Connect with us

ECONOMIE

ONU: Investiţiile străine directe globale au scăzut cu 41% în primul semestru

CECCAR FM

Publicat

pe

Investiţiile străine directe au scăzut cu 41% la nivel global, în primele şase luni ale acestui an, la 470 de miliarde de dolari, cel mai redus nivel după 2005, principalul motiv fiind reforma fiscală a preşedintelui american Donald Trump, potrivit datelor preliminare publicate de agenţia pentru dezvoltare şi comerţ a Naţiunilor Unite, UNCTAD.

Reformele fiscale ale preşedintelui Trump au determinat companiile americane să repatrieze o sumă netă de 2017 miliarde de dolari de la filialele din străinătate, a arătat directorul pentru investiţii al UNCTAD, James Zhan, citat de News.ro.

În 2017, investiţiile străine directe au scăzut cu 23% la nivel mondial.

”Fluxurile de investiţii sunt influenţate mai mult de politici şi mai puţin de ciclurile economice. Tabloul general este întunecat, perspectivele nu sunt optimiste”, a declarat Zhan într-o conferinţă de presă, referindu-se la reforma fiscală din Statele Unite şi la liberalizarea economică din China.

Investiţiile străine directe, care includ preluările corporative transfrontaliere, împrumuturile între companii şi investiţiile în proiecte start-up din străinătate, sunt un indicator al globalizării şi un posibil semnal de dezvoltare a reţelelor de furnizori şi al viitoarelor legături comerciale.

Indicatorul poate să şi scadă, atunci când companiile se retrag din proiectele străine sau îşi repatriază profiturile. Astfel de inversări pot eroda importanţa lanţurilor internaţionale de aprovizionare, care au devenit tot mai importante până în 2011, iar ulterior au stagnat, a arătat Zhan.

În timp ce companiile americane au retras din investiţiile lor în prima jumătate a acestui an, China a devenit principala destinaţie pentru investiţiile străine directe, cu intrări de 70 de milioane de dolari, cu 6% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Pe ansamblu, statele aflate în dezvoltare au atras investiţii de două ori mai mari comparativ cu statele dezvoltate. Fluxurile din Europa au scăzut cu 93%, pe fondul declinului fluxului către Irlanda, baza europeană a mai multor companii multinaţionale americane, au scăzut cu 81 de miliarde de dolari, iar cele ale Elveţiei cu 77 de miliarde de dolari.

Marea Britanie a urcat pe locul al doilea în clasamentul global, cu intrări de fonduri de 66 de miliarde de dolari, datorate împrumuturilor dintre companii.

Statele Unite s-au plasat pe poziţia a treia, cu intrări de fonduri în valoare de 46,5 de miliarde de dolari.

În pofida declinului general, banii care au intrat în proiecte start-up, aşa-numitele investiţii greenfield, au urcat cu 42%.

Continuare
Comentează

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificare anti-roboți *

ECONOMIE

Euro urcă la un nou maxim istoric

CECCAR FM

Publicat

pe

Euro a atins luni un nou maxim istoric, 4,9261 lei, după cel atins la finele lunii martie, de 4,9251 lei.

Față de cursul de vineri, euro a crescut cu 0,04%.

La începutul lunii martie, euro era cotat la 4,8744 lei.

Dolarul american a scăzut la 4,0937 lei, de la 4,1120 lei, iar francul elvețian a crescut la 4,4797 lei.

Gramul de aur a crescut la 235,3486 lei, de la 233,8266 lei în ședința precedentă.

Continuare

ECONOMIE

ACEA: Vânzările de autoturisme Dacia în Europa au crescut cu peste 67% în martie

Vânzările de autoturisme Dacia în Europa au înregistrat în martie un avans de 67,4%, iar cota de piață a producătorului de automobile a urcat la 2,5%, de la 2,4% în perioada similară din 2020, arată datele publicate de Asociația Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), transmite Reuters, preluată de Agerpres.

