Connect with us

ECONOMIE

Industria prelucrătoare din zona euro aproape a stagnat în decembrie; perspectivele din 2019 nu sunt prea optimiste

CECCAR FM

Publicat

pe

Activităţile industriei prelucrătoare din zona euro aproape au stagnat la sfârşitul anului 2018, potrivit unui sondaj care sugerează puţine motive de optimism pentru 2019, relatează Reuters, potrivit News.ro.

Rezultatul dezamăgitor al sondajului realizat lunar de IHS Markit în rândul managerilor de companii vine după ce Banca Centrală Europeană (BCE) tocmai a încheiat programul de achiziții de active în valoare de 2.600 de miliarde de euro.

Indicele referitor la intenţiile de achiziţii ale managerilor (PMI), calculat de IHS Markit, a scăzut pentru a cincea lună consecutiv, la 51,4 puncte, de la 51,8 puncte în noiembrie, fiind cu puţin peste nivelul de 50 de puncte care separă creşterea de contracţie.

Nivelul de 51,4 puncte al indicelui este cel mai scăzut după februarie 2016. Totuşi, un indice referitor la producţie, care intră în compoziţia indicelui compozit PMI şi este un indicator bun pentru soliditatea economiei, a urcat la 51 de puncte, de la 50,7 puncte.

”Evoluţia dezamăgitoare din decembrie încheie un an în care creşterea industriei a încetinit aproape de stagnare”, a declarat Chris Williamson, director pentru economie la IHS Markit.

În opinia sa, slăbiciunea celor mai recente date creşte posibilitatea ca sectorul producător de bunuri să acţioneze ca o frână pentru economie în ansamblul ei, în trimestrul patru, contrastând puternic cu creşterea puternică consemnată pe parcursul anului.

Rezultatele sondajului din decembrie sugerează că probabilitatea producerii unei recesiuni în 2019, deşi încă scăzută, a urcat de la 15% la 20%.

Datele arată că producţia din Italia a continuat să se contracte, iar Franţa s-a alăturat declinului, pentru prima oară în ultimele 27 de luni.

Creşterea producţiei de bunuri din Germania şi Spania a fost modestă, înregistrând cel mai scăzut ritm din ultimii doi ani şi jumătate.

Comenzile noi de la nivelul zonei euro au scăzut în decembrie la cel mai redus nivel din ultimii patru ani, sugerând perspective modeste pentru ianuarie.

Datele arată că încrederea managerilor de companii se află la cel mai scăzut nivel din ultimii şase ani.

Îngrijorările continue legate de comerţul mondial, incertitudinile politice şi înăsprirea condiţiilor financiare au subminat încrederea în decembrie, a explicat Williamson.

Continuare
Comentează

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificare anti-roboți *

ECONOMIE

Euro urcă la un nou maxim istoric

CECCAR FM

Publicat

pe

Euro a atins luni un nou maxim istoric, 4,9261 lei, după cel atins la finele lunii martie, de 4,9251 lei.

Față de cursul de vineri, euro a crescut cu 0,04%.

La începutul lunii martie, euro era cotat la 4,8744 lei.

Dolarul american a scăzut la 4,0937 lei, de la 4,1120 lei, iar francul elvețian a crescut la 4,4797 lei.

Gramul de aur a crescut la 235,3486 lei, de la 233,8266 lei în ședința precedentă.

Continuare

ECONOMIE

ACEA: Vânzările de autoturisme Dacia în Europa au crescut cu peste 67% în martie

Vânzările de autoturisme Dacia în Europa au înregistrat în martie un avans de 67,4%, iar cota de piață a producătorului de automobile a urcat la 2,5%, de la 2,4% în perioada similară din 2020, arată datele publicate de Asociația Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), transmite Reuters, preluată de Agerpres.

