Connect with us

ECONOMIE

România a înregistrat un consum-record de energie electrică pentru ultimii 15 ani

CECCAR FM

Publicat

pe

Secretarul de stat din Ministerul Energiei, Corina Popescu a declarat miercuri că Dunărea a ajuns la un debit minim al ultimilor zece ani, de 1.900 metri cubi pe secundă, ceeea ce a redus producţia de electricitate în cele două mari hidrocentrale într-un moment de vârf de consum pentru România, dar a dat asigurări că situaţia „este gestinabilă”.

Producţia de energia electrică a înregistrat un maxim instantaneu cu câţiva MW sub 10.000 MW, „care este considerat un maxim în ultimii 15 ani, de consum energie electrică”, potrivit reprezentanţilor ministerului, citați de News.ro.

„Încercăm să analizăm o prognoză cât mai exactă a nivelului apei pe Dunăre. Într-adevăr, este la valoarea cea mai mică din ultimii zece ani, în momentul de faţă este în jur de 1.900 metri cubi pe secundă, vorbesc de Baziaş. Este ger în toată Europa. (…) Lucrurile sunt gestionabile”, a precizat secretarul de stat, în urma comandamentului de miercuri de la Dispeceratul Energetic Naţional.

Debitul scăzut al Dunării a generat reducerea producţiei de electricitate la cele două centrale hidroelectrice de pe fluviu, Porţile de Fier I şi Porţile de Fier II (Gogoşu), însă, deocamdată, situaţia este gestionabilă.

Un nivel critic ar fi dacă se atinge un debit de 1.500 mc pe secundă. „Mai avem spaţiu până atunci, nu sunt momente de îngrijorare”, a subliniat Corina Popescu.

Oficialul Ministerului Energiei spune că autorităţile analizează în permanenţă nivelul stocului şi nivelul apei de pe Dunăre.

În prezent, mai există peste 2.000 de locuinţe nealimentate cu energie electrică în zonele afectate de ninsori şi viscol.

„Suntem mobilizaţi. Sunt echipe în teren care intervin. De dimineaţă aveam peste 10.000 consumatori întrerupţi, acum, la această oră, au scăzut la 2.000 şi ceva de consumatori, deci sunt peste 8.000 de consumatori care au fost realimentaţi”, a afirmat Popescu.

Secretarul de stat a precizat că grupurile de la Complexul Energetic Oltenia „funcţionează” şi că au fost zile în care au funcţionat toate cele 11 grupuri ale producătorului de energie.

În plus, nu sunt semnale de alarmă la nicio ţară vecină României, a mai spus oficialul.

Continuare
Comentează

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ECONOMIE

Șomajul a crescut în octombrie cu 0,2 puncte procentuale

CECCAR FM

Publicat

pe

În luna octombrie, rata șomajului în formă ajustată sezonier a fost de 5,3%, în creștere cu 0,2 puncte procentuale față de cea înregistrată în luna precedentă (5,1%). Rata șomajului la bărbați a fost cu 0,5 puncte procentuale mai mare decât la femei, anunță INS.

Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru luna octombrie a anului 2020 a fost de 477 mii persoane, în creştere atât față de luna precedentă (455 mii persoane), cât și față de aceeaşi lună a anului anterior (350 mii persoane).

Pe sexe, rata șomajului la bărbați a depășit-o cu 0,5 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 5,5% în cazul persoanelor de sex masculin și 5,0% în cazul celor de sex feminin).

Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata șomajului a fost estimată la 4,3% pentru luna octombrie 2020 (4,5% în cazul bărbaților și 4,1% în cel al femeilor). Numărul șomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezintă 75,4% din numărul total al șomerilor estimat pentru luna octombrie 2020, transmite Mediafax.

Continuare

ECONOMIE

Moneda digitală a Facebook a fost redenumită Diem

Criptomoneda Libra, susținută de Facebook, a fost redenumită „Diem”, într-un efort reînnoit de a obține aprobarea autorităților de reglementare, relatează Reuters.

CECCAR FM

Publicat

pe

Planurile pentru criptomonedă, lansate pentru prima dată de Facebook anul trecut, au fost modificate în aprilie, după ce autoritățile de reglementare și băncile centrale și-au exprimat îngrijorarea că ar putea slăbi stabilitatea financiară, ar putea eroda controlul asupra politicii monetare și ar putea amenința confidențialitatea.

Schimbarea numelui face parte dintr-o mișcare menită să sublinieze o structură mai simplă, a spus Stuart Levey, CEO al Asociației Diem din Geneva, care se află în spatele monedei digitale.

„Numele original a fost legat de o iterație timpurie a proiectului, care a avut parte de o recepție dificilă din partea autorităților de reglementare. Am schimbat dramatic această propunere”, a declarat Levey pentru Reuters.

Diem, care înseamnă „zi” în latină, își propune acum să lanseze inițial o monedă digitală cu sprijin unic, a adăugat el, citat de Mediafax.

El a refuzat să comenteze calendarul lansării, despre care Financial Times a raportat săptămâna trecută că ar putea începe încă din ianuarie, spunând doar că va continua doar după aprobarea de către autoritatea elvețiană de reglementare.

Facebook rămâne unul dintre cei 27 de membri ai Asociației Diem, fostă Asociația Libra.

Proiectul susține că va dezvolta politici privind combaterea spălării banilor, finanțării terorismului și respectării sancțiunilor și a renunțat la planurile anterioare de a permite oricui să se alăture rețelei sale.

Continuare

ECONOMIE

Economia Elveţiei a înregistrat cea mai mare creştere din ultimii 40 de ani

Economia elvețiană a înregistrat în trimestrul trei cel mai rapid ritm de creştere din ultimele patru decenii în condiţiile în care activitatea comercială şi-a revenit din colapsul cauzat de măsurile de lockdown, scrie Bloomberg.

CECCAR FM

Publicat

pe

Produsul Intern Brut a avansat cu 7,2% mulțumită creşterii consumului şi a investiţiilor în echipamente şi construcţii.

În trimestrul anterior, economia s-a prăbuşit cu 7%. În pofida recuperării record, economia este cu aproximativ 2% mai mică decât era înainte de pandemie.

Diferenţa este mult mai mică decât decalajele observate la marile economii din zona euro.

„În comparaţie cu ţările vecine, economia elvețiană a reuşit să facă faţă până acum crizei coronavirusului relativ nevătămată“, arată secretariatul de stat pentru afaceri economice, citat de Mediafax.

Elveţia ar putea evita o nouă contracţie în ultimul trimestru al acestui an deoarece guvernul a decis să nu introducă un al doilea blocaj pe scară largă, iar programele de şomaj parţial au protejat piaţa muncii.

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR Business Review

ceccar.ro

Trending