Connect with us

ECONOMIE

Agenţia Europeană a Medicamentelor îşi va reduce operaţiunile din cauza Brexitului

CECCAR FM

Publicat

pe

Agenţia Europeană a Medicamentelor (AEM/EMA) urmează să-şi reducă operaţiunile din cauza unei scăderi aşteptate de 30% a personalului, legată de ieşirea Marii Britanii din UE la sfârşitul lui martie 2019, relatează Reuters, potrivit News.ro.

Sediul AEM, care se află la Londra de la înfiinţarea agenţiei în 1995, urmează să fie transferat la Amsterdam din cauza Brexitului.

”Per ansamblu, este aşteptată o scădere a efectivelor de aproximativ 30%”, a precizat miercuri AEM într-un comunicat.

Agenţia, care are aproximativ 900 de angajaţi, este cea mai mare instituţie UE afectată de Brexit.

Primele estimări arătau că 19% dintre angajaţi ar putea să refuze să se mute la Amsterdam, însă AEM estimează în prezent că acest nivel a fost foarte subestimat, în contextul în care 135 de persoane angajate cu contracte pe perioadă scurtă de timp ar putea să nu mai lucreze pentru agenţie din cauza anumitor dispoziţii ale dreptului muncii din Olanda.

Ca atare, angeţia îşi va reduce anumite activităţi, mai ales în domeniul colaborării internaţionale şi publicării de date clinice.

Transferul AEM a provocat deja un diferend juridic între agenţie şi proprietarul sediului actual, care au semnat un contract de închiriere pe o perioadă de 25 de ani în 2014. Proprietarul vrea să încaseze în continuare chiria, în baza acestui contract.

AEM este însărcinată cu evaluarea ştiinţifică, supervizarea şi controlul siguranţei medicamentelor în UE. Ea reprezintă un instrument esenţial în funcţionarea pieţei unice în privinţa medicamentelor în UE.

Continuare
Comentează

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificare anti-roboți *

ECONOMIE

MF: Ministrul german de finanțe susține aderarea României la OCDE

Perspectivele României de aderare la Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) au reprezentat una dintre temele discuției dintre ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, cu omologul său german, Olaf Scholz, potrovot unui comunicat al Ministerului Finanțelor (MF).

CECCAR FM

Publicat

pe

Potrivit aceleiași surse, oficialul german și-a declarat sprijinul pentru accederea țării noastre în OCDE: „Susțin procesul de aderare a României la OCDE și voi continua să sprijin eforturile României”, a declarat ministrul german de Finanțe, citat în comunicat.

„România a făcut progrese importante și se află într-un stadiu avansat al procesului de aderare la OECD. Acest lucru vine ca o recunoaștere clară a eforturilor depuse până acum și contez pe suportul Germaniei pentru ca acest lucru să se întâmple cât mai curând posibil”, a declarat, la rândul său, Alexandru Nazare.

Totodată, cei doi demnitari au discutat despre stadiul implementării Planurilor Naționale de Redresare și Reziliență (PNRR), context în care ministrul german de finanțe a subliniat necesitatea adoptării cât mai rapide a deciziilor privind sistemul de resurse proprii pentru fiecare stat membru, în vederea accelerării demersurilor de operaționalizare a Mecanismului de Redresare și Reziliență la nivelul Uniunii Europene.

Aceasta a fost cea de-a doua întrevedere dintre cei doi demnitari de la începutul anului. „Poziția ministrului german de finanțe este una pozitivă față de eforturile Românei din ultima perioadă, exprimându-și susținerea pentru țara noastră în vederea obținerii invitației de aderare la OCDE”, menționează MF, în comunicat.

Continuare

ECONOMIE

AFIR: Aplicarea ștampilei pe documente este voluntară și nu obligatorie

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) reamintește beneficiarilor Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 (PNDR 2020) și solicitanților de fonduri europene nerambursabile că aplicarea ștampilei ca modalitate de autentificare a documentelor și înscrisurilor este voluntară și nu reprezintă un motiv pentru respingerea documentelor sau documentațiilor depuse la instituții și autorități publice.

CECCAR FM

Publicat

pe

„Baza legală pentru eliminarea ștampilei pentru persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat și entitățile fără personalitate juridică este Ordonanța Guvernului 17/2015 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare și modificarea și completarea unor acte normative – Articolul V (OUG 17/2015), iar pentru autoritățile și instituțiile publice este ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ nr. 57 din 3 iulie 2019 – privind Codul administrativ – articolul 627 (OUG 57/2019)”, precizează instituția, într-un comunicat.

