Connect with us

ECONOMIE

Liderii financiari europeni au făcut presiuni pentru taxarea economiei digitale, la reuniunea G20

CECCAR FM

Publicat

pe

Miniştrii de Finanţe şi şefii băncilor centrale din Europa au făcut presiuni pentru taxarea economiei digitale, la reuniunea G20 care a avut loc weekendul trecut în Argentina, intrând în contradicţie cu omologii lor americani, transmite Reuters, potrivit News.ro.

Comunicatul final al reuniunii a reafirmat angajamentul de a rezolva problema impactului avut de trecerea către economia digitală asupra sistemului fiscal internaţional, până în 2020, dar fără să ofere detalii.

Comisia Europeană a propus în acest an reglementări pentru a face companiile să plătească mai multe taxe, iar giganţi americani ai tehnologiei precum Google, divizie a grupului Alphabet, Facebook şi Amazon ar suporta o parte considerabilă a costurilor suplimentare.

Aproximativ 200 de companii ar intra sub incidenţa noii taxe, au spus oficiali europeni la momentul prezentării propunerilor, iar veniturile anuale suplimentare din aceste taxe au fost estimate la circa 5 miliarde de euro.

Companiile digitale mari trebuie să plătească taxe echitabile, pentru că vorbim aici despre corectitudine, a declarat la reuniune comisarul UE pentru Afaceri Economice şi Financiare, Pierre Moscovici.

El a făcut apel ca până la sfârşitul acestui an să fie introdusă o taxă pe cifra de afaceri, ca soluţie interimară.

Cu toate acestea, unii membri ai UE şi-au exprimat îngrijorarea că o astfel de taxă le va afecta companiile, iar partenerii internaţionali ar putea răspunde cu măsuri de retorsiune.

”Una dintre problemele mari este că taxarea economiei digitale este în mare parte taxarea companiilor americane, pentru că acestea sunt principalii jucători la nivel mondial, aşa că Statele Unite consideră că este un atac asupra economiei lor digitale, ceea ce nu este cazul”, a spus reprezentantul Consiliului European la G20, Hubert Fuchs.

Reprezentanţii delegaţiei americane nu au fost disponibili pentru comentarii. Secretarul Trezoreriei americane, Steven Mnuchin, a afirmat într-un comunicat publicat mai devreme în acest an că ”se opune ferm propunerilor făcute de orice ţară doar pentru companiile digitale”, el notând că aceste companii sunt contributori majori la economia americană.

Continuare

ECONOMIE

Șomajul a crescut în octombrie cu 0,2 puncte procentuale

CECCAR FM

Publicat

pe

În luna octombrie, rata șomajului în formă ajustată sezonier a fost de 5,3%, în creștere cu 0,2 puncte procentuale față de cea înregistrată în luna precedentă (5,1%). Rata șomajului la bărbați a fost cu 0,5 puncte procentuale mai mare decât la femei, anunță INS.

Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru luna octombrie a anului 2020 a fost de 477 mii persoane, în creştere atât față de luna precedentă (455 mii persoane), cât și față de aceeaşi lună a anului anterior (350 mii persoane).

Pe sexe, rata șomajului la bărbați a depășit-o cu 0,5 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 5,5% în cazul persoanelor de sex masculin și 5,0% în cazul celor de sex feminin).

Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata șomajului a fost estimată la 4,3% pentru luna octombrie 2020 (4,5% în cazul bărbaților și 4,1% în cel al femeilor). Numărul șomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezintă 75,4% din numărul total al șomerilor estimat pentru luna octombrie 2020, transmite Mediafax.

Continuare

ECONOMIE

Moneda digitală a Facebook a fost redenumită Diem

Criptomoneda Libra, susținută de Facebook, a fost redenumită „Diem”, într-un efort reînnoit de a obține aprobarea autorităților de reglementare, relatează Reuters.

CECCAR FM

Publicat

pe

Planurile pentru criptomonedă, lansate pentru prima dată de Facebook anul trecut, au fost modificate în aprilie, după ce autoritățile de reglementare și băncile centrale și-au exprimat îngrijorarea că ar putea slăbi stabilitatea financiară, ar putea eroda controlul asupra politicii monetare și ar putea amenința confidențialitatea.

Schimbarea numelui face parte dintr-o mișcare menită să sublinieze o structură mai simplă, a spus Stuart Levey, CEO al Asociației Diem din Geneva, care se află în spatele monedei digitale.

„Numele original a fost legat de o iterație timpurie a proiectului, care a avut parte de o recepție dificilă din partea autorităților de reglementare. Am schimbat dramatic această propunere”, a declarat Levey pentru Reuters.

Diem, care înseamnă „zi” în latină, își propune acum să lanseze inițial o monedă digitală cu sprijin unic, a adăugat el, citat de Mediafax.

El a refuzat să comenteze calendarul lansării, despre care Financial Times a raportat săptămâna trecută că ar putea începe încă din ianuarie, spunând doar că va continua doar după aprobarea de către autoritatea elvețiană de reglementare.

Facebook rămâne unul dintre cei 27 de membri ai Asociației Diem, fostă Asociația Libra.

Proiectul susține că va dezvolta politici privind combaterea spălării banilor, finanțării terorismului și respectării sancțiunilor și a renunțat la planurile anterioare de a permite oricui să se alăture rețelei sale.

Continuare

ECONOMIE

Economia Elveţiei a înregistrat cea mai mare creştere din ultimii 40 de ani

Economia elvețiană a înregistrat în trimestrul trei cel mai rapid ritm de creştere din ultimele patru decenii în condiţiile în care activitatea comercială şi-a revenit din colapsul cauzat de măsurile de lockdown, scrie Bloomberg.

CECCAR FM

Publicat

pe

Produsul Intern Brut a avansat cu 7,2% mulțumită creşterii consumului şi a investiţiilor în echipamente şi construcţii.

În trimestrul anterior, economia s-a prăbuşit cu 7%. În pofida recuperării record, economia este cu aproximativ 2% mai mică decât era înainte de pandemie.

Diferenţa este mult mai mică decât decalajele observate la marile economii din zona euro.

„În comparaţie cu ţările vecine, economia elvețiană a reuşit să facă faţă până acum crizei coronavirusului relativ nevătămată“, arată secretariatul de stat pentru afaceri economice, citat de Mediafax.

Elveţia ar putea evita o nouă contracţie în ultimul trimestru al acestui an deoarece guvernul a decis să nu introducă un al doilea blocaj pe scară largă, iar programele de şomaj parţial au protejat piaţa muncii.

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR Business Review

ceccar.ro

Trending