Suntem și pe

PROFESIA CONTABILĂ

CECCAR Neamț: Momente aniversare pentru profesioniștii contabili

CECCAR FM

Publicat

pe

Filiala Neamț a Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România a marcat a XIII-a ediție a Zilei Naționale a Contabilului Român printr-un eveniment găzduit de Hotelul Central Plaza din Piatra Neamț.

Experți contabili, contabili autorizați, stagiari ai filialei și oficiali locali s-au reunit la locația amintită pentru a sărbători Ziua dedicată profesioniștilor contabili.

Au participat la eveniment, alături de economiști și directori economici ai unor firme sau bănci din județ, Vasile Panaite, prefectul județului; Mihai Caravan, directorul Camerei de Comerț și Industrie Neamț; Iulian Mihai Osoianu, subcomisar – Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ); Cristina Ionescu, consilier superior comunicare – Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP); Cristina Huci, director – Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM); Ana-Maria Gașpar – Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM); Cezar Sîsînă, directorul ziarului Realitatea.

Cuvântul de deschidere a fost rostit de președintele Filialei CECCAR Neamț, Adrian Vasile Huci, care le-a adresat membrilor urările cuvenite pentru un astfel de eveniment și a prezentat mesajul Consiliului Superior al Corpului, prilejuit de a XIII-a ediție a Zilei Naționale a Contabilului Român.

În continuare au luat cuvântul reprezentanții instituțiilor locale, care i-au felicitat pe profesioniștii contabili pentru activitatea depusă și au subliniat bunele relații de colaborare cu aceștia.

Astfel, Iulian Mihai Osoianu, subcomisar, IPJ Neamț, le-a adresat membrilor filialei „cele mai bune urări de bine, de sănătate, multe și valoroase realizări în activitatea de zi cu zi pentru îndeplinirea tuturor misiunilor pe care le exercitați! De asemenea, fac aceleași urări și organismului dumneavoastră, CECCAR, urându-vă să vă îndepliniți toate obiectivele pe care vi le-ați propus! Întotdeauna am avut și avem o bună colaborare cu persoanele din conducerea filialei dumneavoastră, precum și cu experții contabili care realizează misiuni de expertiză contabilă – membri ai Grupului Experților Judiciari (GEJ), și cu cei care realizează toată gama de misiuni pentru agenții economici și care asigură o mai bună conlucrare cu organele noastre de combatere a criminalității economico-financiare (…)”.

Colaborarea dintre membrii filialei și instituțiile direct implicate în activitatea acestora a fost menționată și de Cristina Ionescu, reprezentant al Administrației Județene a Finanțelor Publice Neamț, adăugând: „Cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a Contabilului Român vă felicit călduros și vă doresc La mulți ani!, cu cât mai multe împliniri!”.

Manifestările au continuat cu dezbateri pe tema aleasă în acest an pentru a marca evenimentul, Profesia contabilă – azi și în viitor, și cu Topul local al membrilor CECCAR.

Continuare
Comentează

Lasă un mesaj

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFESIA CONTABILĂ

Buletinul de știri Accountancy Europe – octombrie 2020

CECCAR FM

Publicat

pe

Accountancy Europe a publicat buletinul de știri aferent lunii octombrie, disponibil direct pe site-ul organizației.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Noutăți fiscale europene din Buletinul de știri ETAF – 26 octombrie 2020

CECCAR FM

Publicat

pe

Franța și SUA, din nou într-o dispută comercială

La 18 octombrie a.c., ministrul francez de finanțe, Bruno Le Maire, a confirmat din nou faptul că, în lipsa unui acord la nivelul OCDE, Franța va începe colectarea unei taxe digitale la nivel național din decembrie 2020. În luna ianuarie a anului trecut, Bruno Le Maire a decis să amâne colectarea acestei taxe din ianuarie până în decembrie, sperând că până atunci se va ajunge la un acord în privința reformei fiscale internaționale. Ca răspuns la această decizie, se preconizează că SUA va aplica taxe vamale suplimentare asupra unei liste de produse franceze cu o valoare comercială de 1,3 miliarde de dolari, care include poșete și produse cosmetice, publicată în luna iulie de reprezentantul SUA pentru comerț.

