Connect with us

ECONOMIE

Bursele europene scad din cauza acţiunilor companiilor IT şi a incertitudinilor din Marea Britanie

CECCAR FM

Publicat

pe

Bursele europene au început săptămâna în scădere, trase în jos de acţiunile companiilor din sectorul tehnologiei şi de aşteptarea de către investitori ca guvernul britanic să găsească o soluţie de a funcţiona fără o majoritate clară în Parlament, transmite MarketWatch, potrivit News.ro.

Indicele pan-european Stoxx Europe 600 este în declin cu 1%, singura componentă în creştere fiind cea a companiilor din sectorul petrolului şi gazelor.

Componenta companiilor tehnologice a Stoxx 600 a scăzut cu 3%, după un declin puternic al acestui segment la bursa de pe Wall Street, vineri, care a continuat luni în Asia şi Europa.

Indicele Nasdaq Composite a scăzut vineri, la New York, cu 1,8%, iar componenta tehnologică a S&P 500 cu 2,7%.

”Mare parte din creşterea pieei americane de capital din 2017 s-a bazat pe succesul şi apetitul investitorilor pentru acţiuni Facebook, Alphabet, Amazon, Netflix şi Apple, care au avansat cu 27%-34% în acest an. Cât poate fi susţinută această creştere rămâne de văzut”, a afirmat David Buik, analist la Panmure Gordon, într-o notă adresată clienţilor.

Acţiunile Apple au scăzut luni, în timpul tranzacţiilor electronice ale bursei din New York, cu 2%, după ce au fost retrogradate pentru a doua într-o săptămână, de către Mizuho Securities, de la cumpără la neutru.

La Frankfurt, acţiunile Apple au scăzut cu până la 5,5%.

În cadrul indicelui Stoxx 600, furnizorii Apple au fost loviţi puternic. Acţiunile producătorului austriac de cipuri AMS au scăzut cu 7,8%, STMicroelectronics cu 6,9%, iar Dialog Semiconductor cu 5,4%.

La Londra, în cadrul indicelui FTSE 100, acţiunile Micro Focus International au coborât cu 2,7%, iar Sage Group cu 2,2%.

Indicele FTSE 100 este afectat şi de aşteptarea de către investitori a evenimentelor legate de guvernul britanic, după ce alegerile de joia trecută au dus la un Parlament fără o majoritate clară.

Premierul Theresa May a lucrat la formarea unui guvern minoritar sprijinit de Partidul Unionism Democratic din Irlanda de Nord, iar luni urma să se întâlnească cu parlamentari, pe fondul criticilor legate de decizia de a organiza alegeri în care Partidul Conservator a pierdut majoritatea în Camera Comunelor.

Alegerile anticipate au avut loc înainte de termenul de 19 iunie stabilit pentru începerea negocierilor pentru Brexit cu Uniunea Europeană.

Continuare
Comentează

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificare anti-roboți *

ECONOMIE

Euro urcă la un nou maxim istoric

CECCAR FM

Publicat

pe

Euro a atins luni un nou maxim istoric, 4,9261 lei, după cel atins la finele lunii martie, de 4,9251 lei.

Față de cursul de vineri, euro a crescut cu 0,04%.

La începutul lunii martie, euro era cotat la 4,8744 lei.

Dolarul american a scăzut la 4,0937 lei, de la 4,1120 lei, iar francul elvețian a crescut la 4,4797 lei.

Gramul de aur a crescut la 235,3486 lei, de la 233,8266 lei în ședința precedentă.

Continuare

ECONOMIE

ACEA: Vânzările de autoturisme Dacia în Europa au crescut cu peste 67% în martie

Vânzările de autoturisme Dacia în Europa au înregistrat în martie un avans de 67,4%, iar cota de piață a producătorului de automobile a urcat la 2,5%, de la 2,4% în perioada similară din 2020, arată datele publicate de Asociația Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), transmite Reuters, preluată de Agerpres.

