Rețele sociale

ECONOMIE

INACO: România a urcat un loc în clasamentul mondial al competitivității digitale, până pe 46

Radio CECCAR FM

România ocupă, în acest an, locul 46 în lume în Raportul global al Competitivității Digitale, în creștere cu o poziție față de anul 2018, respectiv cu opt locuri în comparație cu anul 2017, susține Andreea Paul, președintele INACO – Inițiativa pentru Competitivitate, într-un comunicat citat de Agerpres. Conform clasamentului mondial realizat de IMD World Competitiveness Center, care a analizat competitivitatea digitală în 63 de țări, atuurile competitive digitale ale României rămân: viteza internetului în broadband – locul 6 în lume, ponderea absolvenților în științe (locul 12) și ponderea femeilor în cercetare științifică (locul 13 mondial).

Per ansamblu, România se clasează, în 2019, pe locul 46 în ceea ce privește competitivitatea la nivel global, în urcare cu un loc comparativ cu anul trecut, și cu opt poziții mai sus față de anul 2017.

Pe de altă parte, INACO atrage atenția asupra faptului că dezavantajele acute competitive digitale ale României sunt fundamental publice și țin de absența parteneriatelor public – private (locul 60 în lume), managementul orașelor (locul 59), investițiile publice în educație (locul 59), respectiv disponibilitatea capitalului și a finanțării bancare (locul 55).

Revenind la ierarhia întocmită de IMD World Competitiveness Center, pe primele locuri la competitivitate digitală se află SUA, urmate de Suedia, Singapore, Danemarca și Elveția, acestea fiind printre țările cu cele mai avansate reglementări de profil, care reușesc să atragă talentele umane, care sprijină cercetarea științifică și generează inovații tehnologice, care reușesc să asimileze în propriile națiuni, la nivel general, acest avans tehnologic digital.

ECONOMIE

ANAF: Precizări privind depunerea situațiilor financiare de către microîntreprinderi

Radio CECCAR FM

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a adus astăzi o serie de clarificări referitoare la depunerea situațiilor financiare de către microîntreprinderi:

„Pentru aplicarea în anul fiscal 2024 a sistemului de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor, în ceea ce privește îndeplinirea condiției prevăzute de art. 47 alin. (1) lit. i) din Codul fiscal, referirea la situațiile financiare anuale privește doar persoanele juridice române care nu au depus situațiile financiare corespunzătoare exercițiului financiar al anului 2022 și/sau cele corespunzătoare anilor anteriori anului 2022.

Pentru exercițiul financiar al anului 2023, potrivit art. 36 alin. (1) lit. a) din Legea contabilității nr. 82/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare, persoanele juridice române depun un exemplar al situațiilor financiare anuale la unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor în termen de 150 de zile de la încheierea exercițiului financiar.

Termenul prevăzut mai sus este aplicabil tuturor entităților, indiferent de sistemul de impozitare aplicabil, conform Legii contabilității, nefiind instituită o derogare de la acest termen pentru exercițiul financiar al anului 2023.”

Continuare

ECONOMIE

Perioada fără sancțiuni pentru contribuabilii care nu utilizează e-Factura, extinsă

Radio CECCAR FM

Guvernul a adoptat astăzi un proiect de act normativ inițiat de Ministerul Finanțelor (MF), care stabilește extinderea perioadei în care nu se vor aplica sancțiuni pentru cei care nu folosesc sistemul RO e-Factura, precum și reglementări privind comercializarea produselor care conțin tutun, destinate inhalării fără ardere.

Astfel, potrivit noului act normativ, a fost extinsă perioada în care nu se aplică sancțiuni pentru nerespectarea termenului-limită de 5 zile lucrătoare prevăzut pentru transmiterea facturilor în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura, până la 31 mai 2024. „Încă de la începutul implementării sistemului RO e-Factura am pus accent pe o colaborare strânsă și transparentă cu antreprenorii. O nouă decizie care reflectă acest angajament este că am propus extinderea cu două luni a perioadei în care nu se vor aplica sancțiuni pentru contribuabilii care nu emit facturi în sistemul RO e-Factura. De asemenea, anunț două funcționalități noi în sistem. De acum, aplicația poate precompleta o serie de informații despre utilizator doar pe baza CUI-ului, pentru ca munca contribuabilului să fie mai ușoară. În plus, aplicația simplificată are și ea o variantă tradusă în limba engleză pentru contribuabilii nerezidenți înregistrați în scopuri de TVA ce au obligația de raportare a facturilor”, a explicat ministrul Marcel Boloș, citat într-un comunicat al ministerului de resort.

