Connect with us

ECONOMIE

Europenii nu profită de dobânzile scăzute pentru a-şi administra datoriile

CECCAR FM

Publicat

pe

După ani de zile de dobânzi aflate la minime record, europenii nu au avut niciodată o oportunitate mai bună pentru a-şi pune în ordine datoriile, dar cu toate acestea nu au făcut-o, potrivit unui studiu publicat miercuri de ING, transmite Bloomberg, conform News.ro.

Aproape două treimi dintre europeni nu au profitat de şansa de a contracta împrumuturi noi sau de a le refinanţa sau extinde pe cele existente la costuri scăzute, pentru reducerea plăţilor, sau pentru a se folosi de economii în vederea reducerii datoriilor.

Doar 11% dintre persoanele intervievate care au optat să economisească mai puţin datorită dobânzilor scăzute au folosit banii pentru a achita un împrumut, în timp ce doar 8% au achitat o parte din creditul ipotecar.

Aceste constatări arată că oamenii ar putea avea probleme atunci când vor creşte dobânzile.

Banca Centrală Europeană (BCE) a extins programul de suplimentare a lichidităţilor din piaţă prin achiziţii de obligaţiuni, iar Banca Angliei va menţine dobânda de referinţă la minimul record de 0,25% cel puţin pentru încă doi ani, dar creşterea presiunilor inflaţioniste ar putea însemna apropierea sfârşitului politicilor monetare relaxate.

”Având în vedere că 50% dintre europeni au datorii, ar putea profita mai mulţi de avantajul dobânzilor scăzute pentru a le plăti. Reducerea datoriilor oferă o flexibilitate mai mare în cazul unor cheltuieli neprevăzute, sau dacă ar creşte costurile”, potrivit analiştilor ING, coordonaţi de Ian Bright.

Raportul ING sugerează că chiar şi după opt ani de la criza financiară mulţi oameni sunt nepregătiţi pentru şocuri financiare, cum ar fi pierderea locului de muncă. În Europa, aproape o treime dintre respondenţi nu au economii, iar dintre cei care au, 36% au mai puţin de trei salarii economisite.

Peste un sfert dintre europeni au împrumuturi, chiar dacă au economii cu care ar putea plăti cel puţin o parte din datorii. Asta în pofida faptului că britanicii plătesc anual, fără să fie nevoie, dobânzi de aproximativ 650 de lire sterline, arată o cercetare publicată în 2014 de University of Nottingham.

Sondajul ING a inclus 15.000 de persoane din 13 state europene, Statele Unite şi Australia, fiind efectuat în octombrie 2016.

Continuare
Comentează

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificare anti-roboți *

ECONOMIE

Euro urcă la un nou maxim istoric

CECCAR FM

Publicat

pe

Euro a atins luni un nou maxim istoric, 4,9261 lei, după cel atins la finele lunii martie, de 4,9251 lei.

Față de cursul de vineri, euro a crescut cu 0,04%.

La începutul lunii martie, euro era cotat la 4,8744 lei.

Dolarul american a scăzut la 4,0937 lei, de la 4,1120 lei, iar francul elvețian a crescut la 4,4797 lei.

Gramul de aur a crescut la 235,3486 lei, de la 233,8266 lei în ședința precedentă.

Continuare

ECONOMIE

ACEA: Vânzările de autoturisme Dacia în Europa au crescut cu peste 67% în martie

Vânzările de autoturisme Dacia în Europa au înregistrat în martie un avans de 67,4%, iar cota de piață a producătorului de automobile a urcat la 2,5%, de la 2,4% în perioada similară din 2020, arată datele publicate de Asociația Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), transmite Reuters, preluată de Agerpres.

CECCAR FM

Publicat

pe

Datele statistice sunt valabile pentru statele din Uniunea Europeană, Marea Britanie și țările din Asociația Europeană a Liberului Schimb (EFTA), respectiv Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția.

34.200 de autoturisme Dacia au fost înmatriculate în martie în Europa, comparativ cu 20.433 în perioada similară din 2020.

Toți marii producători auto au raportat creșteri ale vânzărilor în martie, comparativ cu perioada similară din 2020, când vânzările au fost afectate de restricțiile introduse pentru a stopa extinderea pandemiei de coronavirus (COVID-19) și de incertitudinile economice globale.

În primele trei luni din acest an, livrările de autoturisme Dacia au crescut cu 6,9% în Europa, iar cota de piață a producătorului de automobile a urcat la 2,9%, de la 2,7% în perioada similară din 2020. Înmatriculările de autoturisme Dacia în Europa s-au cifrat la 88.913 unități, în creștere față de perioada ianuarie – martie 2020 (83.180 vehicule).

Vânzările de autoturisme Dacia au înregistrat un declin de 30,2% în Europa anul trecut, iar cota de piață a producătorului de automobile a scăzut la 3,4%, de la 3,70% în 2019.

Continuare

ECONOMIE

UE a înregistrat un excedent al balanței comerciale de 21,1 miliarde de euro, în februarie

Uniunea Europeană a înregistrat în februarie un excedent al balanței comerciale de 21,1 miliarde de euro, față de un plus de 22,7 miliarde de euro în perioada similară din 2020, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat), citate de Agerpres.

CECCAR FM

Publicat

pe

Astfel, exporturile de bunuri ale UE s-au situat la 164,7 miliarde de euro, în scădere cu 3,6% față de februarie 2020, în timp ce importurile UE au scăzut cu 3%, până la 143,6 miliarde de euro.

Zona euro a înregistrat în februarie un excedent al balanței comerciale de 17,7 miliarde de euro, față de un plus de 23,4 miliarde de euro în perioada similară din 2020.

În februarie, comparativ cu perioada similară din 2020, exporturile de bunuri au scăzut în 15 state membre ale UE, cel mai semnificativ declin fiind în Cipru (-46,1%). 12 țări membre UE au raportat creșteri, cel mai semnificativ avans fiind în Malta (36,3%), urmată de Slovacia (25,8%).

În privința importurilor, în februarie, comparativ cu perioada similară de anul trecut, 20 de state membre ale UE au raportat scăderi, cel mai semnificativ declin fiind în Portugalia (-25,3%), urmată de Malta (-25%), iar cele mai mari creșteri au fost în Slovenia (32,6%), Estonia (18,8%) și Ungaria (17%).

În primele două luni din acest an, UE a înregistrat un excedent al balanței comerciale de 29,7 miliarde euro, față de un plus de 20,5 miliarde euro în perioada similară din 2020, în timp ce zona euro a raportat un excedent de 28,7 miliarde euro, de la un plus de 25 miliarde euro.

În perioada ianuarie – februarie 2021, China a fost principalul partener comercial al UE. Acest rezultat vine în urma creșterii importurilor (9,3%) și a exporturilor (13,6%), în timp ce pe relația cu SUA s-a înregistrat o scădere semnificativă, atât a importurilor (-19,5%), cât și a exporturilor (-6,9%).

În ceea ce privește România, datele Eurostat arată că în primele două luni din acest an exporturile au scăzut cu 4%, până la 11,1 miliarde de euro, în timp ce importurile s-au menținut la 14,3 miliarde de euro. În aceste condiții, deficitul balanței comerciale a României s-a situat la 3,2 miliarde de euro, comparativ cu 2,6 miliarde de euro în perioada similară din 2020.

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR BUSINESS REVIEW

ceccar.ro

Trending

Din motive tehnice, emisia CECCAR FM poate suferi întreruperi.

 

Ne cerem scuze pentru disconfortul creat și vă mulțumim pentru înțelegere!