Rețele sociale

PROFESIA CONTABILĂ

CECCAR Arad: Simpozionul „Pavel Ciuce”, ediția a XVI-a. Aportul contabilității la dezvoltarea societății românești în contextul aniversării Centenarului Unirii

Radio CECCAR FM

În perioada 19-20 octombrie a.c., Filiala CECCAR Arad a organizat cea de-a XVI-a ediție a Simpozionului „Pavel Ciuce”, cu tema Aportul contabilității la dezvoltarea societății românești în contextul aniversării Centenarului Unirii. Evenimentul a avut loc, ca de fiecare dată, în stațiunea Moneasa și, pe parcursul celor două zile, cei peste 130 de participanți – profesioniști contabili din Arad, Bihor, București, Iași, Hunedoara, Mehedinți, Satu Mare, Sălaj, Sibiu și Timiș – au discutat subiecte de mare interes pentru profesie.

Centenarul Marii Uniri și 97 de ani de istorie a profesiei contabile în  România nu sunt simple coincidențe, ci confirmarea dezvoltării organismului nostru profesional în cadrul României Mari. Creație sublimă a spiritului omenesc, contabilitatea a evoluat și s-a dezvoltat odată cu societatea românească, adaptându-se schimbărilor politice, economice și sociale, fiind considerată, indiferent de perioadă, oglinda trecutului, consilierul prezentului și ghidul indispensabil al viitorului”, au menționat oficialii Filialei CECCAR Arad. În mesajul adresat în deschiderea lucrărilor, prof. univ. dr. Dorel Mateș, președintele Filialei CECCAR Arad, a reiterat că organizarea acestui eveniment reprezintă un omagiu adus înaintașilor care au contribuit la înfăptuirea Marii Uniri și, totodată, are rolul de a evidenția aportul contabilității la dezvoltarea statului român modern.

Președintele Consiliului Superior al CECCAR, prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, s-a declarat încântat să participe din nou la acest simpozion, despre care a menționat că „și-a câștigat locul binemeritat în seria evenimentelor pe care Corpul le organizează la nivel național”.

În continuare, Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, a adus aprecieri profesiei contabile și reprezentanților acesteia din județ, acordând filialei cu acest prilej, împreună cu primarul Municipiului Arad, Gheorghe Falcă, cea mai înaltă distincție a administrației locale în semn de respect pentru contribuția adusă la dezvoltarea economică a județului.

După încheierea acestui moment solemn, conf. univ. dr. Carmen Hărău, președintele Filialei CECCAR Hunedoara și senator în Parlamentul României, a vorbit despre profesionalismul colegilor din Corp, despre care a remarcat că este „fundamental pentru rezistența societății, pentru că nimeni mai bine ca noi nu este în stare să consilieze, să păstreze în zona de egalitate și de siguranță agenții economici”.

Prefectul județului Arad, Florentina Horgea, prin intermediul Roxanei Hotea, inspector superior în cadrul Departamentului financiar-contabil al instituției, a transmis un mesaj de apreciere cu ocazia simpozionului, în care a menționat rolul profesioniștilor contabili în organizarea optimă și corectă a activității societăților comerciale și instituțiilor, manifestându-și, totodată, disponibilitatea pentru dialog instituțional în slujba interesului public.

Laura Istrate, prim-vicepreședinte al Uniunii Generale a Industriașilor din România (UGIR) – Filiala Arad, a mulțumit organizatorilor pentru onoarea de a fi invitată la simpozion, felicitând profesia contabilă și reprezentanții acesteia. De asemenea, Laura Istrate a amintit de buna colaborare între structura pe care o reprezintă și CECCAR, iar, la final, oficialul UGIR a transmis salutul mediului de afaceri local către participanții la simpozion.

Conf. univ. dr. Teodor Cilan, prorector al Universității „Aurel Vlaicu”, a transmis la eveniment mesajul prof. univ. dr. Ramona Lile, rectorul instituției. Conducerea instituției de învățământ superior a menționat de buna colaborare cu Filiala CECCAR Arad în scopul pregătirii tinerilor pentru ca aceștia să se poată integra ușor pe piața muncii. De asemenea, conf. univ. dr. Andrei Anghelina, prorector al Universității „Vasile Goldiș”, a transmis gânduri de bine din partea conducerii instituției universitare și a vorbit despre proiectele de cercetare științifică realizate în colaborare cu filiala CECCAR.

