Suntem și pe

PROFESIA CONTABILĂ

Participarea la operațiunile bursiere – valoare adăugată în plan profesional și economico-social

CECCAR FM

Publicat

pe

Convorbire cu Andrei Badiu, manager de proiect – Clubul Tinerilor Experți Contabili din România și membru în Consiliul Superior al CECCAR

Teodor Brateș: Înainte de toate, dați-mi voie să le reamintesc cititorilor că dvs. sunteți protagonistul uneia dintre cele 10 povești de succes prezentate în cartea Prima mea investiție, lansată recent de Bursa de Valori București (BVB) în contextul marcării, pentru prima dată în țara noastră, a Zilei Naționale a Investițiilor. De ce mărturia dvs. se intitulează „Bucuria pură de a tranzacționa”?

Andrei Badiu: Sunt dator să precizez ceea ce înțeleg prin noțiunea de „pur”. Ea este legată de faptul că am avut prima tranzacție la BVB în 1997, la vârsta de 17 ani, în timp ce eram elev la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din București. Este vorba despre ceea ce numim „puritatea vârstei”, faptul obiectiv și obiectivizat, ca atare, și anume că ești animat de idealuri, de principii și valori nealterate de derapaje morale și nici de o altă natură.

Dar ați dorit să câștigați, nu să pierdeți. Și nu oricum, ci la Bursă, ceea ce induce un element „speculativ”…

…Sigur, se poate discuta mult despre caracterul tranzacțiilor bursiere. Am o experiență de peste 20 de ani în materie și sunt, deci, în măsură să mă desfășor cu explicațiile multe ore, recurgând la amintiri și formulând concluzii. „Puritatea” pe care o evoc viza, în primul rând, dorința de a câștiga în mod cinstit, respectiv prin cunoașterea și respectarea strictă a regulilor bursiere, iar în al doilea rând, reprezenta o modalitate de verificare sinceră a propriilor aptitudini, ca premisă a opțiunii mele profesionale și, pe un plan mai larg, pentru întreaga viață. Riscurile asumate ca „jucător” la Bursă nu sunt de natură aventurieră, ci expresia conștientizării implicațiilor unor operațiuni bazate pe asimilarea unor proceduri, a unor deprinderi care nu sunt favorizate numai prin datele native, ci sunt continuu potențate de profilul profesiei pe care mi-am ales-o, cea de expert contabil și de auditor financiar. În mod deosebit, țin să remarc importanța pe care o are calitatea de membru al CECCAR în toate activitățile profesionale pe care le desfășor și, deci, inclusiv în practica de investitor pe piața de capital.

Acestea fiind spuse, vă rog să detaliați considerentele de ordin general pe care le-ați prezentat până acum. Mă refer, în special, la asumarea riscurilor. De fapt, este un aspect esențial, intrinsec economiei de piață.

Într-adevăr, aici găsim „esența” participării la operațiunile bursiere. Pe măsura dobândirii experienței necesare, am parcurs multe etape, respectiv gradele de risc, de la cele minime până la cele mai sofisticate, ajungând la un tip de investiții la BVB, investiții dragi mie acum, la vârsta pe care o am…

…Nu contează, cred, anii de viață, ci starea de spirit tinerească, ale cărei virtuți le întruchipează chiar și capacitatea de asumare a riscurilor…

…Așa este, dar atunci când mă refer la o experiență de peste două decenii, am în vedere mai ales îmbinarea stării de spirit despre care vorbiți cu datele dinamice oferite de procesul de maturizare, inclusiv în privința capacității de a face față exigențelor pieței de capital.

Detaliile pe care v-am rugat să le oferiți cititorilor erau legate de specificul unor operațiuni bursiere de retail.

Evident, aici doream să ajung. Investițiile bursiere pe care le fac, respectiv cumpărarea de acțiuni ale emitenților, relevă legătura dintre firmele respective și produsele/serviciile pe care le utilizez în viața de zi cu zi sau pe care le văd și le admir atunci când sunt folosite de oamenii din jurul meu.

