Connect with us

ECONOMIE

Războiul comercial începe să influenţeze negativ economia chineză

CECCAR FM

Publicat

pe

Războiul comercial cu Statele Unite începe să îşi pună amprenta asupra economiei chineze, care a înregistrat în trimestrul al treilea cea mai scăzută creştere de la criză financiară mondială, transmite Reuters, potrivit News.ro.

Un alt factor negativ este campania din ultimul an a autorităţilor chineze de a combate riscurile de îndatorare.

Autorităţile chineze încearcă să facă faţă unor provocări numeroase, în condiţiile în care temerile legate de războiul comercial au determinat investitorii să îşi vândă din activele deţinute pe pieţele interne, iar yuanul s-a depreciat faţă de dolari, amplificând îngrijorările legate de perspectivele de creştere economică.

Economia chineză a consemnat o creştere de 6,5% în trimestrul al treilea, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, după un avans de 6,7% în trimestrul al doilea, a anunţat vineri Biroul Naţional de Statistică. Analiştii intervievaţi de Reuters anticipau o creştere de 6,6% pentru intervalul iulie-septembrie.

Creşterea PIB din trimestrul al treilea a fost cel mai slab avans anualizat după cel înregistrat în primul trimestru al anului 2009, perioada de vârf a crizei financiare.

Tendinţa de încetinire se accentuează, în pofida angajamentului autorităţilor de a încuraja investiţiile interne pentru a susţine economica. Cererea internă a fost mai scăzută decât exporturile neaşteptat de solide”, a spus Kota Hirayama, economist senior pentru pieţe emergente la SMBC Nikko Securities în Tokyo.

După un nou declin puternic al acţiunilor chineze consemnat joi, guvernatorul băncii centrale, Yi Gang, a spus că evaluările nu corespund fundamentelor economice.

Yi şi alţi oficiali au promis măsuri care să atenueze problemele financiare ale companiilor şi să încurajeze băncile comerciale să crească finanţarea firmelor private.

Continuare
Comentează

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ECONOMIE

Șomajul a crescut în octombrie cu 0,2 puncte procentuale

CECCAR FM

Publicat

pe

În luna octombrie, rata șomajului în formă ajustată sezonier a fost de 5,3%, în creștere cu 0,2 puncte procentuale față de cea înregistrată în luna precedentă (5,1%). Rata șomajului la bărbați a fost cu 0,5 puncte procentuale mai mare decât la femei, anunță INS.

Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru luna octombrie a anului 2020 a fost de 477 mii persoane, în creştere atât față de luna precedentă (455 mii persoane), cât și față de aceeaşi lună a anului anterior (350 mii persoane).

Pe sexe, rata șomajului la bărbați a depășit-o cu 0,5 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 5,5% în cazul persoanelor de sex masculin și 5,0% în cazul celor de sex feminin).

Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata șomajului a fost estimată la 4,3% pentru luna octombrie 2020 (4,5% în cazul bărbaților și 4,1% în cel al femeilor). Numărul șomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezintă 75,4% din numărul total al șomerilor estimat pentru luna octombrie 2020, transmite Mediafax.

Continuare

ECONOMIE

Moneda digitală a Facebook a fost redenumită Diem

Criptomoneda Libra, susținută de Facebook, a fost redenumită „Diem”, într-un efort reînnoit de a obține aprobarea autorităților de reglementare, relatează Reuters.

CECCAR FM

Publicat

pe

Planurile pentru criptomonedă, lansate pentru prima dată de Facebook anul trecut, au fost modificate în aprilie, după ce autoritățile de reglementare și băncile centrale și-au exprimat îngrijorarea că ar putea slăbi stabilitatea financiară, ar putea eroda controlul asupra politicii monetare și ar putea amenința confidențialitatea.

Schimbarea numelui face parte dintr-o mișcare menită să sublinieze o structură mai simplă, a spus Stuart Levey, CEO al Asociației Diem din Geneva, care se află în spatele monedei digitale.

„Numele original a fost legat de o iterație timpurie a proiectului, care a avut parte de o recepție dificilă din partea autorităților de reglementare. Am schimbat dramatic această propunere”, a declarat Levey pentru Reuters.

Diem, care înseamnă „zi” în latină, își propune acum să lanseze inițial o monedă digitală cu sprijin unic, a adăugat el, citat de Mediafax.

El a refuzat să comenteze calendarul lansării, despre care Financial Times a raportat săptămâna trecută că ar putea începe încă din ianuarie, spunând doar că va continua doar după aprobarea de către autoritatea elvețiană de reglementare.

Facebook rămâne unul dintre cei 27 de membri ai Asociației Diem, fostă Asociația Libra.

Proiectul susține că va dezvolta politici privind combaterea spălării banilor, finanțării terorismului și respectării sancțiunilor și a renunțat la planurile anterioare de a permite oricui să se alăture rețelei sale.

Continuare

ECONOMIE

Economia Elveţiei a înregistrat cea mai mare creştere din ultimii 40 de ani

Economia elvețiană a înregistrat în trimestrul trei cel mai rapid ritm de creştere din ultimele patru decenii în condiţiile în care activitatea comercială şi-a revenit din colapsul cauzat de măsurile de lockdown, scrie Bloomberg.

CECCAR FM

Publicat

pe

Produsul Intern Brut a avansat cu 7,2% mulțumită creşterii consumului şi a investiţiilor în echipamente şi construcţii.

În trimestrul anterior, economia s-a prăbuşit cu 7%. În pofida recuperării record, economia este cu aproximativ 2% mai mică decât era înainte de pandemie.

Diferenţa este mult mai mică decât decalajele observate la marile economii din zona euro.

„În comparaţie cu ţările vecine, economia elvețiană a reuşit să facă faţă până acum crizei coronavirusului relativ nevătămată“, arată secretariatul de stat pentru afaceri economice, citat de Mediafax.

Elveţia ar putea evita o nouă contracţie în ultimul trimestru al acestui an deoarece guvernul a decis să nu introducă un al doilea blocaj pe scară largă, iar programele de şomaj parţial au protejat piaţa muncii.

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR Business Review

ceccar.ro

Trending