Suntem și pe

PROFESIA CONTABILĂ

CECCAR București: Aspecte fiscale și comerciale privind tichetele de masă, tichetele cadou și voucherele de vacanță

CECCAR FM

Publicat

pe

Filiala CECCAR București a organizat, la 15 martie a.c., în colaborare cu Edenred, seminarul cu tema Aspecte fiscale și comerciale privind tichetele de masă, tichetele cadou și voucherele de vacanță.

Întâlnirea profesională face parte dintr-o serie de seminare ce se vor desfășura lunar în filialele CECCAR, pe tot parcursul acestui an.

În deschidere, președintele CECCAR, prof. univ. dr. Robert Aurelian Șova, a precizat: „Întâlnirea are dublu scop: pe de o parte, de formare profesională continuă, pe de altă parte, de a prezenta, în parteneriat cu profesioniști în domeniu, diverse activități care ne pot fi utile în lărgirea ariei de servicii pe care noi, ca profesioniști contabili, le putem oferi clienților noștri. Serviciile pe care Edenred le oferă aduc, pe de o parte, avantaje fiscale clienților noștri, iar, pe de altă parte, aduc avantaje angajaților. Dezbaterile vă vor ajuta, cu siguranță, să prezentați clienților dumneavoastră această opțiune, cunoscând toate detaliile utilizării acestui sistem de bonificație”.

Vicepreședintele Filialei CECCAR București, Andrei Aurel, a declarat: „Vă mulțumesc, în numele conducerii filialei București, pentru prezența la seminarul de astăzi. Sperăm ca dezbaterile să vă ajute să acumulați cunoștințe noi în domeniul tichetelor de masă, tichetelor cadou și voucherelor de vacanță, cunoștințe care să vă ajute în activitatea profesională. Așteptăm un feedback pozitiv din partea dumneavoastră în urma întâlnirii profesionale. Mult succes!”.

La seminar a participat, de asemenea, directorul general executiv al CECCAR, lect. univ. dr. Florin Dobre, care a făcut precizări pe parcursul întâlnirii cu privire la cadrul legislativ și fiscalitatea beneficiilor financiare asimilate veniturilor salariale oferite de companii angajaților sub forma tichetelor de masă, tichetelor cadou și voucherelor de vacanță.

Seminarul, structurat în trei sesiuni, a reunit peste o sută de profesioniști contabili care au urmărit prezentările.

În cele trei sesiuni, Anamaria Busuioc, Legal & Public Affairs Manager Edenred România, a discutat despre legislația celor două tipuri de tichete și a voucherelor, despre rolul acestora și modul de funcționare. Ovidiu Bîrsa, Sales Manager Edenred România, a prezentat avantajele pe care beneficiile financiare asimilate veniturilor salariale le oferă companiilor și angajaților, precum și alternativa cardurilor alimentate cu valorile tichetelor de masă. Regimul fiscal al tichetelor și al voucherelor și încadrarea contabilă a acestora au fost expuse de Gabriel Tapoi, Senior Finance Manager în cadrul Edenred România. De asemenea, Andreea Meiroșu, Marketing & Communications Manager Edenred România, a prezentat programul de recomandări pentru membrii CECCAR.

Pentru a afla cât mai multe informații, membrii au adresat specialiștilor Edenred întrebări axate atât pe condițiile acordării tichetelor de masă, tichetelor cadou și voucherelor de vacanță, cât și pe modalitățile prin care societățile pot utiliza acest tip de servicii.

În următoarele ediții ale publicației noastre vom oferi detalii cu privire la următoarele filiale CECCAR care vor găzdui seminarele organizate în colaborare cu Edenred.

PROFESIA CONTABILĂ

Recomandările Grupului Operativ pentru raportarea informațiilor privind schimbările climatice

CECCAR FM

Publicat

pe

În calitate de membru al Sustainability Accounting Standards Board (SASB), Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România pune la dispoziția membrilor și tuturor părților interesate traducerea în limba română a Ghidului de implementare elaborat de Grupul Operativ pentru raportarea informațiilor privind schimbările climatice (TCFD). Ghidul furnizează îndrumări pentru îmbunătățirea prezentărilor de informații financiare cu privire la schimbările climatice în raportarea generală prin utilizarea standardelor SASB și Climate Disclosure Standards Board (CDSB).

Prin punerea la dispoziție a acestor îndrumări, concentrate pe patru elemente principale – guvernanță, strategie, gestionarea riscului, parametri și obiective –, publicația își propune să ajute companiile să își îmbunătățească soliditatea, consecvența, comparabilitatea și utilitatea implementării și raportării informațiilor privind schimbările climatice prin intermediul cadrelor generale, standardelor și resurselor SASB și CDSB testate pe piață.

Indiferent dacă organizația are o abordare complexă cu privire la gestionarea riscurilor și a oportunităților climatice sau este doar la început, aceasta poate folosi îndrumările cuprinse în Ghid pentru a sprijini îmbunătățirea procesului decizional, o mai bună reziliență a pieței și o creștere economică mai sustenabilă.

