Suntem și pe

ECONOMIE

Economia zonei euro a avansat mai rapid decât economia SUA în 2016, pentru prima oară după 2008

CECCAR FM

Publicat

pe

Economia zonei euro a avansat în 2016 cu 1,7%, depăşind ritmul de 1,6% consemnat de economia Statelor Unite, pentru prima oară după criza din 2008, potrivit datelor publicate marţi de biroul european de statistică Eurostat, transmite MarketWatch, conform News.ro.

În trimestrul patru, economia zonei euro a crescut cu 1,8% faţă de intervalul similar al anului trecut şi cu 0,5% faţă de trimestrul trei.

La nivelul UE, economia a crescut cu 1,9% în 2016. În trimestrul patru, avansul a fost de 1,9% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2015 şi cu 0,6% faţă de trimestrul al treilea.

Datele Eurostat mai arată că rata şomajului din zona euro a scăzut în decembrie la 9,6%, cel mai redus nivel după mai 2009, faţă de 9,7% în noiembrie.

Perspectivele accelerării redresării după trei ani de creştere modestă sunt puse însă sub semnul întrebării de factori adverşi.

Preţurile în creştere ale energiei riscă să descurajeze cheltuielile de consum, dacă angajaţii nu vor primi creşteri similare ale salariilor. Datele publicate marţi de Eurostat mai arată că preţurile de consum au avansat cu 1,8% în ianuarie, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, aceasta fiind cea mai mare rată a inflaţiei consemnată după februarie 2013.

Analiştii mai sunt îngrijoraţi că creşterea ar putea fi frânată de nivelul ridicat al incertitudinilor înainte de alegerile care vor avea loc în acest an în Franţa, Germania şi Olanda, posibil şi în Italia, care ar putea aduce la putere partide ostile euro şi Uniunii Europene, precum şi de negocierile pentru ieșirea Marii Britanii din UE.

Între factorii globali, liderii de afaceri sunt îngrijoraţi de impactul din Europa al politicilor protecţioniste ale preşedintelui american Donald Trump.

Datele publicate marţi mai arată că creşterea mai puternică a cheltuielilor de consum şi revenirea investiţiilor companiilor au contribuit la un avans al economiei franceze de 0,4% în trimestrul patru faţă de trimestrul anterior, faţă de creşterea de 0,2% din trimestrul al treilea.

În Franţa, principalii candidați la președinție propun schimbări semnificative faţă de politica economică a preşedintelui Francois Hollande, înainte de cele două tururi de scrutin care vor avea loc în aprilie şi mai.

Lidera Frontului Naţional Marine Le Pen şi-a concentrat campania pe scoaterea Franţei din zona euro şi Uniunea Europeană, în timp ce candidatul conservator Francois Fillon a spus că va implementa un program profund de austeritate cuplat cu reduceri de taxe pentru companii şi majorări de taxe pentru consumatori.

Emmanuel Macron, un pro-european de centru, susţinător al afacerilor, care a crescut în sondaje în ultimele săptămâni, a indicat că se va concentra pe relaxarea legislaţiei muncii, pentru a combate şomajul.

Date anterioare au arătat că creşterea economică din Germania a accelerat la 0,5% în trimestrul patru, de la 0,2% în trimestrul al treilea, în timp ce avansul din Spania a rămas constant, la 0,7%. Analiştii au avertizat că ritmul din Spania ar putea încetini, după doi ani de redresare puternică.

Continuare
Comentează

Lasă un mesaj

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ECONOMIE

Un sat din trei are zone cu semnal slab sau inexistent la Internet

CECCAR FM

Publicat

pe

Aproape o treime dintre satele din România (31%) au zone cu semnalul slab, foarte slab și/sau inexistent de Internet, arată un studiu realizat de Fundația World Vision România, citat de Agerpres. „În această perioadă, din ce în ce mai multe localități trec în scenarii care presupun susținerea cursurilor online, însă școala online este în continuare o utopie pentru elevii din mediul rural din România”, scriu realizatorii cercetării.