Programul de activitate al Comisiei Europene pentru 2021 se concentrează pe Pactul verde european și pe taxa digitală

La 19 octombrie a.c., Comisia Europeană și-a publicat Programul de lucru pentru 2021. Măsurile fiscale incluse în acest program sunt strâns legate de Pactul ecologic european promovat de Comisie. „Pachetul 55” (un pachet de măsuri menite să permită reducerea emisiilor cu cel puțin 55 % până în 2030, comparativ cu anul 1990) va fi lansat în al doilea trimestru al anului 2021 și ar trebui să includă propunerea privind un mecanism de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon și revizuirea Directivei privind impozitarea energiei. Mai mult decât atât, programul de lucru pune accent pe faptul că, în cadrul celui de-al doilea trimestru al anului 2021, Comisia va prezenta o propunere privind introducerea unei taxe digitale și includerea acesteia în rândul resurselor proprii ale bugetului UE. Comisia intenționează, de asemenea, să propună revizuirea Directivei privind impozitarea tutunului și un amendament la Directiva privind regimul general al produselor supuse accizelor în a doua jumătate a anului 2021.

Parlamentul European solicită informații actualizate privind reforma fiscală internațională

La 28 octombrie a.c., subcomisia pentru chestiuni fiscale din cadrul Parlamentului European va organiza un schimb de opinii pe tema stării actuale a reformei sistemului fiscal internațional. Eurodeputații vor avea ocazia de a adresa întrebări pe această temă directorului responsabil cu impozitarea directă, coordonarea fiscală, analiza și evaluarea economică în cadrul Direcției Generale Impozitare și Uniune Vamală DG TAXUD a Comisiei Europene, Benjamin Angel, și directorului Centrului pentru Administrație și Politică Fiscală din cadrul OCDE, Pascal Saint-Amans. Discuțiile se vor concentra pe amânarea recentă a acordului privind reforma fiscală internațională de la nivel OCDE până la mijlocul anului 2021 și efectul acestei amânări asupra politicii fiscale în UE.

Reforma fiscală internațională a OCDE ar putea duce la creșterea veniturilor fiscale globale

La 20 octombrie a.c., OCDE a publicat un articol interesant pe blogul oficial al organizației, în care sunt expuse concluziile evaluării impactului economic efectuate de secretariatul OCDE. Această evaluare evidențiază faptul că implementarea reformei fiscale internaționale ar putea duce la creșterea veniturilor fiscale globale, rezultate din impozitul pe profit, cu aproximativ 50-80 de miliarde de euro pe an. Pe baza acestui studiu, Pilonul 1 ar duce doar la o creștere modestă a veniturilor fiscale globale, provocând, totodată, o schimbare semnificativă a modului în care sunt alocate drepturile fiscale între jurisdicții. Cu toate acestea, Pilonul 2 ar provoca o creștere a veniturilor fiscale rezultate din impozitul pe profit și ar reduce motivele care determină companiile multinaționale să-și transfere profiturile către jurisdicții cu impozite reduse.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Recomandările Grupului Operativ pentru raportarea informațiilor privind schimbările climatice

CECCAR FM

Publicat

pe

În calitate de membru al Sustainability Accounting Standards Board (SASB), Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România pune la dispoziția membrilor și tuturor părților interesate traducerea în limba română a Ghidului de implementare elaborat de Grupul Operativ pentru raportarea informațiilor privind schimbările climatice (TCFD). Ghidul furnizează îndrumări pentru îmbunătățirea prezentărilor de informații financiare cu privire la schimbările climatice în raportarea generală prin utilizarea standardelor SASB și Climate Disclosure Standards Board (CDSB).

Prin punerea la dispoziție a acestor îndrumări, concentrate pe patru elemente principale – guvernanță, strategie, gestionarea riscului, parametri și obiective –, publicația își propune să ajute companiile să își îmbunătățească soliditatea, consecvența, comparabilitatea și utilitatea implementării și raportării informațiilor privind schimbările climatice prin intermediul cadrelor generale, standardelor și resurselor SASB și CDSB testate pe piață.

Indiferent dacă organizația are o abordare complexă cu privire la gestionarea riscurilor și a oportunităților climatice sau este doar la început, aceasta poate folosi îndrumările cuprinse în Ghid pentru a sprijini îmbunătățirea procesului decizional, o mai bună reziliență a pieței și o creștere economică mai sustenabilă.

Îndrumările de implementare a recomandărilor TCFD sunt structurate astfel:

– Prezentare generală;

– Demararea procesului;

– Bune practici de prezentare a informațiilor;

– Perspective pentru viitor.

CDSB și SASB sunt organisme cu tradiție în piață, cu un istoric de sprijinire a prezentărilor de informații eficace legate de climă și mediu, și prezintă împreună o soluție clară la implementarea TCFD pentru multe companii din multe jurisdicții, industrii și sectoare de activitate.

Documentul în limba română este disponibil la secțiunea Publicații – Organisme internaționale – Alte documente de interes de pe site-ul CECCAR.

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR Business Review

ceccar.ro

Trending