Rețele sociale

PROFESIA CONTABILĂ

Newsletterul ETAF din 19 noiembrie – Proiectul de raport al Comisiei TAX3, anunțul Angelei Merkel cu privire la impozitarea economiei digitale și decizia Tribunalului UE cu privire la regimul fiscal din Spania

Radio CECCAR FM

Proiectul de raport al Comisiei TAX3

Miercuri, 14 noiembrie a.c., la Strasbourg, deputații europeni Ludek Niedermayer (PPE, Republica Cehă) și Jeppe Kofod (S&D, Danemarca) au prezentat proiectul de raport cu recomandările inițiale în cadrul Comisiei TAX3 – Infracțiuni financiare, evaziune fiscală și evitarea obligațiilor financiare.

Cei doi co-raportori au subliniat necesitatea adoptării unei reforme urgente a sistemelor fiscale naționale și internaționale. Raportul conține recomandări cu privire la lupta împotriva evitării obligațiilor financiare, evaziunii fiscale, planificării fiscale agresive, reînnoirea impozitării întreprinderilor, înăsprirea acțiunilor împotriva spălării banilor, fraudei în materie de TVA, o mai bună protecție a denunțătorilor și jurnaliștilor. Printre altele, raportul prevede un cadru legal modernizat pentru o mai bună impozitare, o bază fiscală consolidată comună (CCCTB), sistemul „definitiv” de TVA și reguli privind impozitarea economiei digitale.

Acesta este primul proiect de recomandări, ce urmează să fie prezentat în Comisia TAX3 în data de 27 noiembrie a.c., urmând ca membrii să aducă amendamente până în 17 decembrie a.c.  Votul final din comisie va avea loc în data de 27 februarie 2019, urmat de votul în plen în luna martie a anului viitor.

Mai multe informații găsiți pe site-ul Parlamentului European

Germania încă ezită cu privire la impozitarea economiei digitale

Marți, 13 noiembrie a.c., într-un discurs privind viitorul Uniunii Europene susținut în Parlamentul European de la Strasbourg, cancelarul german Angela Merkel a reiterat faptul că Germania caută o soluție internațională înainte de adoptarea directivei propuse de Comisia Europeană privind impozitarea platformelor digitale, iar, în cazul în acest lucru nu este posibil, Germania va susține o soluție europeană. Ministrul german al Finanțelor, Olaf Scholz, a sprijinit abordarea Franței (adoptarea oficială a Directivei la 4 decembrie 2018, urmând ca aceasta să fie aplicată până la sfârșitul anului 2020), însă cu precizarea că, în cazul în care nu se va ajunge la un acord la nivelul OCDE înainte de vara anului 2020, aplicarea urmează să fie amânată până în ianuarie 2021.

Informații suplimentare, disponibile pe site-ul Guvernului Germaniei

Decizia Tribunalului cu privire la regimul fiscal din Spania

Joi, 15 noiembrie a.c., Tribunalul Uniunii Europene a confirmat două decizii ale Comisiei Europene din 2009 și 2011, conform cărora regimul fiscal spaniol cu privire la deducerea din fondul comercial financiar constituie ajutor de stat incompatibil cu piața unică. În conformitate cu o măsură fiscală introdusă în legislația spaniolă privind impozitul pe profit în 2001, o societate care deține acțiuni (minimum 5% pe o perioadă de cel puțin un an) dintr-o companie străină poate deduce fondul comercial rezultat din impozitele aferente. Această deducere are forma unei amortizări din baza unitară de evaluare, a impozitului pe profit plătit de această întreprindere. Societățile care dețin acțiuni în societăți cu sediul în Spania în scopuri fiscale nu pot obține o astfel de deducere. Aplicând metoda în trei trepte, Tribunalul concluzionează că măsura în cauză este selectivă, chiar dacă avantajul pe care îl prevede este accesibil tuturor întreprinderilor care sunt supuse impozitului pe profit în Spania.

