Connect with us

ECONOMIE

Investiții în Capitală pentru tramvaie electrice, troleibuze și autobuze hibrid

CECCAR FM

Publicat

pe

Licitațiile pentru o sută de tramvaie electrice, o sută de troileibuze și o sută treizeci de autobuze hibrid, destinate regiunii București-Ilfov au fost lansate, iar contractele de achiziționare ar putea fi încheiate până la sfârșitul acestui an, potrivit Aurei Răducu, director ADTPBI, transmite Mediafax.

„Numai printr-un transport public eficient putem reduce poluarea, putem să eficientizăm dezvoltarea economică, putem să dezvoltăm anumite zone ale Bucureștiului. Astfel, prima urgență este dezvoltarea flotei, modernizarea și achiziționarea de noi echipamente. Prin Programul Operațional Regional (POR), anul trecut, în iunie, am depus proiecte pentru o sută de tramvaie de 36 de metri, vor fi mai lungi, vor putea circula cu o capacitate mai mare, sunt în licitație, sperăm să se termine cât mai repede și în doi ani să avem aceste tramvaie, dotate cu toate sistemele moderne de transport. Prin același program, s-a propus achiziționarea a o sută de tramvaie electrice, licitația a fost lansată. Am reușit să facem rost de niște fonduri de la bugetul de stat, prin Programul de Mediu, prin care am propus și s-a aprobat în decembrie achiziționarea a o sută de troleibuze și o sută treizeci de autobuze hibrid. Toate aceste patru tipuri de vehicule sunt în licitații și sperăm ca anul acesta sau chiar până în luna septembrie să se încheie contractele de achiziționare. De asemenea, încercăm să vitalizăm, revitalizăm și să utilizăm centura de cale ferată drept un tren urban. Discutăm cu Ministerul Transporturilor, cu structurile CFR care ne ajută, astfel încât să se poată realiza în primul rând stații”, a susținut reprezentanta Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București-Ilfov, în cadrul unei conferințe de specialitate.

Planul de dezvoltare a mobilității urbane cuprinde un buget de 7 miliarde de euro, 3,5 miliarde de euro fiind alocate pentru Metrorex, iar 3,5 miliarde transportului de suprafață.

„La nivelul țării, s-a facut masterplan-ul de transport, care cuprinde drumurile și ce investiții trebuie făcute, după care la nivelul fiecărui oraș, pentru a avea viziunea completă de dezvoltare a mobilității, a infrastructurii, aveam obligația conform politicii europene de transport integrat, să facem planul de mobilitate urbană, integrată cu acest masterplan de transport. Un plan care cuprinde un buget de 7 miliarde de euro, 3,5 miliarde de euro este alocat Metrorex, iar 3,5 miliarde transportului de suprafață. Acest document prevede multe proiecte, toate au componentă de smart, este foarte important să aducem tehnologiile cele mai noi și cele mai complete, pentru că am stat destul, foarte mulți ani fără să investim în dezvoltare și fără să investim în soluții moderne”, a explicat directorul ADTPBI.

Aura Răducu a menționat, de asemenea, piedicile pe care cadrul legislativ le pune în calea realizării acestui gen de proiecte, subliniind impactul negativ pe care inexistența unui buget multianual îl are asupra planurilor de dezvoltare din România.

„Cadrul legislativ nu permite dezvoltarea pe termen lung a acestor proiecte. Principala problemă crucială este că în România nu există un buget multianual. Niciodată un proiect de metrou nu se poate face într-un singur an, atâta timp cât nu avem bugete multianuale va fi o mare piedică pentru aceste proiecte, multianuale la rândul lor”, a spus aceasta.

Continuare
Comentează

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificare anti-roboți *

ECONOMIE

Efectele coronavirusului: piața țigaretelor de contrabandă scade puternic

Eforturile extinse de securizare a granițelor, dublate și de măsurile de siguranță suplimentare generate de pandemia de Coronavirus, au dus la o scădere istorică a volumului pieței negre a țigaretelor din România în 2020, până la un nivel mediu de sub 10% din piața totală.

CECCAR FM

Publicat

pe

Valoarea de piață a țigaretelor de contrabandă capturate de autoritățile române anul trecut se ridică la peste 64 de milioane de lei, conform datelor centralizate pe platforma www.stopcontrabanda.ro. Pe fondul micșorării pieței negre a țigaretelor, contribuția British American Tobacco la bugetul de stat în anul 2020 a fost de circa 9,4 miliarde de lei, cu aproximativ 500 de milioane de lei mai mult decât în anul precedent. British American Tobacco este cel mai mare jucător din industria tutunului din România, cu o cotă de piață de peste 53%, iar contribuția companiei la bugetul de stat este reprezentată de accize, TVA, taxe salariale și alte taxe.

Pe fondul restricțiilor de circulație și al controalelor intensificate la granițe și în piețe impuse de pandemie, autoritățile române au capturat în 2020 circa 111 milioane de țigarete de contrabandă, astfel că piața neagră a țigaretelor din România a coborât în 2020 sub nivelul de 10%, ceea ce înseamnă că 1 din 10 țigarete consumate în România provine în prezent de pe piața neagră, față de 1 din 7 cu un an înainte.

România are cel mai ridicat nivel al contrabandei cu țigarete din Europa de Est, în condițiile în care are 2.000 de km de graniță cu țări non-UE, în care prețul tutunului poate fi de până la 6 ori mai mic. Traficul ilicit de țigări prejudiciază anual statul român cu aproximativ 3 miliarde de lei, potrivit Mediafax.

