PROFESIA CONTABILĂ
Proiect de expunere – Standardul Internaţional de Control al Calităţii (ISQC) 1, Controlul calităţii pentru firmele care efectuează audituri şi revizuiri ale situaţiilor financiare, precum şi alte misiuni de certificare şi servicii conexe

Standardul Internațional anterior privind Controlul Calităţii (ISQC) 1
Pentru a se asigura că sistemele de management ale firmelor continuă să fie puternice și susțin în mod eficient auditul de înaltă calitate și alte misiuni, IAASB a propus îmbunătățiri ale sistemelor de management al calității din firme, cunoscute anterior ca sisteme de control al calității. Acest proiect de expunere include o nouă abordare proactivă bazată pe riscurile unui sistem eficient de management al calității care crează fundamentul pentru o calitate consecventă a misiunilor.
Alte îmbunătățiri includ:
Creșterea responsabilităților conducerii firmei și îmbunătățirea structurilor de guvernanță ale acesteia;
Modernizarea standardului pentru un mediu din ce în ce mai complex, tratând inclusiv impactul tehnologiei, rețelelor și utilizării furnizorilor externi de servicii; și
Monitorizarea mai riguroasă a sistemelor de management al calității și remedierea deficiențelor.
Se recomandă consultarea notei explicative generale a IAASB, care însoțește acest proiect de expunere.
Repondenții sunt rugați să răspundă separat la proiectul de expunere și la nota explicativă generală. Termenul-limită pentru transmiterea răspunsurilor este 1 iulie 2019.
Pentru a consulta proiectul de expunere, vă rugăm să accesați site-ul IFAC.
PROFESIA CONTABILĂ
2021 – un secol de la reglementarea profesiei contabile în România. La mulți ani!
1921-2021 – 100 de ani de la înființarea CECCAR, un secol de la reglementarea profesiei contabile în România.

Marcăm centenarul profesiei contabile printr-o serie de materiale care vin să contureze istoria profesiei contabile, din 1921 până în prezent.
Să începem spunându-vă cum am pornit la drum.
Primii pași în direcția organizării unei asociații de experți contabili au loc în 1888, la aproape un deceniu de la obținerea independenței României, pe fondul unei societăți aflate într-o fază accelerată de modernizare în toate domeniile de activitate. Un grup de absolvenți ai școlilor comerciale, în majoritate funcționari superiori ai Băncii Naționale a României, înființează atunci Cercul Absolvenților Școalelor Comerciale și Financiare, transformat, un an mai târziu, în Asociația Absolvenților Școalelor Superioare de Comerț. În anul 1906, la 29 octombrie, este organizat Congresul Asociației Absolvenților Școalelor Superioare de Comerț unde, ca prim punct din program, figura „necesitatea legiferării profesiei de contabil”.
După o vremelnică sciziune, în aprilie 1910, organizațiile absolvenților se unesc, sub denumirea de Corpul Absolvenților Școlilor Superioare de Comerț, și, ca urmare a izbucnirii Primului Război Mondial, organizația va căpăta personalitate juridică abia în 1916. În vara anului 1921, la trei ani distanță de la realizarea idealului național – unirea tuturor românilor într-o singură formațiune statală –, România făcea un nou pas înainte în drumul spre modernizarea societății și a instituțiilor sale, fiind reglementată profesia de contabil. După mai bine de 40 de ani de muncă și inițiative de pionierat pentru dezvoltarea profesiei, la 13 iulie 1921, Regele Ferdinand I, „Întregitorul de țară”, aproba, prin Decretul Regal nr. 3.063, Legea pentru organizarea „Corpului de Contabili Autorizați și Experți Contabili”, textul actului normativ fiind contrasemnat de Grigore Trancu-Iași, în calitate de ministru al muncii și ocrotirilor sociale, lege care a fost publicată apoi în Monitorul Oficial nr. 80 din 15 iulie 1921.
România s-a alăturat, astfel, în acele vremuri, marilor puteri economice – Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei, Regatul Italiei, Republica de la Weimar (Germania de astăzi) și Statele Unite ale Americii, țări în care profesia contabilă era legiferată.
Acum, după o prezentare succintă a începuturilor noastre, vă dăm întâlnire luna viitoare.
Pe curând!
PROFESIA CONTABILĂ
Navigarea riscurilor sporite de fraudă și alte activități ilegale în timpul pandemiei de COVID-19

