Connect with us

PROFESIA CONTABILĂ

CECCAR Arad: Simpozionul „Pavel Ciuce”, ediția a XVI-a. Aportul contabilității la dezvoltarea societății românești în contextul aniversării Centenarului Unirii

CECCAR FM

Publicat

pe

În perioada 19-20 octombrie a.c., Filiala CECCAR Arad a organizat cea de-a XVI-a ediție a Simpozionului „Pavel Ciuce”, cu tema Aportul contabilității la dezvoltarea societății românești în contextul aniversării Centenarului Unirii. Evenimentul a avut loc, ca de fiecare dată, în stațiunea Moneasa și, pe parcursul celor două zile, cei peste 130 de participanți – profesioniști contabili din Arad, Bihor, București, Iași, Hunedoara, Mehedinți, Satu Mare, Sălaj, Sibiu și Timiș – au discutat subiecte de mare interes pentru profesie.

Centenarul Marii Uniri și 97 de ani de istorie a profesiei contabile în  România nu sunt simple coincidențe, ci confirmarea dezvoltării organismului nostru profesional în cadrul României Mari. Creație sublimă a spiritului omenesc, contabilitatea a evoluat și s-a dezvoltat odată cu societatea românească, adaptându-se schimbărilor politice, economice și sociale, fiind considerată, indiferent de perioadă, oglinda trecutului, consilierul prezentului și ghidul indispensabil al viitorului”, au menționat oficialii Filialei CECCAR Arad. În mesajul adresat în deschiderea lucrărilor, prof. univ. dr. Dorel Mateș, președintele Filialei CECCAR Arad, a reiterat că organizarea acestui eveniment reprezintă un omagiu adus înaintașilor care au contribuit la înfăptuirea Marii Uniri și, totodată, are rolul de a evidenția aportul contabilității la dezvoltarea statului român modern.

Președintele Consiliului Superior al CECCAR, prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, s-a declarat încântat să participe din nou la acest simpozion, despre care a menționat că „și-a câștigat locul binemeritat în seria evenimentelor pe care Corpul le organizează la nivel național”.

În continuare, Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, a adus aprecieri profesiei contabile și reprezentanților acesteia din județ, acordând filialei cu acest prilej, împreună cu primarul Municipiului Arad, Gheorghe Falcă, cea mai înaltă distincție a administrației locale în semn de respect pentru contribuția adusă la dezvoltarea economică a județului.

După încheierea acestui moment solemn, conf. univ. dr. Carmen Hărău, președintele Filialei CECCAR Hunedoara și senator în Parlamentul României, a vorbit despre profesionalismul colegilor din Corp, despre care a remarcat că este „fundamental pentru rezistența societății, pentru că nimeni mai bine ca noi nu este în stare să consilieze, să păstreze în zona de egalitate și de siguranță agenții economici”.

Prefectul județului Arad, Florentina Horgea, prin intermediul Roxanei Hotea, inspector superior în cadrul Departamentului financiar-contabil al instituției, a transmis un mesaj de apreciere cu ocazia simpozionului, în care a menționat rolul profesioniștilor contabili în organizarea optimă și corectă a activității societăților comerciale și instituțiilor, manifestându-și, totodată, disponibilitatea pentru dialog instituțional în slujba interesului public.

Laura Istrate, prim-vicepreședinte al Uniunii Generale a Industriașilor din România (UGIR) – Filiala Arad, a mulțumit organizatorilor pentru onoarea de a fi invitată la simpozion, felicitând profesia contabilă și reprezentanții acesteia. De asemenea, Laura Istrate a amintit de buna colaborare între structura pe care o reprezintă și CECCAR, iar, la final, oficialul UGIR a transmis salutul mediului de afaceri local către participanții la simpozion.

Conf. univ. dr. Teodor Cilan, prorector al Universității „Aurel Vlaicu”, a transmis la eveniment mesajul prof. univ. dr. Ramona Lile, rectorul instituției. Conducerea instituției de învățământ superior a menționat de buna colaborare cu Filiala CECCAR Arad în scopul pregătirii tinerilor pentru ca aceștia să se poată integra ușor pe piața muncii. De asemenea, conf. univ. dr. Andrei Anghelina, prorector al Universității „Vasile Goldiș”, a transmis gânduri de bine din partea conducerii instituției universitare și a vorbit despre proiectele de cercetare științifică realizate în colaborare cu filiala CECCAR.