În primul panel al simpozionului, despre Aportul contabilității la dezvoltarea societății românești în contextul aniversării Centenarului Unirii au avut intervenții privind varii aspecte profesionale prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, Ramona Nicula și Maria Mornea, membre în Consiliului Superior al CECCAR, și președinții filialelor Arad – prof. univ. dr. Dorel Mateș, București – Andrei Aurel, expert contabil, Hunedoara – conf. univ. dr. Carmen Hărău, Mehedinți – Cristian Bosoancă, Sălaj – Sanda Guia.

În cadrul panelului doi, cu tema Provocări și oportunități pentru profesioniștii contabili, la 97 de ani de istorie a profesiei contabile în România, au fost prezentate lucrări privind următoarele subiecte: Expertul contabil, operator sau persoană împuternicită? Dar responsabil cu protecția datelor personale? (ec. jur. Amzulescu Marius); Considerații privind sustenabilitatea financiară a sistemului de pensii în România (prof. univ. dr. Nicolae Balteș, asist. univ. dr. Ștefania Amalia Jimon); Studiu privind determinarea impozitului specific la o entitate din domeniul turismului situată într-o localitate de interes național (asist. univ. dr. Oana Bogdan); Tratamentul contabil aferent provizioanelor pentru dezafectarea imobilizărilor corporale în viziunea OMFP nr. 2844/2016 (prof. univ. dr. Lucian Cernușca); Contabilitatea unor activități specifice silviculturii românești la 100 de ani de la Marea Unire (dr. ec. Ludovica Breban); Anul centenar și evocarea unei personalități – Grigore Trancu Iași (lect. univ. dr. Elena Cristina Dorneanu). Discuțiile panelului au fost moderate de prof. univ. dr. Dorel Mateș și prof. univ. dr. Lucian Cernușca.

Cel de-al treilea panel al simpozionului, Contabilitatea, auditul și fiscalitatea – Un trio pentru unitatea și viitorul profesiei contabile din România, a debutat cu prezentarea susținută de prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova și conf. univ. dr. Florina Adriana Popa, cu tema Provocări și oportunități actuale și de viitor pentru experții contabili în domeniul fiscalității. Prof. univ. dr. Horia Cristea a prezentat o lucrare despre Capacitatea de îndatorare, iar conf. univ. dr. Delia David, un studiu comparativ între metoda ABC și metoda tradițională privind calculul costului de producție. De asemenea, în cadrul ultimului panel au mai fost susținute comunicări despre Investigarea percepției profesioniștilor contabili cu privire la calitatea expertizelor contabile administrate în procesele civile (masterand Andrei Marius Olariu), Conceptul de prag de semnificație aplicat în contabilitate și audit (ec. Andreea Raluca Sava), respectiv Plan de afaceri – Model de accesare fonduri europene. Studiu de caz pentru un Cabinet de contabilitate (Amalia Simona Jurcuța, expert contabil). Lucrările celui de-al treilea panel au fost moderate de prof. univ. dr. Ovidiu Constantin Bunget și conf. univ. dr. Delia David.

