Rețele sociale

PROFESIA CONTABILĂ

Noutăți fiscale europene din Buletinul de știri ETAF de săptămâna aceasta

Radio CECCAR FM

Comisia Europeană: Deficitul de încasare a TVA a scăzut semnificativ în 2017

La 5 septembrie a.c., Comisia Europeană a publicat „Studiul și rapoartele privind diferența de încasare a  TVA în statele membre UE-28” pentru anul 2019, conform căruia țările UE au pierdut 137 miliarde de euro din veniturile provenite din taxa pe valoare adăugată în 2017 (11,2% din veniturile totale din TVA în UE). Raportul definește deficitul de încasare a TVA ca „diferența dintre veniturile preconizate și cele reale obținute din TVA și conține nu numai fraudele și evaziunile fiscale, ci și măsuri de politică asociate acestora. Deficitul de încasare a TVA acoperă, de asemenea, taxa pe valoare adăugată pierdută din cauza insolvențelor, falimentelor, erorilor administrative și optimizării fiscale”. Veștile bune vin totuși din tendința istorică scăzută a deficitului de încasare a TVA, care este în scădere pentru al cincilea an consecutiv: acesta aflându-se la 164 miliarde de euro în 2013. Rezultatele Italiei și Franței sunt remarcabile, observându-se o scădere de 3,4 și respectiv 3,3 miliarde de euro, în timp ce în Germania, deficitului de încasare a TVA a crescut cu 1,4 miliarde de euro între 2016 și 2017. România a înregistrat cel mai mare deficit de încasare a TVA din UE (36%) în 2017, fiind urmată de Grecia (34%) și Lituania (25%).

Președinția Finlandei este pregătită să abordeze propunerile privind CbCR (Raportul pentru fiecare țară), TVA și FTT (Taxa pe tranzacțiile financiare) în cadrul Consiliului

În data de 3 septembrie a.c., ministrul Justiției din Finlanda, Anna-MajaHenriksson s-a prezentat în fața Comisiei pentru afaceri juridice a Parlamentului European (JURI) pentru a prezenta prioritățile Președinției finlandeze a Consiliului UE. Printre altele, Anna-Maja Henriksson a subliniat angajamentul țării sale de a continua propunerea de raportare pentru fiecare țară, ceea ce ar impune marilor companii multinaționale să publice anumite date financiare. În cadrul ședinței Comisiei ECON din 3 septembrie a.c.,ministrul de finanțe, Mika Lintilä a confirmat angajamentul Finlandei de a lucra pentru un acord referitor la propunerile privind TVA și accize și de a înregistra progrese referitoare la impozitul pe tranzacțiile financiare de lungă durată (FTT) în cadrul Consiliului.

Reformele politicii fiscale în țările membre OCDE

La 5 septembrie a.c., OCDE a publicat raportul său privind Reformele politicii fiscale din 2019, oferind o comparație pentru fiecare țară cu privire la evoluția politicii fiscale. Comparativ cu anii precedenți, un număr redus țări (de exemplu, Olanda) au întreprins pachete importante de reformă fiscală, în timp ce unele modificări fiscale de anvergură au fost efectuate în Italia, Polonia, Lituania și Australia. Raportul arată că țările cu cote de impozitare corporativă ridicate își reduc impozitele, ceea ce duce la o convergență a ratelor impozitului pe profit în țările OCDE. Mai multe țări reduc, de asemenea, impozitele pe veniturile personale, în special pentru persoanele cu venituri mici și vârstnici. Din perspectiva mediului, reformele fiscale s-au diminuat în 2019 față de anii precedenți: mai multe țări și-au redus impozitele în domeniul energiei și și-au slăbit angajamentul de a alinia sistemul de impozitare la schimbările climatice.

OCDE: Raportul de evaluare inter pares pentru fiecare țară

OCDE a prezentat rezultatele celei de-a doua faze a Raportului de evaluare inter paresal Acțiunii 13 CbCR la 3 septembrie a.c., solicitând astfel administrațiilor fiscale să colecteze și să furnizeze informații financiare autorităților fiscale din alte țări(de exemplu: venituri, profiturile obținute înainte de a fi supuse impozitării, impozitul pe profit plătit, etc.) aferente marilor companii multinaționale active în jurisdicția respectivă. Este unul dintre standardele minime ale inițiativelor BEPS pe care toți membrii Cadrului cuprinzător privind BEPS s-au angajat să-l implementeze. Directorul Centrului pentru politică și administrare fiscală a OCDE, Pascal Saint-Amans a confirmat rezultatele raportului de evaluare inter pares, subliniind că măsurile BEPS au fost puse în aplicare „rapid, constant și global”. Într-adevăr, raportul arată că peste 80 de țări au introdus legislația CbCR, care acoperă aproape toate grupurile multinaționale cu venituri ale grupurilor consolidate de peste 750 de milioane de euro. În plus,implementarea măsurilor este, în mare parte, consecventă cu standardul minim prevăzut de Acțiunea 13 și favorizează relațiile bilaterale pentru schimburile CbCR puse în practică în prezent.

