Connect with us

ECONOMIE

BCE a redus estimările referitoare la inflaţie, dar le-a îmbunătăţit pe cele pentru PIB-ul zonei euro

CECCAR FM

Publicat

pe

Banca Centrală Europeană (BCE) a redus estimările referitoare la inflaţia din zona euro în 2017 şi 2018, dar le-a îmbunătățit pe cele privind creşterea economică, a declarat, joi, preşedintele instituţiei financiare, Mario Draghi, la conferinţa de presă susţinută după şedinţa de politică monetară, transmite MarketWatch, conform News.ro.

Prognoza privind creşterea preţurilor de consum în zona euro a fost reducă cu 0,2 puncte procentuale, la 1,5%, pentru 2017, şi cu 0,3 puncte, la 1,3% pentru 2018. BCE anticipează pentru 2019 o inflaţie de 1,6%, faţă de ritmul de 1,7% anticipat în martie.

Euro a coborât la 1,1206 dolari pe unitate în urma informaţiei, după un maxim al zilei de 1,1269 dolari pe unitate atins în timpul tranzacţiilor.

Întrebat dacă votul pentru revizuire în sens negativ a estimării de inflaţie a fost unanim, Draghi a spus că nu a avut loc un vot, dar că nu au existat obiecţii.

Draghi a spus că riscurile producerii unei deflaţii au dispărut, iar incertitudinile legate de direcţia inflaţiei s-au redus. Asta înseamnă că BCE are mai multă încredere că inflaţia va converge spre ţinta sa de aproape 2%.

Şeful BCE a subliniat însă necesitatea ca BCE să continue politica monetară relaxată şi programul de achiziţii de active.

”BCE va fi pe piaţă pentru mult timp”, a spus Draghi.

În privinţa economiei zonei euro, BCE a îmbunătăţit prognoza de creştere făcută în martie cu 0,1 puncte procentuale, la 1,8% în 2017, 1,8% în 2018 şi 1,6% în 2019.

Redresarea are loc, cu o creştere puternică a numărului de noi locuri de muncă, dar în acelaşi timp există dovezi că noile posturi sunt de slabă calitate, respectiv temporare şi part-time, ceea ce poate încetini creşterea salariilor.

BCE a lăsat neschimbate dobânzile, joi, dar a renunţat la sugestiile de reducere a acestora.

BCE continuă să anticipeze că ”dobânzile vor rămâne la nivelul actual o lungă perioadă de timp şi dincolo de programul de achiziţii de active”, care va continua cel puţin până în decembrie, a anunţat instituţia financiară.

În comunicatele anterioare, BCE afirma că dobânzile vor rămâne la nivelul actual sau unul mai scăzut pentru o lungă perioadă de timp.

Dobânda de refinanţare a fost confirmată la nivelul zero, iar cea pentru depozitele overnight ale instituţiilor financiare păstrate la banca centrală la -0,4%.

Dobânda pentru facilitatea de credit marginală a rămas la 0,25%.

Continuare
Comentează

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificare anti-roboți *

ECONOMIE

Ghidul fiscal al contribuabililor care realizează venituri din premii și jocuri de noroc, publicat

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat, pe site-ul instituției, Ghidul fiscal al contribuabililor care realizează venituri din premii și jocuri de noroc, venind, astfel, în sprijinul contribuabililor persoane fizice care realizează venituri din premii și jocuri de noroc atât din România, cât și din străinătate, și care au obligația să declare veniturile și să plătească impozite la bugetul general consolidat.

CECCAR FM

Publicat

pe

Potrivit unui comunicat al Ministerului Finanțelor (MF), veniturile din premii reprezintă veniturile obținute din concursuri și din promovarea produselor/serviciilor ca urmare a practicilor comerciale. În această categorie intră veniturile în bani și/sau în natură, cum ar fi:

a) premii de orice fel acordate oamenilor de cultură, știință și artă la gale, simpozioane, festivaluri, concursuri naționale sau internaționale, concursuri pe meserii sau profesii;

b) premii în bani și/sau în natură acordate sportivilor, antrenorilor, tehnicienilor și altor specialiști prevăzuți în legislația în materie, pentru rezultatele obținute la competiții sportive interne și internaționale.

„Premiile de tipul unor bonusuri care sunt acordate salariaților nu se încadrează la venituri din premii din punctul de vedere al impozitării, fiind asimilate veniturilor de natură salarială”, precizează MF.