Galerie foto

CECCAR Arad: Simpozionul „Pavel Ciuce”, ediția a XVI-a. Aportul contabilității la dezvoltarea societății românești în contextul aniversării Centenarului Unirii. CECCAR Arad: Simpozionul „Pavel Ciuce”, ediția a XVI-a. Aportul contabilității la dezvoltarea societății românești în contextul aniversării Centenarului Unirii. CECCAR Arad: Simpozionul „Pavel Ciuce”, ediția a XVI-a. Aportul contabilității la dezvoltarea societății românești în contextul aniversării Centenarului Unirii. CECCAR Arad: Simpozionul „Pavel Ciuce”, ediția a XVI-a. Aportul contabilității la dezvoltarea societății românești în contextul aniversării Centenarului Unirii.CECCAR Arad: Simpozionul „Pavel Ciuce”, ediția a XVI-a. Aportul contabilității la dezvoltarea societății românești în contextul aniversării Centenarului Unirii. CECCAR Arad: Simpozionul „Pavel Ciuce”, ediția a XVI-a. Aportul contabilității la dezvoltarea societății românești în contextul aniversării Centenarului Unirii. CECCAR Arad: Simpozionul „Pavel Ciuce”, ediția a XVI-a. Aportul contabilității la dezvoltarea societății românești în contextul aniversării Centenarului Unirii. CECCAR Arad: Simpozionul „Pavel Ciuce”, ediția a XVI-a. Aportul contabilității la dezvoltarea societății românești în contextul aniversării Centenarului Unirii.CECCAR Arad: Simpozionul „Pavel Ciuce”, ediția a XVI-a. Aportul contabilității la dezvoltarea societății românești în contextul aniversării Centenarului Unirii. CECCAR Arad: Simpozionul „Pavel Ciuce”, ediția a XVI-a. Aportul contabilității la dezvoltarea societății românești în contextul aniversării Centenarului Unirii. CECCAR Arad: Simpozionul „Pavel Ciuce”, ediția a XVI-a. Aportul contabilității la dezvoltarea societății românești în contextul aniversării Centenarului Unirii. CECCAR Arad: Simpozionul „Pavel Ciuce”, ediția a XVI-a. Aportul contabilității la dezvoltarea societății românești în contextul aniversării Centenarului Unirii.

PROFESIA CONTABILĂ

Prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, vicepreședinte al CECCAR, reales membru al Consiliului ETAF

Radio CECCAR FM

Adunarea Generală a membrilor European Tax Adviser Federation (ETAF) s-a reunit la Bruxelles pentru a-și alege noua conducere și a discuta strategia organismului pentru 2024, aceea de a urmări și de a evalua toate inițiativele UE în domeniul fiscal și pe probleme profesionale. Cu acest prilej, prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, expert contabil și vicepreședinte al CECCAR, a fost reales ca membru în Consiliul ETAF pentru un nou mandat.

Înființată în decembrie 2015, ETAF este o organizație europeană care reunește 215.000 de profesioniști în domeniul fiscal din Franța, Germania, Belgia, România, Ungaria, Austria și Croația. Principalele obiective urmărite de ETAF sunt: furnizarea de opinii specializate în domeniul fiscal factorilor decizionali ai UE, promovarea bunei legiferări în domeniul fiscal, îmbunătățirea standardelor de calitate și a cunoștințelor profesioniștilor din domeniu, contribuirea la combaterea abuzurilor fiscale și a activităților ilegale, urmărirea elaborării unor reglementări profesionale sustenabile, creșterea transparenței, protejarea confidențialității și independenței profesiei și sprijinirea întreprinderilor într-un mediu globalizat.

În vederea îndeplinirii acestor obiective, ETAF colaborează strâns cu factorii decizionali de la nivelul UE, participând la consultările și ședințele relevante, promovează dialogul între structurile UE și părțile interesate, elaborează propuneri și pune în legătură actorii principali din domeniul fiscal, profesional și mediul de afaceri.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Ghid de inițiere în 5 pași pentru o tranziție sustenabilă a IMM-urilor

Radio CECCAR FM

Tranziția sustenabilă este un efort colectiv și un aspect ce privește întreaga societate. În calitate de elemente esențiale ale economiei europene, întreprinderile mici și mijlocii (IMM) au de jucat un rol esențial. Tranziția prezintă provocări, dar oferă și oportunități. Totuși, poate fi descurajator să începi să îți imaginezi, înainte de a fi complet informat, modul în care tranziția sustenabilă afectează o afacere.

Documentul elaborat și publicat de Accountancy Europe, Ghid de inițiere în 5 pași pentru o tranziție sustenabilă a IMM-urilorprezintă primii 5 pași pe care un IMM îi poate face pentru a-și începe călătoria sustenabilă. Este vital să inițiați procesul, chiar și cu pași mici, și să începeți treptat să pregătiți afacerea pentru ceea ce va urma.

IMM-urile se confruntă cu presiuni și așteptări din ce în ce mai mari pentru a-și face afacerile mai sustenabile și pentru a începe să raporteze cu privire la performanța lor în materie de sustenabilitate. Simultan, le sunt prezentate noi perspective, cum ar fi finanțarea verde și satisfacerea cerințelor consumatorilor, care pot aduce oportunități de afaceri favorabile.