Primul proces privind frauda Cum-Ex al unei instanțe germane

Miercuri, 4 septembrie a.c., doi funcționari ai unor bănci de investiții britanice au fost dați în judecată de o instanță din Bonn, Germania, din cauza implicării active în așa-numitele escrocherii Cum-Ex care au costat autoritățile fiscale din întreaga Europa aproximativ 55 de miliarde de euro. Procesul urmează să fie cel mai complicat dosar fiscal din Germania, fiind probabil singurul până în ianuarie 2020, cu o perioadă de deliberare de 32 de zile. Se anticipează că acest caz va determina traiectoria altor cazuri similare din scandalul Cum-Ex, atât pentru actorii de pe piață, cât și pentru autoritățile fiscale. Lacunele din sistemele fiscale au permis fraude masive implicând bănci și alți brokeri ce au fost descoperiți pentru prima data în anul 2012, cu toate că întinderea completă și implicațiile acestor lacune au fost dezvăluite de abea în 2017 de către un grup de jurnaliști de investigații. Infracțiunea a fost caracterizată de bancheri și alți intermediari care tranzacționează acțiuni cu numele („cum”) și fără („ex”),drepturi la dividende care ascund identitatea reală a beneficiarului real, cu toate că ambele părți au solicitat reduceri de la plata impozitului pe câștigul din capital care a fost plătit o singură dată. Germania a încercat să închidă aceste lacune în 2012, dar punerea în practică a acestor amendamentele nu a reușit, astfel încât, în 2016, Ministerul Finanțelor a propus un alt amendament legislativ prin care tranzacțiile de tip Cum-Ex devin imposibile.

Buletinul de știri în limba engleză poate fi consultat pe site-ul ETAF.

PROFESIA CONTABILĂ

CECCAR Maramureș: Întâlniri cu elevii care vor participa la faza județeană a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă, ediția a II-a

Radio CECCAR FM

În perioada 1-5 aprilie, președintele Filialei CECCAR Maramureș, conf. univ. dr. Constantin Cucoșel, a participat la întâlniri cu elevii de la cinci licee din județul Maramureș, ocazie cu care s-au discutat aspecte privind regulamentul de organizare a celei de-a II-a ediții a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă. Concursul este organizat de Ministerul Educației, în parteneriat cu Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România. Întâlnirile au avut loc la Liceul Tehnologic „Marmația” din Sighetu Marmației, Liceul din Borșa, Liceul Teologic Penticostal din Baia Mare, Colegiul Economic „Nicolae Titulescu” din Baia Mare și Liceul Tehnologic Agricol „Alexiu Berinde” din Seini.

Faza județeană a competiției, desfășurată cu sprijinul inspectoratelor școlare județene, este programată să se desfășoare la data de 19 aprilie a.c. Concursul susține educația tinerilor în domeniul financiar-contabil și își propune să contribuie la formarea noilor generații de profesioniști în domeniu. Competiția se adresează elevilor de liceu, din clasele a XI-a, filieră tehnologică, profil Servicii, calificarea profesională Tehnician în activități economice, oferindu-le oportunitatea de a-și demonstra și dezvolta cunoștințele teoretice și aplicative într-un cadru competitiv stimulativ.

Cu această ocazie au fost prezentate rolul și importanța CECCAR în formarea viitorilor profesioniști contabili și etapele necesare accesului la profesie.

(Copyright foto: ltmarmatia.ro) 

Galerie foto

CECCAR Maramureș: Întâlniri cu elevii care vor participa la faza județeană a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă, ediția a II-a
CECCAR Maramureș: Întâlniri cu elevii care vor participa la faza județeană a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă, ediția a II-a
CECCAR Maramureș: Întâlniri cu elevii care vor participa la faza județeană a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă, ediția a II-a

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

CECCAR a publicat traducerea în limba română a seriei privind managementul calității dedicată întreprinderilor mici, elaborată de IAASB

Radio CECCAR FM

În decembrie 2020, Consiliul pentru Standarde Internaționale de Audit și Asigurare (IAASB) a emis trei standarde privind managementul calității noi și revizuite care consolidează și modernizează abordarea firmei cu privire la managementul calității:

• Standardul Internațional privind Managementul Calității (ISQM) 1,

• ISQM 2, Revizuirea calității misiunilor, și

• ISA 220 (revizuit), Managementul calității pentru un audit al situațiilor financiare.

În acest context a fost emisă seria privind managementul calității: implementarea de către întreprinderile mici, concepută pentru a oferi sprijin practic firmelor mici în ceea ce privește implementarea ISQM 1 și ISQM 2, precum și standardele și amendamentele conexe.

