Connect with us

PROFESIA CONTABILĂ

Conducerea CECCAR, prezentă la întâlnirea contabililor desfășurată la Covasna

CECCAR FM

Publicat

pe

Președintele Consiliului Superior al CECCAR, prof. univ. dr. Robert Aurelian Șova, și directorul general executiv al Corpului, lect. univ. dr. Florin Dobre, au participat recent la o întâlnire a contabililor și oamenilor de afaceri desfășurată la Covasna.

Tema întâlnirii, Fiscalitate redusă, întreprinderi eficiente, a adus în atenția celor prezenți măsurile de relaxare fiscală, dintre care amintim scăderea impozitului pe dividende, scutirea de la impozit a profitului reinvestit, precum și efectul pe care îl au în activitatea desfășurată de entitățile economice.

Totodată, discuțiile întâlnirii au vizat schimbul de experiență între profesioniștii din domeniile contabil și fiscal, cu accent pe aplicarea modificărilor recente aduse Codurilor fiscal și de procedură fiscală în activitatea economică.

Cu acest prilej, președintele CECCAR a adus în atenție strategia CECCAR pentru următoarea perioadă și o serie de măsuri susținute de Corp pentru a sprijini mediul economic.

Lect. univ. dr. Florin Dobre, directorul general executiv al CECCAR, le-a prezentat participanților aspecte contabile și fiscale privind implementarea proiectelor cu finanțare nerambursabilă, precum și detalii referitoare la stabilirea vectorului fiscal în condițiile modificărilor fiscale din anii 2016 și 2017.

Mariana Vizoli, expert în fiscalitate și fost director general al Direcției de legislație Cod fiscal în Ministerul Finanțelor Publice (MFP), a discutat despre Reînregistrarea în scopuri de TVA din anul 2017 – drepturi și obligații. Gyorgy Attila, secretar de stat în MFP, a prezentat Registrul veniturilor fiscale, iar Georgeta Toma, tot din partea Ministerului Finanțelor Publice, Direcția de legislație, impozite directe, impozitul pe profit, a expus aspecte privind Impozitul specific pentru activitățile hoteliere și de restaurant.

Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Covasna, Edler Andras-Gyorgy, a prezentat PRE-SOLVE, program de prevenire a insolvenței, iar prof. univ. dr. Radu Bufan, din partea Universității de Vest din Timișoara, a discutat despre impozitul pe profit, cu accent pe deductibilitatea anumitor cheltuieli.

De asemenea, au fost prezentate noile tendințe de impozitare a veniturilor obținute de către dezvoltatorii imobiliari persoane fizice, despre care a vorbit dr. Gheorghe Matei, profesor asociat la Facultatea de Drept a Universității din București, fost director general al Direcției juridice din Ministerul Finanțelor Publice.

Continuare
Comentează

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificare anti-roboți *

PROFESIA CONTABILĂ

Contribuția profesioniștilor contabili la economia circulară

CECCAR FM

Publicat

pe

Economia circulară reprezintă un sistem economic care întreține un flux circular de resurse regenerând, păstrând sau contribuind la valoarea acestora. Modelele de afaceri circulare implică strategii de limitare, încetinire, încheiere și regenerare a ciclurilor de resurse. Acestea sunt necesare pentru a asigura sustenabilitatea resurselor și a naturii și pentru a atinge o dezvoltare durabilă.

Cu toate acestea, schimbarea gândirii tradiționale referitoare la modelele de afaceri lineare față de care economiile au devenit dependente poate fi o sarcină dificilă. Acest demers implică regândirea valorii, a impactului și riscului într-o lume în care materiile și produsele pot fi menținute în uz cât mai mult posibil pentru a elimina risipa și poluarea.

Gândirea circulară are implicații asupra aplicării principiilor contabile și financiare, de exemplu, deprecierea activelor până când acestea nu mai au nicio valoare nu furnizează stimulente pentru trecerea la modelele de afaceri circulare. Contabilii trebuie să poată lua decizii care depășesc nivelul valorii financiare generate.

Circularitatea implică inovație în modelele de afaceri și în modul de utilizare a resurselor, precum și în managementul financiar și în contabilitate. Modelele circulare nu sunt încă o practică obișnuită în rândul companiilor sau profesioniștilor contabili, iar beneficiile acestora nu sunt bine înțelese. Pe de altă parte, toate aceste riscuri generate de utilizarea nesustenabilă a resurselor pot fi transformate în oportunități prin strategii și modele de afaceri inovative.

În cadrul publicației Contribuția profesioniștilor contabili la economia circulară, IFAC tratează tema economiei circulare și analizează oportunitățile și provocările conexe, oferind un rezumat al informațiilor cuprinse într-un raport emis de The Royal NBA și Circle Economy, două entități membre ale Coalition Circular Accounting (CCA). Obiectivul CCA este de a identifica și depăși provocările de ordin contabil și financiar care împiedică tranziția la o economie circulară, organizația fiind compusă din numeroși experți și oameni de știință din domeniul financiar-contabil și juridic.

