Connect with us

ECONOMIE

Colectarea selectivă a deşeurilor devine obligatorie pentru producători

CECCAR FM

Publicat

pe

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, în calitate de for decizional, o lege prin care se introduc măsuri mai stricte în privinţa gestionării deşeurilor, inclusiv obligaţia producătorilor şi deţinătorilor de a colecta selectiv cel puţin hârtia, sticla, metalul şi plasticul. Proiectul modifică o OUG emisă de Guvern în vederea ridicării procedurii de infringement iniţiată de Comisia Europeană în domeniu, potrivit News.ro.

Proiectul instituie obligaţia ca autorităţile locale să aplice instrumentul economic „plăteşte pentru cât arunci”, care va stimula colectarea separată. Parlamentul a eliminat din OUG posibilitatea ca acest instrument să nu fie folosit, fiind la latitudinea autorităţilor locale să stabilească unde este posibil „din punct de vedere tehnic” să fie aplicat.

Faţă de forma Guvernului, care permitea tot în măsura posibilităţilor tehnice aplicarea colectării selective, proiectul trecut de Parlament instituie o obligaţie în acest sens pentru cel puţin patru categorii de deşeuri.

„Pentru asigurarea unui grad înalt de valorificare, producătorii de deşeuri şi deţinătorii de deşeuri sunt obligaţi să colecteze separat cel puţin următoarele categorii de deşeuri: hârtie, metal, plastic şi sticlă”, se arată în proiect. Prin producători de deşeuri se înţeleg operatorii economici, şi nu generatorii, respectiv persoanele fizice.

Proiectul îşi propune să ajute la atingerea ţintelor stabilite de Comisia Europeană pentru statele membre privind deşeurile, precum atingerea, până în 2020, a unui nivel de pregătire pentru reutilizare şi reciclare de minimum 50% din masa totală a cantităţilor de deşeuri, dar şi o cantitate de 4 kilograme pe cap de locuitor de deşeuri electrice colectate, iar biodeşeurile să fie colectate spre valorificare.

Iniţiativa a fost adoptată cu 232 de voturi „pentru” şi 24 de voturi ”împotrivă”, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

Potrivit Eurostat, rata de reciclare în România la nivelul anului 2013 a fost de 4,3, iar rata de reciclare şi compostare este de 13,4%, în timp ce obiectivele de reutilizare/reciclare sunt de 50%.

Comisia Europeană a lansat în mai o procedură de infringement împotriva României şi a altor 13 state, pentru nerespectarea reglementărilor referitoare la deşeuri.

Procedurile Comisiei se referă la neraportarea îndeplinirii sarcinilor referitoare la reutilizarea, reciclarea şi recuperarea deşeurilor, în conformitate cu Directiva Cadru pentru Deşeuri, Directivs pentru Deşeurile Electrice şi de Echipamente Electronice, irectiva pentru Baterii, Directiva pentru Ambalaje, Directiva pentru Casarea Vehiculelor şi Reglementara Transporturilor Deşeurilor.

Natura şi tipul obligaţiilor variază de la o directivă la alta.

Celelalte state împotriva cărora Comisia Europeană a lansat proceduri de infringement sunt Cipru, Franţa, Italia, Marea Britanie, Spania, Malta, Irlanda, Olanda, Grecia, Suedia, Danemarca, Slovenia şi Luxemburg.

Continuare
Comentează

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificare anti-roboți *

ECONOMIE

Creșterea prețurilor producției industriale în România, peste media UE, în ianuarie

Prețurile produselor care ies pe porțile fabricilor au crescut cu 1,4% în zona euro și în Uniunea Europeană în ianuarie, comparativ cu luna precedentă, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat), citate de Agerpres.

CECCAR FM

Publicat

pe

Toate statele membre ale UE pentru care sunt disponibile date au raportat creșteri în ianuarie, comparativ cu luna precedentă, cel mai semnificativ avans fiind în Irlanda (10%), Spania (3,4%), Danemarca (3,3%), Portugalia (2,5%), Belgia (2,4%), Malta (2,3%), Grecia (2%), Estonia și Suedia (ambele cu 1,8%), Finlanda (1,7%) și România (1,5%).

