Suntem și pe

ECONOMIE

Economia globală a crescut în prima jumătate a acestui an

CECCAR FM

Publicat

pe

Economia globală a crescut în primul semestru din 2017, dar semnele de întrebare legate de evoluţia din a doua jumătate a anului încep să fie tot mai multe, în condiţiile în care avansul economiei dă semne de încetinire, inflaţia rămâne sunt ţinta stabilită în multe state, numărul de noi locuri de muncă creşte tot mai lent, iar băncile centrale sunt tot mai pregătite să mărească dobânzile de referinţă în ciuda existenţei unor incertitudini tot mai mari, potrivit Reuters.

Sondajele de opinie efectuate în rândul managerilor arată că evoluţia economică a Europei nu se ridică la înălţimea aşteptărilor, dar pieţele financiare nu par să acorde importanţă acestui aspect, în condiţiile în care cei mai mulţi economişti cred într-o continuare a trendului economic ascendent, potrivit News.ro.

”Creşterea mai rapidă din acest an reflectă o evoluţie bună atât pe pieţele emergente, cât şi în economiile dezvoltate”, a scris economistul şef al agenţiei de evaluare Fitch, Brian Coulton, într-o proiecţie referitoare la 2017, în care estimează un avans al economiei mondiale de 2,9%, cel mai mare din 2010.

Pe baza acestor predicţii pozitive, băncile centrale din Statele Unite, zona euro şi Marea Britanie înclină spre o creştere a dobânzilor de referinţă, deşi există unele semnale îngrijorătoare. În primul rând, există semne de încetinire a economiei, iar inflaţia a rămas, în mare parte, insensibilă la uriaşul stimul monetar. Produsul Intern Brut (PIB) al Statelor Unite a crescut, dar viteza a scăzut, ajungând la un ritm anual de 1,4% în primul trimestru.

Un raport al Băncii Federale (Fed) sugerează că ritmul îşi va reveni în al doilea trimestru, dar ca rezultat al creşterii vânzărilor de case, o consecinţă a banilor ieftini. De cealaltă parte, comenzile de bunuri de folosinţă îndelungată, un indicator important al tendinţei economice, a scăzut semnificativ. Totodată, crearea de noi locuri de muncă a încetinit.

În zona euro, imaginea de ansamblu rămâne pozitivă, rata anuală de creştere a PIB-ului fiind de 1,9%, însă există semne de întrebare în unele state importante, precum Italia.

Banca Italiei a obţinut recent toate aprobările necesare din partea autorităţilor europene pentru planul de recapitalizare a băncii Monte dei Paschi di Siena cu până la 6,6 miliarde de euro.

În plus, Intesa Sanpaolo a anunţat recent că preluarea activelor bune ale Banca Popolare di Vicenza şi Veneto Banca ar putea conduce la închiderea a aproximativ 600 de sucursale şi la plecarea, pe bază de voluntariat, a 3.900 de angajaţi.

Totodată, deşi deflaţia nu mai reprezintă o problemă în zona euro, inflaţia este sub ţinta de 2% stabilită de Banca Centrală Europeană (BCE). Rata şomajului este mai mică, dar tot peste nivelul de 9%, în timp ce şomajul în rândul tinerilor este de două ori mai mare. În paralel, consumul creşte mai încet, iar salariile avansează foarte lentă.

Marea Britanie se confruntă cu mari incertitudini din cauza procedurii de ieşire din Uniunea Europeană, iar încrederea consumatorilor în economie scade semnificativ.

O veste bună vine din China, care a evitat încetinirea bruscă a economiei de care se temeau mulţi analişti. Producţia a crescut rapid în al doilea trimestru, dar măsurile luate de autorităţi în ceea ce priveşte datoriile prea mari şi sistemul financiar nereglementat îndeamnă la prudenţă, potrivit economiştilor.

În Japonia, autorităţile au revizuit în creştere estimările privind economia, pe fondul avansului consumului. Însă, ultimele date statistice arată un avans sub aşteptări al vânzărilor retailerilor, în special în zona bunurilor de folosinţă îndelungată.

Continuare
Comentează

Lasă un mesaj

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ECONOMIE

Un sat din trei are zone cu semnal slab sau inexistent la Internet

CECCAR FM

Publicat

pe

Aproape o treime dintre satele din România (31%) au zone cu semnalul slab, foarte slab și/sau inexistent de Internet, arată un studiu realizat de Fundația World Vision România, citat de Agerpres. „În această perioadă, din ce în ce mai multe localități trec în scenarii care presupun susținerea cursurilor online, însă școala online este în continuare o utopie pentru elevii din mediul rural din România”, scriu realizatorii cercetării.

