Connect with us

ECONOMIE

Importurile de alimente au crescut cu 9,4% în primele două luni

CECCAR FM

Publicat

pe

România a importat în primele două luni din acest an produse agroalimentare în valoare de 1,069 miliarde de euro, în creştere cu 9,4% faţă de aceeaşi perioadă din 2016, în timp ce exporturile s-au majorat doar cu 1,2% în perioada analizată, reiese din datele transmise de Institutul Naţional de Statistică (INS), la solicitarea News.ro.

Cerealele domină structura exporturilor, cu încasări în primele două luni din acest an de peste 311 milioane de euro şi un volum de 1,4 milioane de tone, cu 7,8% mai mare faţă de intervalul similar din 2016.

Importurile de cereale au ajuns la 62 milioane de lei în primele două luni din acest an, faţă de 55,8 milioane de lei din aceeaşi perioadă din 2016.

Exporturile de seminţe au ajuns în primele două luni din acest la 115 milioane de euro, în creştere cu 3% faţă de aceeaşi perioadă din 2016, în timp ce importurile au depăşit 70 de milioane de euro.

Valoarea exporturilor de animale vii a ajuns în prima parte a anului la aproape 40 de milioane de euro, în creştere cu 4,7% faţă de primele două luni din 2016. Importurile de animale vii au ajuns la aproape 22 de milioane de euro.

România a exportat peste 18.000 de tone de carne în valoare de 36 de milioane de euro, în creştere cu 11,7% în volum şi cu 6,5% în valoare.

În ceea ce priveşte importurile de carne din primele două luni din 2017, acestea au crescut cu 3,8%, la peste 51.000 de tone, şi au ajuns la o valoare de peste 83 de milioane de euro, în creştere cu 9,5% faţă de intervalul ianuarie-februarie 2016.

Valoarea importurilor de lapte şi produse lactate a depăşit 80 de milioane de euro în primele două luni din 2017, faţă de 63,9 milioane de euro în 2016 (+25%).

Cantitatea de lapte importat a ajuns la aproape 70.000 de tone, în creştere cu 14,5% faţă de primele două luni din 2016.

România a mai importat în primele două luni din 2017 legume în valoare de 84 de milioane de euro, în creştere cu 12% faţă de aceeaşi perioadă din 2016. Cantitatea de legume importate de România s-a ridicat la 111.000 de tone.

Valoarea fructelor importate în prima parte a anului a ajuns la 103 milioane de euro, în creştere cu 11,6%, în timp ce exporturile de fructe au ajuns la 6 milioane de euro.

România a importat peste 155.000 de tone de fructe în perioada ianuarie-februarie şi a exportat 1.400 de tone.

Continuare
Comentează

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ECONOMIE

Șomajul a crescut în octombrie cu 0,2 puncte procentuale

CECCAR FM

Publicat

pe

În luna octombrie, rata șomajului în formă ajustată sezonier a fost de 5,3%, în creștere cu 0,2 puncte procentuale față de cea înregistrată în luna precedentă (5,1%). Rata șomajului la bărbați a fost cu 0,5 puncte procentuale mai mare decât la femei, anunță INS.

Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru luna octombrie a anului 2020 a fost de 477 mii persoane, în creştere atât față de luna precedentă (455 mii persoane), cât și față de aceeaşi lună a anului anterior (350 mii persoane).

Pe sexe, rata șomajului la bărbați a depășit-o cu 0,5 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 5,5% în cazul persoanelor de sex masculin și 5,0% în cazul celor de sex feminin).

Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata șomajului a fost estimată la 4,3% pentru luna octombrie 2020 (4,5% în cazul bărbaților și 4,1% în cel al femeilor). Numărul șomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezintă 75,4% din numărul total al șomerilor estimat pentru luna octombrie 2020, transmite Mediafax.

Continuare

ECONOMIE

Moneda digitală a Facebook a fost redenumită Diem

Criptomoneda Libra, susținută de Facebook, a fost redenumită „Diem”, într-un efort reînnoit de a obține aprobarea autorităților de reglementare, relatează Reuters.

CECCAR FM

Publicat

pe

Planurile pentru criptomonedă, lansate pentru prima dată de Facebook anul trecut, au fost modificate în aprilie, după ce autoritățile de reglementare și băncile centrale și-au exprimat îngrijorarea că ar putea slăbi stabilitatea financiară, ar putea eroda controlul asupra politicii monetare și ar putea amenința confidențialitatea.

Schimbarea numelui face parte dintr-o mișcare menită să sublinieze o structură mai simplă, a spus Stuart Levey, CEO al Asociației Diem din Geneva, care se află în spatele monedei digitale.

„Numele original a fost legat de o iterație timpurie a proiectului, care a avut parte de o recepție dificilă din partea autorităților de reglementare. Am schimbat dramatic această propunere”, a declarat Levey pentru Reuters.

Diem, care înseamnă „zi” în latină, își propune acum să lanseze inițial o monedă digitală cu sprijin unic, a adăugat el, citat de Mediafax.

El a refuzat să comenteze calendarul lansării, despre care Financial Times a raportat săptămâna trecută că ar putea începe încă din ianuarie, spunând doar că va continua doar după aprobarea de către autoritatea elvețiană de reglementare.

Facebook rămâne unul dintre cei 27 de membri ai Asociației Diem, fostă Asociația Libra.

Proiectul susține că va dezvolta politici privind combaterea spălării banilor, finanțării terorismului și respectării sancțiunilor și a renunțat la planurile anterioare de a permite oricui să se alăture rețelei sale.

Continuare

ECONOMIE

Economia Elveţiei a înregistrat cea mai mare creştere din ultimii 40 de ani

Economia elvețiană a înregistrat în trimestrul trei cel mai rapid ritm de creştere din ultimele patru decenii în condiţiile în care activitatea comercială şi-a revenit din colapsul cauzat de măsurile de lockdown, scrie Bloomberg.

CECCAR FM

Publicat

pe

Produsul Intern Brut a avansat cu 7,2% mulțumită creşterii consumului şi a investiţiilor în echipamente şi construcţii.

În trimestrul anterior, economia s-a prăbuşit cu 7%. În pofida recuperării record, economia este cu aproximativ 2% mai mică decât era înainte de pandemie.

Diferenţa este mult mai mică decât decalajele observate la marile economii din zona euro.

„În comparaţie cu ţările vecine, economia elvețiană a reuşit să facă faţă până acum crizei coronavirusului relativ nevătămată“, arată secretariatul de stat pentru afaceri economice, citat de Mediafax.

Elveţia ar putea evita o nouă contracţie în ultimul trimestru al acestui an deoarece guvernul a decis să nu introducă un al doilea blocaj pe scară largă, iar programele de şomaj parţial au protejat piaţa muncii.

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR Business Review

ceccar.ro

Trending