Connect with us

ECONOMIE

Blocarea activităţilor guvernamentale în SUA ar putea reduce creşterea numărului de locuri de muncă

CECCAR FM

Publicat

pe

Blocarea parţială a activităţilor guvernamentale în Statele Unite ar putea reduce creşterea numărului de locuri de muncă cu până la 500.000 de posturi, în ianuarie, ar putea urca rata şomajului peste pragul de 4% şi ar avea un impact negativ asupra creşterii economice trimestriale, dacă impasul de la Washington nu va fi rezolvat până vinerea viitoare, au avertizat economiştii, transmite Reuters, conform News.ro.

Aproximativ 800.000 de angajaţi guvernamentali nu şi-au primit salariile vineri, după oprirea parţială a activităţilor guvernamentale, pe 22 decembrie.

Blocajul este provocat de solicitarea preşedintelui Donald Trump de finanţare cu 5,7 miliarde de dolari a construcţiei unui zid la granița cu Mexicul, respinsă de Congres ca fiind prea costisitoare.

Dintre angajaţii afectaţi de blocaj, aproximativ 380.000 sunt în concediu fără plată, iar restul lucrează fără a fi plătiţi.

Dacă activităţile nu vor fi reluate săptămâna viitoare, angajaţii în concediu fără plată vor fi probabil încadraţi ca fără loc de muncă în statisticile Departamentului Muncii, pentru că nu au fost plătiţi în ianuarie.

Dacă blocajul guvernamental va depăşi data de 19 ianuarie, atunci angajaţii federali trimişi acasă nu vor fi plătiţi pentru perioada analizată, ceea ce înseamnă că numărul de angajaţi va fi mai mic, respectiv în statistica referitoare la numărul de angajai va avea loc o scădere semnificativă, de 500.000-600.000, a declarat Omair Sharif, economist senior la Societe Generale în New York.

Acesta ar fi primul declin lunar al numărului de angajaţi produs din septembrie 2010.

Dacă guvernul va decide ca angajaţii să fie plătiţi retroactiv, aşa cum s-a întâmplat în timpul unui blocaj guvernamental din 2013, atunci aceştia vor fi încadraţi ca angajaţi în statistică.

În economia americană au fost create în decembrie 312.000 de locuri de muncă, cele mai multe din ultimele 10 luni. Preşedintelui Trump îi place să se laude cu soliditatea pieţei muncii ca fiind una dintre cele mai mari realizări ale sale.

Blocajul guvernamental, care a devenit vineri cel mai lung din istoria SUA, ar putea duce şi la creşterea ratei şomajului din ianuarie.

Economiştii consideră că prelungirea blocajului guvernamental poate afecta creşterea economică trimestrială, din cauza impactului asupra încrederii oamenilor de afaceri şi a populaţiei.

Continuare
Comentează

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificare anti-roboți *

ECONOMIE

UE vrea consolidarea sistemului financiar şi intensificarea rolului euro pe plan global

Uniunea Europeană intenţionează să consolideze sistemul economic şi financiar comunitar şi să promoveze rolul monedei euro la nivel mondial, pentru intensificarea rolului în guvernarea economică internaţională, conform unui plan strategic prezentat de Comisia Europeană.

CECCAR FM

Publicat

pe

Comisia Europeană a prezentat o strategie care prevede „stimularea deschiderii, forţei şi rezistenței sistemului economic şi financiar al UE pentru anii care vor urma”. „Strategia are scopul de a permite Europei să joace un rol de conducere în guvernarea economică mondială, în acelaşi timp protejând UE de practici incorecte şi abuzive”, anunţă Comisia Europeană, potrivit unui comunicat postat pe site-ul propriu şi accesat de Mediafax.

Strategia prevede consolidarea rolului internaţional al monedei euro, prin promovarea utilizării în ţări terţe partenere, dezvoltarea infrastructurii financiare de piaţă şi îmbunătăţirea rezistenței, precum şi promovarea implementării uniforme a sancţiunilor impuse de UE.

„Uniunea Europeană este campioană a multilateralismului şi a asumat angajamentul de a colabora mai strâns cu partenerii. În acelaşi timp, UE trebuie să îşi cimenteze poziţia internaţională la nivel economic şi financiar”, afirmă Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene responsabil de Afaceri economice.