Partea I-a este dedicată pregătirii pentru noile standarde de management al calității, iar Partea a II-a elaborării unui plan de implementare dedicat.

Seria include discuții și exemple ilustrative referitoare la firmele mici. Nu uitați că termenul „firmă” este definit pentru a include și un practician individual. Firmele mici se prezintă sub diferite dimensiuni și activează în baza a numeroase structuri diferite. Tratarea tuturor posibilităților diferite nu ar fi posibilă, dar seria are în vedere următoarele scenarii posibile:

• Practician individual fără personal

• Practician individual cu personal și

• Firmă cu 2-5 parteneri cu personal.

Documentele sunt elaborate pentru a oferi sfaturi și îndrumări pentru o implementare practică și tratează:

● identificarea obiectivelor dumneavoastră referitoare la calitate;

● realizarea procesului dumneavoastră de evaluare a riscurilor la adresa calității;

● identificarea răspunsurilor existente la acele riscuri la adresa calității (cunoscute și ca politici și/sau proceduri ori „controale”); și

● implementarea, documentarea și comunicarea sistemului dumneavoastră de management al calității (SOQM-ului).

Documentele sunt disponibile în limba română pe site-ul CECCAR, secțiunea Publicații–Organisme internaționale–Norme Profesionale și ghiduri.

Continuare

PROFESIA CONTABILĂ

Prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, vicepreședinte al CECCAR, reales membru al Consiliului ETAF

Radio CECCAR FM

Adunarea Generală a membrilor European Tax Adviser Federation (ETAF) s-a reunit la Bruxelles pentru a-și alege noua conducere și a discuta strategia organismului pentru 2024, aceea de a urmări și de a evalua toate inițiativele UE în domeniul fiscal și pe probleme profesionale. Cu acest prilej, prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, expert contabil și vicepreședinte al CECCAR, a fost reales ca membru în Consiliul ETAF pentru un nou mandat.

Înființată în decembrie 2015, ETAF este o organizație europeană care reunește 215.000 de profesioniști în domeniul fiscal din Franța, Germania, Belgia, România, Ungaria, Austria și Croația. Principalele obiective urmărite de ETAF sunt: furnizarea de opinii specializate în domeniul fiscal factorilor decizionali ai UE, promovarea bunei legiferări în domeniul fiscal, îmbunătățirea standardelor de calitate și a cunoștințelor profesioniștilor din domeniu, contribuirea la combaterea abuzurilor fiscale și a activităților ilegale, urmărirea elaborării unor reglementări profesionale sustenabile, creșterea transparenței, protejarea confidențialității și independenței profesiei și sprijinirea întreprinderilor într-un mediu globalizat.

În vederea îndeplinirii acestor obiective, ETAF colaborează strâns cu factorii decizionali de la nivelul UE, participând la consultările și ședințele relevante, promovează dialogul între structurile UE și părțile interesate, elaborează propuneri și pune în legătură actorii principali din domeniul fiscal, profesional și mediul de afaceri.

Continuare
PROFESIA CONTABILĂacum 3 ore

CECCAR Maramureș: Întâlniri cu elevii care vor participa la faza județeană a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă, ediția a II-a

PROFESIA CONTABILĂacum 3 ore

CECCAR a publicat traducerea în limba română a seriei privind managementul calității dedicată întreprinderilor mici, elaborată de IAASB

ECONOMIEacum 3 ore

A fost stabilită Procedura de implementare a Programului IMM Plus

ECONOMIEacum 4 ore

ANAF: Dotarea cu AMEF, obligatorie și la automatele comerciale

ECONOMIEacum 4 ore

A doua ediție din acest an a programului de titluri de stat Fidelis, marcată de trei recorduri

PROFESIA CONTABILĂacum o zi

Prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, vicepreședinte al CECCAR, reales membru al Consiliului ETAF

PROFESIA CONTABILĂacum o zi

Ghid de inițiere în 5 pași pentru o tranziție sustenabilă a IMM-urilor

PROFESIA CONTABILĂacum o zi

Schimbarea paradigmei în business: Raportarea de sustenabilitate și rolul activ al profesioniștilor contabili în asigurarea competitivității afacerilor în lanțul de valoare global

ECONOMIEacum o zi

MF propune noi reglementări privind înregistrarea în contabilitate a unor impozite

ECONOMIEacum o zi

ANAF propune extinderea listei bunurilor care fac obiectul monitorizării prin Sistemul RO e-Transport

Teodor Brates
ÎNREGISTRĂRIacum 2 zile

Economia la bani mărunți – Ediția din 16.04.2024

ECONOMIEacum 2 zile

FMI a revizuit în scădere estimările privind creșterea economiei românești în acest an

Trending