Connect with us

ECONOMIE

Dolarul a atins cel mai redus nivel din ultimele şapte luni din cauza tensiunilor geopolitice

CECCAR FM

Publicat

pe

Dolarul a atins marţi cel mai redus nivel din ultimele şapte luni, iar cotaţiile petrolului şi ale acţiunilor asiatice au scăzut, din cauza escaladării tensiunilor în Orientul Mijlociu, a audierii fostului director al FBI în Congresul SUA, a alegerilor britanice şi a şedinţei Băncii Centrale Europene (BCE), programate în această săptămână, transmite Reuters, potrivit News.ro.

Preţurile petrolului au revenit pe scădere, după o redresare de scurtă durată, în urma întreruperii relaţiilor diplomatice cu Qatarul de către Arabia Saudită şi mai multe alte state arabe, sub acuzaţiile că ar sprijini extremismul şi ar submina stabilitatea regională.

”Un posibil risc ar fi că Qatarul va fi mai puţin dispus să respecte cotele de producţie convenite”, a declarat Jameel Ahmad, trader la casa de brokeraj FXTM.

Acţiunile din Qatar au scăzut cu peste 8% în timpul nopţii, la cel mai redus nivel atins după ianuarie 2016.

Preţul petrolului american este în declin cu 0,6%, la 47,12 dolari pe baril, continuând o scădere de 0,55% consemnată luni.

Cotaţia petrolului Brent a coborât cu 0,6%, la 49,17 dolari pe baril, după o scădere de 1% de luni.

Indicele dolarului a atins minimul ultimelor şapte luni, fiind ulterior în declin cu 0,2%, la 96,623, înainte de audierea în Congresul SUA a fostului director al FMI James Comey, programată joi.

Potrivit unor informaţii, Comey intenţionează să vorbească despre discuţiile în care preşedintele Donald Trump l-a presat să renunţe la investigarea fostului consilier pentru securitate naţională Mike Flynn, care a fost concediat pentru că nu a dezvăluit conversaţiile cu oficiali ruşi.

Dolarul este afectat şi de date publicate luni, care au arătat încetinirea activităţilor din sectorul american al serviciilor, în luna mai.

Dolarul este presat şi de aprecierea euro, pe fondul aşteptărilor ca BCE să adopte un ton mai ferm la şedinţa de politică monetară de joi.

BCE ar putea chiar discuta despre renunţarea la unele angajamente de suplimentare a măsurilor de stimulare la nevoie, au declarat săptămâna trecută patru surse apropiate situaţiei.

Euro este în urcare, marţi, cu 0,1%, la 1,127 dolari pe unitate.

Lira sterlină este în creştere cu 0,1%, la 1,292 dolari pe unitate.

În Marea Britanie, avansul Partidului Conservator al premierului Theresa May faţă de Partidul Laburist aflat în opoziţie s-a redus la numai 1 punct procentual, înainte de alegerile generale de joi, potrivit unui sondaj efectuat înainte de atentatul produs sâmbătă la Londra.

Alte sondaje publicate în ultimele zile au arătat un avantaj mai mare al conservatorilor, de până la 11-12 puncte procentuale.

Indicele MSCI al acţiunilor din regiunea Asia-Pacific, exceptând Japonia, a scăzut marţi cu 0,2%, de la un maxim al ultimilor doi ani atins luni.

În Japonia, indicele Nikkei a scăzut cu 0,5%.

Continuare

ECONOMIE

MF propune modificări procedurale la HG nr. 807/2014

CECCAR FM

Publicat

pe

Ministerul Finanțelor (MF) a publicat pe site-ul instituției, pentru consultare, un proiect de Hotărâre privind modificarea HG nr.807/2014 pentru instituirea unor scheme de ajutor de stat având ca obiectiv stimularea investițiilor cu impact major în economie.

Prin proiect se propune o modificare de ordin procedural privind flexibilizarea condițiilor referitoare la demonstrarea și fundamentarea indicatorului calitativ Asigurarea resurselor financiare necesare derulării investiției. În momentul de față, potrivit HG nr. 807/2014, beneficiarii de ajutor de stat au obligația de a transmite, sub sancțiunea revocării acordului, documente justificative care să demonstreze Asigurarea resurselor financiare necesare derulării investiției, în termen de 6 luni de la data emiterii acordului pentru finanțare, așa cum a fost prezentat în planul de afaceri care a stat la baza emiterii acordului pentru finanțare, cu respectarea tipului și a valorii fiecărei surse folosită pentru finanțarea proiectului de investiții. În Nota de fundamentare care însoțește noul proiect de act normativ, MF menționează  Inițiatorii noului proiect de act normativ menționează, în Nota de fundamentare, că din cauza contextului economic actual, național și internațional, caracterizat de perturbarea lanțurilor de aprovizionare, de criza energetică generată de războiului din Ucraina, rate ale inflației la cote record la nivel european, sistemul bancar a devenit reticent în creditarea investițiilor pentru a preveni creșterea volumului creditelor neperformante, toate fiind suprapuse cu recentele perturbări ale pieței financiar-bancare generate de instabilitatea creată de conflictul din Ucraina. „Acestea creează dificultăți de accesare a unui credit bancar de către beneficiarii de ajutor de stat în termenul menționat. În situația în care nu pot accesa un credit bancar, beneficiarii de ajutor de stat au posibilitatea de finanțare a proiectelor de investiții și din alte surse de finanțare, respectiv profit reinvestit, majorare de capital social, împrumut intra-grup. Prevederile actuale ale HG nr. 807/2014 nu prevăd în mod expres posibilitatea modificării, în termenul de 6 luni, a structurii surselor de finanțare prezentate în documentația care stă la baza emiterii acordului pentru finanțare”, subliniază inițiatorii proiectului.