„Economia UE şi piaţa financiară trebuie să fie în continuare atractive pentru investitorii internaţionali. (…) Pentru continuarea eforturilor şi în contextul noilor provocări geopolitice, propunem o serie de măsuri suplimentare pentru creşterea rezistenței economiei UE şi a infrastructurii pieţelor financiare, propunem consolidarea statutului euro ca monedă internaţională de referinţă şi intensificarea aplicării sancţiunilor UE”, a declarat, la rândul său, Mairead McGuiness, comisarul UE pentru Servicii financiare, Stabilitate financiară şi Uniunea capitalului de piaţă.

Continuare

ECONOMIE

Forumul Economic Mondial: Pandemia a amplificat rivalitatea SUA-China

Pandemia de coronavirus a intensificat rivalitatea dintre Statele Unite şi China, amplificând instabilitatea în relaţiile diplomatice internaţionale în viitor, relevă un raport privind riscurile la nivel mondial realizat de Forumul Economic Mondial.

CECCAR FM

Publicat

pe

Pandemia riscă să amplifice diferenţele de venit şi alte disparități în interiorul societăţilor şi între diverse ţări, generând riscuri suplimentare în relaţiile internaţionale, arată raportul, elaborat pe baza opiniilor a sute de manageri de companii, academicieni şi specialişti în gestionarea riscurilor asociați Forumului Economic Mondial, informează publicația The Wall Street Journal.

„Pandemia a consolidat puterea de stat şi a intensificat rivalitatea între Statele Unite şi China”, forțând alte ţări să aleagă de ce parte sunt, arată raportul.

„În contextul în care forţa unor alianțe s-a diminuat, relaţiile diplomatice vor deveni mai instabile în punctele în care se întâlnesc plăcile tectonice ale superputerilor”, subliniază raportul, elaborat de Forumul Economic Mondial.

„Dezvoltarea mai multor vaccinuri ar putea prefigura începutul relansării după criza Covid-19, dar fisurile structurale pe care criza le-a exacerbat, cu impact asupra bunăstării individuale, rezistenței societale şi stabilităţii mondiale, riscă să genereze o relansare profund inegală”, concluzionează raportul citat de Mediafax.

Continuare

ECONOMIE

International Energy Agency și-a redus estimările privind cererea de petrol din 2021

International Energy Agency (IEA) și-a redus estimările privind cererea de petrol din 2021, în condițiile în care noile blocaje Covid influențează vânzările de combustibili, arată CNBC.

CECCAR FM

Publicat

pe

IEA a declarat că se așteaptă ca pe piața petrolului cererea să își revină cu 5,5 milioane de barili pe zi, până la 96,6 milioane de barili în acest an, ceea ce înseamnă o revizuire în scădere cu 0,3 milioane de barili față de evaluarea de luna trecută, după o prăbușire fără precedent de 8,8 milioane de barili pe zi anul trecut, când pandemia a afectat puternic piețele mondiale.

Agenția energetică cu sediul la Paris a declarat că preconizează că majorarea cererii de petrol se va diminua ușor în primele trei luni ale anului, ca urmare a restricțiilor suplimentare de călătorie. În aceste condiții IEA ți-a redus prognoza pentru creșterea cererii de petrol în primul trimestru la 94,1 milioane de barili pe zi. „Lansarea globală a vaccinurilor pune fundamentele pe o traiectorie mai puternică în acest an, atât cererea, cât și oferta revenind pe creștere, după colapsul fără precedent din 2020”, a declarat IEA în raportul său.

Prețurile petrolului s-au majorat în ultimele săptămâni, susținute de optimismul legat de lansarea vaccinului Covid și de reducerea surpriză a producției de petrol din Arabia Saudită. Cu toate acestea, ritmul relativ lent al vaccinărilor a ridicat îndoieli cu privire la cât de repede se pot recupera economiile.

Petrolul Brent s-a tranzacționat marți dimineață la 55,26 dolari pe baril, în creștere cu peste 0,9%, în timp ce contractele futures pentru petrolul american West Texas Intermediate s-au situat la 52,51 dolari, cu aproximativ 0,3% mai mari.

Ambele valori de referință au scăzut cu peste 2,2% în sesiunea precedentă, înregistrând cea mai slabă performanță zilnică din 21 decembrie.

Săptămâna trecută, OPEC a menținut neschimbată prognoza pentru 2021 privind cererea mondială de petrol. Grupul de 13 membri a anticipat creșterea cererii cu 5,9 milioane de barili pe zi pe an, până la 95,9 milioane bpz, potrivit Mediafax.

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR Business Review

ceccar.ro

Trending