Connect with us

ECONOMIE

România a accesat granturi norvegiene de peste 404 milioane de euro

CECCAR FM

Publicat

pe

România a primit fonduri externe nerambursabile din 2007, când s-a alăturat Uniunii Europene (UE) şi a semnat acordul privind Spaţiul Economic European (SEE), şi până în 2014, de peste 404 milioane de euro în cadrul granturilor SEE şi norvegiene, urmând ca, până în 2020, România să beneficieze de o finanţare de 502,5 milioane de euro, au anunţat, marţi, reprezentanţii Ambasadei Norvegiei şi ai Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAP), în cadrul unei conferinţe de presă, potrivit News.ro.

Granturile SEE şi norvegiene reprezintă contribuţia Norvegiei, Islandei şi Principatului Liechtenstein la reducerea disparităţilor economice şi sociale în Spaţiul Economic European şi la întărirea relaţiilor bilatelare cu cele 15 state din Europa Centrală şi de Est şi din zona baltică.

Peste 800 de proiecte au fost finalizate în cadrul Granturilor SEE şi norvegiene, până în aprilie 2017, în domenii precum sprijinirea afacerilor ecologice, cercetare, justiţie şi afaceri interne, reducerea sărăciei şi incluziune socială.

“Banii care au fost utlizaţi în acest mecanism au condus la multe realizări în toate domeniile. (…) În 2014-2021 o să avem aproape un miliard de euro care se adaugă celor 33 de milarde de euro, bani veniţi din partea Uniunii Europene prin cei doi piloni: Fondul de Coeziune – Fondul Social European şi Politica Agricolă Comună. Pentru 2014-2021 sectoarele importante de activitate către care ne îndreptăm atenţia sunt educaţia, sănătatea, cercetare,(…) de asemenea mediul de afaceri, combatea sărăciei şi promovarea incluziunii sociale”, a declarat în cadrul conferinţei de presă, ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb.

România este cel de-al doilea stat beneficiar, ca mărime a investiţiei. România a beneficiat de finanţare din fonduri externe până acum în două etape: 2007-2009 (98,5 milioane de euro) şi 2009-2014 (306 milioane de euro). Pentru perioada 2014-2020, România va putea accesa fonduri în valoare de 502,5 milioane de euro din granturi SEE şi norvegiene, astfel că, până în 2020, România ar putea ajunge în total la finanţări în valoare de 906 milioane de euro.

Granturile SEE şi norvegiene alocate pentru 2014-2020 vizează domenii precum dezvoltarea afacerilor, cercetare, sănătate publică, dezvoltarea locală şi reducerea sărăciei, energie regenerabilă, mediu, antreprenoriat cultural, societate civilă, justiţie şi afaceri interne.

“Granturile SEE şi norvegiene au ca obiectiv reducerea disparităţilor economice şi sociale în Europa şi întărirea realţiilor bilaterale cu România şi alte state din regiune. Rezultatele cooperării noastre sunt încurajatoare: întreprinderile care au primit finanţare au devenit mai competitive şi au fost create noi locuri de muncă”, a afirmat ambasadorul Norvegiei în România, Tove Bruvik Westberg.

Continuare
Comentează

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ECONOMIE

Comisia Europeană, proceduri pentru neîndeplinirea obligațiilor în audiovizual

Comisia Europeană a lansat proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva României și a altor 22 de state membre pentru neadoptarea noilor norme care reglementează coordonarea la nivelul UE a tuturor serviciilor mass-media audiovizuale. Este vorba atât de programele de televiziune tradiționale, cât și de serviciile la cerere, precum și de platformele de partajare a materialelor video.

CECCAR FM

Publicat

pe

Noile norme ale UE vizează crearea unui cadru de reglementare adecvat erei digitale, care să conducă la un peisaj audiovizual mai sigur, mai echitabil și mai diversificat. Se consolidează astfel protecția telespectatorilor, acordându-se o atenție specială siguranței persoanelor celor mai vulnerabile, cum ar fi minorii, se extinde aplicarea normelor privind discursul de incitare la ură la platformele de partajare a materialelor video și se promovează diversitatea culturală în cadrul serviciilor mass-media audiovizuale. În același timp, se introduc, pentru prima dată, noi cerințe de independență pentru autoritățile naționale de reglementare a mass-media și se protejează pluralismul mediatic.

Termenul pentru transpunerea Directivei revizuite a serviciilor mass-media audiovizuale în legislația națională a fost 19 septembrie 2020 și numai Danemarca, Ungaria, Țările de Jos și Suedia au notificat măsuri de transpunere și au declarat că notificarea este completă.

