Connect with us

ECONOMIE

Vicepreședinte ANRE: Furnizorii care nu se vor adapta la descentralizarea sistemelor energetice vor deveni inutili

CECCAR FM

Publicat

pe

Toți actorii din piața de energie care nu se vor adapta la descentralizarea sistemelor energetice dinspre modul cu emisii de carbon către modul regenerabilelor vor deveni inutili, a declarat, la un eveniment de specialitate, vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Zoltan Nagy-Bege, citat de Agerpres. „Descentralizarea sistemelor energetice se va produce inevitabil și va schimba complet comportamentul tuturor actorilor din piață, fie consumator sau prosumator – deja un nou termen care s-a implementat și la noi, fie că vorbim despre distribuitor, transportator sau furnizori. Ei vor fi forțați să se adapteze la această descentralizare, altfel risc să spun că ei vor deveni inutili”, a avertizat Zoltan Nagy-Bege.

Vicepreședintele ANRE a apreciat că introducerea tehnologiilor de energie regenerabilă face ca descentralizarea sistemelor energetice tradiționale să devină inevitabilă. „O dată cu penetrarea tehnologiilor de energii regenerabile în sistemele de energie, descentralizarea devine inevitabilă și gradul de descentralizare crește din ce în ce mai mult. Vă dau un singur exemplu, în anul 2000, în Germania, existau aproximativ 1.000 de centrale de producție de energie electrică. Cam 1.000 avem noi acum în România. Anul trecut Germania avea 1,5 milioane de centrale de producere a energiei electrice, majoritatea bineînțeles au panouri fotovoltaice instalate pe acoperișurile caselor deținute de persoanele fizice, dar ele inevitabil au devenit parte a sistemului energetic german și au schimbat foarte mult abordarea, atât la nivel tehnic, cât și la nivel de reglementare în privința rețelelor de transport și de distribuție”, a precizat Zoltan Nagy-Bege.

Reprezentantul ANRE a explicat că ideea decarbonizării domeniului energetic se reflectă deja în multe directive emise de Uniunea Europeană. „Europa și-a propus să fie un lider la nivel mondial în domeniul implementării tehnologiilor din domeniul regenerabil, și ne-am propus, noi – Europa, ca până în anul 2050 să decarbonizăm 100% domeniul energetic. Adică producerea de energie electrică să nu mai producă și emisii de CO2. Și acest deziderat al Uniunii Europene se reflectă deja în foarte multe directive și regulamente europene, care unele sunt deja preluate în legislația țărilor membre, altele care vin și în relativ scurt timp vor fi implementate, transpuse sau aplicate direct, tendință care mie îmi arată că (…) viitorul fără regenerabile nu este posibil, indiferent dacă ne îndeplinim țintele finale sau intermediare referitoare la eficiența energetică, la surse regenerabile sau la decarbonizare. Regenerabilele vin puternic din urmă și cel puțin pe termen mediu acest lucru se reflectă și prin țintele asumate prin noile directive pe energie regenerabilă și pe eficiență energetică aprobate anul trecut, publicate la sfârșitul anului 2018, care deja vin cu ținte pentru anul 2030”, a adăugat Zoltan Nagy-Bege.

Acesta a apreciat că decarbonizarea totală a sistemului energetic din Uniunea Europeană va deveni realitate pe baza implicării sectorului IT în domeniul energiei. „Pentru mine este evident că, la un moment dat, vom avea o decarbonizare totală a sistemului energetic. Energia regenerabilă va câștiga tot mai mult teren în viețile noastre, descentralizarea se va produce într-o măsură din ce în ce mai mare și acest lucru se poate întâmpla doar prin digitalizare și implicarea din ce în ce mai adâncă a IT-ului în acest domeniu. (…) Fără digitalizarea sistemelor de distribuție și transport ale energiei electrice și ale gazelor naturale nu văd posibile deziderate cum ar fi Smart City sau e-Mobility. Pur și simplu ele sunt imposibile fără această implicare a digitalizării în sectorul nostru. Sistemele de măsurare inteligentă deja sunt parte a vieții noastre, dar nu ne vom opri aici. Ele într-o perioadă scurtă de timp vor intra în viețile noastre, ale tuturor consumatorilor de energie din România, după care termeni ca Virtual Power Plan sau agregarea consumului, agregarea producției de energie electrică sau chiar și tehnologia blockchain vor câștiga inevitabil tot mai mult teren în acest domeniu”, a menționat Zoltan Nagy-Bege.

ECONOMIE

MF: Începând de luni, românii pot cumpăra titluri de stat Tezaur cu dobândă anuală de 8,25%

CECCAR FM

Publicat

pe

Ministerul Finanțelor (MF) anunță că, începând de luni, 8 august a.c., românii pot investi în titlurile de stat TEZAUR, cu maturitate de 1 an și dobândă anuală de 8,25%. Titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu și sunt în forma dematerializată. „Interesul românilor pentru titlurile de stat TEZAUR s-a menținut la un nivel ridicat și în luna iulie, suma investită fiind de 1,49 miliarde lei”, menționează MF, într-un comunicat.