Conform studiului, 40% dintre copiii din mediul rural nu au participat la școala online în prima perioadă a pandemiei, iar explicațiile sunt multiple: pe lângă imposibilitatea pentru familiile din mediul rural cu un venit mic de a asigura un dispozitiv pentru toți copiii, pentru elevii de la sate apare și provocarea unei conexiuni bune la Internet.

De asemenea, peste 61% dintre cele 87 de comune din șase județe în care activează World Vision România (Iași, Vaslui, Dolj, Ialomița, Vâlcea și Cluj) au în componență sate cu zone cu semnalul slab sau inexistent. Astfel, din totalul celor 313 de sate în care organizația derulează proiecte și sprijină copii din medii vulnerabile, peste 31% au zone cu semnalul slab, foarte slab și/sau inexistent. Cu toate acestea, reprezentanții organizației susțin faptul că Internetul nu lipsește cu desăvârșire în mediul rural. „În aproape toate satele și comunele există zone cu semnal la telefon și internet foarte bun, în general în jurul instituțiilor publice: primărie, școală. Însă, cu cât te îndepărtezi de acestea, cu atât semnalul este mai slab”, menționează sursa citată.

Continuare

ECONOMIE

Numărul insolvențelor a scăzut cu peste 9% în primele nouă luni

CECCAR FM

Publicat

pe

Numărul societăților comerciale și persoanelor fizice autorizate intrate în insolvență a scăzut cu 9,13% în primele nouă luni din 2020, comparativ cu perioada similară a anului trecut, la 4.029 insolvențe, reiese din datele publicate pe site-ul Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC), informează Agerpres. Cele mai multe firme și PFA-uri intrate în insolvență au fost înregistrate în București, respectiv 882, în creștere cu 15,14% față de perioada ianuarie-septembrie 2019. Pe locurile următoare în ierarhia insolvențelor se află județele Bihor – cu 279 de insolvențe (-22,07%), Constanța – 240 (+9,59%) și Cluj – 235 (+35,06%).

Pe domenii de activitate, în primele nouă luni, cel mai mare număr de insolvențe s-a înregistrat în comerțul cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor, respectiv 1.190 (-14,08%), urmat de construcții – 646 (-2,56%) și industria prelucrătoare – 478 (-8,95%).

În septembrie au fost înregistrate 453 de insolvențe, cele mai multe în București – 117, și în Cluj – 29, Constanța – 28 și Bihor – 23.

Continuare

ECONOMIE

Băncile au înăsprit accesul la creditare din cauza temerilor legate de pandemie

CECCAR FM

Publicat

pe

Instituțiile financiare din zona euro au redus accesul companiilor la credite în trimestrul trei din 2020, iar tendința este de înăsprire suplimentară, deoarece sunt din ce în ce mai îngrijorate de creșterea numărului de noi cazuri de coronavirus pe plan global, arată datele unui studiu publicat de Banca Centrală Europeană (BCE), transmite Reuters, preluată de Agerpres. În timp ce guvernele reintroduc restricțiile, temerile băncilor sunt legate de sporirea riscului de creditare.

Înăsprirea accesului la împrumuturi ar putea afecta creșterea economică în zona euro, ceea ce ar putea forța BCE să adopte noi măsuri de stimulare pentru ca firmele să beneficieze de lichidități până sunt ridicate restricțiile, posibil în 2021, când ar putea apărea vaccinuri anti-Covid-19.

„Pentru trimestrul patru din 2020, băncile se așteaptă să continue înăsprirea standardelor de creditare pentru companii, reflectând temerile că redresarea economiei în unele sectoare rămâne vulnerabilă, precum și incertitudinile privind prelungirea măsurilor de sprijin”, se arată în raportul BCE.

Deja băncile au redus accesul la credite în trimestrul trei din 2020 și au vândut împrumuturi cu marje mai ridicate, apreciază instituția.

Restricțiile încă nu afectează cererea, datele sugerând că firmele vor accepta condițiile mai dure în schimbul banilor.

Împrumuturile acordate în septembrie companiilor non-financiare au urcat cu 7,1%, un nivel nemodificat din iunie, și aproape de creșterea de 7,3% din mai. Creditele acordate gospodăriilor au crescut cu 3,1% în septembrie, față de un avans de 3% luna precedentă.

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR Business Review

ceccar.ro

Trending