Connect with us

ECONOMIE

Vânzările de autovehicule noi din România au crescut cu 18,1%

CECCAR FM

Publicat

pe

Vânzările de autovehicule noi din România, în care sunt incluse atât vânzările de autoturisme, cât şi cele de autovehicule comerciale, au înregistrat în primele cinci luni ale acestui an o creştere de 18,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, până la 54.595 de unităţi, potrivit datelor publicate joi de Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA) și citate de News.ro.

Avansul e susţinut în principal de autoturisme, care au înregistrat o creştere de 22%, până la 43.792 unităţi.

Top-ul pe mărci (autoturisme şi autovehicule comerciale) este condus în continuare de către Dacia, cu 13.582 unităţi, urmată de către Volkswagen, cu 5.830 unităţi, Ford 4.363 unităţi, Renault cu 4.234 unităţi şi Skoda 3.965 unităţi.

”La autoturisme, în funcţie de volumele livrate, top-ul pe mărci are pe primul loc Dacia, cu 12.076 unităţi (27,6% cotă de piaţă, pe un volum în creştere cu 25,9% faţă de 2016), urmată de Volkswagen cu 5.102 unităţi (11,7% cotă de piaţă, volume în creştere cu 32,1% faţă de 2016), Skoda 3.965 unităţi (9,1% din total piaţă, volume în creştere cu 4,7%), Renault 3.466 unităţi (7,9% cotă de piaţă, volume mai mari cu 34,3%); Ford 3.013 unităţi (6,9% din total piaţă, volume în creştere cu 27,2%), şi Opel cu 1.919 unităţi (4,4% din total piaţă, volume mai mari cu 26,1%)”, se arată în comunicat.

Vânzările de autoturisme realizate în primele cinci luni din 2017 au fost, ca şi în anii precedenţi, susţinute de achiziţiile realizate de către firme, ponderea acestora din total fiind de 73%, faţă de 27% pentru persoane fizice.

Comparativ cu primele cinci luni din 2016, a crescut ponderea maşinilor cumpărate de persoanele fizice, subliniază APIA.

“Aceste cifre ne arată, de fapt, detaşarea tot mai mare a persoanelor fizice de Programul <>, care astfel, începe să-şi reducă efectul de aşteptare pe care l-a generat în ultimii ani în piaţă”, se mai arată în comunicat.

În ceea ce priveşte autoturismele second-hand, în primele cinci luni din 2017 au fost înmatriculate peste 214.000 unităţi, ceea ce înseamnă 71% din volumul înregistrat pe întreg anul 2016.

Această situaţie a fost generată de eliminarea, de la 1 februarie, a timbrului de mediu.

„În concluzie, faţă de datele înregistrate până acum, putem estima că, dacă nu vor fi evenimente sau măsuri de natură să afecteze sectorul auto, în anul 2017 se va înregistra o creştere a pieţei auto de peste 10-12%”, se mai arată în comunicatul APIA.

România a înregistrat în primele cinci luni ale acestui an a doua mare creştere a înmatriculărilor de autoturisme noi din Uniunea Europeană, de 23,3%, la 36.978 unităţi, avans de peste patru ori mai mare faţă de media UE, de 5,3%, potrivit datelor publicate recent de Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA).

Continuare

ECONOMIE

Schemă de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în acvacultură

CECCAR FM

Publicat

pe

Guvernul a aprobat o Hotărâre prin care se instituie o schemă de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în acvacultură. Valoarea totală a schemei de ajutor de stat pentru perioada 2023-2025 este de 3 milioane lei și se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

Astfel, potrivit unui comunicat al MADR, se va aplica o rată redusă de impozitare a motorinei utilizată la efectuarea lucrărilor în acvacultură, precum transportul materialui piscicol, a puietului în diferite stadii de dezvoltare, a reproducătorilor, a peștelui de consum, a materiilor prime și alte materiale în interiorul fermei, pentru realizarea de lucrări agricole în ferme de acvacultură pe cuvetele heleșteielor, pomparea apei cu motopompe, destufizare etc.

Beneficiarii schemei sunt întreprinderile mici și mijlocii care își desfășoară activitatea în acvacultură, respectiv:

a) persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, constituite potrivit prevederilor OUG nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 182/2016 cu modificarile si completarile ulterioare;

b) persoane juridice.