Continuare

ECONOMIE

Noi reglementări în domeniul contabilității, publicate în Monitorul Oficial

CECCAR FM

Publicat

pe

În Monitorul Oficial nr. 66 din 21 ianuarie 2021 a fost publicat Ordinul nr. 58/2021 al ministrului Finanțelor privind principalele aspecte legate de întocmirea și depunerea situațiilor financiare anuale și a raportărilor contabile anuale ale operatorilor economici la unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor, precum și pentru reglementarea unor aspecte contabile.

În ceea ce privește aspectele referitoare la întocmirea și depunerea raportărilor contabile, inițiatorii precizează că prin acest act normativ se aduc clarificări referitoare la întocmirea situațiilor financiare anuale aferente exercițiului financiar 2020 și a raportărilor contabile anuale întocmite de operatorii economici pentru data de 31 decembrie 2020, precum și la depunerea lor la unitățile teritoriale ale ministerului de resort. Astfel, sunt prezentate categoriile de situații financiare anuale întocmite în funcție de reglementările contabile aplicabile, respectiv Reglementările contabile privind situațiile financiare anuale individuale și situațiile financiare anuale consolidate, aprobate prin OMFP nr. 1.802/2014, cu modificările și completările ulterioare, sau Reglementările contabile conforme cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară, aprobate prin OMFP nr. 2.844/2016, cu modificările și completările ulterioare.

La elaborarea Ordinului s-a avut în vedere tipul raportării contabile pe care trebuie să o întocmească operatorii economici, respectiv situații financiare anuale sau raportări contabile anuale.

Ca și în anii trecuți, urmează să întocmească și să depună raportări contabile anuale:

 persoanele juridice aflate în lichidare, potrivit legii;

▪ subunitățile deschise în România de societăți rezidente în state aparținând Spațiului Economic European;

▪ entitățile care au optat pentru un exercițiu financiar diferit de anul calendaristic, în condițiile prevăzute de legea contabilității, și care aplică reglementările contabile aprobate prin Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 1.802/2014, cu modificările și completările ulterioare;

▪ entitățile care aplică reglementările contabile aprobate prin Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 2.844/2016, cu modificările și completările ulterioare.

Referitor la conturile privind plata defalcată a TVA, în Referatul de aprobare se menționează că, prin OUG nr. 78/2019 privind modificarea unor acte normative și stabilirea unor măsuri în domeniul agriculturii, precum și pentru aprobarea unor măsuri fiscal-bugetare, a fost abrogată OG nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA. În aceste condiții, nu se mai justifică păstrarea în planul de conturi a conturilor introduse în contextul OG nr. 23/2017.

De asemenea, în privința corelării unor prevederi cuprinse în reglementările contabile aplicabile operatorilor economici, Ministerul Finanțelor subliniază că prevederea în cauză privește rezervele constituite potrivit legii. Astfel, în contextul contabilizării acestora, se propune ca prevederile cuprinse în reglementările contabile aprobate prin OMFP nr. 1.802/2014, la funcțiunea contului 106 „Rezerve”, să fie similare cu cele corespunzătoare aceluiași element, regăsite în funcțiunea contului 129 „Repartizarea profitului”.

Continuare

ECONOMIE

Ministrul Mediului: Nu se va introduce nicio formă de taxă auto anul acesta

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos, a afirmat, la Craiova, că anul acesta nu se va introduce nicio formă de taxă auto și niciodată nu se va mai introduce o taxă auto sub forma în care a existat, pentru că, în ultimii zece ani, statul a pierdut toate procesele privind taxa auto de poluare, potrivit Agerpres.

CECCAR FM

Publicat

pe

Oficialul a spus că taxarea poluării nu este un scop în sine pentru a aduna bani la buget, ci se face pentru descurajarea formelor de poluare, iar anul acesta România trebuie să decidă dacă va folosi taxarea ca soluție pentru reducerea poluării.

„În Europa, în vederea reducerii poluării aerului prin intermediul mijloacelor de transport, sunt 24 de state care aplică diverse forme de descurajare și trei state membre care nu au nicio formă de taxare a poluării. Taxarea poluării nu este un scop în sine, pentru a se aduna bani la bugetul de stat, ci descurajarea formelor de poluare. Am avut o ședință cu cei șase primari de sectoare din București și cu primarul general pe problema poluării aerului, una dintre cele mai mari probleme și în București și poate că și în Craiova, iar soluțiile trebuie căutate ori la nivel local, ori la nivel național. Sunt zone unde nu există poluare a aerului, dar sunt și zone unde suntem în situația de infringement, sunt comunități care pot rezolva problema pe plan local, sunt comunități care poate nici nu-și dau interesul pentru rezolvarea problemei. România trebuie să decidă în 2021 dacă va folosi soluția taxării poluării ca o soluție de reducere a poluării cel puțin în marile centre urbane, acolo unde avem problema infringementului și unde dacă nu găsim soluții și dacă poluarea nu o să scadă, nu scăpăm de penalitățile Comisiei Europene”, spus ministrul Mediului.

Barna Tanczos a subliniat că se vor extinde stațiile de măsurare și stațiile de monitorizare a poluării aerului în toate centrele urbane, iar în multe zone probabil că imaginea va fi una gravă. „O să mai achiziționăm peste 140 de stații noi și de senzori – și cu cât rețeaua o să fie mai mare, cu atât imaginea legată de poluare o să fie clară. Și în anumite zone imaginea va fi una gravă. Deci vom vedea că sunt zone din anumite centre urbane unde poluarea este alarmantă sau la nivelul maxim admis de Uniunea Europeană. Deci, în concluzie, în niciun caz taxă auto, pentru că am văzut că în ultimii zece ani am pierdut toate procesele. Este o întrebare dacă folosim taxarea poluării ca o soluție de reducere a poluării și dacă folosim această soluție la nivel național sau doar local, acolo unde avem probleme” a conchis ministrul.

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR Business Review

ceccar.ro

Trending