Prin urmare, Comisia a trimis scrisori de punere în întârziere Belgiei, Bulgariei, Cehiei, Germaniei, Estoniei, Irlandei, Greciei, Spaniei, Franței, Croației, Italiei, Ciprului, Letoniei, Lituaniei, Luxemburgului, Maltei, Austriei, Poloniei, Portugaliei, României, Sloveniei, Slovaciei, Finlandei, precum și Regatului Unit, solicitându-le să furnizeze informații suplimentare. Aceste țări au acum la dispoziție două luni pentru a răspunde.

Actuala Directivă UE a serviciilor mass-media audiovizuale reglementează coordonarea la nivelul UE a legislației naționale în materie de servicii mass-media audiovizuale, care includ atât programele de televiziune tradiționale și serviciile la cerere, cât și platformele de partajare a materialelor video. În același timp, peisajul mediatic s-a schimbat radical în mai puțin de un deceniu. Milioane de europeni, în special tinerii, vizionează conținut online, la cerere și pe diferite dispozitive mobile. Luând în considerare aceste noi evoluții, Comisia a propus, în mai 2016, o Directivă revizuită a serviciilor mass-media audiovizuale, care include o nouă abordare a platformelor online care difuzează conținut audiovizual. În iunie 2018, Parlamentul European și Consiliul au ajuns la un acord politic cu privire la normele revizuite, care au fost adoptate de Parlamentul European și de Consiliul Uniunii Europene în noiembrie 2018.

Principalul obiectiv al directivei este de a crea și de a asigura buna funcționare a pieței interne a serviciilor mass-media audiovizuale, contribuind în același timp la promovarea diversității culturale, asigurând un nivel adecvat de protecție a consumatorilor și protejând pluralismul mass-mediei.

Statele membre au avut la dispoziție 21 de luni pentru a o transpune în legislația lor națională, transmite Mediafax.

Continuare

ECONOMIE

Prețul petrolului crește în urma știrilor legate de vaccinurile anti-COVID-19

Prețurile petrolului au crescut cu mai mult de 1% luni, după câștigurile de săptămâna trecută, în condițiile în care comercianții anticipau că viitoarele vaccinări pentru coronavirus vor stimula o recuperare a cererii, relatează Reuters.

CECCAR FM

Publicat

pe

Sentimentul pozitiv a fost întărit și de așteptările ca Organizația țărilor exportatoare de petrol (OPEC), Rusia și alți producători, un grup cunoscut sub numele de OPEC +, să prelungească un acord de restrângere a producției.

Țițeiul Brent a crescut cu 66 de cenți, la 45,62 dolari pe baril, până la 12:47 GMT, în timp ce țițeiul West Texas Intermediate a câștigat 52 de cenți, la 42,94 dolari pe baril. Ambele referințe au crescut cu 5% săptămâna trecută.

Perspectivele cererii s-au îmbunătățit, odată cu știrile care indică progresul în dezvoltarea vaccinurilor pentru COVID-19. Un oficial american a declarat că primele vaccinări în Statele Unite ar putea începe o zi sau două după obținerea aprobării autorităților de reglementare.

Compania farmaceutică AstraZeneca a anunțat luni că vaccinul său, dezvoltat împreună cu Universitatea din Oxford, este eficient în 90% din cazuri.

În ceea ce privește oferta, OPEC +, care se întrunește pe 30 noiembrie și pe 1 decembrie, va analiza opțiunile de prelungire a înțelegerii privind reducerea producției cu cel puțin trei luni, începând din ianuarie, conform Mediafax.

Continuare

ECONOMIE

Guvernul a adoptat a treia rectificare bugetară din acest an

Guvernul a adoptat a treia rectificare bugetară din acest an, construită pe o contracție economică de 4,2% și un PIB nominal de 1.050 miliarde lei.

CECCAR FM

Publicat

pe

Deficitul bugetului general consolidat se majorează cu 5 miliarde de lei, a anunțat ministrul Finanțelor Florin Cîțu, după ședința de Guvern. Veniturile bugetului general consolidat sunt estimate la 337 de miliarde de lei, iar cheltuielile bugetului general consolidat la 433 de miliarde de lei.

Cîțu spune că au fost suplimentaate cheltuielile pentru sănătate, agricultură, asistență socială și educație.

Bugetul Ministerului Sănătății a fost majorat cu 1 miliard de lei, 1 miliard de lei au fost alocat pentru plata facturilor aferente proiectelor din Planul Național de Dezvoltare Locală, 1,1 miliarde de lei pentru subvenții în agricultură, 179 de milioane de lei la Ministerul Transporturilor, 1,2 miliarde lei pentru Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului și 567 de miliarde de lei reprezentând contribuția la bugetul UE pentru suplimentarea instrumentului financiar pentru sprijin de urgență în vederea refinanțări producătorilor de vaccinuri SARS-COV 2.

Economii de 134 de milioane de lei au fost realizate la Ministerul Finanțelor, potrivit Mediafax.

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR Business Review

ceccar.ro

Trending