Connect with us

ECONOMIE

Eurostat: România este pe locul şapte în UE în funcţie de proporţia gazelor cu efect de seră absorbite de păduri, de circa 21%

CECCAR FM

Publicat

pe

România este pe locul şapte în Uniunea Europeană în funcţie de proporţia gazelor cu efect de seră absorbite de păduri, de circa 21%, respectiv 23,9 milioane de tone din totalul de 113,4 milioane de tone, în timp ce media la nivelul Uniunii Europene este de aproximativ 9%, corespunzătoare unei cantităţi de 417 milioane tone din totalul de 4.441 milioane de tone, potrivit datelor aferente anului 2016 publicate joi de biroul european de statistică, Eurostat și citate de News.ro.

Datele au fost publicate de Eurostat pentru a marca Ziua internaţională a pădurilor, sărbătorită pe 21 martie.

În 2016, suprafeţele împădurite au absorbit 74% din gazele cu efect de seră în Suedia, 56% în Finlanda şi 53% în Lituania.

În 2015, Uniunea Europeană avea 182 de milioane de hectare de păduri şi altă vegetaţie lemnoasă, reprezentând 43% din suprafaţa totală, uşor mai mare faţă de suprafaţa terenurilor utilizate pentru agricultură, care reprezintă 41% din total, potrivit celor mai recente date disponibile.

În şapte state membre, peste jumătate din suprafeţele totale de teren erau acoperite cu păduri. Puţin peste trei sferturi din suprafeţele de teren erau împădurite în Finlanda şi Suedia, în timp ce Slovenia a raportat o proporţie de 63%. În alte patru state membre, şi anume Estonia, Letonia, Spania şi Portugalia, ponderea suprafeţelor împădurite în total varia în fiecare dintre acestea între 54% şi 56%

Suedia avea în 2015 o suprafaţă de păduri de 39,5 milioane de hectare, urmată de Spania (27,6 milioane de hectare) şi Finlanda (23 milioane de hectare. Din totalul terenurilor acoperite cu păduri din UE în 2015, Suedia şi Finlanda reprezentau 29,4%. În România, 6,95 de milioane de hectare erau împădurite în 2015.

Suprafaţa împădurită ca pondere în totalul suprafeţei de teren este un indicator global al Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale Naţiunilor Unite şi este inclusă de UE şi în indicatorii utilizaţi pentru monitorizarea progreselor acestor obiective în context european.

Continuare
Comentează

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificare anti-roboți *

ECONOMIE

Reducerea activităţilor economice în sectorul privat din zona euro s-a accelerat

Reducerea activităţilor economice în sectorul privat s-a accelerat în zona euro în luna ianuarie, generând temeri privind o nouă recesiune, în contextul restricţiilor antiepidemice, conform unei analize realizate de firma de consultanţă financiară IHS Markit.

CECCAR FM

Publicat

pe

Valoarea Indicelui Managerilor de Achiziţii (PMI) a scăzut la 47,5 puncte în ianuarie 2021, comparativ cu luna decembrie 2020, când valoarea era de 49,1. Un nivel sub 50 de puncte înseamnă scăderea activităţilor economice.

„O nouă recesiune pentru economia zonei euro pare din ce în ce mai inevitabilă, în contextul în care restricţiile anti coronavirus au continuat să afecteze grav companiile”, afirmă Chris Williamson, economist la grupul de analize financiare IHS Markit, cita de agenţia Belga şi de cotidianul belgian Le Soir.

Cifrele publicate vineri indică „a treia reducere lunară consecutivă a activităţilor economice din sectorul privat”, relevă analiza IHS Markit, notând însă că ritmul reducerii activităţilor de afaceri este mai lent decât în primăvara anului 2020, când au fost impuse primele restricţii antiepidemice în Europa.

„În ultimele trei luni, indicele PMI a rămas la un nivel mai înalt decât în primele luni de pandemie, în primăvara anului trecut, ceea ce sugerează că impactul economic al celui de-al doilea val pandemic a fost până acum mai puţin pronunţat”, arată raportul de analiză. Principalele probleme se înregistrează în sectorul de producţie, în timp ce serviciile sunt afectate mai puţin, transmite Mediafax.