Conform studiului, 40% dintre copiii din mediul rural nu au participat la școala online în prima perioadă a pandemiei, iar explicațiile sunt multiple: pe lângă imposibilitatea pentru familiile din mediul rural cu un venit mic de a asigura un dispozitiv pentru toți copiii, pentru elevii de la sate apare și provocarea unei conexiuni bune la Internet.

De asemenea, peste 61% dintre cele 87 de comune din șase județe în care activează World Vision România (Iași, Vaslui, Dolj, Ialomița, Vâlcea și Cluj) au în componență sate cu zone cu semnalul slab sau inexistent. Astfel, din totalul celor 313 de sate în care organizația derulează proiecte și sprijină copii din medii vulnerabile, peste 31% au zone cu semnalul slab, foarte slab și/sau inexistent. Cu toate acestea, reprezentanții organizației susțin faptul că Internetul nu lipsește cu desăvârșire în mediul rural. „În aproape toate satele și comunele există zone cu semnal la telefon și internet foarte bun, în general în jurul instituțiilor publice: primărie, școală. Însă, cu cât te îndepărtezi de acestea, cu atât semnalul este mai slab”, menționează sursa citată.

Continuare

ECONOMIE

Numărul insolvențelor a scăzut cu peste 9% în primele nouă luni

CECCAR FM

Publicat

pe

Numărul societăților comerciale și persoanelor fizice autorizate intrate în insolvență a scăzut cu 9,13% în primele nouă luni din 2020, comparativ cu perioada similară a anului trecut, la 4.029 insolvențe, reiese din datele publicate pe site-ul Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC), informează Agerpres. Cele mai multe firme și PFA-uri intrate în insolvență au fost înregistrate în București, respectiv 882, în creștere cu 15,14% față de perioada ianuarie-septembrie 2019. Pe locurile următoare în ierarhia insolvențelor se află județele Bihor – cu 279 de insolvențe (-22,07%), Constanța – 240 (+9,59%) și Cluj – 235 (+35,06%).

Pe domenii de activitate, în primele nouă luni, cel mai mare număr de insolvențe s-a înregistrat în comerțul cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor, respectiv 1.190 (-14,08%), urmat de construcții – 646 (-2,56%) și industria prelucrătoare – 478 (-8,95%).

În septembrie au fost înregistrate 453 de insolvențe, cele mai multe în București – 117, și în Cluj – 29, Constanța – 28 și Bihor – 23.

Continuare

ECONOMIE

Băncile au înăsprit accesul la creditare din cauza temerilor legate de pandemie

CECCAR FM

Publicat

pe

Instituțiile financiare din zona euro au redus accesul companiilor la credite în trimestrul trei din 2020, iar tendința este de înăsprire suplimentară, deoarece sunt din ce în ce mai îngrijorate de creșterea numărului de noi cazuri de coronavirus pe plan global, arată datele unui studiu publicat de Banca Centrală Europeană (BCE), transmite Reuters, preluată de Agerpres. În timp ce guvernele reintroduc restricțiile, temerile băncilor sunt legate de sporirea riscului de creditare.

Înăsprirea accesului la împrumuturi ar putea afecta creșterea economică în zona euro, ceea ce ar putea forța BCE să adopte noi măsuri de stimulare pentru ca firmele să beneficieze de lichidități până sunt ridicate restricțiile, posibil în 2021, când ar putea apărea vaccinuri anti-Covid-19.

„Pentru trimestrul patru din 2020, băncile se așteaptă să continue înăsprirea standardelor de creditare pentru companii, reflectând temerile că redresarea economiei în unele sectoare rămâne vulnerabilă, precum și incertitudinile privind prelungirea măsurilor de sprijin”, se arată în raportul BCE.

Deja băncile au redus accesul la credite în trimestrul trei din 2020 și au vândut împrumuturi cu marje mai ridicate, apreciază instituția.

Restricțiile încă nu afectează cererea, datele sugerând că firmele vor accepta condițiile mai dure în schimbul banilor.

Împrumuturile acordate în septembrie companiilor non-financiare au urcat cu 7,1%, un nivel nemodificat din iunie, și aproape de creșterea de 7,3% din mai. Creditele acordate gospodăriilor au crescut cu 3,1% în septembrie, față de un avans de 3% luna precedentă.

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR Business Review

ceccar.ro

Trending