Reprezentanții AFIR menționează că interdicția respingerii documentelor fără ștampilă de către autoritățile și instituțiile publice este întărită și de prevederea OUG 17/2015 conform căreia „fapta de a solicita persoanelor fizice, persoanelor juridice de drept privat, entităților fără personalitate juridică, precum și persoanelor juridice de drept public aplicarea ștampilei pe declarații, cereri, contracte sau orice alte documente sau înscrisuri, săvârșită de către persoana din cadrul unei instituții sau autorități publice, constituie abatere disciplinară și atrage răspunderea disciplinară a acesteia, conform prevederilor legale”.

AFIR subliniază că este una dintre primele instituții publice care a implementat mecanisme electronice online de preluare și de procesare a documentațiilor de lucru, în speță a documentațiilor necesare accesării fondurilor europene și implementării proiectelor de investiții finanțate prin PNDR 2020. Acest mecanism este funcțional încă din anul 2018, astfel încât, pentru beneficiarii AFIR, eliminarea obligativității ștampilării documentelor este doar una dintre măsurile de simplificare a procesului de accesare a fondurilor europene. AFIR are, de asemenea, capacitatea instituțională de a aplica prevederile OUG nr. 38/2020 privind utilizarea înscrisurilor în formă electronică la nivelul autorităților și instituțiilor publice, fără ca beneficiarii PNDR 2020 să fie obligați să schimbe modalitatea de lucru și de comunicare cu instituția.

„În acest sens, precizăm că pentru beneficiarii PNDR 2020, utilizarea semnăturii electronice din etapa de contractare și până la ultima tranșă de plată este obligatorie, începând din august 2018”, se arată în comunicat.

În urma demersurilor făcute, o serie de documente sunt obținute direct de către AFIR prin interogarea bazelor de date ale instituțiilor publice abilitate în emiterea acestora – Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru verificarea înscrisurilor fermierilor, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) pentru verificarea animalelor din exploatațiile zootehnice prin Registrul Național al Exploatațiilor (RNE), Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) pentru cazierul fiscal prin sistemul informatic PatrimVen, Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) pentru verificarea corectitudinii datelor declarate de beneficiari, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) pentru extrasul de carte funciară, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) pentru verificarea cazierului judiciar prin Sistemul Informatic al Cazierului Judiciar Român (ROCRIS). Mai mult, începând cu luna martie 2020, corespondența internă și externă a Agenției este complet digitalizată și semnată electronic la toate palierele de decizie.

„Încă de la deschiderea depunerilor online, AFIR a recomandat tuturor solicitanților folosirea semnăturii electronice ca pe o modalitate de a reduce consumul hârtiei și de a elimina unele etape intermediare de procesare a documentelor. În contextul actual, utilizarea semnăturii electronice este vitală, cu atât mai mult cu cât aceasta are forța juridică a înscrisurilor autentice atât ca reprezentare instituțională, cât și sub semnătură privată”, se precizează în comunicat.

Continuare

ECONOMIE

Contribuabilii pot beneficia de ștergerea accesoriilor fiscale restante până la 31 ianuarie 2022

„Am prelungit cu 10 luni, până la data de 31 ianuarie 2022, perioada în care contribuabilii pot beneficia de ștergerea accesoriilor fiscale restante la data de 31 martie 2020 (cum ar fi dobânzile și penalitățile), cu condiția plății integrale a debitelor principale și a îndeplinirii celorlalte criterii menționate în legislație”, precizează, într-o postare pe Facebook, ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare.

CECCAR FM

Publicat

pe

Oficialul reamintește că, pentru a beneficia de această anulare, trebuie îndeplinite cumulativ următoarele condiții:  toate obligațiile principale restante la 31 martie 2020 se sting prin orice metodă (plată, compensare etc.), până la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor;  toate obligațiile principale, împreună cu accesoriile aferente, scadente între 1 aprilie 2020 și data depunerii cererii de anulare se sting prin orice modalitate;  contribuabilul să aibă depuse toate declarațiile fiscale, conform vectorului fiscal, până la data depunerii cererii de anulare;  cererea de anulare a accesoriilor se depune după îndeplinirea condițiilor menționate anterior, dar nu mai târziu de 31 ianuarie 2022.

Potrivit ministrului, până la sfârșitul lunii martie 2021, au fost depuse 51.197 de cereri de anulare a accesoriilor, din care 42.434 (83%) au fost soluționate, 4.962 au fost respinse și 3.801 au fost retrase de contribuabili sau sunt în curs de soluționare. Volumul obligațiilor principale achitate ca urmare a accesării măsurilor prevăzute de această facilitate fiscală este de 52,77 miliarde lei.

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR BUSINESS REVIEW

ceccar.ro

Trending

Transmisiunea postului de radio CECCAR FM este momentan întreruptă.

Ne cerem scuze pentru disconfortul creat și vă mulțumim pentru înțelegere!