Din cauza presiunilor și a incertitudinii semnificative asociate cu pandemia, entitățile explorează căi prin care să-și continue activitatea, să-și mențină stabilitatea operațională și să susțină dezvoltarea durabilă și creșterea pe termen lung. Acele căi ar putea crea oportunități pentru activități ilegale și frauduloase.
Publicația Navigarea riscurilor sporite de fraudă și alte activități ilegale în timpul pandemiei de COVID-19 are ca scop evidențierea rolului profesioniștilor contabili în sprijinirea interesului public prin contribuția pe care aceștia o au în minimizarea incidenței fraudei și în identificarea cazurilor de fraudă sau fraudă suspectată, bazându-se pe un Cod etic robust și pe principiile de etică profesională.
Documentul, publicat pe site-ul IFAC, a fost elaborat de personalul South African Independent Regulatory Board for Auditors (IRBA) sub auspiciile unui Grup de lucru format din International Ethics Standards Board for Accountants (IESBA) și normalizatorii naționali de standarde (NSS) de etică din Australia, Canada, China, Africa de Sud, Regatul Unit și SUA și tradus în limba română de CECCAR.
Pentru a consulta publicația în limba română vă invităm să accesați secțiunea Publicații – Organisme internaționale – Alte documente de interes de pe site-ul CECCAR.
PROFESIA CONTABILĂ
Noi reglementări în domeniul contabilității instituțiilor publice

În Monitorul Oficial nr. 31 din 12 ianuarie 2021 au fost publicate două acte normative în domeniul contabilității instituțiilor publice:
Ordinul nr. 27/2021 al ministrului finanțelor pentru modificarea și completarea Normelor metodologice privind organizarea și conducerea contabilității instituțiilor publice, Planul de conturi pentru instituțiile publice și instrucțiunile de aplicare a acestuia, aprobate prin OMFP nr. 1.917/2005. Actul normativ intră în vigoare începând cu exercițiul financiar 2021;
Ordinul nr. 28/2021 al ministrului finanțelor privind transmiterea situațiilor financiare anuale centralizate întocmite de instituțiile publice la 31 decembrie 2020 și pentru modificarea și completarea unor ordine ale ministrului finanțelor publice în domeniul contabilității instituțiilor publice.
-
ECONOMIEacum 4 zile
Băncile despre registrul ANAF cu conturile clienţilor: nu sunt schimbări în relaţia client-bancă
-
ÎNREGISTRĂRIacum 4 zile
Economia la bani mărunți – Ediția din 12.01.2021
-
PROFESIA CONTABILĂacum 4 zile
Ghidul de bune practici în expertiza judiciară civilă din Uniunea Europeană
-
PROFESIA CONTABILĂacum 4 zile
FATF: Riscuri de spălare a banilor și finanțare a terorismului asociate COVID-19 și posibile politici de răspuns
-
ECONOMIEacum 4 zile
Sistemul de pensii în 2020: active la Pilonul II și la Pilonul III
-
ECONOMIEacum 4 zile
În luna noiembrie 2020, producţia industrială a scăzut faţă de luna precedentă cu 4,8%
-
PROFESIA CONTABILĂacum 3 zile
Noi reglementări în domeniul contabilității instituțiilor publice
-
ECONOMIEacum 4 zile
În noiembrie, câştigul salarial mediu brut a fost cu 2,1% mai mare decât luna precedentă