Accesați aici comunicatul de presă al Tribunalului UE

Pentru a consulta newsletter-ul complet, vă rugăm să accesați site-ul ETAF.

PROFESIA CONTABILĂ

CECCAR Maramureș: Întâlniri cu elevii care vor participa la faza județeană a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă, ediția a II-a

Radio CECCAR FM

În perioada 1-5 aprilie, președintele Filialei CECCAR Maramureș, conf. univ. dr. Constantin Cucoșel, a participat la întâlniri cu elevii de la cinci licee din județul Maramureș, ocazie cu care s-au discutat aspecte privind regulamentul de organizare a celei de-a II-a ediții a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă. Concursul este organizat de Ministerul Educației, în parteneriat cu Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România. Întâlnirile au avut loc la Liceul Tehnologic „Marmația” din Sighetu Marmației, Liceul din Borșa, Liceul Teologic Penticostal din Baia Mare, Colegiul Economic „Nicolae Titulescu” din Baia Mare și Liceul Tehnologic Agricol „Alexiu Berinde” din Seini.

Faza județeană a competiției, desfășurată cu sprijinul inspectoratelor școlare județene, este programată să se desfășoare la data de 19 aprilie a.c. Concursul susține educația tinerilor în domeniul financiar-contabil și își propune să contribuie la formarea noilor generații de profesioniști în domeniu. Competiția se adresează elevilor de liceu, din clasele a XI-a, filieră tehnologică, profil Servicii, calificarea profesională Tehnician în activități economice, oferindu-le oportunitatea de a-și demonstra și dezvolta cunoștințele teoretice și aplicative într-un cadru competitiv stimulativ.

Cu această ocazie au fost prezentate rolul și importanța CECCAR în formarea viitorilor profesioniști contabili și etapele necesare accesului la profesie.

(Copyright foto: ltmarmatia.ro) 

Galerie foto

CECCAR Maramureș: Întâlniri cu elevii care vor participa la faza județeană a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă, ediția a II-a
CECCAR Maramureș: Întâlniri cu elevii care vor participa la faza județeană a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă, ediția a II-a
CECCAR Maramureș: Întâlniri cu elevii care vor participa la faza județeană a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă, ediția a II-a

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

CECCAR a publicat traducerea în limba română a seriei privind managementul calității dedicată întreprinderilor mici, elaborată de IAASB

Radio CECCAR FM

În decembrie 2020, Consiliul pentru Standarde Internaționale de Audit și Asigurare (IAASB) a emis trei standarde privind managementul calității noi și revizuite care consolidează și modernizează abordarea firmei cu privire la managementul calității:

• Standardul Internațional privind Managementul Calității (ISQM) 1,

• ISQM 2, Revizuirea calității misiunilor, și

• ISA 220 (revizuit), Managementul calității pentru un audit al situațiilor financiare.

În acest context a fost emisă seria privind managementul calității: implementarea de către întreprinderile mici, concepută pentru a oferi sprijin practic firmelor mici în ceea ce privește implementarea ISQM 1 și ISQM 2, precum și standardele și amendamentele conexe.

Partea I-a este dedicată pregătirii pentru noile standarde de management al calității, iar Partea a II-a elaborării unui plan de implementare dedicat.

Seria include discuții și exemple ilustrative referitoare la firmele mici. Nu uitați că termenul „firmă” este definit pentru a include și un practician individual. Firmele mici se prezintă sub diferite dimensiuni și activează în baza a numeroase structuri diferite. Tratarea tuturor posibilităților diferite nu ar fi posibilă, dar seria are în vedere următoarele scenarii posibile:

• Practician individual fără personal

• Practician individual cu personal și

• Firmă cu 2-5 parteneri cu personal.

