Connect with us

ECONOMIE

Firmele de recuperare de creanțe au colectat anul trecut datorii în creştere cu 29%

CECCAR FM

Publicat

pe

Valoarea creanţelor recuperate de companiile specializate în colectare de debite din România a ajuns anul trecut la 457 milioane de euro, în creştere cu 29% faţă de 2015, arată un studiu publicat joi de Asociația de Management al Creanțelor Comerciale (AMCC) și citat de News.ro.

Valoarea creanţelor gestionate de firmele de recuperare de creanţe a crescut anul trecut cu 45% faţă de 2015, la 2,46 miliarde euro.

Studiul a fost realizat în rândul a 12 companii care fac parte din AMCC şi evidenţiază situaţia actuală a pieţei de colectare a creanţelor din perspectiva propriilor membri.

Piaţa colectării de creanţe a fost susţinută în principal de segmentul cel mai mare, B2C (business to consumer – persoane fizice care au datorii la companii), pe care creanţele recuperate au crescut în 2016 cu 31%, la 233 milioane euro.

Segmentul B2B (business to business – datorii ale companiilor către alte companii) a urcat cu 197%, iar segmentul creanţelor achiziţionate – cu 43%.

În schimb, numărul de cazuri colectate a scăzut cu 10% în 2016, în principal ca urmare a creanţelor externalizate de tipul B2C.

Valoarea medie a unei creanţe colectate a crescut în 2016 cu 43 de euro pe caz, până la 140 euro pe caz.

Potrivit studiului, aşteptările privind anul 2017 sunt prudente în ceea ce priveşte colectarea creanţelor, ca urmare a noilor reglementări din piaţă.

Totuşi, majoritatea membrilor asociaţiei estimează că procentul de îndatorare al populaţiei va creşte uşor în următoarele şase luni, ca urmare a creditelor accesibile tuturor, dar numărul de persoane cu dificultăţi de plată va rămâne constant.

Veniturile din colectarea de creanţe au ajuns în 2016 la 55 milioane de euro, în creştere cu 39% faţă de 2015, datorită creşterilor veniturilor pe toate segmentele de activitate.

“Piaţa de colectare a creanţelor din România este în continuare dinamică şi competitivă. Companiile de management al creanţelor rămân concentrate pe furnizarea de soluţii debitorilor, atât persoanelor fizice, cât și celor juridice, având ca prioritate rezolvarea pe cale amiabila” a declarat preşedintele AMCC, Georg Kovacs.

Asociaţia de Management al Creanţelor Comerciale (AMCC) a fost înfiinţată în anul 2007 şi are 15 membri, cei mai importanţi jucători din piaţa de colectare a creanţelor.

Continuare
Comentează

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ECONOMIE

Șomajul a crescut în octombrie cu 0,2 puncte procentuale

CECCAR FM

Publicat

pe

În luna octombrie, rata șomajului în formă ajustată sezonier a fost de 5,3%, în creștere cu 0,2 puncte procentuale față de cea înregistrată în luna precedentă (5,1%). Rata șomajului la bărbați a fost cu 0,5 puncte procentuale mai mare decât la femei, anunță INS.

Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru luna octombrie a anului 2020 a fost de 477 mii persoane, în creştere atât față de luna precedentă (455 mii persoane), cât și față de aceeaşi lună a anului anterior (350 mii persoane).

Pe sexe, rata șomajului la bărbați a depășit-o cu 0,5 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 5,5% în cazul persoanelor de sex masculin și 5,0% în cazul celor de sex feminin).

Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata șomajului a fost estimată la 4,3% pentru luna octombrie 2020 (4,5% în cazul bărbaților și 4,1% în cel al femeilor). Numărul șomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezintă 75,4% din numărul total al șomerilor estimat pentru luna octombrie 2020, transmite Mediafax.

Continuare

ECONOMIE

Moneda digitală a Facebook a fost redenumită Diem

Criptomoneda Libra, susținută de Facebook, a fost redenumită „Diem”, într-un efort reînnoit de a obține aprobarea autorităților de reglementare, relatează Reuters.

CECCAR FM

Publicat

pe

Planurile pentru criptomonedă, lansate pentru prima dată de Facebook anul trecut, au fost modificate în aprilie, după ce autoritățile de reglementare și băncile centrale și-au exprimat îngrijorarea că ar putea slăbi stabilitatea financiară, ar putea eroda controlul asupra politicii monetare și ar putea amenința confidențialitatea.

Schimbarea numelui face parte dintr-o mișcare menită să sublinieze o structură mai simplă, a spus Stuart Levey, CEO al Asociației Diem din Geneva, care se află în spatele monedei digitale.

„Numele original a fost legat de o iterație timpurie a proiectului, care a avut parte de o recepție dificilă din partea autorităților de reglementare. Am schimbat dramatic această propunere”, a declarat Levey pentru Reuters.

Diem, care înseamnă „zi” în latină, își propune acum să lanseze inițial o monedă digitală cu sprijin unic, a adăugat el, citat de Mediafax.

El a refuzat să comenteze calendarul lansării, despre care Financial Times a raportat săptămâna trecută că ar putea începe încă din ianuarie, spunând doar că va continua doar după aprobarea de către autoritatea elvețiană de reglementare.

Facebook rămâne unul dintre cei 27 de membri ai Asociației Diem, fostă Asociația Libra.

Proiectul susține că va dezvolta politici privind combaterea spălării banilor, finanțării terorismului și respectării sancțiunilor și a renunțat la planurile anterioare de a permite oricui să se alăture rețelei sale.

Continuare

ECONOMIE

Economia Elveţiei a înregistrat cea mai mare creştere din ultimii 40 de ani

Economia elvețiană a înregistrat în trimestrul trei cel mai rapid ritm de creştere din ultimele patru decenii în condiţiile în care activitatea comercială şi-a revenit din colapsul cauzat de măsurile de lockdown, scrie Bloomberg.

CECCAR FM

Publicat

pe

Produsul Intern Brut a avansat cu 7,2% mulțumită creşterii consumului şi a investiţiilor în echipamente şi construcţii.

În trimestrul anterior, economia s-a prăbuşit cu 7%. În pofida recuperării record, economia este cu aproximativ 2% mai mică decât era înainte de pandemie.

Diferenţa este mult mai mică decât decalajele observate la marile economii din zona euro.

„În comparaţie cu ţările vecine, economia elvețiană a reuşit să facă faţă până acum crizei coronavirusului relativ nevătămată“, arată secretariatul de stat pentru afaceri economice, citat de Mediafax.

Elveţia ar putea evita o nouă contracţie în ultimul trimestru al acestui an deoarece guvernul a decis să nu introducă un al doilea blocaj pe scară largă, iar programele de şomaj parţial au protejat piaţa muncii.

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR Business Review

ceccar.ro

Trending