Unele IMM-uri iau deja măsuri proactive pentru a-și adapta afacerile. Totuși, în același timp, multe IMM-uri și consilierii acestora sunt nesiguri cu privire la așteptările pe care trebuie să le îndeplinească și la standardele sau criteriile pe care să le urmeze. Mai mult, unele aspecte legate de sustenabilitate pot fi mai relevante pentru anumite IMM-uri decât pentru altele.

Documentul a fost întocmit de Accountancy Europe în colaborare cu Ecopreneur.eu – Federația Întreprinderilor Europene Sustenabile și European Association of Cooperative Banks (EACB). De asemenea, acesta include informații obținute din interviuri cu profesioniștii contabili din practicile mici și mijlocii (SMP-uri) din întreaga Europă care oferă servicii de sustenabilitate pentru clienții IMM-uri.

Documentul informativ este disponibil în limba română pe site-ul CECCAR, secțiunea Publicații­–Organisme internaționale–Alte documente de interes.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Schimbarea paradigmei în business: Raportarea de sustenabilitate și rolul activ al profesioniștilor contabili în asigurarea competitivității afacerilor în lanțul de valoare global

Radio CECCAR FM

La începutul acestei luni, CECCAR a participat, prin prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, expert contabil, vicepreședinte în Consiliul superior al CECCAR, la business breakfastul organizat de Camera de Comerț și Industrie București pe tema raportării de sustenabilitate, eveniment ce a reunit, la Palatul CCIB, profesioniști din domeniul financiar-contabil, autorități de reglementare și reprezentanți ai mediului de afaceri.

Evenimentul a fost organizat în contextul noilor reglementări privind raportarea de durabilitate, conform OMF nr. 85/2024, publicat în Monitorul Oficial nr. 75 din 26 ianuarie 2024. Aceste reglementări sunt parte integrantă a transpunerii Directivei (UE) 2022/2.464 a Parlamentului European și a Consiliului, cunoscută sub numele de Directiva CSRD – Corporate Sustainability Reporting Directive.

Robert-Aurelian Șova a punctat faptul că profesioniștii contabili și organizațiile profesionale de contabilitate au un rol direct și activ în realizarea unei raportări extinse, care oferă o imagine exhaustivă a valorii sustenabile a afacerii în timp. „S-a schimbat paradigma în domeniul financiar-contabil, în business, iar aspectele ce țin de mediu sunt foarte importante. Se face trecerea de la oferirea de servicii contabile tradiționale la raportarea integrată. Companiile, indiferent de mărimea acestora, trebuie să se adapteze la aceste transformări pentru a rămâne competitive în lanțul de valoare al businessurilor globale”, a declarat vicepreședintele CECCAR.

Prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova a mai spus că, în contextul tendințelor și preocupărilor din ce în ce mai intense privind raportarea ESG (mediu, social, de guvernanță), CECCAR a întreprins acțiuni la diferite niveluri: integrarea ca membru în organizațiile internaționale reprezentative pentru cadrul de raportare ESG, crearea unui portal de informații în materie de ESG pentru părțile interesate, actualizarea programelor de educație contabilă profesională pentru dezvoltarea inițială și continuă a membrilor. În plus, CECCAR a luat măsura extinderii competențelor profesioniștilor contabili prin organizarea de cursuri dedicate. Participarea la evenimente pe această temă, consolidarea parteneriatului cu autoritățile de reglementare și promovarea raportării ESG prin crearea de rețele de afaceri sunt alte direcții de acțiune pe care CECCAR se concentrează pentru a veni în sprijinul membrilor care să ofere servicii integrate potrivite nevoilor mediului de afaceri.

„Suntem primul organism profesional din Europa care s-a alăturat SASB – Sustainability Accounting Standards Board, devenind membru în 2020. În iunie 2021, fuziunea dintre Consiliul Internațional de Raportare Integrată și SASB într-o organizație unificată – Value Reporting Foundation – a fost formalizată. În noiembrie 2021, Fundația IFRS a anunțat consolidarea nou-creatului International Sustainability Standards Board cu Climate Disclosure Standards Board și Value Reporting Foundation”, a conchis oficialul CECCAR.

Mai multe detalii puteți afla accesând pagina evenimentului.

Continuare

Trending