Documentele sunt elaborate pentru a oferi sfaturi și îndrumări pentru o implementare practică și tratează:

● identificarea obiectivelor dumneavoastră referitoare la calitate;

● realizarea procesului dumneavoastră de evaluare a riscurilor la adresa calității;

● identificarea răspunsurilor existente la acele riscuri la adresa calității (cunoscute și ca politici și/sau proceduri ori „controale”); și

● implementarea, documentarea și comunicarea sistemului dumneavoastră de management al calității (SOQM-ului).

Documentele sunt disponibile în limba română pe site-ul CECCAR, secțiunea Publicații–Organisme internaționale–Norme Profesionale și ghiduri.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, vicepreședinte al CECCAR, reales membru al Consiliului ETAF

Radio CECCAR FM

Adunarea Generală a membrilor European Tax Adviser Federation (ETAF) s-a reunit la Bruxelles pentru a-și alege noua conducere și a discuta strategia organismului pentru 2024, aceea de a urmări și de a evalua toate inițiativele UE în domeniul fiscal și pe probleme profesionale. Cu acest prilej, prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, expert contabil și vicepreședinte al CECCAR, a fost reales ca membru în Consiliul ETAF pentru un nou mandat.

Înființată în decembrie 2015, ETAF este o organizație europeană care reunește 215.000 de profesioniști în domeniul fiscal din Franța, Germania, Belgia, România, Ungaria, Austria și Croația. Principalele obiective urmărite de ETAF sunt: furnizarea de opinii specializate în domeniul fiscal factorilor decizionali ai UE, promovarea bunei legiferări în domeniul fiscal, îmbunătățirea standardelor de calitate și a cunoștințelor profesioniștilor din domeniu, contribuirea la combaterea abuzurilor fiscale și a activităților ilegale, urmărirea elaborării unor reglementări profesionale sustenabile, creșterea transparenței, protejarea confidențialității și independenței profesiei și sprijinirea întreprinderilor într-un mediu globalizat.

În vederea îndeplinirii acestor obiective, ETAF colaborează strâns cu factorii decizionali de la nivelul UE, participând la consultările și ședințele relevante, promovează dialogul între structurile UE și părțile interesate, elaborează propuneri și pune în legătură actorii principali din domeniul fiscal, profesional și mediul de afaceri.

Continuare
PROFESIA CONTABILĂacum 8 ore

CECCAR Maramureș: Întâlniri cu elevii care vor participa la faza județeană a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă, ediția a II-a

PROFESIA CONTABILĂacum 9 ore

CECCAR a publicat traducerea în limba română a seriei privind managementul calității dedicată întreprinderilor mici, elaborată de IAASB

ECONOMIEacum 9 ore

A fost stabilită Procedura de implementare a Programului IMM Plus

ECONOMIEacum 9 ore

ANAF: Dotarea cu AMEF, obligatorie și la automatele comerciale

ECONOMIEacum 9 ore

A doua ediție din acest an a programului de titluri de stat Fidelis, marcată de trei recorduri

PROFESIA CONTABILĂacum o zi

Prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, vicepreședinte al CECCAR, reales membru al Consiliului ETAF

PROFESIA CONTABILĂacum o zi

Ghid de inițiere în 5 pași pentru o tranziție sustenabilă a IMM-urilor

PROFESIA CONTABILĂacum o zi

Schimbarea paradigmei în business: Raportarea de sustenabilitate și rolul activ al profesioniștilor contabili în asigurarea competitivității afacerilor în lanțul de valoare global

ECONOMIEacum o zi

MF propune noi reglementări privind înregistrarea în contabilitate a unor impozite

ECONOMIEacum o zi

ANAF propune extinderea listei bunurilor care fac obiectul monitorizării prin Sistemul RO e-Transport

Teodor Brates
ÎNREGISTRĂRIacum 2 zile

Economia la bani mărunți – Ediția din 16.04.2024

ECONOMIEacum 2 zile

FMI a revizuit în scădere estimările privind creșterea economiei românești în acest an

Trending