Connect with us

ECONOMIE

Economia Italiei a intrat în recesiune tehnică, după ce la sfârşitul anului 2018 s-a contractat pentru al doilea trimestru consecutiv

CECCAR FM

Publicat

pe

Economia Italiei a intrat în recesiune tehnică, după ce la sfârşitul anului 2018 s-a contractat pentru al doilea trimestru consecutiv, evoluţie negativă care reprezintă o lovitură pentru noul guvern anti-sistem, transmite Reuters, conform News.ro.

PIB-ul a scăzut cu 0,2% în perioada octombrie-decembrie, comparativ cu trimestrul precedent. În trimestrul al treilea, PIB-ul a scăzut cu 0,1%. În termeni anuali, economia italiană a avansat în trimestrul patru cu doar 0,1%, potrivit datelor publicate joi de biroul italian de statistică ISTAT.

Declinul  înregistrat în trimestrul al patrulea a depăşit aşteptările analiştilor intervievaţi de Reuters, care au prognozat o contracţie trimestru la trimestru de 0,1% şi un avans anual de 0,3%.

Analiştii definesc scăderea PIB pe parcursul a două trimestre consecutive ca fiind o ”recesiune tehnică”, chiar dacă economia Italiei a consemnat creştere pe ansamblul anului 2018, iar pentru 2019 este anticipat un avans modest.

Datele au confirmat o poziţie obişnuită a Italiei în rândul ţărilor din zona euro cu creştere lentă a PIB.

Zona euro a obţinut în trimestrul patru o creştere economică de sub 0,2%, potrivit Eurostat, în conformitate cu aşteptările analiştilor. Avansul PIB-ului regiunii este similar cu cel din trimestrul al treilea, care a fost cel mai scăzut din ultimii patru ani, în timp ce expansiunea anuală a fost de 1,2%, un nou minim al ultimilor cinci ani.

Guvernul italian, care a venit la putere în iunie 2018, a atribuit contracţia economică Executivului precedent.

Vicepremierul Luigi Di Maio a spus că datele ”certifică eşecul întregii clase politice pe care italienii au trimis-o acasă” în alegerile trecute.

Premierul Giuseppe Conte a declarat că măsurile guvernului vor asigura o redresare solidă de la jumătatea acestui an.

Criticii guvernului susţin pe de altă parte că partidele din coaliția guvernamentală  au înrăutăţit situaţia prin conflictul cu Bruxelles-ul legate de politia fiscală, înrăutățind încredere pieţelor, care au urcat costurile de împrumut ale Italiei, care au lezat economia.

Pe ansamblul anului 2018, creşterea economică a fost de 1%, sub ritmul de 1,6% consemnat în 2017.

Continuare
Comentează

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificare anti-roboți *

ECONOMIE

Activitatea economică din zona euro a scăzut în ianuarie

Activitatea economică din zona euro a scăzut semnificativ în ianuarie, întrucât restricțiile stricte au lovit puternic industria de servicii a blocului, relatează Reuters.

CECCAR FM

Publicat

pe

Întrucât serviciile de ospitalitate și divertisment au fost forțate să rămână închise pe o mare parte a continentului, sondajele au evidențiat contracții accentuate în industria serviciilor, dar au arătat și că producția a rămas puternică, pentru că fabricile au continuat să funcționeze.

Indicele PMI al IHS Markit pentru zona euro, văzut ca un ghid pentru sănătatea economică, a scăzut cu mult sub pragul de 50 care separă creșterea de contracție, la 47,5 în ianuarie de la 49,1 din decembrie. Un sondaj Reuters a anticipat o scădere la 47,6.

„PMI indică o contracție a PIB-ului zonei euro în primul trimestru. Nu ne așteptăm la o redresare economică semnificativă înainte ca pandemia să fie controlată”, spune Tomas Dvorak de la Oxford Economics.