Conform datelor Eurostat, prețurile producției industriale au rămas stabile în zona euro și au crescut cu 0,2% în UE în ianuarie, comparativ cu perioada similară din 2020.

Cele mai mari creșteri anuale ale prețurilor producției industriale în ianuarie au fost raportate în Irlanda (19,6%), Estonia (5,1%) și Danemarca (2,9%), iar cel mai semnificativ declin în Grecia (minus 6%), urmată de Lituania (minus 4,8%), Cipru (minus 4,6%) și Grecia (minus 3,8%). România a raportat un avans anual de 0,7% în ianuarie, față de o creștere de 0,6% în decembrie.

Prețurile la producător reprezintă un factor important care influențează inflația, pe care Banca Centrală Europeană vrea să o mențină sub, dar în apropiere, de 2% pe termen mediu. Orice modificare a prețurilor la porțile fabricilor se repercutează asupra costurilor finale pentru consumatori.

Continuare

ECONOMIE

Peste 45% dintre vehiculele controlate în trafic anul trecut aveau deficiențe tehnice majore

Peste 45,6% dintre cele 64.096 de vehicule verificate în trafic din punct de vedere tehnic, pe parcursul anului 2020, aveau deficiențe tehnice majore și/sau periculoase și au fost declarate neconforme, informează Registrul Auto Român, printr-un comunicat citat de Agerpres.

CECCAR FM

Publicat

pe

Cele mai multe neconformități au fost constatate la: instalația electrică de iluminare-semnalizare (27,7%); emisiile poluante (21,1%); punți, jante, anvelope și suspensie (12,9%) și parbriz, geamuri laterale, lunetă (11,7%).

Neconformități la sistemul de frânare au fost depistate la 3,92% dintre vehicule și în 1,51% dintre cazuri au fost constatate probleme la sistemul de direcție.

Potrivit sursei citate, în urma măsurătorilor efectuate, s-a constatat depășirea nivelului maxim admis de emisii poluante la 2.203 autovehicule.

Inspectorii RAR au depistat în trafic și vehicule cu defecțiuni periculoase la sistemele de frânare, direcție sau la punți și fuzete. În cazul a 3.274 de vehicule, s-a considerat că acestea prezintă pericol iminent de accident.

Aproximativ 2,5% dintre vehiculele verificate prezentau probleme legate de inspecția tehnică periodică – ITP fals, expirat sau anulat.

În urma controalelor mixte desfășurate de RAR și Poliția Rutieră, pe parcursul anului 2020, au fost aplicate 20.391 de sancțiuni, au fost retrase 16.592 de certificate de înmatriculare, au fost imobilizate 147 de vehicule și 269 de ITP-uri au fost anulate.

RAR subliniază că rezultatele controalelor desfășurate în trafic nu reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte RAR-Poliție opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecțiuni.

Continuare

ECONOMIE

ANAF a publicat modelul formularului „Fișa capacității de cazare”

Acesta va fi utilizat de contribuabilii care realizează venituri din închirierea în scop turistic a 1-5 camere.

CECCAR FM

Publicat

pe

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat, pe site-ul instituției, proiectul de Ordin pentru aprobarea modelului, conținutului și modalității de gestionare a formularului „Fișa capacității de cazare”. Inițiatorii menționează, în referatul de aprobare a actului normativ, că, prin Legea nr.296/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, a fost aprobat un nou mecanism de stabilire și declarare a venitului anual din închirierea, în scop turistic, a camerelor situate în locuințe proprietate personală.

Astfel, contribuabilii care realizează venituri din închirierea în scop turistic a unui număr de camere cuprins între unu și 5 camere inclusiv determină venitul anual pe baza normelor de venit și completează, pentru fiecare an fiscal, până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor, declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice.

Totodată, potrivit art.85 alin.(47) din Codul fiscal, contribuabilii au obligația, pentru fiecare an fiscal, să completeze și să păstreze fișa capacității de cazare astfel încât să permită identificarea și controlul, de către organele fiscale competente, a informațiilor utilizate la completarea declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice.

Formularul urmează să fie utilizat pentru veniturile realizate începând cu anul 2021.

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR Business Review

ceccar.ro

Trending