Rețele sociale

PROFESIA CONTABILĂ

Noutăți europene din domeniul economic, disponibile în Buletinul de știri ETAF din 4 martie

Radio CECCAR FM

Proiect de raport final, adoptat în Comitetul TAX3 

Miercuri, 27 februarie a.c., Comisia specială pentru nereguli financiare, evaziune fiscală și evitarea sarcinilor fiscale (TAX 3) a Parlamentului European a aprobat proiectul de raport final. În document se subliniază importanța aplicării eficiente a normelor, inclusiv prin impunerea unor sancțiuni disuasive, precum și printr-o cooperare sporită a statelor membre în vederea combaterii eficiente a spălării banilor, a evaziunii și a fraudei fiscale. Coraportorul Luděk Niedermayer (PPE, Republica Cehă) a recunoscut că, în privința anumitor principii, nu s-au făcut compromisuri, cum este cazul principiului concurenței libere și nedenaturate, stabilirii ratelor minime, declanșării unei cooperări consolidate în domeniul fiscal, sarcinii administrative a contribuabililor cinstiți. Jeppe Kofod (S&D, Danemarca) a declarat că grupul politic european din care face parte a solicitat o cotă minimă de impozitare efectivă pentru a opri tendința de scădere a încasării impozitelor corporative. La rândul său, Philippe Lamberts (copreședinte, Grupul Verzilor/ALE) a susținut că este regretabilă împiedicarea, de către conservatori și liberali, adoptării unei cote minime de impozitare pentru companiile mari din UE.

Comisia aprobă modificarea regimului fiscal danez, însă deschide o nouă anchetă

Vineri, 22 februarie a.c., Comisia Europeană a aprobat extinderea la două noi tipuri de nave a schemei de ajutor pentru sectorul transportului maritim din Danemarca. Prin acest regim modificat, companiile maritime care folosesc anumite tipuri de nave pot beneficia de o scutire de la plata impozitului pe venit pentru navigatori. Comisia Europeană a considerat că această măsură este în conformitate cu Orientările comunitare privind ajutoarele de stat pentru transportul maritim.

Pe de altă parte, în data de 28 februarie a.c., Comisia Europeană a deschis o investigație aprofundată pentru a evalua dacă ajutorul de stat oferit de Danemarca și Suedia pentru legătura feroviară-rutieră Øresund este în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat. Îndeosebi, ancheta se referă la garanțiile privind împrumuturile acordate consorțiului de către Danemarca și Suedia și măsurile fiscale aplicate de către Danemarca.

Negocierile continuă cu privire laDirectiva privind protecția denunțătorilor de nereguli 

Marți, 26 februarie a.c., negociatori din partea Consiliului UE și Parlamentului European s-au întâlnit pentru a discuta Directiva privind protecția denunțătorilor de nereguli. Cu toate acestea, nu s-au înregistrat progrese semnificative referitoare la cele două puncte principale ale actului legislativ, și anume temeiul juridic și prioritizarea rapoartelor. În ceea ce privește mecanismul de raportare, Consiliul este divizat în două grupuri principale: primul, din care fac parte Franța și Germania, dorește o abordare de raportare în trei etape, în timp ce cel de-al doilea grup solicită o abordare în două etape de raportare (conform poziției Parlamentului) și care include state precum Regatul Unit, Irlanda, Portugalia, Luxemburg, Bulgaria și Belgia. Astfel, Spania ar putea avea un rol decisiv în aceste negocieri. Următoarea întâlnire trilaterală va avea loc luni, 4 martie a.c., și ar putea fi decisivă, cu toate că o reuniune ulterioară este deja planificată pentru 11 martie a.c.

Progrese privind impozitarea economiei digitale

Vineri, 22 februarie a.c., ministrul francez al Finanțelor, Bruno Le Maire, s-a aflat în vizită oficială la Varșovia pentru a se întâlni cu omologul său polonez, Teresa Czerwińska. În aceeași zi, cei doi miniștri au semnat o declarație comună conform căreia propunerea franco-germană de impunere a unui impozit european privind serviciile digitale se va aplica numai sectorului publicității online. Declarația reamintește că ambele țări doresc să ajungă la un acord la nivelul OCDE până la finalul anului 2020 cu privire la propunerile de abordare a provocărilor legate de digitalizarea economiei. În același timp, oficialul francez recunoaște că UE trebuie să ofere „o soluție eficientă și armonizată în cazul în care încheierea unui acord internațional durează mai mult decât este preconizat”. La 28 februarie a.c., într-un interviu acordat presei centrale franceze, Le Maire părea optimist cu privire la posibilitatea ca un acord internațional la nivel OCDE să fie atins până la sfârșitul anului 2019.

