Rețele sociale

PROFESIA CONTABILĂ

Noutăți europene fiscale în buletinul de știri ETAF de săptămâna aceasta

Radio CECCAR FM

Comisia Europeană informează companiile cu privire la procedurile fiscale în cazul unui Brexit fără acord

Luni, 18 februarie a.c., Comisia Europeană a publicat o informare adresată întreprinderilor din UE în vederea pregătirii acestora în cazul unui Brexit fără acord. Campania ar trebui să ajute la informarea companiilor, în special a IMM-urilor, care doresc să continue comerțul cu Regatul Unit după 30 martie a.c., în vederea asigurării unei tranziții line din punct de vedere fiscal și vamal. În special, companiile sunt invitate: (i) să evalueze dacă au capacitatea tehnică și umană necesară pentru a face față procedurilor și regulilor vamale; (ii) să ia în considerare obținerea autorizațiilor și înregistrărilor vamale pentru a facilita activitatea lor comercială, în cazul în care Regatul Unit face parte din lanțul lor de distribuție; (iii) să contacteze autoritatea vamală națională pentru măsurile care pot fi luate pentru pregătirea Brexit-ului.

Consiliul UE permite Poloniei introducerea unui sistem de plată defalcată împotriva fraudei în materie de TVA

Tot luni, Consiliul UE a aprobat cererea Poloniei privind introducerea unui sistem de plată defalcată a TVA începând cu 1 martie 2019, până la 28 februarie 2022. În cadrul acestui sistem, plata TVA se va face într-un cont bancar separat și blocat al furnizorului, deschis în Polonia, în concordanță cu facturile emise pentru furnizarea de bunuri sau servicii care prezintă un risc de fraudă și care, în general, fac obiectul mecanismului taxării inverse a TVA. Măsura specială se va aplica anumitor livrări de bunuri și servicii efectuate între entitățile impozabile, precum și afacerilor în regim B2B și va fi valabilă doar în cazul transferurilor bancare electronice. Pentru Polonia, acest sistem oferă mai multe garanții împotriva fraudei în materie de TVA.

Parlamentul European și Consiliul încă negociază Directiva privind protecția denunțătorilor de nereguli 

Miercuri, 13 februarie a.c., Parlamentul European și Consiliul au discutat despre propunerea eurodeputaților de a include Directiva privind protecția denunțătorilor de nereguli în temeiul juridic al articolului 153 din Tratatul privind Uniunea Europeană și Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFEU), dar și de atenuare a mecanismul de raportare, prin reducerea acestuia de la trei la două etape.

În problema prioritizării alertei nu s-a ajuns la un consens, dar acest subiect poate fi discutat pe viitor. Unele state membre, cum este cazul Belgiei, Irlandei, Bulgariei și Luxemburgului, sunt în favoarea simplificării, care ar permite denunțătorilor să se adreseze inițial fie canalului intern al companiei, fie unei autorități externe competente. Franța, pe de altă parte, este mult mai puțin favorabilă unei asemenea propuneri.

Următoarea sesiune de negocieri trilaterale va avea loc marți, 26 februarie a.c. Se preconizează că acordul interinstituțional privind această chestiune urmează să fie aprobat până la începutul lunii martie, cel târziu.

Margrethe Vestager, comisarul european pentru concurență, și Inés María Bardón, secretarul de stat de finanțe din Spania, audiate în Comisia TAX3

În urma unui schimb de opinii, comisarul european pentru concurență, Margrethe Vestager, a urmărit discutarea situației actuale referitoare la punerea în aplicare a recomandărilor făcute de Parlament din ultimii cinci ani, în special al stadiului actual al investigației fiscale în domeniul ajutorului de stat. Aceasta a comentat pe scurt hotărârea Tribunalului privind scutirile de taxe acordate de Belgia și și-a exprimat regretul cu privire la anularea deciziei Comisiei. Comisarul a subliniat, de asemenea, importanța punerii corecte în aplicare a legislației europene cu privire la combaterea fraudei fiscale și a insistat asupra necesității ca aceasta să fie realizată prin structuri permanente.

