Connect with us

PROFESIA CONTABILĂ

CECCAR Iași: Concurs de contabilitate – Astăzi student, mâine expert contabil

CECCAR FM

Publicat

pe

CECCAR Iași: Concurs de contabilitate – Astăzi student, mâine expert contabil

Studenții specializării Contabilitate și informatică de gestiune (CIG) de la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor (FEAA) din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași au avut ocazia să-și probeze abilitățile profesionale cu prilejul celei de-a II-a ediții a concursului Astăzi student, mâine expert contabil, desfășurată la finalul lunii aprilie la inițiativa Filialei CECCAR Iași și a Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor (FEAA), în parteneriat cu filialele Botoșani și Neamț ale Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România și societăți de expertiză contabilă. Concursul, despre care am amintit într-un număr anterior al publicației noastre, și-a propus verificarea modului în care studenții de la specializarea contabilitate pot aplica în practică cunoștințele pe care le-au dobândit în facultate.

Cu privire la această acțiune, președintele Filialei CECCAR Iași, prof. univ. dr. Costel Istrate, a declarat: „Pentru al doilea an la rând, Filiala CECCAR Iași a participat, ca principal partener, la organizarea și derularea concursului Astăzi student, mâine expert contabil. Experiențele acumulate la ediția precedentă și numărul mai mare de participanți au constituit premise suficiente pentru a asigura succesul deplin al concursului. Cei peste 70 de studenți care au participat la categoriile începători și avansați sunt dovada interesului major pe care acțiunea noastră îl suscită în mediul universitar. Alături de partenerii noștri principali – colectivul de contabilitate al Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor (FEAA) din carul celei mai vechi universități din țară – Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași (UAIC) – am reușit să scoatem încă o dată în evidență faptul că studenții dau dovadă de abilități, competențe și curaj în abordarea unor probleme îndeosebi practice”.

Festivitatea de decernare a premiilor a avut loc recent, eveniment la care au participat Cristina Elena Dorneanu, membru în Consiliul Superior al CECCAR, decanul FEAA – prof. univ. dr. Dinu Airinei,  Viorel Alexandru, președintele Filialei CECCAR Botoșani, Adrian Vasile Huci, președintele CECCAR Filiala Neamț, Mihaiela Crușitu, director executiv al CECCAR Filiala Iași,  precum și cadre didactice ale FEAA: Iuliana Georgescu,  Toma Constantin, Florin Dimitriu, Leontina Păvăloaia, Mihai Carp, Bogdan Robu, Corina Chersan, Roxana Dicu, Daniela Mardiros, Bogdan Afrăsinei, Ioan Grigoriu și Eusebiu Vreme din partea CAFR, precum  și reprezentanți ai numeroase firme partenere.

Discursurile invitaților s-au axat pe importanța pregătirii practice a studenților, acest lucru fiind confirmat și de premianții ediției de anul trecut, care lucrează în prezent în cadrul unor societăți de profil care le-au oferit stagii de practică pentru a-i ajuta să dobândească experiență practică.

Învățământul superior joacă un rol cheie în pregătirea profesioniștilor domeniului financiar-contabil.

Prof. univ. dr. Georgescu Iuliana – Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor Iași, a declarat: „Misiunea învățământului superior contabil este să se preocupe atât de pregătirea teoretică, cât și de cea practică a studenților de astăzi, care sunt profesioniștii contabili de mâine, pentru a fi capabili să răspundă exigențelor tot mai ridicate ale pieței. Importantă pentru creșterea calității nivelului de pregătire a viitorilor profesioniști contabili este legătura cu profesia. Organismul profesional CECCAR s-a dovedit a fi un partener extrem de activ și interesat de stimularea tinerei generații pentru ridicarea nivelului de pregătire, de atragerea spre valorile și principiile contabile, de susținerea și promovarea activității profesiei, implicându-se în diverse acțiuni.Mulțumim, pe această cale, tuturor celor care au fost alături de noi în organizarea acestei a doua ediții a concursului și,  în speranța că va deveni o tradiție, vă așteptăm și la următoarele ediții.”