În primul panel al simpozionului, despre Aportul contabilității la dezvoltarea societății românești în contextul aniversării Centenarului Unirii au avut intervenții privind varii aspecte profesionale prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, Ramona Nicula și Maria Mornea, membre în Consiliului Superior al CECCAR, și președinții filialelor Arad – prof. univ. dr. Dorel Mateș, București – Andrei Aurel, expert contabil, Hunedoara – conf. univ. dr. Carmen Hărău, Mehedinți – Cristian Bosoancă, Sălaj – Sanda Guia.

În cadrul panelului doi, cu tema Provocări și oportunități pentru profesioniștii contabili, la 97 de ani de istorie a profesiei contabile în România, au fost prezentate lucrări privind următoarele subiecte: Expertul contabil, operator sau persoană împuternicită? Dar responsabil cu protecția datelor personale? (ec. jur. Amzulescu Marius); Considerații privind sustenabilitatea financiară a sistemului de pensii în România (prof. univ. dr. Nicolae Balteș, asist. univ. dr. Ștefania Amalia Jimon); Studiu privind determinarea impozitului specific la o entitate din domeniul turismului situată într-o localitate de interes național (asist. univ. dr. Oana Bogdan); Tratamentul contabil aferent provizioanelor pentru dezafectarea imobilizărilor corporale în viziunea OMFP nr. 2844/2016 (prof. univ. dr. Lucian Cernușca); Contabilitatea unor activități specifice silviculturii românești la 100 de ani de la Marea Unire (dr. ec. Ludovica Breban); Anul centenar și evocarea unei personalități – Grigore Trancu Iași (lect. univ. dr. Elena Cristina Dorneanu). Discuțiile panelului au fost moderate de prof. univ. dr. Dorel Mateș și prof. univ. dr. Lucian Cernușca.

Cel de-al treilea panel al simpozionului, Contabilitatea, auditul și fiscalitatea – Un trio pentru unitatea și viitorul profesiei contabile din România, a debutat cu prezentarea susținută de prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova și conf. univ. dr. Florina Adriana Popa, cu tema Provocări și oportunități actuale și de viitor pentru experții contabili în domeniul fiscalității. Prof. univ. dr. Horia Cristea a prezentat o lucrare despre Capacitatea de îndatorare, iar conf. univ. dr. Delia David, un studiu comparativ între metoda ABC și metoda tradițională privind calculul costului de producție. De asemenea, în cadrul ultimului panel au mai fost susținute comunicări despre Investigarea percepției profesioniștilor contabili cu privire la calitatea expertizelor contabile administrate în procesele civile (masterand Andrei Marius Olariu), Conceptul de prag de semnificație aplicat în contabilitate și audit (ec. Andreea Raluca Sava), respectiv Plan de afaceri – Model de accesare fonduri europene. Studiu de caz pentru un Cabinet de contabilitate (Amalia Simona Jurcuța, expert contabil). Lucrările celui de-al treilea panel au fost moderate de prof. univ. dr. Ovidiu Constantin Bunget și conf. univ. dr. Delia David.

