ECONOMIE
Exporturile de animale vii au crescut cu 13,8% în primul trimestru din 2019

România a exportat, în primul trimestru din 2019, animale vii în sumă de 85,5 milioane euro, în creștere cu 13,8% față de perioada similară a anului trecut, 39% dintre aceste exporturi având ca destinație țări din Uniunea Europeană, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS), informează Agerpres.
Exporturile de animale vii în țările UE au totalizat în primele trei luni 85,5 milioane euro, principalele destinații fiind Ungaria (12,4 milioane euro), Croația (10,9 milioane euro) și Italia (3,3 milioane euro).
Pe de altă parte, în primul trimestru, importurile de animale vii s-au ridicat la 43,3 milioane euro, fiind mai mari cu 20,1% comparativ cu aceeași perioadă din 2018, toate provenind din țările UE.
Astfel, în perioada menționată, România a înregistrat un excedent de 42,4 milioane euro în comerțul internațional cu animale vii.
ECONOMIE
România, locul 15 în UE în clasamentul înmatriculărilor de autoturisme noi, în 2020
România s-a situat, în 2020, pe poziția 15 din UE în clasamentul înmatriculărilor de autoturisme noi, cu un volum de 126.351 unități, înregistrând o scădere de 21,8% comparativ cu 2019, a anunțat Asociația Constructorilor de Automobile din România (ACAROM), citată de Mediafax.

În luna decembrie 2020, înmatriculările de autoturisme noi în Uniunea Europeană au scăzut cu 3,3% față de decembrie 2019, atingându-se un nivel de 1.031.070 unități.
În perioada ianuarie-decembrie 2020 s-au înregistrat scăderi ale înmatriculărilor de autoturisme noi în toate țările din UE. Pe principalele piețe – Germania (-19,1%), Franța (-25,6%), Italia (-27,9%), Marea Britanie (-29,4%) și Spania (-32.3%) – au fost consemnate cele mai importante scăderi ale înmatriculărilor de autoturisme noi.
Volumul total al autoturismelor înmatriculate în UE a fost de 9.942.509 unități, reprezentând o diminuare de 23,7% față de 2019.
ECONOMIE
Piața de media din țara noastră a scăzut anul trecut cu 2,7%
Piața de media din România a scăzut anul trecut cu 2,7%, până la 467 milioane euro, iar în 2021 este așteptată o revenire de 4%, până la 485 milioane de euro, susținută în mod special de investițiile media în digital și TV, arată datele actualizate ale raportului Media Fact Book, citate de Mediafax.

Pandemia și-a pus puternic amprenta pe bugetele media, mai ales în lunile aprile și mai, când multe dintre branduri și-au limitat comunicarea, pe fondul incertitudinilor provocate de contextul social și sanitar, arată raportul realizat de agenția Initiative.
În continuare, cele mai mari investiții media au venit din partea industriei farmaceutice, însă creșterea cea mai mare în 2020 a fost înregistrată de e-commerce (+88%), care se apropie de retail și telecom, două categorii cu o lungă tradiție în comunicare.
„Anul 2020 a venit cu schimbări atât la scară largă, în marele context socio-economic global, cât și la o scară mai mică, la nivelul comportamentului consumatorilor în ceea ce privește consumul de media. Astfel că pandemia a lăsat câteva lecții pentru piața de media, în mod special fiind evidențiată legătura puternică dintre modul de viață al oamenilor și consumul de media. Pe măsură ce restricțiile de mobilitate intrau în vigoare, s-a putut observa cum TV-ul și digitalul au luat amploare, în timp ce piața de OOH a pierdut expunere. Traficul principalelor site-uri de știri, precum și audiența TV, au fluctuat, fiind influențate de nivelul de tensiune și stres al consumatorilor, odată cu evoluția pandemiei”, a declarat Alexandra Olteanu, Managing Director la Initiative.
Investițiile în publicitatea TV au avut un parcurs sinuos în 2020, cu o scădere de 35% a bugetelor încasate în lunile aprilie și mai, urmată de o revenire spectaculoasă în a doua jumătate a anului, atunci când mutarea unor bugete de comunicare din trimestrul al 2-lea către trimestrele 3-4 a generat o situație de sold-out fără precedent la stațiile TV.
ECONOMIE
MEAT: Q&A Informații utile granturi pentru IMM-uri

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) a publicat, pe site-ul instituției, un text care include cele mai frecvente întrebări adresate de antreprenori în legătură cu granturile care pot fi accesate de întreprinderile mici și mijlocii și care se derulează prin intermediul instituției.
Textul este structurat pe secțiuni și cuprinde întrebări (însoțite de răspunsurile aferente din partea MEAT) vizând, între altele:
▪ cheltuielile eligibile;
▪ eligibilitatea solicitantului;
▪ erorile platformei.
Documentul poate fi consultat și aici.
-
ECONOMIEacum 4 zile
Noul model al formularului 230, publicat în Monitorul Oficial
-
PROFESIA CONTABILĂacum 4 zile
Navigarea riscurilor sporite de fraudă și alte activități ilegale în timpul pandemiei de COVID-19
-
PROFESIA CONTABILĂacum 4 zile
2021 – un secol de la reglementarea profesiei contabile în România. La mulți ani!
-
ECONOMIEacum 4 zile
Noul model al declarației unice, publicat în Monitorul Oficial
-
ECONOMIEacum o zi
Christine Lagarde (BCE) cere o reglementare globală a Bitcoin
-
ECONOMIEacum 4 zile
Modificările la Normele de aplicare a prevederilor OUG nr. 37/2020, în consultare publică
-
ÎNREGISTRĂRIacum o zi
Economia la bani mărunți – Ediția din 14.01.2021
-
ECONOMIEacum o zi
BNR a redus dobânda de politică monetară