Regimul fiscal aplicat cluburilor de fotbal din Spania a fost legal

Joi, 26 februarie a.c., Tribunalul Uniunii Europene a anulat o decizie a Comisiei Europene de a clasifica regimul fiscal aplicat, din 1990 până în 2015, celor patru cluburi de fotbal spaniole: Fútbol Club Barcelona, Clubul Atlético Osasuna (Pamplona), Athletic Club (Bilbao) și Real Madrid Club de Fútbol. Motivația Curții este dată de imposibilitatea Comisiei de a demonstra că o schemă de ajutor, care a dus la o scutire fiscală pentru cele patru cluburi, le-a conferit un avantaj față de cea aplicată altor echipe profesioniste spaniole.

Buletinul de știri în limba engleză poate fi consultat pe site-ul ETAF.

PROFESIA CONTABILĂ

CECCAR Maramureș: Întâlniri cu elevii care vor participa la faza județeană a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă, ediția a II-a

Radio CECCAR FM

În perioada 1-5 aprilie, președintele Filialei CECCAR Maramureș, conf. univ. dr. Constantin Cucoșel, a participat la întâlniri cu elevii de la cinci licee din județul Maramureș, ocazie cu care s-au discutat aspecte privind regulamentul de organizare a celei de-a II-a ediții a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă. Concursul este organizat de Ministerul Educației, în parteneriat cu Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România. Întâlnirile au avut loc la Liceul Tehnologic „Marmația” din Sighetu Marmației, Liceul din Borșa, Liceul Teologic Penticostal din Baia Mare, Colegiul Economic „Nicolae Titulescu” din Baia Mare și Liceul Tehnologic Agricol „Alexiu Berinde” din Seini.

Faza județeană a competiției, desfășurată cu sprijinul inspectoratelor școlare județene, este programată să se desfășoare la data de 19 aprilie a.c. Concursul susține educația tinerilor în domeniul financiar-contabil și își propune să contribuie la formarea noilor generații de profesioniști în domeniu. Competiția se adresează elevilor de liceu, din clasele a XI-a, filieră tehnologică, profil Servicii, calificarea profesională Tehnician în activități economice, oferindu-le oportunitatea de a-și demonstra și dezvolta cunoștințele teoretice și aplicative într-un cadru competitiv stimulativ.

Cu această ocazie au fost prezentate rolul și importanța CECCAR în formarea viitorilor profesioniști contabili și etapele necesare accesului la profesie.

(Copyright foto: ltmarmatia.ro) 

Galerie foto

CECCAR Maramureș: Întâlniri cu elevii care vor participa la faza județeană a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă, ediția a II-a
CECCAR Maramureș: Întâlniri cu elevii care vor participa la faza județeană a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă, ediția a II-a
CECCAR Maramureș: Întâlniri cu elevii care vor participa la faza județeană a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă, ediția a II-a

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

CECCAR a publicat traducerea în limba română a seriei privind managementul calității dedicată întreprinderilor mici, elaborată de IAASB

Radio CECCAR FM

În decembrie 2020, Consiliul pentru Standarde Internaționale de Audit și Asigurare (IAASB) a emis trei standarde privind managementul calității noi și revizuite care consolidează și modernizează abordarea firmei cu privire la managementul calității:

• Standardul Internațional privind Managementul Calității (ISQM) 1,

• ISQM 2, Revizuirea calității misiunilor, și

• ISA 220 (revizuit), Managementul calității pentru un audit al situațiilor financiare.

În acest context a fost emisă seria privind managementul calității: implementarea de către întreprinderile mici, concepută pentru a oferi sprijin practic firmelor mici în ceea ce privește implementarea ISQM 1 și ISQM 2, precum și standardele și amendamentele conexe.

Partea I-a este dedicată pregătirii pentru noile standarde de management al calității, iar Partea a II-a elaborării unui plan de implementare dedicat.