Secretarul de stat al finanțelor din Spania, Inés María Bardón, a explicat că guvernul de la Madrid a propus introducerea impozitătii economiei digitale în legislația internă până la atingerea unui acord la nivel european, la nivelul OCDE sau al țărilor din G20. Propunerea legislativă spaniolă este în acord cu cea a Comisiei, Inés María Bardón declarând că Spania este dispusă să își adapteze legislația în cazul în care Comisia propune o modificare a acesteia. În ceea ce privește renunțarea la principiul unanimității în materie fiscală, Spania este de acord ca UE să depășească aceste situații de blocaj și, prin urmare, s-a angajat să sprijine propunerea de schimbare cu votul cu majoritate calificată în materie fiscală.

Comisia Europeană a publicat o nouă „listă neagră” cu 23 de țări cu risc sporit de spălare a banilor și finanțare a terorismului

În data de 13 februarie a. c., Comisia Europeană a prezentat o nouă „listă neagră”, care cuprinde 23 de țări cu risc sporit de spălare a banilor și finanțare a terorismului, comparativ cu 16 în cea actuală. Printre altele, Comisia Europeană a inclus în document state precum Arabia Saudită și Panama, în vederea redobândirii încrederii cetățenilor în combaterea infracțiunilor financiare. În elaborarea acestei liste s-au folosit criterii mai stricte, în special privind transparența proprietarilor reali ai societăților și ai trusturilor (structuri de proprietate efectivă). Noua metodologie a fost contestată de state membre precum Marea Britanie, Franța, Germania, Italia sau Spania, îndeosebi din cauza includerii Arabiei Saudite. Parlamentul European și Consiliul au la dispoziție o lună pentru aprobarea listei, cu posibilitatea de prelungire a acesteia cu încă o lună.

Comisarul Moscovici, privind votul cu majoritate calificată în materie fiscală

La 21 februarie a.c., Pierre Moscovici, comisarul pentru Afaceri Economice și Financiare, Impozitare și Vamă, a participat la o masă rotundă privind reforma procesului decizional pentru politica fiscală a UE, organizată de think-tankul Bruegel din Bruxelles. Comisarul a explicat că, deși se aștepta la o multitudine de critici și opoziții din partea anumitor state membre, și-a dorit totuși deschiderea dezbaterii privind trecerea la votul cu majoritatea calificată în materie fiscală. În primul rând, acesta a susținut că regula de unanimitate este depășită și că sistemul de vot trebuie să se adapteze provocărilor actuale pentru a-și redobândi eficiența. În al doilea rând, înaltul oficial al Comisiei a respins argumentul suveranității statelor membre, deoarece acest sistem de vot, susține acesta, ar fi servit numai scopului protejării sistemelor fiscale naționale, despre care a afirmat că erau „la limita legalității”. Totodată, Moscovici, a menționat că principiul unanimității a blocat progresul în numeroasele reforme ale politicii fiscale, cum ar fi CCTB, TVA și impozitarea serviciilor digitale. În al treilea rând, Moscovici a susținut că actualul sistem fiscal european a costat Uniunea Europeană miliarde de euro, deoarece nu este capabil să combată în mod corespunzător evaziunea fiscală și fraudele fiscale. Ca ultim argument pentru trecerea la votul cu majoritate calificată, comisarul a subliniat că unanimitatea slăbește democrația, ivindu-se o problemă de reprezentare din moment ce un număr limitat de state membre blochează constant deciziile la nivelul Consiliului.

Conferința fiscală ETAF Tendințele viitoare ale impozitării, în 20 martie 2019

În data de 20 martie 2019, la Bruxelles, reprezentanți ai Comisiei Europene, membri ai Parlamentului European și cadre universitare vor participa la Conferința fiscală a ETAF privind Tendințele viitoare ale impozitării. În cadrul lucrărilor se vor discuta ultima propunere a Comisiei Europene de renunțare la principiul unanimității în materie fiscală, obiectivele programelor electorale și impactul Brexit-ului asupra politicii fiscale a UE.