Titlurile de stat pot fi cumpărate astfel:

 între 8 – 26 august 2022 online, numai de către persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV. Operațiunile care pot fi realizate online sunt: deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectată, subscriere titluri de stat TEZAUR, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului către un cont bancar pe numele investitorului. Pentru mai multe detalii cu privire la subscrierile online, cei interesați pot accesa Ghid Tezaur online și Tezaur online;

▪ între 8 – 29 august 2022 de la unitățile Trezoreriei Statului;

▪ între 8 – 26 august 2022 în mediul urban și 8 – 25 august 2022 în mediul rural, prin subunitățile poștale ale C.N. Poșta Română S.A.

Dobânda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans. Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri.

„Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. Veniturile obținute din investirea în oferta de economisire lansată de Ministerul Finanțelor sunt neimpozabile”, se precizează în comunicat.

Fondurile obținute de Ministerul Finanțelor, în calitate de emitent, ca urmare a emisiunii de titluri de stat, vor fi utilizate pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice.

Prospectul de emisiune și orice eventuale modificări sunt publicate la secțiunea Datorie publicăwww.posta-romana.ro.

Continuare

ECONOMIE

APIA eliberează adeverințe fermierilor crescători de animale care doresc să acceseze credite

CECCAR FM

Publicat

pe

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând de luni, 8 august 2022, eliberează adeverințe pentru beneficiarii ajutoarelor naționale tranzitorii și/sau sprijinului cuplat în sectorul zootehnic, care doresc să acceseze credite bancare.

„În acest sens, pentru a veni în sprijinul fermierilor, APIA a încheiat convenții cu instituțiile bancare și nebancare și cu fondurile de garantare din domeniul agricol privind finanțarea capitalului de lucru pentru desfășurarea activităților curente pentru beneficiarii ajutoarelor naționale tranzitorii și/sau sprijinului cuplat în sectorul zootehnic”, menționează instituția, într-un comunicat.

Astfel, potrivit convențiilor, la solicitarea scrisă a fermierului, APIA eliberează o adeverință care atestă depunerea de către beneficiar, în Campania 2022, a Cererii unice de plată pentru schemele de ajutoare naționale tranzitorii și/sau sprijin cuplat în sectorul zootehnic, precum și numărul de animale confirmate în urma efectuării unui prim control administrativ.

Totodată, prin adeverința eliberată de APIA, se confirmă că fermierul, la data emiterii Adeverinței, nu face obiectul excluderilor de la plată pentru schemele din sectorul zootehnic și că acesta îndeplinește condițiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite, în conformitate cu legislația în vigoare.

Cuantumurile înscrise în convenții sunt următoarele:  Ajutorul Național Tranzitoriu în sectorul lapte – schema decuplată de producție, specia bovine, în sectorul lapte (ANTZ 7 – L) – 61,25 lei/ tonă; ▪ Ajutorul Național Tranzitoriu în sectorul carne – schema decuplată de producție, specia bovine, în sectorul carne (ANTZ 8-C) – 213,20 lei/cap; ▪ Ajutorul Național Tranzitoriu speciile ovine/caprine – schema cuplată de producție, (ANTZ 9) – 15,21 lei/cap; ▪ Sprijin cuplat categoria bivolițe de lapte – 510,10 lei/tonă; ▪ Sprijin cuplat categoria taurine din rase de carne – 824,60 lei/cap; ▪ Sprijin cuplat categoria vaci de lapte – 1159,00 lei/tonă; ▪ Sprijin cuplat viermi de mătase – 289,40 lei/kg gogoși; ▪ Sprijin cuplat categoria ovine/caprine – 54,61 lei/cap.

Conform prevederilor Convenției, dobânda aferentă contractului de finanțare pentru beneficiarii sprijinului acordat de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură este de RON-ROBOR 6M + maxim 2%.
Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) și Fondul Național de Garantare a Creditului pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM) garantează creditele acordate de bănci fermierilor.

„Toate convențiile încheiate între APIA, instituțiile bancare și nebancare și FGCR/ FNGCIMM vor fi postate pe site-ul instituției, la adresa: www.apia.org.ro, în secțiunea Convenții, Acorduri, Protocoale”, se precizează în comunicat.

Continuare

ECONOMIE

BNR a majorat dobânda-cheie la 5,50% pe an, de la 4,75% pe an, începând din 8 august

CECCAR FM

Publicat

pe

Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a hotărât, astăzi, majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 5,50% pe an, de la 4,75% pe an, începând cu data de 8 august 2022.

Totodată, BNR a decis majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 6,50% pe an, de la 5,75% pe an, și creșterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 4,50%, de la 3,75% pe an, începând cu data de 8 august 2022, precum și păstrarea controlului ferm asupra lichidității de pe piața monetară și menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Continuare

CECCAR BUSINESS MAGAZINE

CECCAR TV

Buletin legislativ

CECCAR BUSINESS REVIEW

ceccar.ro

Trending

  • http://southcast01.ceccarfm.ro:8000/
  • CECCAR FM