Îndrumările de implementare a recomandărilor TCFD sunt structurate astfel:

– Prezentare generală;

– Demararea procesului;

– Bune practici de prezentare a informațiilor;

– Perspective pentru viitor.

CDSB și SASB sunt organisme cu tradiție în piață, cu un istoric de sprijinire a prezentărilor de informații eficace legate de climă și mediu, și prezintă împreună o soluție clară la implementarea TCFD pentru multe companii din multe jurisdicții, industrii și sectoare de activitate.

Documentul în limba română este disponibil la secțiunea Publicații – Organisme internaționale – Alte documente de interes de pe site-ul CECCAR.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Utilizarea specialiștilor în circumstanțele create de COVID-19

Documentul „Utilizarea specialiștilor în circumstanțele create de COVID-19”, disponibil în limba română

CECCAR FM

Publicat

pe

Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) pune la dispoziția celor interesați traducerea în limba română a documentului Utilizarea specialiștilor în circumstanțele create de COVID-19, elaborat de American Institute of Certified Public Accountants (AICPA), Consiliul pentru Standarde Internaționale de Etică pentru Contabili (IESBA) și Consiliul pentru Standarde Internaționale de Audit și Asigurare (IAASB).

Publicația are scopul de a oferi îndrumări profesioniștilor contabili, atât angajați (PAIB), cât și practicieni (PAPP), care să îi ajute să determine momentul în care ar putea fi nevoie de utilizarea serviciilor unui specialist care să ofere suport în efectuarea unor sarcini specifice și a altor activități profesionale în cadrul organizațiilor lor angajatoare, precum și în a răspunde cerințelor clienților lor în circumstanțele create de COVID-19.

Pandemia de COVID-19 a generat provocări fără precedent pentru companii și alte organizații la nivel mondial, inclusiv pentru profesia contabilă. Modificările mediului pot avea ca rezultat solicitări pentru profesioniștii contabili de a desfășura activități și servicii diferite de cele cu care au fost obișnuiți anterior. În acest context, documentul oferă îndrumări cu privire la modalitățile de soluționare a dilemelor etice care ar putea să apară în circumstanțele pandemiei și de conformare cu principiile fundamentale descrise în Codul etic pentru profesioniștii contabili (inclusiv Standardele internaționale privind independența).

Documentul în limba română poate fi consultat la secțiunea Publicații – Organisme internaționale – Alte documente de interes de pe site-ul CECCAR.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Primul dialog de la Bruxelles privind dreptul profesional

Conferința online „Primul dialog de la Bruxelles privind dreptul profesional”: strategii privind libera circulație a serviciilor și rolul profesioniștilor în perioade de criză

CECCAR FM

Publicat

pe

Camera Federală a Consilierilor Fiscali din Germania (Bundessteuerberaterkammer KdöR) și Asociația Germană a Consilierilor Fiscali (Deutscher Steuerberaterverband) organizează joi, 29 octombrie 2020, începând cu ora 14.30, evenimentul online Primul dialog de la Bruxelles privind dreptul profesional.

Conferința virtuală va dura o oră și va aborda subiecte precum modalitățile prin care poate fi consolidată piața internă fără a neglija protecția consumatorilor, lupta împotriva evaziunii fiscale, strategiile privind libera circulație a serviciilor care să contribuie la buna funcționare a unei piețe interne reziliente și rolul consilierilor fiscali în perioada de criză.

Libera circulație a persoanelor și a forței de muncă în Europa face parte din stilul de viață european și reprezintă o condiție prealabilă pentru buna funcționare a pieței interne. Restricțiile privind libertatea de furnizare a serviciilor și libertatea de mișcare, ca urmare a măsurilor de protecție împotriva virusului SARS-CoV-2, au fost un șoc pentru mulți europeni și au reprezentat un impas economic pentru mulți prestatori de servicii transfrontaliere. Consilierii fiscali se numără printre cele mai importante persoane de contact ale clienților lor, deoarece asigură conformitatea fiscală și furnizează servicii relevante pentru menținerea stabilității economice în perioade de criză. Conferința pune în discuție toate aceste aspecte, în contextul crizei economice determinate de pandemia de COVID-19.

Evenimentul va fi deschis de europarlamentarul Marion Walsmann și prof. dr. Hartmut Schwab, consilier fiscal și președintele Camerei Federale a Consilierilor Fiscali din Germania, care vor vorbi despre libertatea de furnizare a serviciilor pe o piață internă puternică. Va lua cuvântul și europarlamentarul Anna Cavazzini, care va aborda, împreună cu Harald Elster, consilier fiscal, auditor și președintele Asociației Germane a Consilierilor Fiscali, rolul consilierilor fiscali în criza economică.

Conferința se va desfășura în limba germană, participanții având posibilitatea de a accesa interpretare simultană în limba engleză.

Pentru a participa la eveniment accesați acest link. Linkul pentru live stream va fi furnizat în timp util.

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR Business Review

ceccar.ro

Trending