CECCAR FM

Publicat

pe

Datele statistice sunt valabile pentru statele din Uniunea Europeană, Marea Britanie și țările din Asociația Europeană a Liberului Schimb (EFTA), respectiv Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția.

34.200 de autoturisme Dacia au fost înmatriculate în martie în Europa, comparativ cu 20.433 în perioada similară din 2020.

Toți marii producători auto au raportat creșteri ale vânzărilor în martie, comparativ cu perioada similară din 2020, când vânzările au fost afectate de restricțiile introduse pentru a stopa extinderea pandemiei de coronavirus (COVID-19) și de incertitudinile economice globale.

În primele trei luni din acest an, livrările de autoturisme Dacia au crescut cu 6,9% în Europa, iar cota de piață a producătorului de automobile a urcat la 2,9%, de la 2,7% în perioada similară din 2020. Înmatriculările de autoturisme Dacia în Europa s-au cifrat la 88.913 unități, în creștere față de perioada ianuarie – martie 2020 (83.180 vehicule).

Vânzările de autoturisme Dacia au înregistrat un declin de 30,2% în Europa anul trecut, iar cota de piață a producătorului de automobile a scăzut la 3,4%, de la 3,70% în 2019.

Continuare

ECONOMIE

UE a înregistrat un excedent al balanței comerciale de 21,1 miliarde de euro, în februarie

Uniunea Europeană a înregistrat în februarie un excedent al balanței comerciale de 21,1 miliarde de euro, față de un plus de 22,7 miliarde de euro în perioada similară din 2020, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat), citate de Agerpres.

CECCAR FM

Publicat

pe

Astfel, exporturile de bunuri ale UE s-au situat la 164,7 miliarde de euro, în scădere cu 3,6% față de februarie 2020, în timp ce importurile UE au scăzut cu 3%, până la 143,6 miliarde de euro.

Zona euro a înregistrat în februarie un excedent al balanței comerciale de 17,7 miliarde de euro, față de un plus de 23,4 miliarde de euro în perioada similară din 2020.

În februarie, comparativ cu perioada similară din 2020, exporturile de bunuri au scăzut în 15 state membre ale UE, cel mai semnificativ declin fiind în Cipru (-46,1%). 12 țări membre UE au raportat creșteri, cel mai semnificativ avans fiind în Malta (36,3%), urmată de Slovacia (25,8%).

În privința importurilor, în februarie, comparativ cu perioada similară de anul trecut, 20 de state membre ale UE au raportat scăderi, cel mai semnificativ declin fiind în Portugalia (-25,3%), urmată de Malta (-25%), iar cele mai mari creșteri au fost în Slovenia (32,6%), Estonia (18,8%) și Ungaria (17%).

În primele două luni din acest an, UE a înregistrat un excedent al balanței comerciale de 29,7 miliarde euro, față de un plus de 20,5 miliarde euro în perioada similară din 2020, în timp ce zona euro a raportat un excedent de 28,7 miliarde euro, de la un plus de 25 miliarde euro.

În perioada ianuarie – februarie 2021, China a fost principalul partener comercial al UE. Acest rezultat vine în urma creșterii importurilor (9,3%) și a exporturilor (13,6%), în timp ce pe relația cu SUA s-a înregistrat o scădere semnificativă, atât a importurilor (-19,5%), cât și a exporturilor (-6,9%).

În ceea ce privește România, datele Eurostat arată că în primele două luni din acest an exporturile au scăzut cu 4%, până la 11,1 miliarde de euro, în timp ce importurile s-au menținut la 14,3 miliarde de euro. În aceste condiții, deficitul balanței comerciale a României s-a situat la 3,2 miliarde de euro, comparativ cu 2,6 miliarde de euro în perioada similară din 2020.

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR BUSINESS REVIEW

ceccar.ro

Trending

Transmisiunea postului de radio CECCAR FM este momentan întreruptă.

Ne cerem scuze pentru disconfortul creat și vă mulțumim pentru înțelegere!