Buletinul de știri în limba engleză poate fi consultat pe site-ul ETAF.

PROFESIA CONTABILĂ

CECCAR Maramureș: Întâlniri cu elevii care vor participa la faza județeană a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă, ediția a II-a

Radio CECCAR FM

În perioada 1-5 aprilie, președintele Filialei CECCAR Maramureș, conf. univ. dr. Constantin Cucoșel, a participat la întâlniri cu elevii de la cinci licee din județul Maramureș, ocazie cu care s-au discutat aspecte privind regulamentul de organizare a celei de-a II-a ediții a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă. Concursul este organizat de Ministerul Educației, în parteneriat cu Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România. Întâlnirile au avut loc la Liceul Tehnologic „Marmația” din Sighetu Marmației, Liceul din Borșa, Liceul Teologic Penticostal din Baia Mare, Colegiul Economic „Nicolae Titulescu” din Baia Mare și Liceul Tehnologic Agricol „Alexiu Berinde” din Seini.

Faza județeană a competiției, desfășurată cu sprijinul inspectoratelor școlare județene, este programată să se desfășoare la data de 19 aprilie a.c. Concursul susține educația tinerilor în domeniul financiar-contabil și își propune să contribuie la formarea noilor generații de profesioniști în domeniu. Competiția se adresează elevilor de liceu, din clasele a XI-a, filieră tehnologică, profil Servicii, calificarea profesională Tehnician în activități economice, oferindu-le oportunitatea de a-și demonstra și dezvolta cunoștințele teoretice și aplicative într-un cadru competitiv stimulativ.

Cu această ocazie au fost prezentate rolul și importanța CECCAR în formarea viitorilor profesioniști contabili și etapele necesare accesului la profesie.

(Copyright foto: ltmarmatia.ro) 

Galerie foto

CECCAR Maramureș: Întâlniri cu elevii care vor participa la faza județeană a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă, ediția a II-a
CECCAR Maramureș: Întâlniri cu elevii care vor participa la faza județeană a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă, ediția a II-a
CECCAR Maramureș: Întâlniri cu elevii care vor participa la faza județeană a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă, ediția a II-a

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

CECCAR a publicat traducerea în limba română a seriei privind managementul calității dedicată întreprinderilor mici, elaborată de IAASB

Radio CECCAR FM

În decembrie 2020, Consiliul pentru Standarde Internaționale de Audit și Asigurare (IAASB) a emis trei standarde privind managementul calității noi și revizuite care consolidează și modernizează abordarea firmei cu privire la managementul calității:

• Standardul Internațional privind Managementul Calității (ISQM) 1,

• ISQM 2, Revizuirea calității misiunilor, și

• ISA 220 (revizuit), Managementul calității pentru un audit al situațiilor financiare.

În acest context a fost emisă seria privind managementul calității: implementarea de către întreprinderile mici, concepută pentru a oferi sprijin practic firmelor mici în ceea ce privește implementarea ISQM 1 și ISQM 2, precum și standardele și amendamentele conexe.

Partea I-a este dedicată pregătirii pentru noile standarde de management al calității, iar Partea a II-a elaborării unui plan de implementare dedicat.

Seria include discuții și exemple ilustrative referitoare la firmele mici. Nu uitați că termenul „firmă” este definit pentru a include și un practician individual. Firmele mici se prezintă sub diferite dimensiuni și activează în baza a numeroase structuri diferite. Tratarea tuturor posibilităților diferite nu ar fi posibilă, dar seria are în vedere următoarele scenarii posibile:

• Practician individual fără personal

• Practician individual cu personal și

• Firmă cu 2-5 parteneri cu personal.

