Rețele sociale

PROFESIA CONTABILĂ

CECCAR Iași: Concurs de contabilitate – Astăzi student, mâine expert contabil

Radio CECCAR FM

CECCAR Iași: Concurs de contabilitate – Astăzi student, mâine expert contabil

Studenții specializării Contabilitate și informatică de gestiune (CIG) de la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor (FEAA) din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași au avut ocazia să-și probeze abilitățile profesionale cu prilejul celei de-a II-a ediții a concursului Astăzi student, mâine expert contabil, desfășurată la finalul lunii aprilie la inițiativa Filialei CECCAR Iași și a Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor (FEAA), în parteneriat cu filialele Botoșani și Neamț ale Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România și societăți de expertiză contabilă. Concursul, despre care am amintit într-un număr anterior al publicației noastre, și-a propus verificarea modului în care studenții de la specializarea contabilitate pot aplica în practică cunoștințele pe care le-au dobândit în facultate.

Cu privire la această acțiune, președintele Filialei CECCAR Iași, prof. univ. dr. Costel Istrate, a declarat: „Pentru al doilea an la rând, Filiala CECCAR Iași a participat, ca principal partener, la organizarea și derularea concursului Astăzi student, mâine expert contabil. Experiențele acumulate la ediția precedentă și numărul mai mare de participanți au constituit premise suficiente pentru a asigura succesul deplin al concursului. Cei peste 70 de studenți care au participat la categoriile începători și avansați sunt dovada interesului major pe care acțiunea noastră îl suscită în mediul universitar. Alături de partenerii noștri principali – colectivul de contabilitate al Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor (FEAA) din carul celei mai vechi universități din țară – Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași (UAIC) – am reușit să scoatem încă o dată în evidență faptul că studenții dau dovadă de abilități, competențe și curaj în abordarea unor probleme îndeosebi practice”.

Festivitatea de decernare a premiilor a avut loc recent, eveniment la care au participat Cristina Elena Dorneanu, membru în Consiliul Superior al CECCAR, decanul FEAA – prof. univ. dr. Dinu Airinei,  Viorel Alexandru, președintele Filialei CECCAR Botoșani, Adrian Vasile Huci, președintele CECCAR Filiala Neamț, Mihaiela Crușitu, director executiv al CECCAR Filiala Iași,  precum și cadre didactice ale FEAA: Iuliana Georgescu,  Toma Constantin, Florin Dimitriu, Leontina Păvăloaia, Mihai Carp, Bogdan Robu, Corina Chersan, Roxana Dicu, Daniela Mardiros, Bogdan Afrăsinei, Ioan Grigoriu și Eusebiu Vreme din partea CAFR, precum  și reprezentanți ai numeroase firme partenere.

Discursurile invitaților s-au axat pe importanța pregătirii practice a studenților, acest lucru fiind confirmat și de premianții ediției de anul trecut, care lucrează în prezent în cadrul unor societăți de profil care le-au oferit stagii de practică pentru a-i ajuta să dobândească experiență practică.

Învățământul superior joacă un rol cheie în pregătirea profesioniștilor domeniului financiar-contabil.

Prof. univ. dr. Georgescu Iuliana – Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor Iași, a declarat: „Misiunea învățământului superior contabil este să se preocupe atât de pregătirea teoretică, cât și de cea practică a studenților de astăzi, care sunt profesioniștii contabili de mâine, pentru a fi capabili să răspundă exigențelor tot mai ridicate ale pieței. Importantă pentru creșterea calității nivelului de pregătire a viitorilor profesioniști contabili este legătura cu profesia. Organismul profesional CECCAR s-a dovedit a fi un partener extrem de activ și interesat de stimularea tinerei generații pentru ridicarea nivelului de pregătire, de atragerea spre valorile și principiile contabile, de susținerea și promovarea activității profesiei, implicându-se în diverse acțiuni.Mulțumim, pe această cale, tuturor celor care au fost alături de noi în organizarea acestei a doua ediții a concursului și,  în speranța că va deveni o tradiție, vă așteptăm și la următoarele ediții.”

Și președintele CECCAR Botoșani, Viorel Alexandru, a adresat câteva cuvinte, spunând că „utilitatea publică a profesiei înseamnă, pe lângă furnizarea de servicii profesionale către beneficiari, colaborare cu organizațiile patronale, instituțiile statului, instituțiile de învățământ și, mai ales, implicare activă în susținerea și promovarea valorilor contabilității, ale profesiei contabile, a beneficiilor și elementelor de plusvaloare pe care contabilitatea, informația contabilă și profesioniștii contabili le pot oferi spațiului public.