CECCAR FM

Publicat

pe

Datele statistice sunt valabile pentru statele din Uniunea Europeană, Marea Britanie și țările din Asociația Europeană a Liberului Schimb (EFTA), respectiv Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția.

34.200 de autoturisme Dacia au fost înmatriculate în martie în Europa, comparativ cu 20.433 în perioada similară din 2020.

Toți marii producători auto au raportat creșteri ale vânzărilor în martie, comparativ cu perioada similară din 2020, când vânzările au fost afectate de restricțiile introduse pentru a stopa extinderea pandemiei de coronavirus (COVID-19) și de incertitudinile economice globale.

În primele trei luni din acest an, livrările de autoturisme Dacia au crescut cu 6,9% în Europa, iar cota de piață a producătorului de automobile a urcat la 2,9%, de la 2,7% în perioada similară din 2020. Înmatriculările de autoturisme Dacia în Europa s-au cifrat la 88.913 unități, în creștere față de perioada ianuarie – martie 2020 (83.180 vehicule).

Vânzările de autoturisme Dacia au înregistrat un declin de 30,2% în Europa anul trecut, iar cota de piață a producătorului de automobile a scăzut la 3,4%, de la 3,70% în 2019.

Continuare

ECONOMIE

UE a înregistrat un excedent al balanței comerciale de 21,1 miliarde de euro, în februarie

Uniunea Europeană a înregistrat în februarie un excedent al balanței comerciale de 21,1 miliarde de euro, față de un plus de 22,7 miliarde de euro în perioada similară din 2020, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat), citate de Agerpres.

CECCAR FM

Publicat

pe

Astfel, exporturile de bunuri ale UE s-au situat la 164,7 miliarde de euro, în scădere cu 3,6% față de februarie 2020, în timp ce importurile UE au scăzut cu 3%, până la 143,6 miliarde de euro.

Zona euro a înregistrat în februarie un excedent al balanței comerciale de 17,7 miliarde de euro, față de un plus de 23,4 miliarde de euro în perioada similară din 2020.

În februarie, comparativ cu perioada similară din 2020, exporturile de bunuri au scăzut în 15 state membre ale UE, cel mai semnificativ declin fiind în Cipru (-46,1%). 12 țări membre UE au raportat creșteri, cel mai semnificativ avans fiind în Malta (36,3%), urmată de Slovacia (25,8%).

În privința importurilor, în februarie, comparativ cu perioada similară de anul trecut, 20 de state membre ale UE au raportat scăderi, cel mai semnificativ declin fiind în Portugalia (-25,3%), urmată de Malta (-25%), iar cele mai mari creșteri au fost în Slovenia (32,6%), Estonia (18,8%) și Ungaria (17%).

În primele două luni din acest an, UE a înregistrat un excedent al balanței comerciale de 29,7 miliarde euro, față de un plus de 20,5 miliarde euro în perioada similară din 2020, în timp ce zona euro a raportat un excedent de 28,7 miliarde euro, de la un plus de 25 miliarde euro.

În perioada ianuarie – februarie 2021, China a fost principalul partener comercial al UE. Acest rezultat vine în urma creșterii importurilor (9,3%) și a exporturilor (13,6%), în timp ce pe relația cu SUA s-a înregistrat o scădere semnificativă, atât a importurilor (-19,5%), cât și a exporturilor (-6,9%).

În ceea ce privește România, datele Eurostat arată că în primele două luni din acest an exporturile au scăzut cu 4%, până la 11,1 miliarde de euro, în timp ce importurile s-au menținut la 14,3 miliarde de euro. În aceste condiții, deficitul balanței comerciale a României s-a situat la 3,2 miliarde de euro, comparativ cu 2,6 miliarde de euro în perioada similară din 2020.

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR BUSINESS REVIEW

ceccar.ro

Trending

Din motive tehnice, emisia CECCAR FM poate suferi întreruperi.

 

Ne cerem scuze pentru disconfortul creat și vă mulțumim pentru înțelegere!