mărcii Dacia, în cazul căreia înmatriculările au crescut cu 53,6% în ritm anual până la 44.760 unități. Marca Dacia a ajuns la o cotă de 5% pe piața din Europa, față de 3,6% în luna februarie a anului trecut.

Continuare

ECONOMIE

CE a aprobat o schemă românească de sprijinire a stocării energiei electrice

CECCAR FM

Publicat

pe

Comisia Europeană (CE) a aprobat o schemă în valoare de 103 milioane euro propusă de România pentru a sprijini investițiile în dezvoltarea capacităților de stocare a energiei electrice (baterii), informează un comunicat de presă al Executivului comunitar, citat de Agerpres.

Proiectul prevede punerea în funcțiune a unei capacități de minimum 480 MWh de stocare a energiei electrice în baterii, până în 31 decembrie 2025. Bugetul total aferent schemei este echivalentul în lei al sumei de 103.480.000 euro, compus din 79.600.000 euro fonduri europene asigurate prin Mecanismul de Redresare și Reziliență în cadrul PNRR și 23.880.000 euro fonduri naționale prin aplicarea procentului de supracontractare de 30%.

„Comisia a decis că schema românească este necesară și adecvată pentru a accelera investițiile în facilitățile de stocare a energiei electrice, contribuind astfel la obiectivele strategice ale UE care au legătură cu tranziția verde. În plus, Comisia a ajuns la concluzia că schema este proporțională, în condițiile în care ajutorul va fi limitat la minimumul necesar și nu va avea efecte negative asupra competiției și comerțului în UE. Pe această bază, Comisia a aprobat schema în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat”, a precizat Executivul comunitar, în comunicat.

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR BUSINESS REVIEW

ceccar.ro

Trending

  • http://southcast01.ceccarfm.ro:8000/
  • CECCAR FM