Documentele sunt elaborate pentru a oferi sfaturi și îndrumări pentru o implementare practică și tratează:

● identificarea obiectivelor dumneavoastră referitoare la calitate;

● realizarea procesului dumneavoastră de evaluare a riscurilor la adresa calității;

● identificarea răspunsurilor existente la acele riscuri la adresa calității (cunoscute și ca politici și/sau proceduri ori „controale”); și

● implementarea, documentarea și comunicarea sistemului dumneavoastră de management al calității (SOQM-ului).

Documentele sunt disponibile în limba română pe site-ul CECCAR, secțiunea Publicații–Organisme internaționale–Norme Profesionale și ghiduri.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, vicepreședinte al CECCAR, reales membru al Consiliului ETAF

Radio CECCAR FM

Adunarea Generală a membrilor European Tax Adviser Federation (ETAF) s-a reunit la Bruxelles pentru a-și alege noua conducere și a discuta strategia organismului pentru 2024, aceea de a urmări și de a evalua toate inițiativele UE în domeniul fiscal și pe probleme profesionale. Cu acest prilej, prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, expert contabil și vicepreședinte al CECCAR, a fost reales ca membru în Consiliul ETAF pentru un nou mandat.

Înființată în decembrie 2015, ETAF este o organizație europeană care reunește 215.000 de profesioniști în domeniul fiscal din Franța, Germania, Belgia, România, Ungaria, Austria și Croația. Principalele obiective urmărite de ETAF sunt: furnizarea de opinii specializate în domeniul fiscal factorilor decizionali ai UE, promovarea bunei legiferări în domeniul fiscal, îmbunătățirea standardelor de calitate și a cunoștințelor profesioniștilor din domeniu, contribuirea la combaterea abuzurilor fiscale și a activităților ilegale, urmărirea elaborării unor reglementări profesionale sustenabile, creșterea transparenței, protejarea confidențialității și independenței profesiei și sprijinirea întreprinderilor într-un mediu globalizat.

În vederea îndeplinirii acestor obiective, ETAF colaborează strâns cu factorii decizionali de la nivelul UE, participând la consultările și ședințele relevante, promovează dialogul între structurile UE și părțile interesate, elaborează propuneri și pune în legătură actorii principali din domeniul fiscal, profesional și mediul de afaceri.

Continuare
PROFESIA CONTABILĂacum 9 ore

CECCAR Maramureș: Întâlniri cu elevii care vor participa la faza județeană a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă, ediția a II-a

PROFESIA CONTABILĂacum 9 ore

CECCAR a publicat traducerea în limba română a seriei privind managementul calității dedicată întreprinderilor mici, elaborată de IAASB

ECONOMIEacum 9 ore

A fost stabilită Procedura de implementare a Programului IMM Plus

ECONOMIEacum 9 ore

ANAF: Dotarea cu AMEF, obligatorie și la automatele comerciale

ECONOMIEacum 10 ore

A doua ediție din acest an a programului de titluri de stat Fidelis, marcată de trei recorduri

PROFESIA CONTABILĂacum o zi

Prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, vicepreședinte al CECCAR, reales membru al Consiliului ETAF

PROFESIA CONTABILĂacum o zi

Ghid de inițiere în 5 pași pentru o tranziție sustenabilă a IMM-urilor

PROFESIA CONTABILĂacum o zi

Schimbarea paradigmei în business: Raportarea de sustenabilitate și rolul activ al profesioniștilor contabili în asigurarea competitivității afacerilor în lanțul de valoare global

ECONOMIEacum o zi

MF propune noi reglementări privind înregistrarea în contabilitate a unor impozite

ECONOMIEacum o zi

ANAF propune extinderea listei bunurilor care fac obiectul monitorizării prin Sistemul RO e-Transport

Teodor Brates
ÎNREGISTRĂRIacum 2 zile

Economia la bani mărunți – Ediția din 16.04.2024

ECONOMIEacum 2 zile

FMI a revizuit în scădere estimările privind creșterea economiei românești în acest an

Trending