Suntem și pe

ECONOMIE

Afacerile din comerţul cu amănuntul au accelerat în martie

CECCAR FM

Publicat

pe

Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul, considerat cel mai important indicator al consumului populaţiei, a accelerat în a treia lună a acestui an, având un avans de 9,2% faţă de martie 2016, ritm crescut comparativ cu cel înregistrat în februarie, în timp ce, după primele trei luni, avansul este de 6,9%, arată datele publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS) și citate de News.ro.

Avansul modest din februarie, de 4,8%, a venit după o creştere de 6,4% în ianuarie, ritm deja temperat comparativ cu cel înregistrat anul trecut.

Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut în 2016 cu 13,5% faţă de anul precedent, cel mai înalt ritm din 2007. În 2015, cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul crescuse cu 8,9% faţă de anul precedent, după un avans de 7% în 2014.

Datele oficiale, care exclud vânzările de autovehicule şi motociclete, arată că afacerile din comerţ au fost susţinute în luna martie 2017 în special de vânzările de carburanţi, care au urcat cu 13,1% faţă de a treia lună din 2016.

„Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna martie 2017, comparativ cu luna precedentă, a crescut pe ansamblu cu 16,4%, ca urmare a creşterii comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+25%), vânzărilor de produse nealimentare (+17,2%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+10,6%)”, se precizează în comunicatul INS.

Carburanţii s-au ieftinit de la începutul acestui an, ca urmare a eliminării supraaccizei de 7 eurocenţi pe litru şi a reducerii TVA de la 20% la 19%.

Comparativ cu luna februarie, afacerile din comerţul cu amănuntul au crescut în martie cu 16,4%, pe serie brută, şi cu 1% în cifre ajustate la influenţele sezoniere şi în funcţie de numărul de zile lucrătoare, ritm mult accelerat faţă de cel din luna anterioară.

În primul trimestru, afacerile din comerţul cu amănuntul au crescut cu 6,9% pe serie brută şi cu 7,4% în cifre ajustate, motorul principal al creşterii fiind reprezentat tot de vânzările de carburanţi.

”Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în perioada 1.I-31.III.2017, comparativ cu perioada 1.I-31.III.2016 a înregistrat o creştere cu 6,9% datorită creşterii comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+12,6%), vânzărilor de produse nealimentare (+9%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+1,6%)”, se arată în comunicat.

Vânzările din sectorul de retail au fost stimulate în ultimii doi ani de măsurile fiscale ale guvernului, care a redus taxele şi a majorat salariile bugetarilor, pensiile şi salariul minim.

Continuare
Comentează

Lasă un mesaj

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ECONOMIE

Studiu: 95% dintre marile companii la nivel global recunosc că propriile inovații tehnologice eșuează înainte de a fi lansate

Conform cercetării, etapa de dezvoltare a unui proiect inovativ este considerată a fi cea mai dificilă pe tot parcursul „ciclului de viață a inovației”, acest lucru fiind confirmat de o treime dintre respondenți, pe baza experienței lor.

CECCAR FM

Publicat

pe

Cea mai mare parte a proiectelor de inovare plănuite de către companiile globale eșuează înainte de a fi lansate, consideră 95% dintre managerii departamentelor de specialitate, iar peste o treime (36%) dintre aceste inovații nu trec de etapa de dezvoltare, reiese din rezultatele unui studiu comandat de Kaspersky, relatează Agerpres.

Conform cercetării, etapa de dezvoltare a unui proiect inovativ este considerată a fi cea mai dificilă pe tot parcursul „ciclului de viață a inovației”, acest lucru fiind confirmat de o treime dintre respondenți (36%), pe baza experienței lor.

De asemenea, 19% dintre cei chestionați sunt de acord cu faptul că principalul motiv al inovațiilor fără succes este reprezentat de lipsa unui plan și a unei structuri clare.

În schimb, securitatea cibernetică nu a fost menționată printre principalele motive pentru care eșuează proiectele, însă există ideea împărtășită de 74% dintre respondenți că, prin excluderea unui Chief Information Security Officer (CISO) încă de la începutul procesului, companiile cresc probabilitatea ca produsul lor inovator să nu aibă succes.

Totodată, 54% din totalul celor intervievați sunt de părere că politica de securitate IT din compania lor împiedică succesul inovației.

Continuare

ECONOMIE

La nivel global, nouă din zece angajați vor să aibă posibilitatea de a alege să lucreze de acasă

Deși doar 5% dintre cei intervievați lucrau de acasă în cea mai mare a timpului înainte de impunerea restricțiilor, în prezent 87% dintre salariați vor să aibă posibilitatea de a alege unde, cum și când lucrează.

CECCAR FM

Publicat

pe

Aproximativ nouă din zece angajați vor să poată alege dacă să muncească de la birou sau de acasă de îndată ce restricțiile de la locul de muncă impuse de pandemia de COVID-19 vor fi relaxate, indică un studiu realizat de Cisco Systems, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Pandemia cauzată de noul coronavirus a modificat rapid atitudinile față de lucrul de acasă, indică studiul „Forța de muncă a viitorului”. Deși doar 5% dintre cei intervievați lucrau de acasă în cea mai mare a timpului înainte de impunerea restricțiilor, în prezent 87% dintre salariați vor să aibă posibilitatea de a alege unde, cum și când lucrează, indică studiul Cisco.

Vicepreședintele Cisco Systems, Gordon Thomson, a declarat că firmele vor fi nevoite să-și reconfigureze modul de funcționare, pentru a contribui la satisfacerea cererilor angajaților, care prioritizează comunicarea eficientă și colaborarea înainte de orice altceva. Thomson a adăugat că și tehnologia va fi folosită pentru a garanta siguranța angajaților și a datelor personale în mediul lor de lucru, fie că este vorba de birou sau de locuință. „Nu mai este vorba doar despre conectarea oamenilor, ci și despre experiența pe care o livrezi oamenilor în contextul în care ei sunt conectați. Investim mult mai mult în partea analitică ce merge dincolo de conectivitate”, a explicat el într-un interviu.

