PROFESIA CONTABILĂ
CECCAR Dâmbovița: Masa rotundă cu tema „Raționamente profesionale, aspecte etice și reglementări legale opozabile expertizelor contabile judiciare. Provocări actuale”

Sediul Filialei CECCAR Dâmbovița a găzduit recent o nouă întâlnire de lucru pentru dezbaterea aspectelor legate de lucrările de expertiză contabilă judiciară dispuse de organele cu atribuții jurisdicționale în cauzele referitoare la tranzacții cu autoturisme. Alături de membrii Grupului Experților Judiciari, la masa rotundă cu tema Raționamente profesionale, aspecte etice și reglementări legale opozabile expertizelor contabile judiciare. Provocări actuale a participat și conducerea filialei Corpului.
„Masa rotundă s-a transformat într-un veritabil atelier de lucru al experților contabili judiciari, caracterul interactiv, dar mai ales modalitatea documentării prin accesarea directă a legislației oferind o nouă abordare a relațiilor colegiale și profesionale dintre membrii GEJ. Întâlnirea cu experții contabili judiciari a avut caracter informal și a abordat aspecte privind componenta etică a serviciilor privind expertiza contabilă judiciară, obiective și bune practici în activitatea de expertiză contabilă judiciară, rolul auditului de calitate a lucrărilor de expertiză contabilă judiciară”, au transmis reprezentanții Filialei CECCAR Dâmbovița.
PROFESIA CONTABILĂ
Ghid privind obligația de raportare a aranjamentelor transfrontaliere

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat, pe pagina de internet a instituției, un Ghid privind obligația de raportare a aranjamentelor transfrontaliere (Directiva UE 2018/822 – DAC6). Documentul are scopul de a oferi un cadru general de îndrumare a contribuabililor care au obligația de a se conforma normelor privind furnizarea de informații referitoare la aranjamentele transfrontaliere raportabile.
„Urmare demersurilor efectuate de Comisia Europeană (COM), Directiva 2011/16/EU (DAC1) care asigură cadrul legal pentru schimbul de informații între administrațiile fiscale ale statelor membre UE (SM) a fost modificată de Directiva 2018/822/EU (DAC6) prin introducerea regimului de raportare obligatorie pentru anumite tranzacții transfrontaliere care ar putea fi utilizate pentru planificare fiscală agresivă (ATP) 1. S-a apreciat că obligativitatea de raportare va avea un potențial caracter disuasiv, iar informațiile astfel obținute de SM vor facilita luarea unor măsuri rapide pentru evaluarea riscurilor de neconformare și aplicarea de tratamente fiscale care vizează eliminarea lacunelor legislative, notificarea contribuabililor și, după caz, inițierea de controale fiscale”, precizează ANAF.
Citiți mai multe în CECCAR Business Magazine.
PROFESIA CONTABILĂ
Procedura de acordare a sumelor prevăzute de art. III alin. (1) și (2) din OUG nr. 92/2020

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) a publicat, pe site-ul instituției, o serie de detalii legate de depunerea tabelului nominal lunar în cadrul procedurii de acordare a sumelor prevăzute de art. III alin. (1) și (2) din OUG nr. 92/2020.
Astfel, este publicat, în format PDF inteligent, tabelul nominal lunar cu persoanele încadrate în muncă conform prevederilor art. III alin. (1)și (2) din OUG nr. 92/2020 (Tabel nominal OUG nr. 92/2020) pentru instituirea unor măsuri active de sprijin destinate angajaților și angajatorilor în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum și pentru modificarea unor acte normative, pentru stabilirea sumelor cuvenite angajatorilor din bugetul asigurărilor pentru șomaj.
Tabelul completat se va transmite agenției județene/municipale pentru ocuparea forței de muncă prin intermediul platformei aici.gov.ro.
Citiți mai multe în CECCAR Business Magazine.
PROFESIA CONTABILĂ
Noile modele ale formularelor 100 și 710, publicate în Monitorul Oficial

Modificarea și completarea formularului 100 Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat și a formularului 710 Declarație rectificativă au fost aprobate prin Ordinul președintelui ANAF nr. 51/2021, publicat în Monitorul Oficial nr. 59 din 19 ianuarie 2021.
Potrivit ANAF, modificarea și completarea formularelor menționate au fost necesare ca urmare a modificărilor aduse Codului fiscal prin Legea nr. 153/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum și pentru completarea Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activități, Legea nr. 262/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum și prin Legea nr. 296/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
Modificările, care se adresează contribuabililor plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor, vizează cuprinderea în cele două formulare a unor rânduri dedicate declarării:
– sponsorizărilor și burselor acordate elevilor școlarizați în învățământul profesional dual în conformitate cu prevederile art. 25 alin. (4) lit. c) din Legea nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare;
– costului de achiziție a aparatelor de marcat electronice fiscale puse în funcțiune.
Citiți mai multe în CECCAR Business Magazine.
-
ÎNREGISTRĂRIacum 4 zile
Economia la bani mărunți – Ediția din 21.01.2021
-
ECONOMIEacum 4 zile
Valoarea totală tranzacționată la bursă în primele nouă luni din 2020 a crescut cu 56%
-
ECONOMIEacum 5 zile
Programe de sprijin pentru legume în spații protejate și plante aromatice
-
ECONOMIEacum 4 zile
Comparatoarele de tarife pentru gaze și electricitate, disponibile și la Consiliul Concurenței
-
ECONOMIEacum 4 zile
Bitcoin își extinde pierderile și se îndreaptă spre cea mai slabă săptămână din martie 2020
-
ECONOMIEacum 5 zile
Năsui: Toate casele de marcat sunt deductibile direct din impozit
-
ECONOMIEacum 5 zile
ANRE a aprobat ordinul prin care consumatorii beneficiază de cel mai bun preț al furnizorului lor
-
ECONOMIEacum 4 zile
Efectele coronavirusului: piața țigaretelor de contrabandă scade puternic