Veniturile din jocuri de noroc cuprind toate sumele încasate, bunurile și serviciile primite, ca urmare a participării la jocuri de noroc, indiferent de denumirea venitului sau de forma în care se acordă, inclusiv cele de tip jack-pot. „Obligația calculării, reținerii și plății impozitului le revine organizatorilor/plătitorilor de venituri. Impozitul calculat și reținut în momentul plății este impozit final pentru care nu se depune declarația unică. Pentru veniturile din premii și jocuri de noroc nu se datorează contribuții sociale”, se menționează în comunicat.

Persoanele fizice cu domiciliul în România sau cele nerezidente care au declarat centrul intereselor vitale în România și care realizează venituri din premii și jocuri de noroc din străinătate au obligația să le declare în România și să depună Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate până la data de 25 mai, inclusiv, a anului următor celui în care s-au realizat veniturile.

Contribuabilii persoane fizice rezidente care, pentru același venit și în decursul aceleiași perioade impozabile, sunt supuși impozitului pe venit atât pe teritoriul României, cât și în străinătate, au dreptul la deducerea din impozitul pe venit datorat în România a impozitului plătit în străinătate, în condițiile legislației.

Documentul poate fi consultat pe site-ul anaf.ro, în secțiunea Asistență Contribuabili – Servicii oferite contribuabililor – Ghiduri curente și alte materiale informative.

Continuare

ECONOMIE

Datoria statului a crescut cu 124 miliarde lei într-un an

Datoria guvernamentală a ajuns la finele lui 2020 la 498,3 miliarde lei şi la o pondere de 47,7% din PIB, faţă de 35,3% din PIB cât reprezenta în 2019, arată datele publicate de Ministerul de Finanţe.

CECCAR FM

Publicat

pe

În 2019, datoria administraţiei publice se ridica la 373 miliarde lei.

Cea mai mare parte a datoriei aparţine administrației publice centrale, în sumă de 482 miliarde lei, restul fiind în contul administraţiei locale.

Din suma totală datorată la finele anului trecut, 480 miliarde lei au scadenţa pe termen mediu şi lung.

Din punct de vedere al instrumentelor, cea mai mare parte, respectiv 417 miliarde lei sunt titluri de stat vândute de Finanţe, iar 69 miliarde lei împrumuturi şi 11,4 miliarde lei numerar şi depozite, transmite Mediafax.

Continuare

ECONOMIE

Prețul petrolului urcă la maximul a 13 luni pe fondul reducerii livrărilor

Prețurile petrolului au crescut pentru a patra sesiune consecutivă, la cel mai înalt nivel din ultimele 13 luni, susținute de politicile de relaxare monetară și de producția mai mică din Statele Unite, anunță Reuters.

CECCAR FM

Publicat

pe

Petrolul Brent cu livrarea în aprilie a câștigat 19 cenți, 0,3%, până la 67,23 dolari pe baril, în timp ce referința americană West Texas a ajuns la 63,30 dolari pe baril, în creștere cu 8 cenți, sau 0,1%. Ambele contracte au atins cel mai mare nivel din ianuarie 2020, la începutul sesiunii, cu Brent la 67,44 dolari și WTI la 63,67 dolari.

Asigurările oferite d eFED că ratele dobânzilor vor rămâne scăzute pentru o vreme au stimulat apetitul pentru risc al investitorilor. Vremea rece din Texas a provocat redus producția de petrol de țiței cu peste 10%, sau 1 milion de barili pe zi (bpd) săptămâna trecută, a anunțat Energy Information Administration.

Aprovizionarea cu combustibil a celui mai mare consumator de petrol din lume s-ar putea, de asemenea, să se înrăutățească, întrucât intrările sale de petrol pentru rafinărie au scăzut la cel mai redus nivel din septembrie 2008.

Organizația țărilor exportatoare de petrol și aliații acestora, inclusiv Rusia, un grup cunoscut sub numele de OPEC +, urmează să se întâlnească pe 4 martie. Grupul va discuta o reducere modestă a livrărilor de petrol din aprilie, având în vedere redresarea prețurilor, au spus surse OPEC +, deși unii sugerează menținerea constantă pentru moment, având în vedere riscurile legate de evoluția pandemiei, potrivit Mediafax.

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR Business Review

ceccar.ro

Trending