ECONOMIE
Eliminarea plafoanelor la CAS şi CASS, printre măsurile cu cel mai mare impact asupra economiei în 2017
Eliminarea plafonării la cinci salarii medii brute a bazei de calcul a contribuţiilor la bugetul public de pensii (CAS) şi la casa de sănătate (CASS) şi majorarea plafonulului veniturilor anuale pentru aplicarea impozitului de 1% pe veniturile microîntreprinderilor se numără printre măsurile care vor avea cel mai mare impact asupra economiei în acest an, a declarat joi directorul executiv al departamentului de consultanţă fiscală al firmei de consultanţă şi audit EY România, Gabriel Sincu.
Toate salariile mai mari de cinci ori decât salariul mediu brut pe economie vor scădea începând cu 1 aprilie 2017, în urma eliminării plafoanelor la CAS şi CASS de către guvern.
Această măsură va avea un impact negativ asupra economiei, iar unele companii din IT şi-au făcut deja planuri legate de măsuri compensatorii acordate angajaţilor, spun consultanţii fiscali, citați de News.ro.
Totodată, angajaţii care vor să-şi facă o firmă pentru a evita această măsură trebuie să renunţe la beneficiile avute până acum.
”Deja unele companii din IT se gândesc să acopere diferenţa. Teoretic, unii angajaţi pot să-şi facă o firmă pentru a presta servicii, dar trebuie să demonstreze că sunt antreprenori cu adevărat. Nu vor mai putea avea beneficiile pe care le aveau când erau angajaţi”, a declarat Sincu.
O altă măsură cu un impact semnificativ este cea majorării plafonului veniturilor anuale pentru aplicarea impozitului de 1% pe veniturile microîntreprinderilor de la 100.000 la 500.000 de euro.
Această măsură poate fi un avantaj pentru cei care au profituri mari şi preferă să plătească 1% pe venituri în loc de 16% impozit pe profit, dar va avea un impact negativ în alte cazuri, consideră consultanţii.
”Este o lovitură pentru cei care au un profit foarte mic sau pierdere. Din fericire, aceştia din urmă pot opta, prin mărirea capitalului social la 10.000 de euro, să iasă din categoria microîntreprinderilor”, a afirmat Sincu.
În schimb, măsura prin care firmele din sectorul de cercetare şi dezvoltare vor fi scutite de la plata impozitului pe profit în primii 10 ani de activitate este greu de explicat de către specialişti.
”Mă întreb care este motivul pentru care aceste firme sunt scutite 10 ani de la plata impozitului pe profit. Va exista o tendinţă a companiilor de a desprinde departamentele de R&D şi a le face companii de sine stătătoare”, a spus Sincu.
La această facilitate se adaugă, de la 1 ianuarie 2017, şi facilităţile acordate angajaţilor din cercetare, asemănătoare cu cele acordate angajaţilor din IT, care sunt scutiţi de la plata impozitului pe venit.
Alte două măsuri cu impact major, de data aceasta pozitiv, sunt scutirea de impozit pe profitul reinvestit şi eliminarea taxei de stâlp şi a supraccizei pe carburanţi, de la 1 ianuarie. Acestea vor duce la o creştere a investiţiilor private în economie, consideră consultanţii.
ECONOMIE
Euro urcă la un nou maxim istoric

Euro a atins luni un nou maxim istoric, 4,9261 lei, după cel atins la finele lunii martie, de 4,9251 lei.
Față de cursul de vineri, euro a crescut cu 0,04%.
La începutul lunii martie, euro era cotat la 4,8744 lei.
Dolarul american a scăzut la 4,0937 lei, de la 4,1120 lei, iar francul elvețian a crescut la 4,4797 lei.
Gramul de aur a crescut la 235,3486 lei, de la 233,8266 lei în ședința precedentă.
ECONOMIE
ACEA: Vânzările de autoturisme Dacia în Europa au crescut cu peste 67% în martie
Vânzările de autoturisme Dacia în Europa au înregistrat în martie un avans de 67,4%, iar cota de piață a producătorului de automobile a urcat la 2,5%, de la 2,4% în perioada similară din 2020, arată datele publicate de Asociația Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Datele statistice sunt valabile pentru statele din Uniunea Europeană, Marea Britanie și țările din Asociația Europeană a Liberului Schimb (EFTA), respectiv Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția.
34.200 de autoturisme Dacia au fost înmatriculate în martie în Europa, comparativ cu 20.433 în perioada similară din 2020.