Documentul este disponibil în limba română și poate fi accesat la secțiunea Publicații-Organisme Internaționale-Alte documente de interes de pe site-ul CECCAR.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF – 19 septembrie 2022

CECCAR FM

Publicat

pe

etaf

Reînnoirea mandatului ETAF ca membru al VAT Expert Group din cadrul Comisiei Europene

Luni, 12 septembrie, Directorul general pentru Impozitare și Uniune Vamală din cadrul Comisie Europene, Gerassimos Thomas, i-a numit pe dr. Stefanie Becker și Benoît Vanderstichelen ca membri ai VAT Expert Group pentru a reprezenta European Tax Adviser Federation (ETAF). Mandatul acestora va începe la 1 octombrie 2022, pentru o perioadă de trei ani. Dr. Stefanie Becker este membru al Bundessteuerberaterkammer (BStBK), cu peste zece ani experiență ca specialist în materie de TVA în domeniul consilierii fiscale naționale și internaționale. Benoît Vanderstichelen este membru al Institutului belgian pentru consilieri fiscali și contabili (ITAA) și membru al Consiliului ETAF, cu peste 30 de ani de experiență în consultanță națională și internațională în materie de TVA. Responsabilitatea VAT Expert Group este de a oferi consiliere Comisiei Europene cu privire la întocmirea actelor legislative și a altor inițiative politice în domeniul TVA și de a furniza informații privind implementarea practică a actelor legislative și a altor inițiative politice europene în domeniul TVA. ETAF este membru al VAT Expert Group din 2019 și este încântată de posibilitatea de a continua activitățile desfășurate în ultimii trei ani în cadrul grupului.

Comisia Europeană propune două noi taxe în contextul crizei energetice

În timpul discursului său privind Starea Uniunii prezentat miercuri, 14 septembrie, Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat un pachet de măsuri de urgență pentru a combate criza energetică. Două măsuri pot fi asimilate unor noi taxe. Prima reprezintă un plafon temporar aplicat veniturilor realizate de producătorii de electricitate care au costuri reduse de producție. Plafonul va fi stabilit la 180 de euro pe megawatt-oră. Acesta va permite statelor membre să colecteze diferența dintre acest plafon și veniturile acestor generatori de energie și apoi să redistribuie această diferență gospodăriilor și întreprinderilor. Cea de-a doua măsură este o contribuție de solidaritate temporară obligatorie bazată pe profiturile excedentare impozabile realizate în anul fiscal 2022 în industria bazată pe combustibili fosili. Aceasta ar fi calculată pe baza profiturilor impozabile ale companiilor de pe piața combustibililor fosili în anul fiscal 2022 care depășesc o creștere de 20% a profiturilor medii impozabile ale ultimilor trei ani fiscali, la o rată de cel puțin 33%. Comisia estimează că aceste două măsuri ar genera peste 140 de miliarde de euro pentru statele membre. Aceste măsuri de urgență vor fi discutate la 30 septembrie în cadrului unei întâlniri extraordinare a Consiliului energiei. Dar, potrivit raportărilor, procedura pentru adoptare generează deja diferențe de opinie în rândul statelor membre. Pentru unii, aceasta este o măsură fiscală și ar trebui tratată în conformitate cu regulile de vot specifice acestei chestiuni, adică acesta ar trebui adoptată printr-un vot în unanimitate și nu unul cu majoritate calificată. Polonia și-a exprimat deja opoziția cu privire la un impozit pe profiturile extraordinare la nivelul UE aplicat companiilor din energie și dorința acesteia pentru o decizie unanimă.

Comisia Europeană anunță un pachet de măsuri de sprijin pentru IMM-uri

În timpul discursului său privind Starea Uniunii prezentat miercuri 14 septembrie, Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat și un pachet de măsuri de sprijin dedicate IMM-urilor. Ca parte a acestui pachet, Comisia va propune „un set unic de reguli fiscale pentru desfășurarea activităților economice în Europa”, cunoscut și ca BEFIT, a declarat aceasta. Inițiativa BEFIT este preconizată pentru anul 2023 și ar fi trebuit să fie o relansare a vechii baze fiscale comune consolidate pentru întreprinderi. Ca parte a acestui pachet de măsuri de sprijin, Comisia a mai anunțat și o revizuire a Directivei 2011/07/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 16 februarie 2011 privind combaterea întârzierii în efectuarea plăților în tranzacțiile comerciale.