În acest context, prin noul proiect de HG, se introduce o prevedere care să dea posibilitatea întreprinderilor ca, în termen de 6 luni de la obținerea acordului pentru finanțare, să-și modifice structura surselor proprii de finanțare prezentate inițial în documentația care a stat la baza emiterii acordului pentru finanțare, cu condiția ca valoarea totală a acestora să fie cel puțin egală cu diferența dintre valoarea proiectului de investiții și valoarea ajutorului de stat aprobat.

Continuare

ECONOMIE

De la 1 aprilie se majorează valoarea tichetelor culturale acordate salariaților

CECCAR FM

Publicat

pe

Conf. univ. dr. Marcel VULPOI, expert contabil

Tichetele culturale acordate angajaților, lunar sau ocazional, pentru achitarea contravalorii de bunuri și servicii culturale vor avea o valoare de 200 lei/lună, respectiv, maximum 400 lei/eveniment pentru primul semestru al anului. Actul normativ care reglementează valoarea acestora a fost publicat recent în Monitorul Oficial (Ordinul nr. 1.098/2.748/2023 privind stabilirea valorii sumei indexate care se acordă sub formă de tichete culturale pentru semestrul I al anului 2023). Prezentăm, mai jos, principalele prevederi ale ordinului.

Principalele prevederi:

Pentru semestrul I al anului 2023, valoarea sumei care se acordă lunar, respectiv ocazional, sub formă de tichete culturale este de maximum 200  lei/lună, respectiv, de maximum 400 lei/eveniment.

De reținut: Valoarea nominală stabilită mai sus se aplică și pentru primele 2 luni ale semestrului II al anului 2023, respectiv august 2023 și septembrie 2023.

Amintim că valorile anterioare (stabilite pentru semestrul II al anului 2022) au fost de 190  lei/lună, respectiv, maximum 380 lei/eveniment. Aceste valori se aplică și pentru primele 2 luni ale semestrului I al anului 2023, respectiv, februarie 2023 și martie 2023.

În concluzie, noile valori (200 lei/lună, respectiv, maximum 400 lei/eveniment) se vor aplica începând cu luna aprilie 2023.

Continuare

ECONOMIE

APIA: adeverințe pentru crescătorii de animale care vor să acceseze credite

CECCAR FM

Publicat

pe

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) eliberează adeverințe pentru crescătorii de animale, beneficiari ai măsurii DR 06 – Bunăstarea animalelor, care intenționează să acceseze credite în vederea finanțării activităților curente, de la instituțiile bancare și nebancare ce au încheiat convenții cu APIA, pentru anul de angajament 2023, a anunțat instituția de plăți, citată de Agerpres. Astfel, potrivit convențiilor, la solicitarea scrisă a fermierului, APIA eliberează o adeverință prin care confirmă că acesta a depus cerere de plată aferentă anului de angajament 2023, pentru DR 06 – Plăți în favoarea bunăstării animalelor – pachetul a) porcine sau pachetul b) păsări.

Prin adeverință se confirmă valoarea de 85% din suma solicitată în cererea de plată aferentă anului de angajament 2023.

Valoarea creditului va fi de până la 90% din suma înscrisă în adeverința cuvenită beneficiarului pentru Plățile privind bunăstarea animalelor, anul de angajament 2023.

Potrivit sursei citate, Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) și Fondul Național de Garantare a Creditului pentru întreprinderi Mici și Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM) garantează maximum 80% din valoarea fiecărui credit acordat de bănci fermierilor. Potrivit Ordinului Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 703/2013, care stabilește condițiile în care se vor încheia convențiile dintre instituțiile financiar-bancare și nebancare și APIA, dobânda aferentă acordării creditelor va fi de RON-ROBOR 6M + maximum 2%.

În ceea ce privește comisioanele practicate de instituțiile finanțatoare, APIA atrage atenția fermierilor care doresc să acceseze credite să analizeze cu atenție sporită soluțiile de finanțare propuse de instituțiile financiar-bancare și nebancare în ceea ce privește costul acestora, astfel încât să aleagă modalitățile de finanțare care răspund cel mai bine necesităților proprii.

Până în prezent, APIA a încheiat Convenții cu nouă instituții bancare și nebancare și cu cele două fonduri de garantare, FGCR și FNGCIMM.

Toate convențiile încheiate între APIA, instituțiile bancare și nebancare, respectiv FGCR/ FNGCIMM vor fi postate pe site-ul instituției: www.apia.org.ro.

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR BUSINESS REVIEW

ceccar.ro

Trending

  • http://southcast01.ceccarfm.ro:8000/
  • CECCAR FM