Acțiunea, inițiată de Filiala Iași în colaborare cu FEAA, se încadrează perfect în conștientizarea tinerilor asupra perspectivelor profesiei contabile. Felicitări organizatorilor! Ne bucură faptul că am reușit să ne menținem postura de parteneri și la această ediție a concursului și, sperăm noi, să fim parteneri permanenți ai acestui eveniment frumos, important și de apreciat pentru profesia contabilă. Satisfactia noastră este cu atat mai mare dacă ne gândim la faptul că participarea filialei Botoșani nu s-a oprit doar la nivelul de reprezentare, ci a existat o implicare mult mai amplă, prin contribuția celor opt societăți de expertiză membre care au sprijinit material acest concurs.

Trecând la actorii principali ai evenimentului, doresc să vă felicit, dragi tineri, pentru curajul de a parcurge emoțiile acestui concurs, dar și pentru rezulatatele obținute și preocupările voastre de a deveni buni profesioniști în domeniul contabilității. Vă încurajez să deveniți experți contabili, suflul profesional al tinerei generații fiind binevenit întotdeauna”.

Felicitări le-a transmis tuturor concurenților și Adrian Vasile Huci, președintele CECCAR Neamț: „Dragi viitori colegi, vă felicit în numele Filialei CECCAR Neamț pentru efortul depus și pentru rezultatele deosebite obținute la acest concurs. Așteptăm ca după terminarea studiilor să vă înscrieți la examenul de admitere la stagiu și apoi la examenul final pentru a îmbrățișa cariera de expert contabil. De asemenea, dorim să primim în societățile noastre studenți în practică și tineri economiști care au terminat studiile și caută un loc de muncă în care să se poată dezvolta profesional. În final, doresc să mulțumesc organizatorilor acestui eveniment pentru inițiativele de colaborare între filiale și ne exprimăm deschiderea pentru viitoare acțiuni comune”.

Galerie foto

CECCAR Iași: Concurs de contabilitate – Astăzi student, mâine expert contabil CECCAR Iași: Concurs de contabilitate – Astăzi student, mâine expert contabil CECCAR Iași: Concurs de contabilitate – Astăzi student, mâine expert contabil CECCAR Iași: Concurs de contabilitate – Astăzi student, mâine expert contabilCECCAR Iași: Concurs de contabilitate – Astăzi student, mâine expert contabil CECCAR Iași: Concurs de contabilitate – Astăzi student, mâine expert contabil CECCAR Iași: Concurs de contabilitate – Astăzi student, mâine expert contabil CECCAR Iași: Concurs de contabilitate – Astăzi student, mâine expert contabil

PROFESIA CONTABILĂ

CECCAR Maramureș: Întâlniri cu elevii care vor participa la faza județeană a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă, ediția a II-a

Radio CECCAR FM

În perioada 1-5 aprilie, președintele Filialei CECCAR Maramureș, conf. univ. dr. Constantin Cucoșel, a participat la întâlniri cu elevii de la cinci licee din județul Maramureș, ocazie cu care s-au discutat aspecte privind regulamentul de organizare a celei de-a II-a ediții a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă. Concursul este organizat de Ministerul Educației, în parteneriat cu Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România. Întâlnirile au avut loc la Liceul Tehnologic „Marmația” din Sighetu Marmației, Liceul din Borșa, Liceul Teologic Penticostal din Baia Mare, Colegiul Economic „Nicolae Titulescu” din Baia Mare și Liceul Tehnologic Agricol „Alexiu Berinde” din Seini.

Faza județeană a competiției, desfășurată cu sprijinul inspectoratelor școlare județene, este programată să se desfășoare la data de 19 aprilie a.c. Concursul susține educația tinerilor în domeniul financiar-contabil și își propune să contribuie la formarea noilor generații de profesioniști în domeniu. Competiția se adresează elevilor de liceu, din clasele a XI-a, filieră tehnologică, profil Servicii, calificarea profesională Tehnician în activități economice, oferindu-le oportunitatea de a-și demonstra și dezvolta cunoștințele teoretice și aplicative într-un cadru competitiv stimulativ.

Cu această ocazie au fost prezentate rolul și importanța CECCAR în formarea viitorilor profesioniști contabili și etapele necesare accesului la profesie.

(Copyright foto: ltmarmatia.ro) 

Galerie foto

CECCAR Maramureș: Întâlniri cu elevii care vor participa la faza județeană a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă, ediția a II-a
CECCAR Maramureș: Întâlniri cu elevii care vor participa la faza județeană a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă, ediția a II-a
CECCAR Maramureș: Întâlniri cu elevii care vor participa la faza județeană a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă, ediția a II-a

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

CECCAR a publicat traducerea în limba română a seriei privind managementul calității dedicată întreprinderilor mici, elaborată de IAASB

Radio CECCAR FM

În decembrie 2020, Consiliul pentru Standarde Internaționale de Audit și Asigurare (IAASB) a emis trei standarde privind managementul calității noi și revizuite care consolidează și modernizează abordarea firmei cu privire la managementul calității:

• Standardul Internațional privind Managementul Calității (ISQM) 1,

• ISQM 2, Revizuirea calității misiunilor, și

• ISA 220 (revizuit), Managementul calității pentru un audit al situațiilor financiare.