Și președintele CECCAR Botoșani, Viorel Alexandru, a adresat câteva cuvinte, spunând că „utilitatea publică a profesiei înseamnă, pe lângă furnizarea de servicii profesionale către beneficiari, colaborare cu organizațiile patronale, instituțiile statului, instituțiile de învățământ și, mai ales, implicare activă în susținerea și promovarea valorilor contabilității, ale profesiei contabile, a beneficiilor și elementelor de plusvaloare pe care contabilitatea, informația contabilă și profesioniștii contabili le pot oferi spațiului public.

Acțiunea, inițiată de Filiala Iași în colaborare cu FEAA, se încadrează perfect în conștientizarea tinerilor asupra perspectivelor profesiei contabile. Felicitări organizatorilor! Ne bucură faptul că am reușit să ne menținem postura de parteneri și la această ediție a concursului și, sperăm noi, să fim parteneri permanenți ai acestui eveniment frumos, important și de apreciat pentru profesia contabilă. Satisfactia noastră este cu atat mai mare dacă ne gândim la faptul că participarea filialei Botoșani nu s-a oprit doar la nivelul de reprezentare, ci a existat o implicare mult mai amplă, prin contribuția celor opt societăți de expertiză membre care au sprijinit material acest concurs.

Trecând la actorii principali ai evenimentului, doresc să vă felicit, dragi tineri, pentru curajul de a parcurge emoțiile acestui concurs, dar și pentru rezulatatele obținute și preocupările voastre de a deveni buni profesioniști în domeniul contabilității. Vă încurajez să deveniți experți contabili, suflul profesional al tinerei generații fiind binevenit întotdeauna”.

Felicitări le-a transmis tuturor concurenților și Adrian Vasile Huci, președintele CECCAR Neamț: „Dragi viitori colegi, vă felicit în numele Filialei CECCAR Neamț pentru efortul depus și pentru rezultatele deosebite obținute la acest concurs. Așteptăm ca după terminarea studiilor să vă înscrieți la examenul de admitere la stagiu și apoi la examenul final pentru a îmbrățișa cariera de expert contabil. De asemenea, dorim să primim în societățile noastre studenți în practică și tineri economiști care au terminat studiile și caută un loc de muncă în care să se poată dezvolta profesional. În final, doresc să mulțumesc organizatorilor acestui eveniment pentru inițiativele de colaborare între filiale și ne exprimăm deschiderea pentru viitoare acțiuni comune”.

Galerie foto

CECCAR Iași: Concurs de contabilitate – Astăzi student, mâine expert contabil CECCAR Iași: Concurs de contabilitate – Astăzi student, mâine expert contabil CECCAR Iași: Concurs de contabilitate – Astăzi student, mâine expert contabil CECCAR Iași: Concurs de contabilitate – Astăzi student, mâine expert contabilCECCAR Iași: Concurs de contabilitate – Astăzi student, mâine expert contabil CECCAR Iași: Concurs de contabilitate – Astăzi student, mâine expert contabil CECCAR Iași: Concurs de contabilitate – Astăzi student, mâine expert contabil CECCAR Iași: Concurs de contabilitate – Astăzi student, mâine expert contabil

Continuare
Comentează

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificare anti-roboți *

PROFESIA CONTABILĂ

Document Accountancy Europe: Controale interne mai solide pentru reducerea riscurilor corporative

CECCAR FM

Publicat

pe

CECCAR pune la dispoziția profesioniștilor contabili și a părților interesate traducerea în limba română a publicației Controale interne mai solide pentru reducerea riscurilor corporative, elaborată de Accountancy Europe. Documentul tratează întrebările din cadrul consultării Comisiei Europene cu privire la sistemele de gestionare a riscurilor și controalele interne ale companiilor cotate la bursă.

Guvernanța corporativă solidă, care presupune controale interne mai puternice, ar putea îmbunătăți în mod semnificativ calitatea raportării financiare. Pentru a reuși acest lucru, diferite părți din cadrul ecosistemului trebuie să acționeze: legiuitorii europeni și naționali, autoritățile de supraveghere și normalizatorii de standarde în materie de raportare financiară și audit.