CECCAR FM

Publicat

pe

Datele statistice sunt valabile pentru statele din Uniunea Europeană, Marea Britanie și țările din Asociația Europeană a Liberului Schimb (EFTA), respectiv Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția.

34.200 de autoturisme Dacia au fost înmatriculate în martie în Europa, comparativ cu 20.433 în perioada similară din 2020.

Toți marii producători auto au raportat creșteri ale vânzărilor în martie, comparativ cu perioada similară din 2020, când vânzările au fost afectate de restricțiile introduse pentru a stopa extinderea pandemiei de coronavirus (COVID-19) și de incertitudinile economice globale.

În primele trei luni din acest an, livrările de autoturisme Dacia au crescut cu 6,9% în Europa, iar cota de piață a producătorului de automobile a urcat la 2,9%, de la 2,7% în perioada similară din 2020. Înmatriculările de autoturisme Dacia în Europa s-au cifrat la 88.913 unități, în creștere față de perioada ianuarie – martie 2020 (83.180 vehicule).

Vânzările de autoturisme Dacia au înregistrat un declin de 30,2% în Europa anul trecut, iar cota de piață a producătorului de automobile a scăzut la 3,4%, de la 3,70% în 2019.

Continuare

ECONOMIE

UE a înregistrat un excedent al balanței comerciale de 21,1 miliarde de euro, în februarie

Uniunea Europeană a înregistrat în februarie un excedent al balanței comerciale de 21,1 miliarde de euro, față de un plus de 22,7 miliarde de euro în perioada similară din 2020, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat), citate de Agerpres.

CECCAR FM

Publicat

pe

Astfel, exporturile de bunuri ale UE s-au situat la 164,7 miliarde de euro, în scădere cu 3,6% față de februarie 2020, în timp ce importurile UE au scăzut cu 3%, până la 143,6 miliarde de euro.

Zona euro a înregistrat în februarie un excedent al balanței comerciale de 17,7 miliarde de euro, față de un plus de 23,4 miliarde de euro în perioada similară din 2020.

În februarie, comparativ cu perioada similară din 2020, exporturile de bunuri au scăzut în 15 state membre ale UE, cel mai semnificativ declin fiind în Cipru (-46,1%). 12 țări membre UE au raportat creșteri, cel mai semnificativ avans fiind în Malta (36,3%), urmată de Slovacia (25,8%).

În privința importurilor, în februarie, comparativ cu perioada similară de anul trecut, 20 de state membre ale UE au raportat scăderi, cel mai semnificativ declin fiind în Portugalia (-25,3%), urmată de Malta (-25%), iar cele mai mari creșteri au fost în Slovenia (32,6%), Estonia (18,8%) și Ungaria (17%).

În primele două luni din acest an, UE a înregistrat un excedent al balanței comerciale de 29,7 miliarde euro, față de un plus de 20,5 miliarde euro în perioada similară din 2020, în timp ce zona euro a raportat un excedent de 28,7 miliarde euro, de la un plus de 25 miliarde euro.

În perioada ianuarie – februarie 2021, China a fost principalul partener comercial al UE. Acest rezultat vine în urma creșterii importurilor (9,3%) și a exporturilor (13,6%), în timp ce pe relația cu SUA s-a înregistrat o scădere semnificativă, atât a importurilor (-19,5%), cât și a exporturilor (-6,9%).

În ceea ce privește România, datele Eurostat arată că în primele două luni din acest an exporturile au scăzut cu 4%, până la 11,1 miliarde de euro, în timp ce importurile s-au menținut la 14,3 miliarde de euro. În aceste condiții, deficitul balanței comerciale a României s-a situat la 3,2 miliarde de euro, comparativ cu 2,6 miliarde de euro în perioada similară din 2020.

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR BUSINESS REVIEW

ceccar.ro

Trending

Transmisiunea postului de radio CECCAR FM este momentan întreruptă.

Ne cerem scuze pentru disconfortul creat și vă mulțumim pentru înțelegere!