Fără îndoială, chiar dacă luăm în considerare contextul prezentat de dvs., cei implicați în tranzacțiile bursiere urmăresc obținerea de profit.

Categoric. Refuz ipocrizia unora care vor să pozeze în altceva decât sunt și nu spun tranșant ceea ce au în vedere să obțină.

Perfect. În acest spirit, vă propun să discutăm în continuare.

În ceea ce mă privește, prefer investițiile cu un risc relativ mic. Ele îți oferă un tip de liniște, de încredere bazate pe constanță, pe continuitate, pe acumulările în timp – cele care generează și o satisfacție personală de necontestat.

În ce ar consta aceasta?

În simplul fapt că ai o contribuție palpabilă, materială la dezvoltarea lumii afacerilor, lume din care fac și eu parte, astfel încât există și un punct de întâlnire între interesele firmelor emitente și interesul meu personal.

În mod obiectiv – pentru că tot ați mai folosit acest termen – convergența unor asemenea interese se vede și în evoluția de ansamblu a economiei românești.

Neîndoios. Contribuția la care vă referiți se concretizează în alegerea cu grijă a emitenților, ceea ce confirmă că apreciezi și modul lor de a face business, etica lor, respectiv dezvoltare sustenabilă, CSR, implicarea locală, ceea ce reprezintă și un exemplu pentru alți emitenți; o dezvoltare sustenbilă, deși implică costuri, în final acestea sunt răsplătite de investitori. Este un alt mod de a te diferenția în calitate de competitor.

Sigur, fiecare participant la operațiunile bursiere acționează potrivit caracteristicilor personale, atât în ceea ce privește modul de abordare a pieței de capital, cât și în ceea ce înseamnă, generic, idealuri de viață. Cum evaluați experiența dvs. din această dublă perspectivă?

În ordinea de idei evocată de dvs., țin să remarc că, în prezent, nu mai este suficient ceea ce am învățat în școlile, masterele de business, că scopul suprem este de a face profit, de a maximiza profitul. Acum, esențial este cum alegi calea de a atinge astfel de obiective. Prin implicarea investitorului local în firmele locale ajuți indirect/direct comunitatea și te ajuți și pe tine atât prin câștigul direct financiar, cât și prin încântarea sufletească de a ajuta comunitatea ta. La bursă, nu doar poți investi financiar profitabil; câștigi o înțelegere a modului în care funcționează lucrurile în economie, adică avem de-a face cu o veritabilă autoeducare prin deschiderea față de informații noi. Vezi, astfel, cum respectivul câștig se răsfrânge atât în viața personală, cât și în cea profesională.

Cu aceste considerații ați făcut și „conexiunea” cu elementele specifice implicării social-civice, fapt reflectat de activitatea dvs. ca manager de proiect pentru Clubul Tinerilor Experți Contabili din România (CTECR) și de membru în Consiliul Superior al CECCAR. Am asistat la momentul creării Clubului, la unele dintre manifestările pe care le-a inițiat, am scris cu plăcere despre noile generații de profesioniști contabili. În încheierea convorbirii, ce mesaj adresați tinerilor în cvadrupla dvs. calitate – de profesionist contabil și auditor financiar, de businessman, de manager al proiectului CTECR și de membru în organismul de conducere al CECCAR?

