Connect with us

ECONOMIE

Vânzările de autovehicule noi din România au crescut cu 18,1%

CECCAR FM

Publicat

pe

Vânzările de autovehicule noi din România, în care sunt incluse atât vânzările de autoturisme, cât şi cele de autovehicule comerciale, au înregistrat în primele cinci luni ale acestui an o creştere de 18,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, până la 54.595 de unităţi, potrivit datelor publicate joi de Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA) și citate de News.ro.

Avansul e susţinut în principal de autoturisme, care au înregistrat o creştere de 22%, până la 43.792 unităţi.

Top-ul pe mărci (autoturisme şi autovehicule comerciale) este condus în continuare de către Dacia, cu 13.582 unităţi, urmată de către Volkswagen, cu 5.830 unităţi, Ford 4.363 unităţi, Renault cu 4.234 unităţi şi Skoda 3.965 unităţi.

”La autoturisme, în funcţie de volumele livrate, top-ul pe mărci are pe primul loc Dacia, cu 12.076 unităţi (27,6% cotă de piaţă, pe un volum în creştere cu 25,9% faţă de 2016), urmată de Volkswagen cu 5.102 unităţi (11,7% cotă de piaţă, volume în creştere cu 32,1% faţă de 2016), Skoda 3.965 unităţi (9,1% din total piaţă, volume în creştere cu 4,7%), Renault 3.466 unităţi (7,9% cotă de piaţă, volume mai mari cu 34,3%); Ford 3.013 unităţi (6,9% din total piaţă, volume în creştere cu 27,2%), şi Opel cu 1.919 unităţi (4,4% din total piaţă, volume mai mari cu 26,1%)”, se arată în comunicat.

Vânzările de autoturisme realizate în primele cinci luni din 2017 au fost, ca şi în anii precedenţi, susţinute de achiziţiile realizate de către firme, ponderea acestora din total fiind de 73%, faţă de 27% pentru persoane fizice.

Comparativ cu primele cinci luni din 2016, a crescut ponderea maşinilor cumpărate de persoanele fizice, subliniază APIA.

“Aceste cifre ne arată, de fapt, detaşarea tot mai mare a persoanelor fizice de Programul <>, care astfel, începe să-şi reducă efectul de aşteptare pe care l-a generat în ultimii ani în piaţă”, se mai arată în comunicat.

În ceea ce priveşte autoturismele second-hand, în primele cinci luni din 2017 au fost înmatriculate peste 214.000 unităţi, ceea ce înseamnă 71% din volumul înregistrat pe întreg anul 2016.

Această situaţie a fost generată de eliminarea, de la 1 februarie, a timbrului de mediu.

„În concluzie, faţă de datele înregistrate până acum, putem estima că, dacă nu vor fi evenimente sau măsuri de natură să afecteze sectorul auto, în anul 2017 se va înregistra o creştere a pieţei auto de peste 10-12%”, se mai arată în comunicatul APIA.

România a înregistrat în primele cinci luni ale acestui an a doua mare creştere a înmatriculărilor de autoturisme noi din Uniunea Europeană, de 23,3%, la 36.978 unităţi, avans de peste patru ori mai mare faţă de media UE, de 5,3%, potrivit datelor publicate recent de Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA).

Continuare
Comentează

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ECONOMIE

Șomajul a crescut în octombrie cu 0,2 puncte procentuale

CECCAR FM

Publicat

pe

În luna octombrie, rata șomajului în formă ajustată sezonier a fost de 5,3%, în creștere cu 0,2 puncte procentuale față de cea înregistrată în luna precedentă (5,1%). Rata șomajului la bărbați a fost cu 0,5 puncte procentuale mai mare decât la femei, anunță INS.

Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru luna octombrie a anului 2020 a fost de 477 mii persoane, în creştere atât față de luna precedentă (455 mii persoane), cât și față de aceeaşi lună a anului anterior (350 mii persoane).

Pe sexe, rata șomajului la bărbați a depășit-o cu 0,5 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 5,5% în cazul persoanelor de sex masculin și 5,0% în cazul celor de sex feminin).

Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata șomajului a fost estimată la 4,3% pentru luna octombrie 2020 (4,5% în cazul bărbaților și 4,1% în cel al femeilor). Numărul șomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezintă 75,4% din numărul total al șomerilor estimat pentru luna octombrie 2020, transmite Mediafax.

Continuare

ECONOMIE

Moneda digitală a Facebook a fost redenumită Diem

Criptomoneda Libra, susținută de Facebook, a fost redenumită „Diem”, într-un efort reînnoit de a obține aprobarea autorităților de reglementare, relatează Reuters.

CECCAR FM

Publicat

pe

Planurile pentru criptomonedă, lansate pentru prima dată de Facebook anul trecut, au fost modificate în aprilie, după ce autoritățile de reglementare și băncile centrale și-au exprimat îngrijorarea că ar putea slăbi stabilitatea financiară, ar putea eroda controlul asupra politicii monetare și ar putea amenința confidențialitatea.

Schimbarea numelui face parte dintr-o mișcare menită să sublinieze o structură mai simplă, a spus Stuart Levey, CEO al Asociației Diem din Geneva, care se află în spatele monedei digitale.

„Numele original a fost legat de o iterație timpurie a proiectului, care a avut parte de o recepție dificilă din partea autorităților de reglementare. Am schimbat dramatic această propunere”, a declarat Levey pentru Reuters.

Diem, care înseamnă „zi” în latină, își propune acum să lanseze inițial o monedă digitală cu sprijin unic, a adăugat el, citat de Mediafax.

El a refuzat să comenteze calendarul lansării, despre care Financial Times a raportat săptămâna trecută că ar putea începe încă din ianuarie, spunând doar că va continua doar după aprobarea de către autoritatea elvețiană de reglementare.

Facebook rămâne unul dintre cei 27 de membri ai Asociației Diem, fostă Asociația Libra.

Proiectul susține că va dezvolta politici privind combaterea spălării banilor, finanțării terorismului și respectării sancțiunilor și a renunțat la planurile anterioare de a permite oricui să se alăture rețelei sale.

Continuare

ECONOMIE

Economia Elveţiei a înregistrat cea mai mare creştere din ultimii 40 de ani

Economia elvețiană a înregistrat în trimestrul trei cel mai rapid ritm de creştere din ultimele patru decenii în condiţiile în care activitatea comercială şi-a revenit din colapsul cauzat de măsurile de lockdown, scrie Bloomberg.

CECCAR FM

Publicat

pe

Produsul Intern Brut a avansat cu 7,2% mulțumită creşterii consumului şi a investiţiilor în echipamente şi construcţii.

În trimestrul anterior, economia s-a prăbuşit cu 7%. În pofida recuperării record, economia este cu aproximativ 2% mai mică decât era înainte de pandemie.

Diferenţa este mult mai mică decât decalajele observate la marile economii din zona euro.

„În comparaţie cu ţările vecine, economia elvețiană a reuşit să facă faţă până acum crizei coronavirusului relativ nevătămată“, arată secretariatul de stat pentru afaceri economice, citat de Mediafax.

Elveţia ar putea evita o nouă contracţie în ultimul trimestru al acestui an deoarece guvernul a decis să nu introducă un al doilea blocaj pe scară largă, iar programele de şomaj parţial au protejat piaţa muncii.

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR Business Review

ceccar.ro

Trending