Continuare

ECONOMIE

Rata şomajului înregistrat în evidenţele ANOFM în luna decembrie 2020 a fost 3,38%

La sfârşitul lunii decembrie 2020, rata şomajului înregistrat la nivel naţional a fost de 3,38%, mai mare decât cea din luna anterioară cu 0,06pp şi mai mare cu 0,41 pp decât cea din luna decembrie a anului 2019, anunță ANOFM.

CECCAR FM

Publicat

pe

Numărul total de şomeri la finele lunii decembrie 2020 a fost de 296.051 de persoane, mai mare cu 5.375 de persoane faţă de cel înregistrat la finele lunii anterioare.

Din totalul şomerilor înregistraţi, 100.740 au fost şomeri indemnizați şi 195.311 neindemnizați. Numărul şomerilor indemnizați a crescut cu 4.837 persoane, iar numărul şomerilor neindemnizați a crescut cu 538 persoane faţă de luna precedentă.

Pe medii de rezidenţă, numărul şomerilor la finele lunii decembrie se prezintă astfel: 99.031 şomeri provin din mediul urban şi 197.020 şomeri provin din mediul rural.

Cei mai mulţi şomeri aveau între 40 – 49 de ani (79.998), urmaţi de cei din grupa de vârstă 50 – 55 de ani (57.389), la polul opus aflându-se persoanele între 25 – 29 de ani (15.157).

Referitor la structura şomajului după nivelul de instruire, şomerii fără studii si cei cu nivel de instruire primar au o pondere însemnată în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele ANOFM (25,79%). Şomerii cu nivel de instruire gimnazial reprezintă 27,11% din totalul şomerilor înregistraţi, iar cei cu studii universitare 6,23%, informează Mediafax.

Continuare

ECONOMIE

China depășește SUA și devine destinația de top pentru noi investiții străine directe

China a depășit SUA ca fiind destinația de top din lume pentru noi investiții străine directe, potrivit cifrelor ONU citate de BBC.

CECCAR FM

Publicat

pe

Investițiile noi în America au scăzut cu aproape jumătate anul trecut, ducând la pierderea primei poziții din clasament. În schimb, cifrele ONU arată că investițiile directe în firmele chineze au urcat cu 4%, aducând China pe primul loc la nivel global.

Topul arată influența crescândă a Chinei pe scena economică mondială. China a avut intrări de 163 miliarde de dolari anul trecut, comparativ cu 134 miliarde de dolari atrași de SUA, a comunicat Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD) într-un raport.

În 2019, SUA au primit 251 miliarde dolari în investiții străine directe noi, în timp ce China a primit 140 miliarde de dolari.

În timp ce China este numărul unu pentru noi investiții străine, SUA domină în continuare atunci când vine vorba de investiții străine totale, aceasta fiind rezultatul deceniilor petrecute în postura de cea mai atractivă locație pentru companiile străine care doresc să se extindă în străinătate.

Dar experții spun că noile valori subliniază mișcarea Chinei către centrul economiei globale, care a fost mult timp dominată de SUA, cea mai mare economie din lume.

China, implicată în prezent într-un război comercial cu SUA, ar putea ajunge, conform prognozelor, în prima poziție până în 2028, potrivit Centrului pentru Cercetări Economice și de Afaceri din Marea Britanie (CEBR).

Investițiile străine în SUA au atins un maxim în 2016, la 472 miliarde de dolari, când investițiile străine în China erau de 134 miliarde de dolari. De atunci, investițiile în China au continuat să crească, în timp ce în SUA au scăzut în fiecare an din 2017.

Administrația Trump a încurajat companiile americane să părăsească China și să își restabilească operațiunile în SUA. De asemenea, a avertizat companiile și investitorii chinezi că vor face față unor controale sporite atunci când investesc în America, din motive de securitate națională

PIB chinez a crescut cu 2,3% în 2020, arată datele oficiale din această lună, acest lucru făcând din China singura economie majoră din lume care a evitat o contracție anul trecut.

Investițiile străine directe globale (ISD) au scăzut dramatic în 2020, cu 42%, potrivit raportului UNCTAD, citat de Mediafax.

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR Business Review

ceccar.ro

Trending