Seria include discuții și exemple ilustrative referitoare la firmele mici. Nu uitați că termenul „firmă” este definit pentru a include și un practician individual. Firmele mici se prezintă sub diferite dimensiuni și activează în baza a numeroase structuri diferite. Tratarea tuturor posibilităților diferite nu ar fi posibilă, dar seria are în vedere următoarele scenarii posibile:

• Practician individual fără personal

• Practician individual cu personal și

• Firmă cu 2-5 parteneri cu personal.

Documentele sunt elaborate pentru a oferi sfaturi și îndrumări pentru o implementare practică și tratează:

● identificarea obiectivelor dumneavoastră referitoare la calitate;

● realizarea procesului dumneavoastră de evaluare a riscurilor la adresa calității;

● identificarea răspunsurilor existente la acele riscuri la adresa calității (cunoscute și ca politici și/sau proceduri ori „controale”); și

● implementarea, documentarea și comunicarea sistemului dumneavoastră de management al calității (SOQM-ului).

Documentele sunt disponibile în limba română pe site-ul CECCAR, secțiunea Publicații–Organisme internaționale–Norme Profesionale și ghiduri.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, vicepreședinte al CECCAR, reales membru al Consiliului ETAF

Radio CECCAR FM

Adunarea Generală a membrilor European Tax Adviser Federation (ETAF) s-a reunit la Bruxelles pentru a-și alege noua conducere și a discuta strategia organismului pentru 2024, aceea de a urmări și de a evalua toate inițiativele UE în domeniul fiscal și pe probleme profesionale. Cu acest prilej, prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, expert contabil și vicepreședinte al CECCAR, a fost reales ca membru în Consiliul ETAF pentru un nou mandat.

Înființată în decembrie 2015, ETAF este o organizație europeană care reunește 215.000 de profesioniști în domeniul fiscal din Franța, Germania, Belgia, România, Ungaria, Austria și Croația. Principalele obiective urmărite de ETAF sunt: furnizarea de opinii specializate în domeniul fiscal factorilor decizionali ai UE, promovarea bunei legiferări în domeniul fiscal, îmbunătățirea standardelor de calitate și a cunoștințelor profesioniștilor din domeniu, contribuirea la combaterea abuzurilor fiscale și a activităților ilegale, urmărirea elaborării unor reglementări profesionale sustenabile, creșterea transparenței, protejarea confidențialității și independenței profesiei și sprijinirea întreprinderilor într-un mediu globalizat.

În vederea îndeplinirii acestor obiective, ETAF colaborează strâns cu factorii decizionali de la nivelul UE, participând la consultările și ședințele relevante, promovează dialogul între structurile UE și părțile interesate, elaborează propuneri și pune în legătură actorii principali din domeniul fiscal, profesional și mediul de afaceri.

Continuare
PROFESIA CONTABILĂacum 9 ore

CECCAR Maramureș: Întâlniri cu elevii care vor participa la faza județeană a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă, ediția a II-a

PROFESIA CONTABILĂacum 9 ore

CECCAR a publicat traducerea în limba română a seriei privind managementul calității dedicată întreprinderilor mici, elaborată de IAASB

ECONOMIEacum 9 ore

A fost stabilită Procedura de implementare a Programului IMM Plus

ECONOMIEacum 9 ore

ANAF: Dotarea cu AMEF, obligatorie și la automatele comerciale

ECONOMIEacum 10 ore

A doua ediție din acest an a programului de titluri de stat Fidelis, marcată de trei recorduri

PROFESIA CONTABILĂacum o zi

Prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, vicepreședinte al CECCAR, reales membru al Consiliului ETAF

PROFESIA CONTABILĂacum o zi

Ghid de inițiere în 5 pași pentru o tranziție sustenabilă a IMM-urilor

PROFESIA CONTABILĂacum o zi

Schimbarea paradigmei în business: Raportarea de sustenabilitate și rolul activ al profesioniștilor contabili în asigurarea competitivității afacerilor în lanțul de valoare global

ECONOMIEacum o zi

MF propune noi reglementări privind înregistrarea în contabilitate a unor impozite

ECONOMIEacum o zi

ANAF propune extinderea listei bunurilor care fac obiectul monitorizării prin Sistemul RO e-Transport

Teodor Brates
ÎNREGISTRĂRIacum 2 zile

Economia la bani mărunți – Ediția din 16.04.2024

ECONOMIEacum 2 zile

FMI a revizuit în scădere estimările privind creșterea economiei românești în acest an

Trending