Toți marii producători auto au raportat creșteri ale vânzărilor în martie, comparativ cu perioada similară din 2020, când vânzările au fost afectate de restricțiile introduse pentru a stopa extinderea pandemiei de coronavirus (COVID-19) și de incertitudinile economice globale.
În primele trei luni din acest an, livrările de autoturisme Dacia au crescut cu 6,9% în Europa, iar cota de piață a producătorului de automobile a urcat la 2,9%, de la 2,7% în perioada similară din 2020. Înmatriculările de autoturisme Dacia în Europa s-au cifrat la 88.913 unități, în creștere față de perioada ianuarie – martie 2020 (83.180 vehicule).
Vânzările de autoturisme Dacia au înregistrat un declin de 30,2% în Europa anul trecut, iar cota de piață a producătorului de automobile a scăzut la 3,4%, de la 3,70% în 2019.
ECONOMIE
UE a înregistrat un excedent al balanței comerciale de 21,1 miliarde de euro, în februarie
Uniunea Europeană a înregistrat în februarie un excedent al balanței comerciale de 21,1 miliarde de euro, față de un plus de 22,7 miliarde de euro în perioada similară din 2020, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat), citate de Agerpres.

Astfel, exporturile de bunuri ale UE s-au situat la 164,7 miliarde de euro, în scădere cu 3,6% față de februarie 2020, în timp ce importurile UE au scăzut cu 3%, până la 143,6 miliarde de euro.
Zona euro a înregistrat în februarie un excedent al balanței comerciale de 17,7 miliarde de euro, față de un plus de 23,4 miliarde de euro în perioada similară din 2020.
În februarie, comparativ cu perioada similară din 2020, exporturile de bunuri au scăzut în 15 state membre ale UE, cel mai semnificativ declin fiind în Cipru (-46,1%). 12 țări membre UE au raportat creșteri, cel mai semnificativ avans fiind în Malta (36,3%), urmată de Slovacia (25,8%).
În privința importurilor, în februarie, comparativ cu perioada similară de anul trecut, 20 de state membre ale UE au raportat scăderi, cel mai semnificativ declin fiind în Portugalia (-25,3%), urmată de Malta (-25%), iar cele mai mari creșteri au fost în Slovenia (32,6%), Estonia (18,8%) și Ungaria (17%).
În primele două luni din acest an, UE a înregistrat un excedent al balanței comerciale de 29,7 miliarde euro, față de un plus de 20,5 miliarde euro în perioada similară din 2020, în timp ce zona euro a raportat un excedent de 28,7 miliarde euro, de la un plus de 25 miliarde euro.
În perioada ianuarie – februarie 2021, China a fost principalul partener comercial al UE. Acest rezultat vine în urma creșterii importurilor (9,3%) și a exporturilor (13,6%), în timp ce pe relația cu SUA s-a înregistrat o scădere semnificativă, atât a importurilor (-19,5%), cât și a exporturilor (-6,9%).
În ceea ce privește România, datele Eurostat arată că în primele două luni din acest an exporturile au scăzut cu 4%, până la 11,1 miliarde de euro, în timp ce importurile s-au menținut la 14,3 miliarde de euro. În aceste condiții, deficitul balanței comerciale a României s-a situat la 3,2 miliarde de euro, comparativ cu 2,6 miliarde de euro în perioada similară din 2020.
-
ÎNREGISTRĂRIacum 4 zile
Economia la bani mărunți – Ediția din 15.04.2021
-
ECONOMIEacum 4 zile
Strategie națională de utilizare a hidrogenului în energie, industrie și transporturi
-
ECONOMIEacum 5 zile
Sprijin CE de 500 de milioane de euro pentru IMM-urile românești din turism
-
ECONOMIEacum 4 zile
BNR: Monedele virtuale continuă să reprezinte active speculative foarte volatile și riscante
-
ECONOMIEacum 13 ore
ACEA: Vânzările de autoturisme Dacia în Europa au crescut cu peste 67% în martie
-
ECONOMIEacum 4 zile
Guvernatorul BNR susține că nu există motive pentru noi reduceri ale dobânzii de politică monetară
-
ECONOMIEacum 4 zile
Plafoanele Ajutoarelor Naționale Tranzitorii în sectoarele vegetal și zootehnic, aprobate
-
ECONOMIEacum 5 zile
FMI cere statelor din zona euro să introducă noi stimulente fiscale în 2021 și 2022