Connect with us

ECONOMIE

Colectarea selectivă a deşeurilor devine obligatorie pentru producători

CECCAR FM

Publicat

pe

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, în calitate de for decizional, o lege prin care se introduc măsuri mai stricte în privinţa gestionării deşeurilor, inclusiv obligaţia producătorilor şi deţinătorilor de a colecta selectiv cel puţin hârtia, sticla, metalul şi plasticul. Proiectul modifică o OUG emisă de Guvern în vederea ridicării procedurii de infringement iniţiată de Comisia Europeană în domeniu, potrivit News.ro.

Proiectul instituie obligaţia ca autorităţile locale să aplice instrumentul economic „plăteşte pentru cât arunci”, care va stimula colectarea separată. Parlamentul a eliminat din OUG posibilitatea ca acest instrument să nu fie folosit, fiind la latitudinea autorităţilor locale să stabilească unde este posibil „din punct de vedere tehnic” să fie aplicat.

Faţă de forma Guvernului, care permitea tot în măsura posibilităţilor tehnice aplicarea colectării selective, proiectul trecut de Parlament instituie o obligaţie în acest sens pentru cel puţin patru categorii de deşeuri.

„Pentru asigurarea unui grad înalt de valorificare, producătorii de deşeuri şi deţinătorii de deşeuri sunt obligaţi să colecteze separat cel puţin următoarele categorii de deşeuri: hârtie, metal, plastic şi sticlă”, se arată în proiect. Prin producători de deşeuri se înţeleg operatorii economici, şi nu generatorii, respectiv persoanele fizice.

Proiectul îşi propune să ajute la atingerea ţintelor stabilite de Comisia Europeană pentru statele membre privind deşeurile, precum atingerea, până în 2020, a unui nivel de pregătire pentru reutilizare şi reciclare de minimum 50% din masa totală a cantităţilor de deşeuri, dar şi o cantitate de 4 kilograme pe cap de locuitor de deşeuri electrice colectate, iar biodeşeurile să fie colectate spre valorificare.

Iniţiativa a fost adoptată cu 232 de voturi „pentru” şi 24 de voturi ”împotrivă”, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

Potrivit Eurostat, rata de reciclare în România la nivelul anului 2013 a fost de 4,3, iar rata de reciclare şi compostare este de 13,4%, în timp ce obiectivele de reutilizare/reciclare sunt de 50%.

Comisia Europeană a lansat în mai o procedură de infringement împotriva României şi a altor 13 state, pentru nerespectarea reglementărilor referitoare la deşeuri.

Procedurile Comisiei se referă la neraportarea îndeplinirii sarcinilor referitoare la reutilizarea, reciclarea şi recuperarea deşeurilor, în conformitate cu Directiva Cadru pentru Deşeuri, Directivs pentru Deşeurile Electrice şi de Echipamente Electronice, irectiva pentru Baterii, Directiva pentru Ambalaje, Directiva pentru Casarea Vehiculelor şi Reglementara Transporturilor Deşeurilor.

Natura şi tipul obligaţiilor variază de la o directivă la alta.

Celelalte state împotriva cărora Comisia Europeană a lansat proceduri de infringement sunt Cipru, Franţa, Italia, Marea Britanie, Spania, Malta, Irlanda, Olanda, Grecia, Suedia, Danemarca, Slovenia şi Luxemburg.

Continuare
Comentează

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ECONOMIE

Șomajul a crescut în octombrie cu 0,2 puncte procentuale

CECCAR FM

Publicat

pe

În luna octombrie, rata șomajului în formă ajustată sezonier a fost de 5,3%, în creștere cu 0,2 puncte procentuale față de cea înregistrată în luna precedentă (5,1%). Rata șomajului la bărbați a fost cu 0,5 puncte procentuale mai mare decât la femei, anunță INS.

Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru luna octombrie a anului 2020 a fost de 477 mii persoane, în creştere atât față de luna precedentă (455 mii persoane), cât și față de aceeaşi lună a anului anterior (350 mii persoane).

Pe sexe, rata șomajului la bărbați a depășit-o cu 0,5 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 5,5% în cazul persoanelor de sex masculin și 5,0% în cazul celor de sex feminin).

Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata șomajului a fost estimată la 4,3% pentru luna octombrie 2020 (4,5% în cazul bărbaților și 4,1% în cel al femeilor). Numărul șomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezintă 75,4% din numărul total al șomerilor estimat pentru luna octombrie 2020, transmite Mediafax.

Continuare

ECONOMIE

Moneda digitală a Facebook a fost redenumită Diem

Criptomoneda Libra, susținută de Facebook, a fost redenumită „Diem”, într-un efort reînnoit de a obține aprobarea autorităților de reglementare, relatează Reuters.

CECCAR FM

Publicat

pe

Planurile pentru criptomonedă, lansate pentru prima dată de Facebook anul trecut, au fost modificate în aprilie, după ce autoritățile de reglementare și băncile centrale și-au exprimat îngrijorarea că ar putea slăbi stabilitatea financiară, ar putea eroda controlul asupra politicii monetare și ar putea amenința confidențialitatea.

Schimbarea numelui face parte dintr-o mișcare menită să sublinieze o structură mai simplă, a spus Stuart Levey, CEO al Asociației Diem din Geneva, care se află în spatele monedei digitale.

„Numele original a fost legat de o iterație timpurie a proiectului, care a avut parte de o recepție dificilă din partea autorităților de reglementare. Am schimbat dramatic această propunere”, a declarat Levey pentru Reuters.

Diem, care înseamnă „zi” în latină, își propune acum să lanseze inițial o monedă digitală cu sprijin unic, a adăugat el, citat de Mediafax.

El a refuzat să comenteze calendarul lansării, despre care Financial Times a raportat săptămâna trecută că ar putea începe încă din ianuarie, spunând doar că va continua doar după aprobarea de către autoritatea elvețiană de reglementare.

Facebook rămâne unul dintre cei 27 de membri ai Asociației Diem, fostă Asociația Libra.

Proiectul susține că va dezvolta politici privind combaterea spălării banilor, finanțării terorismului și respectării sancțiunilor și a renunțat la planurile anterioare de a permite oricui să se alăture rețelei sale.

Continuare

ECONOMIE

Economia Elveţiei a înregistrat cea mai mare creştere din ultimii 40 de ani

Economia elvețiană a înregistrat în trimestrul trei cel mai rapid ritm de creştere din ultimele patru decenii în condiţiile în care activitatea comercială şi-a revenit din colapsul cauzat de măsurile de lockdown, scrie Bloomberg.

CECCAR FM

Publicat

pe

Produsul Intern Brut a avansat cu 7,2% mulțumită creşterii consumului şi a investiţiilor în echipamente şi construcţii.

În trimestrul anterior, economia s-a prăbuşit cu 7%. În pofida recuperării record, economia este cu aproximativ 2% mai mică decât era înainte de pandemie.

Diferenţa este mult mai mică decât decalajele observate la marile economii din zona euro.

„În comparaţie cu ţările vecine, economia elvețiană a reuşit să facă faţă până acum crizei coronavirusului relativ nevătămată“, arată secretariatul de stat pentru afaceri economice, citat de Mediafax.

Elveţia ar putea evita o nouă contracţie în ultimul trimestru al acestui an deoarece guvernul a decis să nu introducă un al doilea blocaj pe scară largă, iar programele de şomaj parţial au protejat piaţa muncii.

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR Business Review

ceccar.ro

Trending