Connect with us

PROFESIA CONTABILĂ

CECCAR Prahova: Dezbateri cu beneficiarii lucrărilor de expertiză contabilă judiciară

CECCAR FM

Publicat

pe

Filiala Prahova a organizat, recent, o întâlnire a experților contabili judiciari cu principalii beneficiari ai expertizelor contabile întocmite de aceștia. Reuniunea a vizat dezbaterea unor aspecte întâlnite în practică și semnalate de experții contabili judiciari, transmise anterior de filială invitaților la eveniment.

Au participat membri ai filialei, judecător Ioana Cârstea, președintele Tribunalului Prahova, procuror Ancuța Vasile – Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova, subcomisar Monica Grigore – Inspectoratul Județean de Poliție, Iulia Roșu, șeful Biroului local de expertize tehnice judiciare, Nicolae Balalia, directorul Camerei de Conturi Prahova, inspectori de la Serviciul Inspecție fiscală din cadrul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Ploiești. Cornel Nițu, președintele CECCAR Prahova, Ion Iancu, directorul executiv al filialei, și Gheorghe Mârzea, auditor de calitate, au fost prezenți, de asemenea, la dezbateri.

Stabilirea obiectivelor, obiecțiile la raportul de expertiză, temenele pentru depunerea rapoartelor și modul de repartizare a expertizelor în specialitatea contabilitate-fiscalitate au fost temele discutate de experții contabili cu reprezentanții instituțiilor amintite, aducându-se sugestii pentru îmbunătățirea activității de expertiză contabilă judiciară și întărirea colaborării cu beneficiarii lucrărilor de expertiză.

Cu acest prilej, președintele Tribunalului Prahova, Ioana Cârstea, a clarificat cu membrii filialei unele aspecte referitoare la utilizarea unor termeni economici în formularea obiectivelor, menționând, totodată, că expertul contabil nu are competență în stabilirea prejudiciului, dar poate să-și exprime opinia, în calitate de specialist, cu privire la modul de stabilire a acestuia.

Referitor la cele de mai sus, președintele Tribunalului a venit cu o precizare, explicând că, în situația în care obiectivele formulate de instanțe conțin aspecte ce depășesc prerogativele experților contabili, expertul nu se va pronunța cu privire la acestea.

Insuficiența probelor a fost un alt subiect dezbătut de membrii filialei cu invitații la eveniment, amintindu-se, în acest sens, că expertul contabil poate întocmi, în acest caz, un raport de imposibilitate a exprimării opiniei.

Dezbaterile au abordat și teme precum modalitățile de obținere a documentelor referitoare la persoanele juridice în cazul în care expertul nu le are la dispoziție, onorariile, convocările transmise de experții contabili membrilor Camerei de Conturi Prahova, propuneri și sugestii pentru bunul mers al actului de justiție.

La finalul întâlnirii, reprezentantul Tribunalului Prahova a precizat că subiectele discutate vor fi analizate și la nivelul instituției, într-un cadru mai larg, unde vor fi invitați și reprezentanți ai filialei. Participanții au evidențiat, totodată, buna colaborare dintre experții contabili judiciari și instanțele de judecată, ceea ce duce la soluționarea cu celeritate a dosarelor aflate pe rolul instanțelor.

Continuare
Comentează

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificare anti-roboți *

PROFESIA CONTABILĂ

MMPS propune noi modele ale unor documente prevăzute în Codul muncii

CECCAR FM

Publicat

pe

Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) a publicat, pe site-ul instituției, un proiect de Ordin pentru aprobarea modelului documentelor prevăzute la art. 53¹ alin. (12) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Astfel, prin acest proiect, inițiatorii propun modelul cererii, al declarației pe propria răspundere și al listei persoanelor care urmează să beneficieze de indemnizația prevăzută la art. 53¹ alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, cu modificările și completările ulterioare.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

CECCAR a tradus în limba română revizuirile aduse Codului etic

CECCAR FM

Publicat

pe

Pentru a ține la curent membrii și părțile interesate cu noile reglementări de la nivel internațional, CECCAR pune la dispoziție versiunea în limba română a Reglementării Consiliului pentru Standarde Internaționale de Etică pentru Contabili (IESBA), Revizuiri la Cod care tratează obiectivitatea persoanei care revizuiește calitatea misiunii și a altor revizori adecvați, emisă în ianuarie 2021.

Documentul este strâns legat de publicarea de către Consiliul pentru Standarde Internaționale de Audit și Asigurare (IAASB) a noilor Standarde Internaționale privind Managementul Calității (ISQM), sprijinind aplicarea ISQM 2 prin tratarea eligibilității profesioniștilor de a-și asuma revizuirea calității unei misiuni, în special din perspectiva obiectivității acestora.

Reglementarea IESBA este disponibilă gratuit pe site-ul Cod etic – Standarde internaționale. Cele două standarde privind managementul calității, ISQM 1 – Managementul calității pentru firmele care efectuează audituri sau revizuiri ale situațiilor financiare, ori alte misiuni de asigurare și servicii conexe și ISQM 2 – Revizuirea calității misiunilor, vor fi publicate, de asemenea, în scurt timp în limba română.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Webinar: Noi așteptări. Ce informații nefinanciare (NFI) trebuie să prezinte IMM-urile?

CECCAR FM

Publicat

pe

Accountancy Europe și European Association of Cooperative Banks (EACB) vă invită la o dezbatere online despre modul în care noile dispoziții de raportare a informațiilor nefinanciare (NFI) pot afecta întreprinderile mici și mijlocii (IMM-urile).

Cu sprijinul EACB, Accountancy Europe se află în procesul elaborării unui document prin intermediul căruia contabilii își pot ajuta clienții IMM-uri să se pregătească pentru aceste dispoziții de raportare a informațiilor nefinanciare, indiferent dacă acestea sunt rezultatul legislației, al băncilor sau al partenerilor din lanțul de aprovizionare.

În cadrul evenimentului vor lua cuvântul Ivan Stefanec (europarlamentar, EPP/Slovakia), Kristiina Vares-Wartiovaara (ESG Specialist, OP Financial Group), Malgorzata Feluch (Policy Officer, DG FISMA European Commission) și Paul Gisby (Senior Manager, Accountancy Europe).

Evenimentul se va desfășura în limba engleză și este programat în data de 18 martie, începând cu ora 11.00. Pentru a participa la webinar vă puteți înregistra accesând link-ul: Bridging expectations: what NFI from SMEs? – Accountancy Europe.

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR Business Review

ceccar.ro

Trending