Galerie foto

CECCAR Arad: Simpozionul „Pavel Ciuce”, ediția a XVI-a. Aportul contabilității la dezvoltarea societății românești în contextul aniversării Centenarului Unirii. CECCAR Arad: Simpozionul „Pavel Ciuce”, ediția a XVI-a. Aportul contabilității la dezvoltarea societății românești în contextul aniversării Centenarului Unirii. CECCAR Arad: Simpozionul „Pavel Ciuce”, ediția a XVI-a. Aportul contabilității la dezvoltarea societății românești în contextul aniversării Centenarului Unirii. CECCAR Arad: Simpozionul „Pavel Ciuce”, ediția a XVI-a. Aportul contabilității la dezvoltarea societății românești în contextul aniversării Centenarului Unirii.CECCAR Arad: Simpozionul „Pavel Ciuce”, ediția a XVI-a. Aportul contabilității la dezvoltarea societății românești în contextul aniversării Centenarului Unirii. CECCAR Arad: Simpozionul „Pavel Ciuce”, ediția a XVI-a. Aportul contabilității la dezvoltarea societății românești în contextul aniversării Centenarului Unirii. CECCAR Arad: Simpozionul „Pavel Ciuce”, ediția a XVI-a. Aportul contabilității la dezvoltarea societății românești în contextul aniversării Centenarului Unirii. CECCAR Arad: Simpozionul „Pavel Ciuce”, ediția a XVI-a. Aportul contabilității la dezvoltarea societății românești în contextul aniversării Centenarului Unirii.CECCAR Arad: Simpozionul „Pavel Ciuce”, ediția a XVI-a. Aportul contabilității la dezvoltarea societății românești în contextul aniversării Centenarului Unirii. CECCAR Arad: Simpozionul „Pavel Ciuce”, ediția a XVI-a. Aportul contabilității la dezvoltarea societății românești în contextul aniversării Centenarului Unirii. CECCAR Arad: Simpozionul „Pavel Ciuce”, ediția a XVI-a. Aportul contabilității la dezvoltarea societății românești în contextul aniversării Centenarului Unirii. CECCAR Arad: Simpozionul „Pavel Ciuce”, ediția a XVI-a. Aportul contabilității la dezvoltarea societății românești în contextul aniversării Centenarului Unirii.

Continuare
Comentează

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificare anti-roboți *

PROFESIA CONTABILĂ

CECCAR Buzău: Depunerea jurământului de către noii profesioniști contabili

Absolvenții examenului de aptitudini, sesiunea 2020, au depus jurământul profesional, recent, cu prilejul unei ceremonii organizate în acest scop de Filiala CECCAR Buzău.

CECCAR FM

Publicat

pe

Noii membri ai CECCAR și-au asumat, astfel, angajamentul de a respecta principiile Codului etic al profesioniștilor contabili și de a-și exercita profesia în interes public. Evenimentul a avut o încărcătură emoțională aparte, din perspectiva recunoașterii pregătirii intense pentru obținerea calificărilor de expert contabil, respectiv contabil autorizat.

La eveniment, desfășurat în condițiile respectării normelor de siguranță sanitară impuse de pandemie, au fost alături de proaspeții absolvenți membri ai conducerii CECCAR Buzău: ec. Gheorghe Pâsoi, președintele filialei; ec. Venera Cojocaru, președintele Comisiei de disciplină a filialei; ec. Adina Mărgineanu, directorul executiv; membrii Consiliului filialei și alți invitați.

Noii experți contabili și contabili autorizați au fost felicitați pentru promovarea examenului, fiind subliniate, totodată, importanța titlurilor profesionale de expert contabil și contabil autorizat, contribuția membrilor Corpului la dezvoltarea economică și, nu în ultimul rând, rolul social al acestora.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF – 1 martie 2021

CECCAR FM

Publicat

pe

Acord în privința unui CbCR public

La 25 februarie, Consiliul Competitivitate a ajuns la un acord în privința propunerii Comisiei Europene privind raportare publică pentru fiecare țară în parte („country-by-country reporting” – CbCR public), care ar impune companiilor obligația de a face publice anumite date contabile, precum cifra de afaceri sau impozitele plătite. Franța, Italia, Belgia, România, Austria, Polonia, Spania, Finlanda, Grecia, Bulgaria, Danemarca, Țările de Jos și Slovenia și-au exprimat în mod explicit sprijinul față de această propunere. În schimb, Ungaria, Irlanda, Republica Cehă, Suedia, Luxemburg și Malta nu au susținut propunerea deoarece consideră că acest consiliu nu este forumul adecvat pentru o dezbatere politică pe această temă. În opinia acestora, propunerea ar trebui negociată ca text fiscal, atât la nivel unanim, cât și în cadrul Consiliului ECOFIN. Germania s-a abținut din motive de politică internă, iar Lituania și Slovacia, care au susținut această propunere în trecut, nu au luat cuvântul în cadrul reuniunii Consiliului. Următorul pas este ca, la 3 martie a.c., reprezentanții permanenți ai statelor membre UE (Coreperul) să aprobe mandatul de negociere al Consiliului Uniunii Europene pentru a putea demara negocierile cu Parlamentul European privind textul propunerii. Printre negociatorii din cadrul Parlamentului European se vor număra coraportorii Evelyn Regner (Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților, Austria) și Iban García del Blanco (Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților, Spania).