Cum se știe, Clubul nostru se adresează stagiarilor și, mai ales, tinerilor membri ai CECCAR, experți contabili. Prin acțiunile pe care le organizăm, urmărim să le insuflăm spiritul CECCAR, atașamentul față de profesie, responsabilitatea civică, respectarea necondiționată a deontologiei contabile. Pentru că principala temă a convorbirii noastre o constituie participarea personală la piața de capital, trebuie să precizez că, prin manifestările Clubului, transmit și o chemare la apropierea tinerilor experți contabili de Bursa de Valori. Este semnificativ că atât CECCAR, cât și BVB au o existență de aproape 100 de ani, perioadă în care activitățile lor s-au întâlnit, s-au intersectat, s-au aliniat la obiective comune. Bineînțeles, comunic și elemente din propria mea experiență din piața de capital. Asemenea experiențe ajută nemijlocit la înțelegerea influenței reciproce a mecanismelor de funcționare a activităților de tip antreprenorial, a modului în care funcționează mintea unui antreprenor (clientul nostru sau angajatorul nostru), ceea ce reflectă interesul reciproc și, totodată, contribuțiile la dezvoltarea economiei țării, așa cum am mai subliniat. Prin urmare, mesajul meu este unul pro-investiții, pro-piața de capital, pro-profesia contabilă, pro-interesul public. Cum Bursa, ca barometru al întregii economii, „simte” în timp real starea de „sănătate” și direcția de evoluție a economiei în general și/sau a unui sector al acesteia, noi, profesioniștii contabili, participanți și la consolidarea pieței de capital, dăm măsura exactă a implicării active în tot ceea ce contribuie la progresul României.

Continuare
Comentează

Lasă un mesaj

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFESIA CONTABILĂ

Îndrumări AICPA, IESBA și IAASB privind utilizarea specialiștilor în circumstanțele create de COVID-19

Documentul este menit să ajute profesioniștii contabili să stabilească în ce condiții este necesară utilizarea serviciilor unui specialist pentru anumite activități și expune și considerentele etice relevante, în contextul crizei declanșate de pandemia de COVID-19.

CECCAR FM

Publicat

pe

La 6 octombrie a.c., American Institute of Certified Public Accountants (AICPA), Consiliul pentru Standarde Internaționale de Etică pentru Contabili (IESBA) și Consiliul pentru Standarde Internaționale de Audit și Asigurare (IAASB) au publicat documentul comun Utilizarea specialiștilor în circumstanțele create de COVID-19: inclusiv considerente privind implicarea specialiștilor în audituri ale situațiilor financiare.

Documentul este menit să ajute profesioniștii contabili să stabilească în ce condiții este necesară utilizarea serviciilor unui specialist pentru anumite activități și expune și considerentele etice relevante, în contextul crizei declanșate de pandemia de COVID-19.

Pentru mai multe informații vă invităm să accesați articolul publicat pe site-ul IESBA, disponibil atât în limba engleză, cât și în limba română cu ajutorul integrării instrumentului Google Translate de către IFAC. Varianta în limba română poate fi accesată din bara de sus a site-ului, de la butonul „Language”.

Vă rugăm să aveți în vedere că informațiile de pe site-ul IESBA sunt traduse automat prin intermediul Google Translate. CECCAR nu își asumă responsabilitatea pentru acuratețea traducerii informațiilor de pe site-ul IESBA, neavând nicio contribuție în acest sens. Textul original este cel disponibil în limba engleză.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Noutăți fiscale europene din Buletinul de știri ETAF – 5 octombrie 2020

CE a publicat notele explicative la normele în materie de TVA pentru comerțul electronic.
Comisia Europeană propune armonizarea sistemului de reținere a impozitului la sursă.
Planul de acțiune al Comisiei Europene privind uniunea vamală.
Comisarul desemnat Mairead McGuinness susține impozitarea echitabilă.
Insulele Cayman și Oman nu se vor mai afla pe „lista neagră” a UE a jurisdicțiilor necooperante din punct de vedere fiscal.
Tribunalul General al Uniunii Europene a decis că sistemul spaniol de beneficii fiscale este o formă de ajutor de stat.
Belgia va introduce impozitul asupra serviciilor digitale.