Prezumpția potrivit căreia un intermediar online este plătitor de TVA este validă, potrivit avocatului general al ECJ

Avocatul general al Curții Europene de Justiție, Athanasios Rantos, a concluzionat, joi, 15 septembrie, că prevederea reglementării care implementează Directiva TVA care precizează că o platformă de intermediere online este, în principiu, plătitoare de TVA, este validă (nr. de caz C-695/20). Opinia vine ca urmare a unei cereri de pronunțare a unei hotărâri preliminare formulată de First-tier Tribunal (Tax Chamber) din Marea Britanie cu privire la apelul intentat de Fenix International Limited împotriva Commissioners for Her Majesty’s Revenue and Customs (Administrația fiscală și vamală din Marea Britanie). Avocatul general a concluzionat că această dispoziție nu conține nicio restricție asupra domeniului său de aplicare sau al amplorii sale. Așadar, nicio categorie de servicii nu este exclusă din domeniul de aplicare al acesteia. Mai mult, Avocatul general a declarat că Consiliul a fost îndreptățit să considere că are dreptul de a furniza detalii suplimentare cu privire la Directiva TVA referitor la serviciile furnizate prin mijloace electronice cu scopul de a asigura condițiile uniforme pentru implementare. În consecință, Avocatul general a propus ca Curtea să confirme validitatea prevederii relevante a reglementării privind implementarea.

Misiunea FISC la Dublin

O delegație a eurodeputaților din Subcomisia FISC a Parlamentului European se va afla la Dublin între 19 și 20 septembrie. Aceștia se vor întâlni cu reprezentanți ai principalelor instituții, cum ar fi Departamentul de finanțe, Comisarii pentru venituri, Comitetul de finanțe și Comitetul pentru supraveghere bugetară din cadrul Parlamentului Irlandei, precum și părți interesate din sectorul privat, experți și societatea civilă, potrivit unui proiect de program. Discuțiile ar trebui să se concentreze pe aspectele fiscale de actualitate la nivel internațional, cum ar fi implementarea reformei fiscale pe doi piloni a OCDE, reacțiile la investigația „Pandora Papers”, Directiva UNSHELL, DEBRA și alte măsuri pentru combaterea evitării obligațiilor fiscale și a evaziunii fiscale. „Delegații Parlamentului European vor călători în Irlanda pentru a discuta modul în care țara poate pune capăt pierderii de venituri fiscale pentru aliații săi europeni și poate deveni un motor al unui sistem fiscal european just”, a explicat eurodeputatul Paul Tang, președintele Subcomisiei FISC. La sfârșitul delegației, marți, 20 septembrie, va fi organizată o conferință de presă.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

IAASB și IESBA salută declarația de sprijin a IOSCO, referitor la standardele de sustenabilitate

CECCAR FM

Publicat

pe

International Auditing and Assurance Standards Board (IAASB) și International Ethics Standards Board for Accountants (IESBA) au salutat anunțul emis de International Organization of Securities Commissions (IOSCO) prin care încurajează și își exprimă sprijinul pentru activitatea IAASB și IESBA cu privire la elaborarea standardelor referitoare la asigurarea informațiilor în materie de sustenabilitate.

IAASB și IESBA recunosc faptul că părțile interesate solicită din ce în ce mai frecvent asigurare pentru informațiile în materie de sustenabilitate și că este important să se furnizeze standarde robuste aplicabile tuturor furnizorilor de asigurare pentru acest tip de informații ca răspuns la cererile pieței.

Președintele IAASB a declarat că „există o nevoie clară pentru un dialog și o colaborare permanente pentru a asigura că raportarea, asigurarea și reglementarea în materie de sustenabilitate evoluează într-o manieră coezivă, cu scopul de a furniza părților interesate informații utile pentru procesul decizional”.

Președintele IESBA, Gabriela Figueiredo Dias, a adăugat că „standardele de etică, inclusiv dispozițiile privind independența, sunt fundamentale pentru încrederea publică în asigurarea informațiilor în materie de sustenabilitate. Este deosebit de important și în interesul public ca toți furnizorii de asigurare, fie că aceștia fac parte sau nu din profesia contabilă, să adere la același nivel înalt de comportament etic și independență atunci când sunt implicați în astfel de activități”.

În cadrul IAASB va avea loc o întâlnire în această săptămână pentru a dezbate și a vota proiectul de propunere referitor la asigurarea în materie de sustenabilitate pentru elaborarea unui standard general pentru misiunile de asigurare în domeniul sustenabilității. De asemenea, o astfel de reuniune va exista și în cadrul IESBA pentru a analiza posibilele abordări legate de normalizarea de standarde în legătură cu asigurarea și raportarea în materie de sustenabilitate. IESBA preconizează că va aproba un plan de proiect până în luna decembrie 2022.

Atât IAASB, cât și IESBA, au primit cu entuziasm sprijinul IOSCO și speră la o colaborare solidă și fructuoasă atât între cele trei organisme, cât și cu alte organisme de normalizare a standardelor pentru a contribui la elaborarea unor standarde robuste care să stimuleze misiuni independente de înaltă calitate și practici consecvente la nivel global.

Declarația integrală emisă de IOSCO în sprijinul elaborării standardelor legate de asigurarea informațiilor în materie de sustenabilitate poate fi consultată aici.

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR BUSINESS REVIEW

ceccar.ro

Trending

  • http://southcast01.ceccarfm.ro:8000/
  • CECCAR FM