Subcomisia FISC dezbate cazul Cum-Ex și raportul privind impozitarea digitală

La 24 februarie a.c., Subcomisia FISC din cadrul Parlamentului European a organizat o ședință în care a discutat împreună cu un grup de experți despre sistemele de reținere la sursă de tipul „Cum-Ex” și „Cum-Cum” . Cazul Cum-Ex din anul 2018 a adus în atenția publicului o suspiciune de evaziune fiscală în care au fost implicate diverse bănci din mai multe state membre UE, care a cauzat pierderi de venituri fiscale de până la 55 de miliarde de euro. Fabrizio Planta, directorul Autorității europene pentru valori mobiliare și piețe – ESMA, a subliniat faptul că în luna septembrie a anului trecut, ESMA a publicat un raport în care a concluzionat că schemele de tip „Cum-Ex” și „Cum-Cum” intră sub incidența politicilor fiscale europene și a propus amendamente legislative pentru a îmbunătății capacitatea de depistare a acestora. Christoph Spengel, profesor în cadrul Universității din Mannheim, specializat în impozitare corporativă internațională, a remarcat că astfel de scheme nu dispărut complet din Germania în urma scandalului. Eurodeputații au solicitat ESMA să continue ancheta privind sistemele de tipul „Cum-Ex” și „Cum-Cum” pentru a asigura că lacunele din cadrul juridic în vigoare, care au prilejuit existența acestora, nu mai există. În aceeași zi, subcomisia FISC a discutat și raportul privind impozitarea digitală, întocmit de Martin Hlaváček (Partidul Renew Europe, Republica Cehă) și Andreas Schwab (Partidul Popular European, Germania). În cadrul acestei discuții, europarlamentarii au subliniat faptul că speră să se ajungă la un acord internațional în această privință până la mijlocul anului 2021, însă UE nu ar trebui să rămână pasivă în această perioadă, ci ar trebui să elaboreze propuneri legislative care să asigure o impozitare echitabilă a companiilor digitale din UE.

Dominica a fost inclusă pe „lista neagră” a UE

La 22 februarie a.c., Consiliul Uniunii Europene a adoptat o concluzie revizuită privind lista UE a jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale. Ca urmare, Dominica a fost inclusă în Anexa I a listei UE a jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale, iar Barbados a fost exclus din aceasta. Jamaica a fost inclusă în Anexa II a listei, după ce acest stat s-a angajat să-și modifice regimul fiscal dăunător, în timp ce Maroc, Sfânta Lucia și Namibia au fost excluse complet de pe listă ca urmare a faptului că și-au îndeplinit angajamentele. Australiei, Iordaniei, Republicii Maldive și Turciei le-a fost acordat un nou termen-limită pentru a-și îndeplini angajamentele asumate.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Se prelungește termenul-limită pentru depunerea rapoartelor: 7 martie 2021

CECCAR FM

Publicat

pe

Vă informăm că sâmbătă, 27 februarie 2021, s-a înregistrat o avarie la rețeaua de distribuție a energiei electrice, care a afectat zona în care se află sediul CECCAR și care a condus la întreruperea bruscă a alimentării cu energie electrică pentru câteva ore. Ca urmare a acestui incident, a fost afectată buna funcționare a platformei de raportare, înregistrându-se ulterior dificultăți în accesarea acesteia. Vă comunicăm că în prezent se lucrează la remedierea problemelor.

În aceste condiții, termenul-limită pentru depunerea rapoartelor de activitate pentru a beneficia de facilitățile financiare pentru plata cotizației se prelungește până la 7 martie 2021.

Pentru a putea beneficia de facilitățile financiare pentru plata cotizației, este necesar să efectuați plata cotizației cel târziu astăzi, 1 martie 2021, prin transfer bancar (în cazuri excepționale și numerar la sediul filialei), și să depuneți raportul de activitate cel târziu la data de 7 martie 2021.

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR Business Review

ceccar.ro

Trending