„Prin intermediul acestui act normativ se asigură condițiile pentru diminuarea efectivă a costurilor de producție, ceea ce stimulează desfășurarea activității de acvacultură în condițiile concurențiale de pe piața produselor de pește din Uniunea Europeană”, precizează MADR.

Continuare

ECONOMIE

Plafoanele financiare alocate măsurilor de sprijin pentru sectorul vegetal, aprobate

CECCAR FM

Publicat

pe

Executivul a adoptat astăzi Hotărârea pentru aprobarea plafoanelor financiare alocate măsurilor de sprijin cuplat în sectorul vegetal pentru anul de cerere 2022. Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), prin noul act normativ se aprobă plafonul financiar în limita sumei de 452.384.082 lei, echivalentul a 91.409.190 euro, precum și a plafoanelor alocate fiecărei măsuri de sprijin cuplat în sectorul vegetal pentru anul de cerere 2022, astfel:

a) 33.892.000 euro pentru soia;

b) 17.215.000 euro pentru lucernă;

c) 450.000 euro pentru leguminoase boabe destinate industrializării /procesării: mazăre și fasole boabe;

d)  90.000 euro pentru cânepă pentru ulei și/sau fibră;

e)  4.953.000 euro pentru orez;

f)   844.200 euro pentru sămânță de cartof;

g)  132.980 euro pentru hamei;

h)  18.898.500 euro pentru sfeclă de zahăr;

i)  1.150.274 euro pentru tomate destinate industrializării cultivate în câmp;

j)  54.490 euro pentru castraveți pentru industrializare cultivați în câmp;

k) 8.788.873 euro pentru legume cultivate în sere și solarii: tomate pentru consum în stare proaspătă, castraveți pentru consum în stare proaspătă și/sau pentru industrializare, ardei, varză și vinete pentru consum în stare proaspătă;

l)  517.500 euro pentru fructe destinate industrializării: prune, mere, cireșe, vișine, caise și zarzăre;

m)  4.422.373 euro pentru cartof timpuriu pentru industrializare.

Cuantumul pe hectar pentru fiecare măsură de sprijin cuplat în sectorul vegetal se calculează de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, prin raportarea plafoanelor aprobate prin prezentul act normativ la suprafețele eligibile pentru anul 2022.

„Suma totală de 452.384.082 lei, prevăzută în bugetul MADR pentru anul 2023 va impacta 46.000 fermieri care îndeplinesc condițiile de eligibilitate”, menționează reprezentanții ministerului de resort.

Continuare

ECONOMIE

Salariile din administrația publică cresc, de la 1 iunie

CECCAR FM

Publicat

pe

Executivul a aprobat astăzi o Ordonanță de urgență care completează Articolul I din OUG nr.168/2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Noul act normativ prevede că, începând cu data de 1 iunie 2023, salariile de bază ale personalului care ocupă funcțiile prevăzute la Anexa nr. VIII – Familia ocupațională de funcții bugetare „ADMINISTRAȚIE” din Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, se stabilesc la nivelul salariilor de bază prevăzute de această lege pentru anul 2022.

„Având în vedere constrângerile fiscal-bugetare din anul 2023, s-a optat într-o primă fază pentru stabilirea salariilor de bază prevăzute de lege la nivelul anului 2022 pentru personalul încadrat conform Anexei nr.VIII la Legea-cadru, deoarece categoriile de personal prevăzute în această anexă se regăsesc în toate domeniile de activitate bugetară, de exemplu TESA din sănătate și personalul nedidactic din învățământ. Prin urmare, de prevederile acestei ordonanțe de urgență a Guvernului beneficiază și celelalte domenii de activitate bugetară, având în vedere că personalul încadrat pe funcții comune, cât și pe cele din alte unități de subordonare centrală și locală, au salarizarea reglementată în această anexă. Măsura era necesară pentru evitarea apariției unor noi dezechilibre în sectorul bugetar, în contextul elaborării unei noi legi a salarizării, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, act normativ care vizează eliminarea inechităților și instituirea unui sistem de stimulare a performanței”, precizează Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), într-un comunicat. 

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR BUSINESS REVIEW

ceccar.ro

Trending

  • http://southcast01.ceccarfm.ro:8000/
  • CECCAR FM