„De la implementarea sistemului RO e-Factura, Ministerul Finanțelor a avut numeroase discuții și întâlniri cu reprezentanții mediului de afaceri pentru îmbunătățirea platformei, iar prelungirea perioadei permite persoanelor impozabile să își continue adaptarea procedurilor/sistemelor la noile cerințe, pentru a evita sancțiunile”, se menționează în comunicat.

MF reamintește, totodată, că a lansat versiunea simplificată a aplicației e-Factura. Inițiativa are ca obiectiv principal creșterea accesibilității și ușurinței în utilizarea instrumentului, pentru toți contribuabilii din țară. Versiunea îmbunătățită vine cu o interfață intuitivă și funcționalități mai ușor de utilizat, astfel încât fiecare utilizator să poată emite facturi în conformitate cu cerințele fiscale, într-un mod rapid și eficient. Aplicația este disponibilă AICI.

De asemenea, actul normativ conține o serie de prevederi în domeniul accizelor, în scopul evitării blocajelor în ceea ce privește comercializarea produselor care conțin tutun, destinate inhalării fără ardere. Astfel, se introduce regimul de marcare cu timbre fiscale și a produselor care conțin tutun, destinate inhalării fără ardere. Această prevedere contribuie la protejarea sănătății publice prin reducerea comerțului ilegal și a consumului de produse din tutun.

De asemenea, se reglementează obligația de a depozita produsele recepționate doar în spațiile declarate și autorizate pentru recepția produselor. Măsura are scopul de a asigura o mai mare transparență și control asupra lanțului de distribuție a produselor din tutun.

Continuare

ECONOMIE

A fost actualizată schema de plafonare a prețurilor la energie

Radio CECCAR FM

Astăzi, Guvernul a aprobat, la propunerea Ministerului Energiei, modificări ale OUG nr. 27/2022 care vor duce la scăderea prețului cu care producătorii vând fără a fi supraimpozitați de la 450 lei/MWh la 400 lei/MWh pentru energie electrică, respectiv de la 150 lei/MWh la 120 lei/MWh pentru gaze naturale. „Aceste valori au fost stabilite în urma unor analize minuțioase ale piețelor de energie și în urma consultărilor cu toți actorii din sector”, menționează Ministerul Energiei, într-un comunicat.

De asemenea, prin forma ordonanței adoptată astăzi se elimină posibilitatea introducerii taxei pe soare pentru prosumatori și se continuă schema de sprijin pentru consumatorii de energie electrică și gaze naturale.

„Așa cum am promis, menținem mecanismul de plafonare a prețurilor la energie și gaze încă un an, până la 31 martie 2025, pentru ca populația, dar și companiile, în calitate de consumatori finali, să rămână în continuare protejați față de o eventuală volatilitate de pe piața energiei și gazelor naturale, în actualele condiții de impredictibilitate pe plan global. Avem în acest moment o piață care a trecut de perioada tulbure și incertitudine. Am asigurat și ne dorim să asigurăm stabilitate. Suntem printre țările din UE în care prețurile au scăzut chiar sub pragurile de plafon și cel mai des întâlnim asta la facturile de gaz și la consumatorii de energie electrică cu un consum de peste 300 kWh/lună. De asemenea, mi-am respectat promisiunea de a elimina posibilitatea introducerii așa-numitei taxei pe soare, pentru că ne dorim susținerea prosumatorilor și un sistem energetic modern, descentralizat, digitalizat și decarbonizat”, a afirmat ministrul de resort, Sebastian Burduja.

Prin acest act normativ, ținând cont de tendința de scădere a prețurilor la energie electrică și gaze naturale înregistrată atât la nivel național, cât și european, Guvernul a actualizat cadrul legal aferent, astfel încât aceste scăderi să se reflecte și în facturile clienților finali.

„Menționăm că și schema actuală a asigurat, conform datelor publicate de Comisia Europeană, pentru trimestrul trei 2023, luând în calcul prețurile plafonate, nu cele din contracte, ci efectiv cele plătite de consumatori, ca România să aibă al patrulea cel mai ieftin gaz și a cincea cea mai ieftină energie electrică în Uniunea Europeană. Ministerul Energiei se va asigura, de asemenea, că revenirea la mecanismele pieței libere se va face etapizat și cu asigurarea unui preț corect pentru români. Astfel, în procesul de tranziție la piața liberă, pentru perioada 1 aprilie 2025 – 31 martie 2026 furnizorii de energie electrică și gaze naturale vor publica oferte-tip doar pentru perioade pentru care au achiziționat, la data elaborării ofertei, o cantitate de energie electrică/gaze naturale cel puțin egală cu 50% din consumul clienților din portofoliu”, precizează Ministerul Energiei.

Continuare

Trending