În acest context a fost emisă seria privind managementul calității: implementarea de către întreprinderile mici, concepută pentru a oferi sprijin practic firmelor mici în ceea ce privește implementarea ISQM 1 și ISQM 2, precum și standardele și amendamentele conexe.

Partea I-a este dedicată pregătirii pentru noile standarde de management al calității, iar Partea a II-a elaborării unui plan de implementare dedicat.

Seria include discuții și exemple ilustrative referitoare la firmele mici. Nu uitați că termenul „firmă” este definit pentru a include și un practician individual. Firmele mici se prezintă sub diferite dimensiuni și activează în baza a numeroase structuri diferite. Tratarea tuturor posibilităților diferite nu ar fi posibilă, dar seria are în vedere următoarele scenarii posibile:

• Practician individual fără personal

• Practician individual cu personal și

• Firmă cu 2-5 parteneri cu personal.

Documentele sunt elaborate pentru a oferi sfaturi și îndrumări pentru o implementare practică și tratează:

● identificarea obiectivelor dumneavoastră referitoare la calitate;

● realizarea procesului dumneavoastră de evaluare a riscurilor la adresa calității;

● identificarea răspunsurilor existente la acele riscuri la adresa calității (cunoscute și ca politici și/sau proceduri ori „controale”); și

● implementarea, documentarea și comunicarea sistemului dumneavoastră de management al calității (SOQM-ului).

Documentele sunt disponibile în limba română pe site-ul CECCAR, secțiunea Publicații–Organisme internaționale–Norme Profesionale și ghiduri.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, vicepreședinte al CECCAR, reales membru al Consiliului ETAF

Radio CECCAR FM

Adunarea Generală a membrilor European Tax Adviser Federation (ETAF) s-a reunit la Bruxelles pentru a-și alege noua conducere și a discuta strategia organismului pentru 2024, aceea de a urmări și de a evalua toate inițiativele UE în domeniul fiscal și pe probleme profesionale. Cu acest prilej, prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, expert contabil și vicepreședinte al CECCAR, a fost reales ca membru în Consiliul ETAF pentru un nou mandat.

Înființată în decembrie 2015, ETAF este o organizație europeană care reunește 215.000 de profesioniști în domeniul fiscal din Franța, Germania, Belgia, România, Ungaria, Austria și Croația. Principalele obiective urmărite de ETAF sunt: furnizarea de opinii specializate în domeniul fiscal factorilor decizionali ai UE, promovarea bunei legiferări în domeniul fiscal, îmbunătățirea standardelor de calitate și a cunoștințelor profesioniștilor din domeniu, contribuirea la combaterea abuzurilor fiscale și a activităților ilegale, urmărirea elaborării unor reglementări profesionale sustenabile, creșterea transparenței, protejarea confidențialității și independenței profesiei și sprijinirea întreprinderilor într-un mediu globalizat.

În vederea îndeplinirii acestor obiective, ETAF colaborează strâns cu factorii decizionali de la nivelul UE, participând la consultările și ședințele relevante, promovează dialogul între structurile UE și părțile interesate, elaborează propuneri și pune în legătură actorii principali din domeniul fiscal, profesional și mediul de afaceri.

Continuare
PROFESIA CONTABILĂacum 7 ore

CECCAR Maramureș: Întâlniri cu elevii care vor participa la faza județeană a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă, ediția a II-a

PROFESIA CONTABILĂacum 7 ore

CECCAR a publicat traducerea în limba română a seriei privind managementul calității dedicată întreprinderilor mici, elaborată de IAASB

ECONOMIEacum 7 ore

A fost stabilită Procedura de implementare a Programului IMM Plus

ECONOMIEacum 7 ore

ANAF: Dotarea cu AMEF, obligatorie și la automatele comerciale

ECONOMIEacum 8 ore

A doua ediție din acest an a programului de titluri de stat Fidelis, marcată de trei recorduri

PROFESIA CONTABILĂacum o zi

Prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, vicepreședinte al CECCAR, reales membru al Consiliului ETAF

PROFESIA CONTABILĂacum o zi

Ghid de inițiere în 5 pași pentru o tranziție sustenabilă a IMM-urilor

PROFESIA CONTABILĂacum o zi

Schimbarea paradigmei în business: Raportarea de sustenabilitate și rolul activ al profesioniștilor contabili în asigurarea competitivității afacerilor în lanțul de valoare global

ECONOMIEacum o zi

MF propune noi reglementări privind înregistrarea în contabilitate a unor impozite

ECONOMIEacum o zi

ANAF propune extinderea listei bunurilor care fac obiectul monitorizării prin Sistemul RO e-Transport

Teodor Brates
ÎNREGISTRĂRIacum 2 zile

Economia la bani mărunți – Ediția din 16.04.2024

ECONOMIEacum 2 zile

FMI a revizuit în scădere estimările privind creșterea economiei românești în acest an

Trending