Connect with us

ECONOMIE

BCE va anunţa oficial încheierea programului de achiziţii de obligaţiuni

CECCAR FM

Publicat

pe

Banca Centrală Europeană (BCE) va anunţa în mod oficial, joi, încheierea programului de obligaţiuni, dar îşi va reduce estimările referitoare la perspectivele de creştere economică, mărind probabilitatea ca viitoarele măsuri de eliminare a măsurilor de stimulare să fie amânate, transmite Reuters, potrivit News.ro.

Sfârşitul achiziţiilor de obligaţiuni, semnalat de mult timp, va trebui să fie ireversibil, pentru credibilitatea BCE, dar, având în vedere încetinirea creşterii economice, tensiunile bugetare din Franţa şi Italia, blocajul politic referitor la Brexit şi riscul războiului comercial, preşedintele BCE Mario Draghi va susţine alte forme de sprijin.

Draghi va avea nevoie să pară suficient de încrezător pentru a justifica oprirea programului de achiziţii de obligaţiuni în valoare de 2.600 de miliarde de euro, derulat pe parcursul a patru ani pentru suplimentarea lichidităţilor, dar şi suficient de îngrijorat pentru a menţine aşteptările investitorilor că înăsprirea politicii monetare va fi lentă.

”Sfârşitul programului de relaxare cantitativă pare să fie mai degrabă sfârşitul muniţiilor decât bazată pe perspective economice convingătoare”, a declarat un economist al Societe Generale, Anatoli Annenkov.

Problema BCE este că creşterea economică este mai slabă decât se aşteptau economiştii în urmă cu doar câteva săptămâni, în timp ce accelerarea inflaţiei de bază nu s-a materializat, punând sub semnul întrebării estimările băncii centrale.

Rata inflaţiei, principalul obiectiv al BCR, se apropie acum de ţinta de aproape 2% a instituţiei şi chiar uşor mai ridicată în Germania, unde a ajuns la 2,2% în noiembrie.

Scăderea preţurilor petrolului sugerează însă o încetinire a inflaţiei în lunile viitoare, în timp ce creşterea puternică a salariilor nu se reflectă în preţuri.

Pe fondul acestor complicaţii, BCE va reduce probabil estimările referitoare la creşterea economică şi inflaţia de bază şi ar putea fi ceva mai pesimistă în privinţa riscurilor, în timp ce Draghi ar urma să afirme că creşterea revine la normal după avansul rapid din ultima perioadă.

Partea bună este că agitaţia de pe piaţa italiană a obligaţiunilor s-a calmat în ultimele săptămâni, iar  randamentele obligaţiunilor guvernamentale au scăzut joi, după ce guvernul a redus ţinta de deficit pentru 2019 la 2,04%.

Continuare
Comentează

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ECONOMIE

Șomajul a crescut în octombrie cu 0,2 puncte procentuale

CECCAR FM

Publicat

pe

În luna octombrie, rata șomajului în formă ajustată sezonier a fost de 5,3%, în creștere cu 0,2 puncte procentuale față de cea înregistrată în luna precedentă (5,1%). Rata șomajului la bărbați a fost cu 0,5 puncte procentuale mai mare decât la femei, anunță INS.

Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru luna octombrie a anului 2020 a fost de 477 mii persoane, în creştere atât față de luna precedentă (455 mii persoane), cât și față de aceeaşi lună a anului anterior (350 mii persoane).

Pe sexe, rata șomajului la bărbați a depășit-o cu 0,5 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 5,5% în cazul persoanelor de sex masculin și 5,0% în cazul celor de sex feminin).

Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata șomajului a fost estimată la 4,3% pentru luna octombrie 2020 (4,5% în cazul bărbaților și 4,1% în cel al femeilor). Numărul șomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezintă 75,4% din numărul total al șomerilor estimat pentru luna octombrie 2020, transmite Mediafax.

Continuare

ECONOMIE

Moneda digitală a Facebook a fost redenumită Diem

Criptomoneda Libra, susținută de Facebook, a fost redenumită „Diem”, într-un efort reînnoit de a obține aprobarea autorităților de reglementare, relatează Reuters.

CECCAR FM

Publicat

pe

Planurile pentru criptomonedă, lansate pentru prima dată de Facebook anul trecut, au fost modificate în aprilie, după ce autoritățile de reglementare și băncile centrale și-au exprimat îngrijorarea că ar putea slăbi stabilitatea financiară, ar putea eroda controlul asupra politicii monetare și ar putea amenința confidențialitatea.

Schimbarea numelui face parte dintr-o mișcare menită să sublinieze o structură mai simplă, a spus Stuart Levey, CEO al Asociației Diem din Geneva, care se află în spatele monedei digitale.

„Numele original a fost legat de o iterație timpurie a proiectului, care a avut parte de o recepție dificilă din partea autorităților de reglementare. Am schimbat dramatic această propunere”, a declarat Levey pentru Reuters.

Diem, care înseamnă „zi” în latină, își propune acum să lanseze inițial o monedă digitală cu sprijin unic, a adăugat el, citat de Mediafax.

El a refuzat să comenteze calendarul lansării, despre care Financial Times a raportat săptămâna trecută că ar putea începe încă din ianuarie, spunând doar că va continua doar după aprobarea de către autoritatea elvețiană de reglementare.

Facebook rămâne unul dintre cei 27 de membri ai Asociației Diem, fostă Asociația Libra.

Proiectul susține că va dezvolta politici privind combaterea spălării banilor, finanțării terorismului și respectării sancțiunilor și a renunțat la planurile anterioare de a permite oricui să se alăture rețelei sale.

Continuare

ECONOMIE

Economia Elveţiei a înregistrat cea mai mare creştere din ultimii 40 de ani

Economia elvețiană a înregistrat în trimestrul trei cel mai rapid ritm de creştere din ultimele patru decenii în condiţiile în care activitatea comercială şi-a revenit din colapsul cauzat de măsurile de lockdown, scrie Bloomberg.

CECCAR FM

Publicat

pe

Produsul Intern Brut a avansat cu 7,2% mulțumită creşterii consumului şi a investiţiilor în echipamente şi construcţii.

În trimestrul anterior, economia s-a prăbuşit cu 7%. În pofida recuperării record, economia este cu aproximativ 2% mai mică decât era înainte de pandemie.

Diferenţa este mult mai mică decât decalajele observate la marile economii din zona euro.

„În comparaţie cu ţările vecine, economia elvețiană a reuşit să facă faţă până acum crizei coronavirusului relativ nevătămată“, arată secretariatul de stat pentru afaceri economice, citat de Mediafax.

Elveţia ar putea evita o nouă contracţie în ultimul trimestru al acestui an deoarece guvernul a decis să nu introducă un al doilea blocaj pe scară largă, iar programele de şomaj parţial au protejat piaţa muncii.

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR Business Review

ceccar.ro

Trending