CECCAR FM

Publicat

pe

CE a publicat notele explicative la normele în materie de TVA pentru comerțul electronic

La 30 septembrie a.c., Comisia Europeană a publicat Notele explicative la noile norme în materie de TVA pentru comerțul electronic, care conțin îndrumări cu privire la aplicarea noilor norme, inclusiv exemple, pentru furnizorii sau interfețele de comerț electronic (de exemplu, piețe, platforme) implicate în tranzacțiile electronice. Acestea au rolul de a ajuta companiile care își desfășoară activitatea în mediul online, în special IMM-urile, să-și înțeleagă obligațiile în materie de TVA ce decurg din operațiunile transfrontaliere de aprovizionare a consumatorilor din Uniunea Europeană. Ca urmare a dificultăților cauzate de pandemia de COVID-19, aplicarea noilor norme în materie de TVA pentru comerțul electronic a fost amânată cu șase luni (1 iulie 2021, în loc de 1 ianuarie 2021). Comisia Europeană încearcă să simplifice obligațiile în materie de TVA pentru companiile care furnizează servicii sau bunuri transfrontaliere unor consumatori finali și să asigure plata corectă a taxei pe valoarea adăugată statului membru în care are loc operațiunea. Notele explicative urmează să fie traduse în toate limbile oficiale ale Uniunii Europene.

Comisia Europeană propune armonizarea sistemului de reținere a impozitului la sursă

La 24 septembrie a.c., Comisia Europeană a adoptat noul Plan de acțiune privind Uniunea piețelor de capital. Punctul 10 al planului prevede o propunere a Comisiei privind adoptarea „unui sistem de reținere a impozitului la sursă comun și standardizat la nivel european”. Prin intermediul acestuia, Comisia Europeană intenționează să reducă povara generată de procedurile de rambursare pentru impozitul reținut în cazul investițiilor transfrontaliere care sunt divergente, laborioase și susceptibile la fraudă. Mai multe detalii în legătură cu acest plan vor fi publicate în următoarele săptămâni.

Planul de acțiune al Comisiei Europene privind uniunea vamală

La 28 septembrie a.c., Comisia Europeană a prezentat noul plan de acțiune privind uniunea vamală. Măsurile incluse în plan au ca scop consolidarea uniunii vamale și se concentrează asupra a patru aspecte: gestionarea riscurilor, comerțul electronic, conformitatea și autoritățile vamale. În ceea ce privește gestionarea riscurilor, planul de acțiune prevede o mai mare disponibilitate a datelor și a analizei datelor în scopuri vamale. În privința comerțului electronic, Comisia va înăspri obligațiile pentru furnizorii de servicii de plată și platformele de vânzare online. Nu în ultimul rând, acest plan de acțiune detaliază modalitatea de includere a echipamentelor vamale moderne în următorul buget al UE.

Comisarul desemnat Mairead McGuinness susține impozitarea echitabilă

La 2 octombrie a.c. a avut loc audierea comisarului desemnat pentru servicii financiare, Mairead McGuinness, în fața Comisiei pentru afaceri economice și monetare (ECON). În cadrul audierii, eurodeputații și-au exprimat unele rețineri privind poziția adoptată de Irlanda în ceea ce privește impozitarea companiilor multinaționale. Mairead McGuinness a declarat că în calitate de comisar va susține toate inițiativele Comisiei Europene care au ca scop asigurarea unei impozitări mai echitabile și mai eficiente. Comisarul a afirmat, de asemenea, că susține și impozitul pe tranzacțiile financiare.

Insulele Cayman și Oman nu se vor mai afla pe „lista neagră” a UE a jurisdicțiilor necooperante din punct de vedere fiscal

La 30 septembrie a.c., ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene au aprobat revizuirea listei negre a UE privind jurisdicțiile necooperante din punct de vedere fiscal. Conform unui proiect de text, Insulele Cayman, care au fost incluse pe această listă în luna februarie, vor fi scoase de pe listă deoarece și-au îmbunătățit cadrul fiscal. Și Oman urmează să fie scos de pe lista neagră ca urmare a faptului că a ratificat Convenția OCDE de asistență administrativă reciprocă în materie fiscală și a implementat schimbul automat de informații cu statele membre UE. În schimb, alte două state vor fi adăugate pe această listă: Barbados și Anguilla.