Prin această publicație, Accountancy Europe prezintă o serie de puncte de vedere și propune o cale de urmat cu privire la controalele interne. Una dintre propunerile Accountancy Europe este o declarație publică obligatorie pentru întreprinderi cu privire la eficacitatea controalelor interne asupra raportării financiare, care va contribui la asigurarea faptului că responsabilitățile conducerii și ale consiliului sunt îndeplinite.

Acțiunile propuse de organismul european se concentrează asupra companiilor care se încadrează în cele trei categorii de entități de interes public (PIE) stabilite la nivelul Uniunii Europene (UE): companiile cotate la bursă, instituțiile de creditare și întreprinderile de asigurare.

Documentul este disponibil în limba română și poate fi consultat accesând secțiunea Publicații­­ – Organisme internaționale – Alte documente de interes de pe site-ul CECCAR.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Ședința din 28 iulie a Grupului Consultativ pentru Practici Mici și Mijlocii din cadrul IFAC: Principalele concluzii

CECCAR FM

Publicat

pe

La 28 iulie a avut loc a treia ședință din anul 2022 a Grupului Consultativ pentru Practici Mici și Mijlocii din cadrul Federației Internaționale a Contabililor (IFAC). CECCAR a fost reprezentat la întrunirea amintită de Oana Nicorescu, consultant tehnic în cadrul acestei structuri. Oana Nicorescu este expert contabil, membru CECCAR de peste 20 de ani și Managing Partner al unei societăți de expertiză contabilă.

Cu prilejul acestei întâlniri online, membrii Grupului Consultativ pentru Practici Mici și Mijlocii (SMPAG) din cadrul IFAC au dezbătut principalele provocări cu care se confruntă cabinetele de contabilitate în această perioadă. Indiferent de originea geografică a mesajului, toate cabinetele au transmis același set de probleme cu care se confruntă în acest moment. Dintre acestea le menționăm:

1. Opoziția față de schimbare – Profesia se află într-o etapă de redefinire. Ca urmare a contextului pandemic în care ne aflăm, profesioniștii contabili sunt forțați să lucreze în mare parte remote, departe de clienți și de biroul cu care erau obișnuiți. Acest lucru devine din ce în ce mai complicat, pentru că, lucrând de acasă, aceștia nu mai reușesc să delimiteze viața profesională de cea personală, iar povara sarcinilor de serviciu este din ce în ce mai grea. Multe persoane nu au reușit să se acomodeze cu acest mod de lucru, iar productivitatea este în scădere.

2. Achiziția de sisteme informatice scumpe – Adaptarea la noul mod de lucru presupune achiziția de echipamente informatice și aplicații costisitoare, iar practicile mici și mijlocii nu au întotdeauna resursele necesare pentru a ține pasul cu aceste investiții, fără de care nu poți fi competitiv în piața serviciilor de contabilitate.

3. Recrutarea și reținerea personalului talentat – Practicile mici și mijlocii se confruntă cu o lipsă acută a forței de muncă în contextul în care recrutarea a devenit un proces continuu ca urmare a faptului că talentele sunt greu de identificat și greu de reținut în cadrul companiei.

4. Schimbările legislative la nivel național și internațional – Întreaga piață se confruntă cu o efervescență de schimbări legislative, atât la nivel național, cât și internațional. Pentru practicile mici și mijlocii a devenit o provocare să reușească să țină pasul cu toate aceste schimbări și să asigure respectarea acestora pentru portofoliul de clienți. Dacă firmele mari au departamente dedicate care fac aceste analize legislative și evaluează impactul lor, pentru companiile mici și mijlocii avalanșa de schimbări legislative devine copleșitoare, mai ales în contextul lipsei de personal.

5. Presiunea pieței asupra prețurilor – Există o presiune din ce în ce mai mare din partea clienților pentru diminuarea costurilor, mai ales costuri generale precum serviciile contabile. În contextul în care cheltuielile salariale cresc, este foarte dificil pentru practicile mici și mijlocii să satisfacă reducerile de preț cerute de clientelă.

