Connect with us

ECONOMIE

Şomajul din zona euro este mai mare decât arată datele oficiale, plafonând salariile

CECCAR FM

Publicat

pe

Şomajul din zona euro este mai mare decât sugerează datele oficiale, continuând să plafoneze salariile, arată un studiu publicat miercuri de Banca Centrală Europeană (BCE), provocând noi îndoieli dacă instituţia va începe să retragă în curând măsurile de stimulare, transmite Reuters, conform News.ro.

Creşterea salariilor a fost neaşteptat de slabă în zona euro, unde economia înregistrează cea mai bună evoluţie din ultimul deceniu, iar BCE a argumentat că este necesară o dinamică mai bună pentru ca revenirea inflaţiei să fie sustenabilă, aceasta fiind o condiţie esenţială pentru reducerea stimulentelor.

Explicând deconectarea dintre scăderea rapidă a şomajului şi avansul lent al salariilor, BCE a arătat că datele referitoare la şomaj exclud oamenii care nu îndeplinesc criteriile statistice şi persoanele care lucrează part-time, dar sunt în căutarea unor locuri de muncă cu program mai lung.

Ajustat la aceste categorii, şomajul ajunge la circa 15%, cu mult peste rata oficială de 9,5%, numai în Germania existând semne ale unui deficit al forţei de muncă.

”În Franţa şi Italia, indicatorii referitori la piaţa muncii au continuat să crească pe parcursul redresării, în timp ce în Spania şi alte economii din zona euro au început să scadă recent, dar se menţin peste estimările anterioare crizei”, potrivit raportului BCE.

Reformele de pe piaţa muncii, susţinute în parte de BCE, au contribuit la creşterea locurilor de muncă part-time, dând angajatorilor mai multă flexibilitate. Drept rezultat, companiile angajează mai mulţi lucrători part-time sau temporari.

Numărul acestor lucrători a crescut cu aproape 4 milioane după criza financiară, chiar dacă numărul total al angajaţilor nu s-a mărit, ceea ce frânează creşterea salariilor.

Criticii BCE argumentează că creşterea economică şi inflaţia susţin reducerea măsurilor de stimulare, dar banca a explicat în mod repetat că salariile sunt un motiv de îngrijorare.

BCE estimează că aproximativ 3,5% din populaţia activă nu lucrează, din punct de vedere statistic, chiar dacă ar putea să revină rapid pe piaţa muncii. Alţi 3% lucrează mai puţine ore decât şi-ar dori.

O altă problemă remarcată de BCE este că majoritatea locurilor de muncă sunt în domeniul serviciilor, unde creşterea productivităţii este în mod inerent mai scăzută şi limitează salariile.

Continuare
Comentează

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ECONOMIE

Șomajul a crescut în octombrie cu 0,2 puncte procentuale

CECCAR FM

Publicat

pe

În luna octombrie, rata șomajului în formă ajustată sezonier a fost de 5,3%, în creștere cu 0,2 puncte procentuale față de cea înregistrată în luna precedentă (5,1%). Rata șomajului la bărbați a fost cu 0,5 puncte procentuale mai mare decât la femei, anunță INS.

Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru luna octombrie a anului 2020 a fost de 477 mii persoane, în creştere atât față de luna precedentă (455 mii persoane), cât și față de aceeaşi lună a anului anterior (350 mii persoane).

Pe sexe, rata șomajului la bărbați a depășit-o cu 0,5 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 5,5% în cazul persoanelor de sex masculin și 5,0% în cazul celor de sex feminin).

Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata șomajului a fost estimată la 4,3% pentru luna octombrie 2020 (4,5% în cazul bărbaților și 4,1% în cel al femeilor). Numărul șomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezintă 75,4% din numărul total al șomerilor estimat pentru luna octombrie 2020, transmite Mediafax.

Continuare

ECONOMIE

Moneda digitală a Facebook a fost redenumită Diem

Criptomoneda Libra, susținută de Facebook, a fost redenumită „Diem”, într-un efort reînnoit de a obține aprobarea autorităților de reglementare, relatează Reuters.

CECCAR FM

Publicat

pe

Planurile pentru criptomonedă, lansate pentru prima dată de Facebook anul trecut, au fost modificate în aprilie, după ce autoritățile de reglementare și băncile centrale și-au exprimat îngrijorarea că ar putea slăbi stabilitatea financiară, ar putea eroda controlul asupra politicii monetare și ar putea amenința confidențialitatea.

Schimbarea numelui face parte dintr-o mișcare menită să sublinieze o structură mai simplă, a spus Stuart Levey, CEO al Asociației Diem din Geneva, care se află în spatele monedei digitale.

„Numele original a fost legat de o iterație timpurie a proiectului, care a avut parte de o recepție dificilă din partea autorităților de reglementare. Am schimbat dramatic această propunere”, a declarat Levey pentru Reuters.

Diem, care înseamnă „zi” în latină, își propune acum să lanseze inițial o monedă digitală cu sprijin unic, a adăugat el, citat de Mediafax.

El a refuzat să comenteze calendarul lansării, despre care Financial Times a raportat săptămâna trecută că ar putea începe încă din ianuarie, spunând doar că va continua doar după aprobarea de către autoritatea elvețiană de reglementare.

Facebook rămâne unul dintre cei 27 de membri ai Asociației Diem, fostă Asociația Libra.

Proiectul susține că va dezvolta politici privind combaterea spălării banilor, finanțării terorismului și respectării sancțiunilor și a renunțat la planurile anterioare de a permite oricui să se alăture rețelei sale.

Continuare

ECONOMIE

Economia Elveţiei a înregistrat cea mai mare creştere din ultimii 40 de ani

Economia elvețiană a înregistrat în trimestrul trei cel mai rapid ritm de creştere din ultimele patru decenii în condiţiile în care activitatea comercială şi-a revenit din colapsul cauzat de măsurile de lockdown, scrie Bloomberg.

CECCAR FM

Publicat

pe

Produsul Intern Brut a avansat cu 7,2% mulțumită creşterii consumului şi a investiţiilor în echipamente şi construcţii.

În trimestrul anterior, economia s-a prăbuşit cu 7%. În pofida recuperării record, economia este cu aproximativ 2% mai mică decât era înainte de pandemie.

Diferenţa este mult mai mică decât decalajele observate la marile economii din zona euro.

„În comparaţie cu ţările vecine, economia elvețiană a reuşit să facă faţă până acum crizei coronavirusului relativ nevătămată“, arată secretariatul de stat pentru afaceri economice, citat de Mediafax.

Elveţia ar putea evita o nouă contracţie în ultimul trimestru al acestui an deoarece guvernul a decis să nu introducă un al doilea blocaj pe scară largă, iar programele de şomaj parţial au protejat piaţa muncii.

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR Business Review

ceccar.ro

Trending