Cu toate acestea, un sondaj Reuters la începutul acestei săptămâni a arătat că economia blocului ar fi trebuit să crească cu 0,6% în acest trimestru și să revină la nivelul pre-COVID-19 în doi ani, în speranța că lansarea vaccinurilor va permite revenirea la o anumită formă de normalitate.

Activitatea din sectorul serviciilor din Germania s-a micșorat pentru a patra lună la rând, întrucât restricțiile au blocat majoritatea companiilor neesențiale din cea mai mare economie europeană. În ciuda încetinirii la un minimul a patru luni, industria prelucrătoare a rămas pe teritoriul expansiunii, deoarece exporturile au susținut fabricile germane.

Odată cu închiderea hotelurilor și restaurantelor, sectorul serviciilor din Franța a suportat greul restricțiilor, iar activitatea generală a scăzut mai mult decât era de așteptat.

În Marea Britanie, din afara Uniunii Europene, un al treilea blocaj național a provocat cea mai accentuată scădere a activității comerciale din mai. O schimbare post Brexit către un acord comercial mai birocratic cu UE a contribuit, de asemenea, la declin, potrivit Mediafax.

Continuare

ECONOMIE

Guvernul german anticipează în 2021 o creștere a PIB de 3%

Cea mai mare economie a Europei va crește cu 3% în acest an, conform estimărilor guvernului german, a declarat un oficial guvernamental pentru Reuters.

CECCAR FM

Publicat

pe

Revizuirea este în scădere față de estimarea din toamna anului trecut, de 4,4%, fiind cauzată de impunerea în noiembrie a unui al doilea blocaj.

Ministrul german al economiei Peter Altmaier va prezenta săptămâna viitoare prognoza oficială a guvernului. Noul număr a fost raportat prima dată de revista Der Spiegel.

Deși un șir de indicatori recenți au arătat că cea mai mare economie din Europa rezistă la pandemie mai bine decât se așteptau mulți, apariția celui de-al doilea val al virusului în al patrulea trimestru a dat o lovitură speranțelor unei recuperări rapide.

Guvernul a introdus un blocaj în noiembrie și a înăsprit măsurile în decembrie și ianuarie, paralizând industriile de retail, ospitalitate și turism, conform Mediafax.

Continuare

ECONOMIE

Reducerea activităţilor economice în sectorul privat din zona euro s-a accelerat

Reducerea activităţilor economice în sectorul privat s-a accelerat în zona euro în luna ianuarie, generând temeri privind o nouă recesiune, în contextul restricţiilor antiepidemice, conform unei analize realizate de firma de consultanţă financiară IHS Markit.

CECCAR FM

Publicat

pe

Valoarea Indicelui Managerilor de Achiziţii (PMI) a scăzut la 47,5 puncte în ianuarie 2021, comparativ cu luna decembrie 2020, când valoarea era de 49,1. Un nivel sub 50 de puncte înseamnă scăderea activităţilor economice.

„O nouă recesiune pentru economia zonei euro pare din ce în ce mai inevitabilă, în contextul în care restricţiile anti coronavirus au continuat să afecteze grav companiile”, afirmă Chris Williamson, economist la grupul de analize financiare IHS Markit, cita de agenţia Belga şi de cotidianul belgian Le Soir.

Cifrele publicate vineri indică „a treia reducere lunară consecutivă a activităţilor economice din sectorul privat”, relevă analiza IHS Markit, notând însă că ritmul reducerii activităţilor de afaceri este mai lent decât în primăvara anului 2020, când au fost impuse primele restricţii antiepidemice în Europa.

„În ultimele trei luni, indicele PMI a rămas la un nivel mai înalt decât în primele luni de pandemie, în primăvara anului trecut, ceea ce sugerează că impactul economic al celui de-al doilea val pandemic a fost până acum mai puţin pronunţat”, arată raportul de analiză. Principalele probleme se înregistrează în sectorul de producţie, în timp ce serviciile sunt afectate mai puţin, transmite Mediafax.

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR Business Review

ceccar.ro

Trending