În cadrul întâlnirii au avut loc discuții legate de modalitățile prin care cabinetele mici și mijlocii pot depăși problemele identificate și le pot transforma chiar în oportunități de business. Printre cele mai importante se numără:

1. Dezvoltarea de noi colaborări – în principal, parteneriate cu firme din zona IT care să sprijine practicile în digitalizarea și automatizarea proceselor.

2. Prestarea de servicii de nișă – specializarea cabinetelor pe domenii de activitate sau tipuri de servicii pentru a deservi la un nivel înalt o anumită categorie de clienți.

3. Alocarea de sarcini către client – reducerea de onorarii poate fi însoțită de alocarea de sarcini cu nivel scăzut de dificultate către personalul clientului și efectuarea de către cabinetele contabile doar a serviciilor cu grad ridicat de dificultate ce implică personal specializat.

4. Creșterea volumului serviciilor de consultanță – cabinetele mici și mijlocii trebuie să crească procentul serviciilor de consultanță, servicii specializate care implică un grad ridicat de expertiză.

5. Ambasadori ai profesiei – companiile, organizațiile profesionale, universitățile, precum și alte părți interesate trebuie să stabilească o colaborare prin care să stimuleze interesul pentru profesia contabilă și să promoveze în rândul tinerilor oportunitățile pe care profesia contabilă le oferă.

Poziția CECCAR ca membru al IFAC aduce valoare adăugată profesiei contabile din România, acesta fiind parte a vocii globale a profesiei contabile și stabilind, împreună cu partenerii internaționali, strategiile și tendințele în cadrul profesiei.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Documentul de poziție al Accountancy Europe privind guvernanța în materie de ESG

CECCAR FM

Publicat

pe

Comitetele de audit au un rol esențial în promovarea unei guvernanțe corporative solide, prin implicarea lor în supravegherea riscurilor, controalele interne, raportarea corporativă și audit. Noua legislație UE extinde mandatul consiliilor de administrație și al comitetelor de audit pentru a include aspectele privind mediul, sociale și de guvernanță (ESG).

Propunerea Comisiei Europene referitoare la o Directivă în ceea ce privește raportarea de către întreprinderi a unor informații privind durabilitatea atribuie comitetelor de audit o serie de sarcini pentru raportarea și asigurarea de către companii a informațiilor în materie de sustenabilitate. Propunerea Comisiei Europene referitoare la o directivă în ceea ce privește verificarea prealabilă sustenabilă de către întreprinderiimpune companiilor să implementeze o serie de acțiuni și politici pentru a trata efectele adverse asupra drepturilor omului și a mediului în propriile operațiuni și lanțuri valorice.

Documentul de poziție Guvernanța în materie de ESG: Recomandări pentru comitetele de audit, elaborat de Accountancy Europe, oferă o prezentare generală a rolului și responsabilităților preconizate ale comitetelor de audit, în contextul legislației UE relevante și al solicitărilor părților interesate. Lucrarea include recomandări pentru comitetele de audit în raport cu responsabilitățile lor în materie de ESG, cu accent pe:

– competențele și componența acestora;

– responsabilitățile lor pentru raportarea și asigurarea aspectelor privind ESG.

În prima parte, documentul prezintă factorii din spatele transformării întreprinderilor din perspectiva ESG. Apoi, acesta analizează rolurile diverselor organisme de guvernanță – inclusiv consiliile, comitetele consiliului și conducerea – în facilitarea transformării companiei din perspectiva ESG. În continuare, documentul descrie mandatul, competențele și componența comitetelor de audit în materie de ESG și încheie prin a propune întrebări pe care comitetele de audit trebuie să încerce să le trateze atunci când își îndeplinesc responsabilitățile în domeniul ESG.

Traducerea în limba română a documentului poate fi consultată pe site-ul CECCAR, secțiunea Publicații – Organisme Internaționale – Documente de poziție.

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR BUSINESS REVIEW

ceccar.ro

Trending

  • http://southcast01.ceccarfm.ro:8000/
  • CECCAR FM