Connect with us

ECONOMIE

Ritmul de echilibrare a pieţei petrolului a încetinit

CECCAR FM

Publicat

pe

Echilibrarea pieţei petrolului este în curs, dar într-un ritm mai lent, potrivit unui raport publicat marţi de OPEC, în care se arată că producţia organizaţiei a crescut în luna mai ca urmare a livrărilor mai mari ale statelor exceptate de la acordul de reducere a acestora, transmite Reuters, conform News.ro.

Producţia OPEC a urcat luna trecută cu 336.000 de barili de petrol pe zi, la 32,14 milioane de barili pe zi, susţinută de livrările mai mari ale Nigeriei şi Libiei, care au fost scutite de participarea la acord din cauza conflictelor care le-au redus activităţile extractive.

Stocurile de ţiţei ale statelor industrializate au scăzut în aprilie şi vor continua să aibă o tendinţă negativă în acest an, dar redresarea producţiei în Statele Unite încetineşte eforturile de eliminare a ofertei excedentare din piaţă.

”Echilibrarea pieţei este în curs, dar într-un ritm mai lent, din cauza modificărilor factorilor fundamentali din piaţă începând din decembrie, în special trecerea ofertei din SUA de la contracţie la creştere”, se arată în raportul lunar al OPEC.

Creşterea preţului petrolului de referinţă pe piaţa americană a încetinit marţi, în urma informaţiilor, fiind tranzacţionat aproape de 48 de dolari pe baril, sub nivelul de 60 de dolari pe baril dorit de Arabia Saudită şi mai puţin de jumătate comparativ cu nivelul din vara anului 2014.

Potrivit acordului convenit pentru susţinerea pieţei, OPEC reduce livrările de petrol cu circa 1,2 milioane de barili pe zi, iar Rusia şi alţi producători din afara organizaţiei cu jumătate din această cantitate. Acordul a fost prelungit recent până în martie 2018.

OPEC a redus estimările referitoare la creşterea ofertei din partea producătorilor din afara organizaţiei, la 840.000 de barili de petrol pe zi, de la nivelul estimat anterior de 950.000 de barili pe zi, în urma deciziei de extindere a acordului de reducere a livrărilor.

Organizaţia a majorat estimarea privind cererea de ţiţei din acest an cu 100.000 de barili pe zi, la 32,02 milioane de barili pe zi, cantitate mai mică faţă de producţia lunii mai.

Continuare
Comentează

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificare anti-roboți *

ECONOMIE

322 de firme cu participare străină la capitalul social, înmatriculate în ianuarie 2021

Numărul firmelor cu capital străin nou înființate în România a scăzut, în ianuarie 2021, cu 16,9%, comparativ cu prima lună din 2020, la 322 de unități, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), citate de Agerpres.

CECCAR FM

Publicat

pe

Cele 322 de societăți noi aveau un capital social subscris în sumă totală de 1,658 milioane de dolari, dublu față de cel al firmelor înmatriculate în ianuarie 2020, de 790.400 dolari.

În funcție de domenii, cele mai multe firme înmatriculate în ianuarie au fost înregistrate în activități profesionale, administrative, științifice și tehnice (27,33% din total), comerț cu ridicata și amănuntul, repararea auto și moto (26,09% din total) și transport, depozitare și comunicații (18,01%).

La finele lunii ianuarie 2021, în România existau 231.298 de societăți cu participare străină la capitalul social. Valoarea capitalului subscris se situa la nivelul de 64,96 miliarde dolari.

Cel mai mare număr de societăți cu participare străină era cu investitori din Italia, respectiv 49.667 (capital subscris de 3,855 miliarde dolari), dar cea mai mare valoare a capitalului social aparține firmelor olandeze, respectiv 13,241 miliarde dolari, în 5.526 de firme.

Continuare

ECONOMIE

ANCPI: 50.147 de tranzacții imobiliare în februarie

În luna februarie, au fost vândute, la nivelul întregii țări, 50.147 de imobile, cu 1.411 mai multe față de luna ianuarie, potrivit datelor publicate astăzi de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).

CECCAR FM

Publicat

pe

Numărul caselor, terenurilor și apartamentelor care au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare în luna februarie este cu 576 mai mare față de perioada similară a anului 2020.

Cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate, în februarie 2021, în București – 8.592, Ilfov – 3.986 și Brașov – 2.781. Județele cu cele mai puține imobile vândute în aceeași perioadă sunt Covasna – 159, Caraș Severin – 245 și Sălaj – 344.

Numărul ipotecilor, la nivel național, în februarie 2021, a fost de 24.890, cu 5.289 mai mare față de ianuarie 2020. Cele mai multe operațiuni de acest gen au fost înregistrate în București – 5.509, Ilfov – 2.046 și Cluj 1.610. La polul opus se află județele Harghita – 52, Caraș Severin – 61, și Gorj – 81.

Județele în care au fost vândute cele mai multe terenuri agricole în a doua lună a anului 2021 sunt Arad – 742, Dolj – 481 și Timiș – 398.

Continuare

ECONOMIE

Ministerul Culturii: Schemele de ajutor financiar, trimise pentru a fi finanțate prin PNRR

Ministerul Culturii a anunțat astăzi că schemele de ajutor financiar pentru acest sector au fost actualizate și au fost trimise Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene pentru a fi incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență.

CECCAR FM

Publicat

pe

Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii, citat de Mediafax, forma actualizată a schemelor de ajutor de stat și de minimis, menite să sprijine sectorul cultural din România, este rezultatul centralizării unui număr semnificativ de observații și propuneri de modificare primite în urma procesului de consultare publică, desfășurat în perioada 26 ianuarie – 8 februarie, precum și al dezbaterii publice organizate online în 22 februarie.

„Având în vedere că în prezent se elaborează Planul Național de Redresare și Reziliență care vizează investiții în scopul ieșirii din criză, relansării economice și creșterii capacității de reziliență, Ministerul Culturii precizează că a transmis Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene schemele de ajutor de stat și de minimis dedicate sectorului cultural, pentru a fi incluse în cadrul priorităților investiționale ale PNRR”, se arată în comunicat.

Reprezentanții ministerului precizează că o ultimă dezbatere publică pe acestă temă va fi organizată la finalul acestei săptămâni: „Întrucât Ministerul Culturii urmărește să optimizeze atât conținutul, cât și aplicabilitatea schemelor de ajutor financiar, astfel încât acestea din urmă să răspundă în mod real nevoilor operatorilor culturali, o ultimă consultare a sectorului cultural – creativ va avea loc în cadrul dezbaterii publice ce va fi organizată la finalul acestei săptămâni”.

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR Business Review

ceccar.ro

Trending