Tribunalul General al Uniunii Europene a decis că sistemul spaniol de beneficii fiscale este o formă de ajutor de stat

La 23 septembrie a.c., Tribunalul Uniunii Europene a decis în favoarea Comisiei Europene în cazul sistemului spaniol de beneficii fiscale, trimis înapoi spre rejudecare de Curtea Europeană de Justiție în 2018. În 2013, Comisia Europeană a constatat că sistemul spaniol de beneficii fiscale constituia un ajutor de stat sub forma unui avantaj selectiv parțial incompatibil cu piața internă. Cu toate acestea, în 2015, Tribunalul General al Uniunii Europene a anulat decizia Comisiei Europene, în urma unei acțiuni înaintate de o companie spaniolă. În 2018, în urma unui apel al Comisiei Europene, Curtea Europeană de Justiție a anulat decizia Tribunalului General al Uniunii Europene. Curtea Europeană de Justiție a trimis cazul înapoi la Tribunal spre rejudecare în urma deciziei finale a Tribunalului de la 23 septembrie 2020, care a anulat acțiunea înaintată de compania spaniolă. Tribunalul a constatat că beneficiile fiscale au fost acordate în contextul unui sistem de autorizare prealabilă „pe baza unor criterii vagi, care necesită interpretare, pentru care nu există nicio prevedere”. Potrivit Tribunalului, aspectele discreționare „au favorizat beneficiarii față de alți contribuabili într-o situație de fapt și de drept comparabilă”. 

Belgia va introduce impozitul asupra serviciilor digitale

Belgia se alătură statelor membre UE care vor introduce o formă de impozitare a economiei digitale în cazul în care negocierile din cadrul OCDE vor eșua. Un proiect de acord de coaliție, realizat de noul guvern condus de Alexander De Croo, include un paragraf ce evidențiază că, în condițiile stadiului avansat de digitalizare a economiei, normele fiscale internaționale tradiționale nu se aliniază economiei digitale. Deși se menționează în document că Belgia ar prefera un acord internațional, sunt incluse prevederi conform cărora guvernul belgian va institui un impozit pe serviciile digitale dacă nu se va ajunge la un astfel de acord până în anul 2023.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Save the date: Summitul global pentru educație al IFAC – 16-19 noiembrie 2020

Participarea la eveniment este liberă, acesta adresându-se cu precădere tuturor celor implicați în educația și dezvoltarea profesioniștilor contabili.

CECCAR FM

Publicat

pe

Cu tema Contabilul vizionar: tendințe globale care transformă educația și dezvoltarea, summitul global pentru educație organizat de International Federation of Accountants se va desfășura sub forma unei serii de paneluri virtuale pe parcursul a patru zile, în perioada 16-19 noiembrie 2020, între orele 07.00-09.00 EDT (14.00-16.00, ora României), concomitent cu Săptămâna internațională a educației.

Cu ajutorul unor experți de renume, precum Daniel Burrus, Paul Druckman și Mervyn King, summitul va analiza evenimentele și factorii care vor modela profesia în viitor și modul în care programele de educație pot fi dezvoltate astfel încât să pregătească profesioniștii contabili atât pentru provocările actuale, cât și pentru cele care vor urma.

Participarea la eveniment este liberă, acesta adresându-se cu precădere tuturor celor implicați în educația și dezvoltarea profesioniștilor contabili.

Pentru mai multe informații și pentru a vă înregistra la eveniment, vă rugăm să accesați pagina dedicată de pe site-ul IFAC.

Continuare

CECCAR TV

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

Buletin legislativ

CECCAR Business Review

ceccar.ro

Trending