Studiul Cisco a fost realizat pe baza intervievării a 10.000 de persoane din 12 piețe din Europa, Orientul Mijlociu și Rusia.

Continuare

ECONOMIE

FMI se așteaptă ca datoria publică să se apropie de 100% din PIB-ul mondial din cauza răspunsului la pandemie

Potrivit FMI, economiile avansate vor înregistra o creștere a deficitelor bugetare cu 11% din PIB, în condițiile în care în SUA indicatorul se va majora cu 11 puncte procentuale, până la 18,7% din PIB, iar în Canada va crește până la 20% din PIB.

CECCAR FM

Publicat

pe

Cheltuielile guvernamentale semnificative pentru combaterea pandemiei de coronavirus vor împinge datoria publică până la un nivel record, de aproape 100% din Produsul Intern Brut mondial în acest an, însă această majorare ar putea fi doar un eveniment singular dacă creșterea economică își va reveni anul următor, a anunțat Fondul Monetar Internațional, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

În cel mai recent raport cu privire la supravegherea bugetară, publicat cu ocazia reuniunilor de toamnă ale FMI și Băncii Mondiale, Fondul a estimat că deficitele bugetare guvernamentale se vor majora până la 12,7% din PIB, de la 3,9% din PIB în 2019, o creștere de aproape nouă puncte procentuale.

„Ceea ce vedem este o creștere singulară a datoriei în 2020 și apoi o stabilizare după 2021, și chiar o ușoară tendință descrescătoare în 2025”, a declarat directorul Departamentului de Afaceri Fiscale de la FMI, Vitor Gaspar. Potrivit acestuia, deși datoria publică va rămâne la un nivel ridicat de aproape 100% din PIB, reluarea creșterii economice și nivelul extrem de redus al dobânzilor vor ajuta la diminuarea deficitelor bugetare primare. „Diferența între nivelul dobânzilor și creștere este nu doar negativă, dar în conformitate cu prognozele noastre, mai negativă decât era înainte de COVID-19. În aceste condiții, dobânzile reduse joacă un rol important în dinamica datoriei”, a apreciat Vitor Gaspar.

Anterior, FMI a sfătuit guvernele să profite de nivelul redus al dobânzilor pentru a investi în infrastructură. Potrivit estimărilor Fondului, o creștere a investițiilor publice în infrastructură de 1% din PIB ar putea impulsiona PIB-ul cu 2,7% și ar crea între 20 și 33 de milioane de locuri de muncă.

Miercuri însă, FMI a subliniat că există o diferență între perspectivele fiscale ale statelor membre, în condițiile în care economiile avansate își asumă cea mai mare creștere a poverii datoriilor, în timp ce țările în curs de dezvoltare se confruntă cu sarcina mai dură de a-și reveni de pe urma pagubelor economice, în condițiile în care mai mulți oameni vor ajunge în sărăcie.

Potrivit FMI, economiile avansate vor înregistra o creștere a deficitelor bugetare cu 11% din PIB, în condițiile în care în SUA indicatorul se va majora cu 11 puncte procentuale, până la 18,7% din PIB, iar în Canada va crește până la 20% din PIB.

În cazul statelor emergente, care au resurse mai puține, deficitele bugetare ca raport în PIB se vor dubla până la 11%.

De la debutul pandemiei de coronavirus, guvernele au făcut un efort financiar fără precedent, injectând aproape 12.000 miliarde de dolari în economia mondială.

Continuare
ECONOMIEacum 7 minute

Studiu: 95% dintre marile companii la nivel global recunosc că propriile inovații tehnologice eșuează înainte de a fi lansate

ECONOMIEacum 19 minute

La nivel global, nouă din zece angajați vor să aibă posibilitatea de a alege să lucreze de acasă

ECONOMIEacum 30 de minute

FMI se așteaptă ca datoria publică să se apropie de 100% din PIB-ul mondial din cauza răspunsului la pandemie

PROFESIA CONTABILĂacum 40 de minute

MEEMA: IMM-urile, PFA-urile, ONG-urile și CMI-urile pot aplica pentru microgranturile de 2.000 de euro până la 21 octombrie a.c.

PROFESIA CONTABILĂacum 51 de minute

Primul raport al Inițiativei pentru tehnologie a IESBA, tradus de CECCAR în limba română

PROFESIA CONTABILĂacum O oră

O nouă ediție a emisiunii „Profesioniștii, în interes public”: Expertiza judiciară – perspective europene

PROFESIA CONTABILĂacum O oră

ANOFM a publicat ghidul de completare și transmitere a registrului general de evidență a salariaților pentru înregistrarea reducerii timpului de muncă a salariaților în baza OUG nr. 132/2020 – art. 1

PROFESIA CONTABILĂacum O oră

Noi modele ale cererii și declarației pe propria răspundere pentru indemnizația de șomaj tehnic

PROFESIA CONTABILĂacum 2 ore

Noutăți fiscale europene din Buletinul de știri ETAF – 12 octombrie 2020

ÎNREGISTRĂRIacum 23 de ore

Economia la bani mărunți – Ediția din 15.10.2020

ECONOMIEacum 24 de ore

Comisia Europeană extinde cadrul temporar pentru măsuri de ajutor de stat

ECONOMIEacum 24 de ore

Noi modele ale cererii și declarației pe propria răspundere pentru indemnizația de șomaj tehnic

CECCAR TV

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

Buletin legislativ

CECCAR Business Review

ceccar.ro

Trending